Van’ın Türkiye’nin lezzet kültürüne önemli bir katkısı olan Van Kahvaltı Sofraları kendilerine as özellikleri ile de bilinmektedir. Yöre halkının samimi ve misafirperver geleneğinin bir yansıması olan kahvaltı sofralarının belli başlı özellikleri şunlardır:
a) Van kahvaltı salonlarında, pastane ve lokanta ürünleri satılmaz.
b) Daha fazla para kazanma uğruna hiçbir Kahvaltı salonu menüsünde ve işletme şeklinde değişiklik yapmamıştır, yapmazda.
c) Kahvaltı salonları genelde Van’ın ara sokaklarında bulunur.
ç) Kahvaltı salonları Gün ışığı ile açılır ve Gün batarken kapanır.
d) Van Kahvalatı salonları kaliteye ve müşteriye verilen önem, kusursuz temizlik olarak yansır.
e) Mutfak, müşterinin rahatlıkla girip görebileceği şekilde düzenlenir.
f) Kahvaltı salonlarının dekorunu gösterişten uzak, mütevazi masalar, sandalyeler, ve türküler, şarkılar seslenen radyo tamamlar.
g) Van Kahvaltı sofralarında yazın yoğurt, cacık, piyaz, kış aylarında ise bal-pekmez, tahin-pekmez otlu peyniri öğlen servisini oluşturur.
Zengin bir mutfağa sahip olan şehir, uzun yıllardan beri daha çok kahvaltı sofralarıyla anılır. Van’ın kendine özgü tatlarıyla klasik kahvaltılıkların bir araya gelmesiyle tadına doyulmaz sabahlar yaşanır her sabah Van’da.
Güne güzel başlamak ve her günü pazar sabahı tadında karşılamak için en doğru adrestir Van’ın kahvaltı sofraları.
Yapımında yaygın olarak koyun sütü kullanılan bu peynir yaklaşık olarak 20 çeşit ot içerir. Yabani otlar olarak bilinen bitkilerden bazıları yörede; düğün çiçeği, sirik, heliz ve mendo adlarıyla tanınmaktadır. İçerdiği bitkiler sayesinde sindirime yardımcı olan ve kanı mikroorganizmalardan arındırmakta önemli rol oynayan bu peynir Van’da kahvaltı sofralarının olmazsa olmazıdır.
Murtuğa
Tereyağı, un ve yumurtadan oluşan bu yiyecek tat olarak krepi andırır. Genel olarak bal ve reçelle tüketilen murtuğa da Van kahvaltılarının vazgeçilmezlerindendir.
Kavut
Un hâline getirilmiş buğdaydan yağ ile kavrularak bulamaç elde edilmesi ile ortaya çıkıyor kavut. Birlikte tüketilen çay ve çeşitli kahvaltılıklarla son derece lezzetli oluyor kahvaltı sofralarında.
Ballı tahin
Çoğunlukla pekmezle tatlandırılan tahin bambaşka bir lezzet kazanıyor Van sofralarında. Meşhur karakovan balıyla birleşen tahinin tadına doyum olmuyor.
Van cacığı (süzme cacık)
Süzme yoğurt ya da çökelek peynirinin ana malzemesini oluşturduğu cacığın içine doğranmış maydanoz ve dereotu katıldıktan sonra servise hazır hâle geliyor.
Karakovan balı ve kaymak
Kafkas arılarının 1200 çeşit çiçeği dolaşarak 30 cm. derinliğindeki oyulmuş dut ağaçlarının yani karakovanların içinde ürettikleri baldır Karakovan balı. 6 ay boyunca hiç ışık almadan bu kovanlarda bekleyen bala bu nedenle “karakovan” ismi verilmiştir. Balın en önemli özelliği insan eli değmeden tamamen arılar tarafından üretilmiş olmasıdır. Sağlık açısından pek çok yararı bulunan bal oldukça da lezzetlidir.
Bu leziz bal kahvaltı sofralarında sıklıkla tahin veya kaymakla tüketilir.
Ceviz
Türkiye’nin dört bir yanında ve dünyada lezzetli ve bir o kadar da sağlıklı bir yemiş olarak tüketilen ceviz içi, Van’da bal ve kaymağın yanında servis edilerek kahvaltı saatlerini tadına doyulmaz hâle getiriyor.
Nerede yenir?
