• Hoşgeldin ziyaretçi , forumdan daha fazla yararlanmak için buradan üye olunuz...

REFLÜ NEDİR??

Okunuyor :
REFLÜ NEDİR??

PERİMM

Acemi
Üye
Merhaba arkadaşlar.Reflü hakkında neler biliyorsunuz?Bana yardımcı olurmusunuz?
 

Runaw@y

Tecrübeli
Üye
Halk arasında Mide Reflüsü olarak bilinen Gastro Özofageal Reflü hastalığı mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Reflü, asitli mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun asitten kendini koruma özelliğinin yok olmasından kaynaklanır. Erişkinlerin yaklaşık %20'sinde reflü görülmektedir
 

Erenner

Acemi
Üye
Reflü Nedir?

Reflü' nün kelime anlamı geri akım ya da geri kaçmaktır ve bize Fransızca'dan alınmış latin kökenli bir sözcüktür.

Normalde sindirim sistemimizdeki içeriğin hareketi ağızdan, yutma borusuna ; yutma borusundan mideye ve mideden de onikiparmak barsağına doğrudur. Bunun tersine, mideden yutma borusuna, ya da onikiparmak barsağından mideye doğru bir içerik kaçması olmaması lazımdır. Onikiparmak barsağından mideye doğru bir kaçak olması durumunda bir tip gastrit oluşabilir ve buna tıpta "alkalen reflü gastrit" hastalığı denilmektedir. Burada oluşan gastritin nedeni pankreas sıvısı ve safra içeren alkali özellikteki onikiparmak barsağı içeriğinin mide yüzeyinde oluşturduğu hasardır. Bu durum çok ciddi problemlere yol açmaz ve nadiren ilaçla tedavisi gerekir.

Mide içeriğinin yukarı, yutma borusunun içine doğru kaçması ise son derece ciddi sıkıntılara yol açabilmektedir. Sonuç olarak halk arasında reflü hastalığı dendiği zaman anlaşılan; genellikle asit olan mide içeriğinin fazla miktarda yutma borusunun içine ve ağız/genize doğru geri kaçmasının sonucunda ortaya çıkan bir dizi şikayetlerdir. Bu kaçak belli bir sürenin ve miktarın üstünde olunca ciddi problemlere yol açar ve bu önemli bir sağlık sorunudur.

Mideden yukarı yutma borusu içine kaçan içerik sadece asit özelliğinden değil kimi zaman da onikiparmak barsağı kapsamını da içerebildiğinden yutma borusunda hasara yol açabilmektedir. Normalde onikiparmak barsağı safra ve pankreas sıvılarını da içeren bir kısımdır ve buradan mideye bir kaçmanın da söz konusu olduğu bir hastada ; mideden yutma borusuna doğru da kaçma varsa bu durumda hem asit ve hem de safra tuzları yutma borusunda hasara birlikte yol açabilirler.

Zamanımızda çok yeni olarak reflü hastalığı üç kategoride ele alınmaya başlanmıştır
  • Non-eroziv reflü hastalığı
  • Eroziv reflü hastalığı
  • Barrett oluşturmuş reflü hastalığı
Bunlar arasında en sık gözleneni non-eroziv olanıdır ve bunda tipik reflü şikayetleri olmasına karşın endoskopik olarak yutma borusunda ciddi bir hasar tespit edilemez. Non-eroziv tanımlaması da "erozyon" yani gözle görülebilen tahribat olmadığı anlamındadır. Bu durumun da tedavi prensipleri diğer reflü kategoridekileri ile aynı olmasına karşın uzun dönemde ciddi komplikasyon ve kansere dönüşüm riski yok denecek kadar azdır.

Eroziv reflü hastalığı ise gene tipik şikayetlerle seyretmesine ek olarak endoskopide yutma borusunun alt ucunda ciddi tahribat yani "erozyon" saptanması ile karakterlidir. Bu durum "tedavi edilmediğinde" ileride sıklıkla komplikasyonlara yol açar.

Barrett durumu ise; göreceli olarak nadir olup, uzun süreli ve tedavisi aksamış reflü hastalığının hiç istenmeyen bir komplikasyonudur ve yutma borusu alt ucunda kanser riskinde artmaya işaret eder
Alıntıdır: ichreflu.com
 

mopsy

Emektar
Üye
Reflünüz Varsa
Merhaba

Reflü hastalığının sebebi, mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasıdır. Asitli mide içeriğinin yemek borusuyla uzun süre temas etmesi, tahribata yol açar.

Eğer mideye doğru bir safra kaçağı da varsa, reflü hem asit, hem safra nedeniyle zarara verir. Reflüye neden olan sebeplerin başında, yemek borusu ile midenin birleşme yerindeki mekanizmanın bozulması gelir. Normalde sistem iyi çalıştığında buna müsaade etmez.

Reflünüz varsa dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var:

Öğün sayısını arttırın, sık sık mide yapısını koruyacak (tam buğday ekmeği, süt, peynir gibi) besinler tüketin.

Ara öğün tüketme alışkanlığı edinin.

Bir öğünde fazla miktarda besin tüketmeyin. Az ve farklı besin çeşitlerini bir arada tüketin.

Aşığı sıcak ve soğuk besinler tüketmeyin.

Asitli içeceklerden (kola, gazoz, portakal suyu gibi) kaçının.

Çay, kahve, kola, gazlı içecekler ve alkol gibi mide asidini yükselten içecekler yerine, bitki çaylarını tercih edin.

Aşırı yağlı, baharatlı sosları ve kızartılmış ürünleri tüketmeyin. Bu lezzetlendiriciler yerine tuz ve karabiber gibi, mide yapısını koruyacak çeşnileri tercih edin.

Sirke, limon suyu gibi asitli sosları tercih etmeyin.

Karın üstüne baskı yapan kemer ve kıyafet kullanmayın.

Öğünlerden 3 saat önce yatmaya ve başınızı yastık üstünde tutmaya özen gösterin.

Mayıs papatyası, pelin otu çayı, aynısefa, ekşi yonca, civanperçemi reflüye iyi gelen bitki çaylarındandır.
msn.com
 
Üst Alt