• Merhaba Ziyaretçi hoşgeldin! Forumdan daha fazla yararlanmak için buradan kayıt olunuz...

REİSHİ MANTARI ve ÖZELLİKLERİ

emredal

Acemi
Üye
Reishi mantarı veya Lingzhi (Ganoderma lucidum) Polyporaceae familyası geleneksel Çin tıbbında yaklaşık 4000 yıldır ilaç olarak kullanılan sıvı olarak özünün tüketildiği bir mantar türüdür.

Reishi yenilebilir bir mantar değildir. Genellikle meşe ve erik ağacı kütükleri üzerlerinde yaklaşık 9 aylık gibi bir sürede yetiştirilir.
reishi mantarıReishi mantarı yumuşak, altı odacıksız, belirgin bir sapı olmayan yumuşak, düz ve kırmızı cilalı bir şapkaya sahip olan bir mantardır. Mantarın yaşına göre alt kısmı kahverenginin çeşitli tonlarındadır. Altında odacıkları bulunmaz ve sporlarını çok ince gözeneklerden yayar. Buruk bir tadı vardır.

Tadı acıdır ve tahta gibi serttir.Acı ve buruk tadı yüzünden genellikle taze veya kurutulmuş olarak ince toz haline getirilir ve suda çözdürülerek kullanılır. İçine reishi ekstresi eklenen su bir çaydanlıkta yaklaşık 2 saat kadar kaynatılır ve hemen kullanılır. İçerdiği yüksek miktarda antioksidan sebebi ile hemen kullanılmazsa yaklaşık bir buçuk saat içinde özelliğini büyük ölçüde yitirir.

Kansere karşı Japonya Sağlık Bakanlığı tarafından ilaç olarak kabul edilen Reishi, Japoncada “ölümsüzlük” anlamına geliyor. Ölümsüzlük mantarı Ganoderma lucidum (REISHI) Japonya ve Çin’de 2000 yıllık folklorik bir geçmişe sahiptir. Çin seddini yaptıran Qin Shi Huang (M.Ö. 259-210) bu mantarı kullanan ilk imparatordur. Imparator, o dönemlerde Tanrıların ve imparatorların yiyeceği olarak kutsal kabul edilen Ganoderma lucidum’ un kendisinden baskaları tarafından tüketilmesini kesinlikle yasaklamıştı. Hatta halktan birisi Reishi’yi bulup imparatora götürdüğünde ödüllendirilirken, bulduğu halde saraya teslim etmemesi ağır şekilde cezalandırılma nedeniydi (Hobbs 1995, Halpern 2007).

Devamı için tıklayınız.
 
Üst Alt