1.Delil : “Rahman arşa istiva etmiştir.” (Taha, 5)
Açıklama : Allah ayetinde semanın üzerinde ki arşında olduğunu, arşa istiva ettiğini beyan etmektedir. Allah zatının arşın üstünde olduğunu söylerken biz nasıl olurda Allah kalbimizdedir diyebiliriz ? Allah her yerdedir demek doğru olur mu ?
2.Delil : “Gökteki Allah’ın sizi yere geçirmesinden emin mi oldunuz ? ”(Mülk, 16)
Açıklama : “Allah Mülk süresinde zatının gökte olduğunu açıkça beyan etmektedir. Allah zatının gökte olduğunu söylerken biz nasıl olurda Allah her yerde diyebiliriz ? Allah mı doğru söyler yoksa hiçbir delilimiz olmadan aklımızın söyledikleri mi doğru söyler ?
3.Delil: “Allah her gece dünya semasına iner.” (Ahmed bin Hanbel, sahih hadistir.)
Açıklama: “ Rasulullah (s.a.v.) Allah’ın gecenin bir bölümü geçince gök semasından dünya semasına indiğini, Ehl-i Sünnet alimleri bu inmenin de zatı ile olduğunu söylerler.(Bkz:İbn Recep, Fethu’l Bari li şerhi sahihi’l Buhari )
4.Delil: Rasulullah (s.a.v.) huzuruna bir cariye getirildi. Rasulullah (s.a.v.) ona: “Allah nerede ? “ dedi ,
Cariye işaret parmağını kaldırarak “Allah semanın üzerindedir.” dedi. Sonra Rasulullah (s.a.v.) cariyeye “Ben kimim “ dedi. Cariye “Sen Allah Resulüsün “ dedi Rasulullah (s.a.v.) “O’nu azat edin o mümine biridir.” dedi. (Müslim ve diğerleri )
Açıklama: Rasulullah (s.a.v.) açıkça cariyenin “Allah semanın üzerindedir “sözünü reddetmeyip, doğrulamış ve cariye hakkında “O mümine biridir. “ demiştir.
5.Delil: Zeynep annemiz Rasulullah’ın zevcelerine övünerek söylediği şu söz: “Sizi hısımlarınız, Beni de yedi kat gökteki Allah evlendirdi.” (İmam Buhari)
Açıklama: Rasulullah’ın zevcesi açık bir dille Allah’ın yedi kat gökte olduğunu beyan etmektedir.[1]
6.Delil: “Her kim, Rabbim gökte midir bilmiyorum derse kafir olmuştur. Aynı şekilde O, arşının üzerindedir, fakat arş gökte midir, yerde midir bilmiyorum derse kafir olmuştur.” (Fıkhul Ekber, sf, 46)
7.Delil: Ebu Hanife (r.h): “Allah arşına keyfiyetsiz olarak istiva etmiştir.” (Fıkhul Ekber)
Açıklama : İmam Ebu Hanife (r.h.) Allah’ın gökte olduğunu bilmeyenin kafir olabileceğini beyan ederken biz nasıl olurda bu güzel İmam’ın akidesini doğrulamayız ?Biz İmam Ebu Hanife’den çok daha iyi mi biliyoruz ki; Allah her yerde demeye cesaret ediyoruz ?
Görmemiş olabileceğinizi yada okumamış olabileceğinizi umud ederek tekrar ekliyorum...
Dikkat ederseniz ALLAH C.C ve RESULU S.A.S mekanın neresi olduğunu bildiriyor...
Allah’ın gökte olduğunu söylemekle Allah’a mekan tayin etmiş olmaz mıyız ?
Öncelikle bilelim ki, Allah’ın gökte arşına istiva ettiğini, Allah’ın sema üzerinde olduğunu Allah ayeti ve Rasulullah hadisleri söylemektedir. Ayrıca Rasulullah’ın zevceleri, ashabı, tabiin ve dört Müçtehid İmamlar risalelerinde söylemişlerdir. Allah ve Resulünün söylediklerini söylemek, söylediklerine iman etmek gerekmez mi ? Allah ve Rasulu “Allah’ın sema üzerinde” olduğunu ayet ve hadislerle buyurmuşlarsa biz kabul etmeyelim mi ? Eğer, Allah’ın sema üzerinde olduğuna inanmak, Allah’a mekan tayin etmek ise, Allah ve Rasulu ayet ve hadisleri ile mekan tayin etmiş olmazlar mı ? Değerli müslüman, Allah’ın sema üzerindeki arşına istiva ettiği delillerle sabittir. Allah’ın her yerde olduğunu söylemek “Allah’ın ilmiyle, işitmesiyle, görmesiyle, yardımıyla kulunun her zaman yanındadır “ demektir.