Van’da bu meşhur kahvaltıyı tatmak için çok sayıda kahvaltı salonu mevcuttur. Öyle ki bir sokağa girdiğinizde yan yana dizilmiş birçok salonla karşılaşabilirsiniz.
Adres: Cumhuriyet Caddesi, Eski Sümerbank Sokak, no:11, Van
Tel: 0 432 216 66 18
Adres: Cumhuriyet Caddesi, Belediye Sarayı yanı, Van
Tel: 0 432 214 29 38
Adres: Cumhuriyet Caddesi, Kahvaltıcılar Sokak, no: 7/A, Van
Tel: 0 432 216 84 99
Telefon: 0 432 214 28 32
Tel: 0 432 212 06 60
Tel: 0 432 214 32 96
Kahvaltı Saatleri
Kahvaltı 06:30 - 11:00
Brunch 06:30 - 13:00 (Kış Mevsiminde)
06:30 -14:30 (Yaz Mevsiminde)
a) Van kahvaltı salonlarında, pastane ve lokanta ürünleri satılmaz.
b) Daha fazla para kazanma uğruna hiçbir Kahvaltı salonu menüsünde ve işletme şeklinde değişiklik yapmamıştır, yapmazda.
c) Kahvaltı salonları genelde Van’ın ara sokaklarında bulunur.
ç) Kahvaltı salonları Gün ışığı ile açılır ve Gün batarken kapanır.
d) Van Kahvalatı salonları kaliteye ve müşteriye verilen önem, kusursuz temizlik olarak yansır.
e) Mutfak, müşterinin rahatlıkla girip görebileceği şekilde düzenlenir.
f) Kahvaltı salonlarının dekorunu gösterişten uzak, mütevazi masalar, sandalyeler, ve türküler, şarkılar seslenen radyo tamamlar.
g) Van Kahvaltı sofralarında yazın yoğurt, cacık, piyaz, kış aylarında ise bal-pekmez, tahin-pekmez otlu peyniri öğlen servisini oluşturur.
Van’da kahvaltı
Anadolu’daki en eski yerleşim yerlerinden biri olan Van, tarih boyunca pek çok devletin üzerinde hüküm sürdüğü bir bölge olmuştur. Bölgeyi pek çok yönden etkileyen bu devletler yemek kültürünün şekillenmesinde de önemli rol oynamışlardır.Zengin bir mutfağa sahip olan şehir, uzun yıllardan beri daha çok kahvaltı sofralarıyla anılır. Van’ın kendine özgü tatlarıyla klasik kahvaltılıkların bir araya gelmesiyle tadına doyulmaz sabahlar yaşanır her sabah Van’da.
Güne güzel başlamak ve her günü pazar sabahı tadında karşılamak için en doğru adrestir Van’ın kahvaltı sofraları.
Van kahvaltı sofrasında neler olur?
Otlu peynirYapımında yaygın olarak koyun sütü kullanılan bu peynir yaklaşık olarak 20 çeşit ot içerir. Yabani otlar olarak bilinen bitkilerden bazıları yörede; düğün çiçeği, sirik, heliz ve mendo adlarıyla tanınmaktadır. İçerdiği bitkiler sayesinde sindirime yardımcı olan ve kanı mikroorganizmalardan arındırmakta önemli rol oynayan bu peynir Van’da kahvaltı sofralarının olmazsa olmazıdır.
Murtuğa
Tereyağı, un ve yumurtadan oluşan bu yiyecek tat olarak krepi andırır. Genel olarak bal ve reçelle tüketilen murtuğa da Van kahvaltılarının vazgeçilmezlerindendir.
Kavut
Un hâline getirilmiş buğdaydan yağ ile kavrularak bulamaç elde edilmesi ile ortaya çıkıyor kavut. Birlikte tüketilen çay ve çeşitli kahvaltılıklarla son derece lezzetli oluyor kahvaltı sofralarında.
Ballı tahin
Çoğunlukla pekmezle tatlandırılan tahin bambaşka bir lezzet kazanıyor Van sofralarında. Meşhur karakovan balıyla birleşen tahinin tadına doyum olmuyor.
Van cacığı (süzme cacık)
Süzme yoğurt ya da çökelek peynirinin ana malzemesini oluşturduğu cacığın içine doğranmış maydanoz ve dereotu katıldıktan sonra servise hazır hâle geliyor.
Karakovan balı ve kaymak
Kafkas arılarının 1200 çeşit çiçeği dolaşarak 30 cm. derinliğindeki oyulmuş dut ağaçlarının yani karakovanların içinde ürettikleri baldır Karakovan balı. 6 ay boyunca hiç ışık almadan bu kovanlarda bekleyen bala bu nedenle “karakovan” ismi verilmiştir. Balın en önemli özelliği insan eli değmeden tamamen arılar tarafından üretilmiş olmasıdır. Sağlık açısından pek çok yararı bulunan bal oldukça da lezzetlidir.
Bu leziz bal kahvaltı sofralarında sıklıkla tahin veya kaymakla tüketilir.
Ceviz
Türkiye’nin dört bir yanında ve dünyada lezzetli ve bir o kadar da sağlıklı bir yemiş olarak tüketilen ceviz içi, Van’da bal ve kaymağın yanında servis edilerek kahvaltı saatlerini tadına doyulmaz hâle getiriyor.
Nerede yenir?
Van’da bu meşhur kahvaltıyı tatmak için çok sayıda kahvaltı salonu mevcuttur. Öyle ki bir sokağa girdiğinizde yan yana dizilmiş birçok salonla karşılaşabilirsiniz.
Van’a yolu düşüp de güzel bir kahvaltı yapmadan ayrılmak istemeyenler için işte Van’ın en ünlü adresleri
Sütçü Fevzi kahvaltı salonu
Ünü Van sınırlarını aşmış olan bu kahvaltı salonu, basında da sıkça yer almış ve birçok köşe yazarının yazılarına konu olmuştur.Adres: Cumhuriyet Caddesi, Eski Sümerbank Sokak, no:11, Van
Tel: 0 432 216 66 18
Bak hele bak kahvaltı salonu
34 yıldır hizmet veren Bak hele bak, farkını yalnız ismiyle koymuyor ortaya. Mekân sahibi Yusuf Konak ve çalışanlar konuklarının keyifli vakit geçirmeleri için bilmeceler sorup fıkralar anlatıyor ve küçük hediyelerle misafirlerini ödüllendiriyorlar.Adres: Cumhuriyet Caddesi, Belediye Sarayı yanı, Van
Tel: 0 432 214 29 38
Sütçü Kenan kahvaltı salonu
1992 yılında kurulmuş olan salonda dileyen misafirlere mutfağı ziyaret etme imkânı tanınıyor. İster açık havada isterseniz de kapalı mekânda kahvaltı yapabileceğiniz Sütçü Kenan kahvaltı salonu özel paket servisi ile Türkiye’nin dört bir yanına enfes kahvaltılıklarını ulaştırıyor.Adres: Cumhuriyet Caddesi, Kahvaltıcılar Sokak, no: 7/A, Van
Tel: 0 432 216 84 99
Van’da konaklama
Van, meşhur kahvaltısı ve yemeklerinin yanı sıra doğal güzellikleri ve tarihi kalıntılarıyla da ünlü bir ildir. Eğer Van’a yolunuz düşmüşse muhakkak çevreyi gezmeli ve bu muhteşem şehri daha yakından tanımalısınız. Şehir turu için bir gün yeterli olmayacağında Van’da konaklamak gerekecektir. İşte şehrin ünlü otellerinden bazıları:Hotel Yakut
Adres: Posta Caddesi, no: 8, VanTelefon: 0 432 214 28 32
Büyük Urartu Otel
Adres: Cumhuriyet Caddesi, Hastane Sokak 2, VanTel: 0 432 212 06 60
Tamara Otel
Adres: Kazım Karabekir Caddesi, Yüzbaşıoğlu Sokak, no:1, VanTel: 0 432 214 32 96
Şahmaran Merit Otel
Yeme ve İçme:Yöresel Van Kahvaltısı'nı tatmak isteyen konuklarımız için üstün hizmet kalitesi ile ürünlerimizi sunduğumuz kahvaltı salonumuzda, taze sıkılmış meyve suları, köy sütü ve tandırdan dumanı üzerinde çıkan ekmeklerimiz ile günün en önemli öğününü keyfe dönüştürüyoruz.Kahvaltı Saatleri
Kahvaltı 06:30 - 11:00
Brunch 06:30 - 13:00 (Kış Mevsiminde)
06:30 -14:30 (Yaz Mevsiminde)