• Merhaba Ziyaretçi hoşgeldin! Forumdan daha fazla yararlanmak için buradan kayıt olunuz...

osmanlı mutfagı

korhan23

Acemi
Uzaklaştırıldı
Osmanli Mutfagi

Asma Yapraginda Sardalya
Sebzeli Piliç Göveci
Begendili Kebap
Ishakiye
Borani-i Hassa
Cevizli Incir Tatlisi
Dirdir Kebabi
Etli Bulgur Pilavi
Ezogelin Corbasi
Göce Corbasi
Halep Corbasi
Alt üst Böreği
Arabaşı
Kiremitte Balık
Uskumru Dolması
Hamsi Kuşu
Hamsi Köftesi
Çıplak Börek
Yüksük Çorbası
Şekerli Ayva Dolması
Kabak Çiçeği Dolması
Simit Kebabı (oruk)
Zerde
Saray Usulü Piliç
Aşure
GÜLLAÇ
GÜLLAÇ 2
Arnavut Ciğeri

Asma Yapraginda Sardalya

Malzemeler
30 adet (1 kg.) Sardalya
2 tatlı kaşığı (12 gr.) Tuz
30 adet (65 gr.)Asma yaprağı
1/4 su bardağı(50 gr.)Zeytinyağı
1 tatlı kaşığı (2 gr.)Kara Biber
8-10 adet (5 gr.) Defne Yaprağı

Yapilisi:
Balıkları temizleyip yıkayin.Tuzla, süzgeçte 15 dakika bekletin.
Asma yapraklarını yıkayip, kurulayip ve yanyana dizin.
Balıklara zeytinyağı sürün, kara biberi serpip,defne yapraklarından koyun. Balığın her birini yaprağa sarin, kapağı olan bir tepsiye dizin.
Önceden ısıtılmış orta sıcaklıktaki fırında 30 dakika pişirin.

*İstanbul yöresinde yapılır. Limon ve salata ile servis edilir. Arkasından tatlı verilir.

Sebzeli Piliç Göveci

Malzemeler:
1 adet (1250 gr.) Tavuk
1 orta boy (75 gr. )Soğan
1 su bardağı (150 gr.) Taze fasulye
1 su bardağı (75 gr.) Taze bamya
1 küçük boy (100 gr.) Yeşil kabak
2 adet (30 gr.) Yeşil biber
3 küçük boy (300 gr.)Domates
1 su bardağı (200 gr.)Su (sıcak)
3 tatlı kaşığı (18 gr.) Tuz
1/2 tatlı kaşığı (1 gr.)Kara biber

Yapilisi:
Tavuğu yıkayip parçalayin. Soğanı soyun, yıkayin, iri iri doğrayin.
Diğer sebzeleri yıkayip, fasulye ve yeşil biberi 1 santimetre kalınlıkta, patlıcan ve kabağı 1.5 santimetreküp irilikte doğrayin.
Domatesi 1 cm.kalınlıkta halka şeklinde dilimleyin.
Domates dışında, diğer sebzeleri güvece yerleştirin, üzerine tavuk parçalarını koyun, domates dilimlerini dizin.
Su, tuz ve kara biberi ekleyin.
Kebabı kapalı olarak, orta sıcaklıktaki fırında, yaklaşık 1 saat pişirin.

*Sıcağa dayanıklı, kapaklı cam kaplarda da pişirilebilir.Yanında pilav ve cacık uygun

Begendili Kebap

Malzemeler:
6 adet Patlıcan
3 çorba kaşığı Tereyağı
3 kahve fincanı Un
2 su bardağı Süt
1 çay bardağı Kaşarpeyniri
1 adet Limon
750 gr. Kuzu kuşbaşı
1 adet Kuru soğan
1 çorba kaşığı Salça
2 adet Domates
5 su bardağı Su
Baharat
Tuz

Yapilisi:
Patlıcanları 3-5 yerinden bıçağın ucu ile delin.
Bütün olarak közleyip sıcakken soyun ve kararmaması için limonlu suyun içine bırakın.
2 çorba kaşığı yağı eritip unu ekleyin.Çırpma teli ile 3-4 dakika orta ateşte karıştırın.
Soğuk sütü ilave edin ve karıştırın. 5-6 dakika pişirdikten sonra, patlıcanları doğrayıp ezerek iyice sıkın ve sosa ilave edin.
Tahta spatula ile karıştırıp tuz ve peyniri ilave edin.
Bir çorba kaşığı tereyağını eritip etleri ilave edin. Etler suyunu salıp çekene kadar pişirin. Soğanı ekleyip kavurun.
Salçayı ilave edip 1 dakika sonra un ve domatesi ekleyerek karıştırın.
Tuz ve baharat ilave edip pişmeye bırakın.
Hazırladığınız beğendiyi servis tabaklarına paylaştırın etleri de beğendinin üzerine paylaştırın.
Arzu ederseniz üzerini közlenmiş sivri biber ve domateslerle süsleyip sıcak olarak servis yapın
 

korhan23

Acemi
Uzaklaştırıldı
osmanlı mutfagı yemek tarifleri 2

Ishakiye

Malzemeler:
Süt 2 su bardağı
Margarin 1 kahve fincanı
Tereyağı 1 kahve fincanı
Pirinçunu 1,5 su bardağı
Badem 1 çay bardağı
Toz şeker 1,5-2 su bardağı

Yapilisi:
Tereyağı ve margarini helva yapımına uygun geniş ve derin bir tavada eritin. Pirinçununu ilave ederek tahta kaşıkla sürekli karıştırın.
Tozşekeri 2 su bardağı sıcak süte ilave edip eritin. Sürekli karıştırmak suretiyle kavrulmakta olan pirinç ununa azar azar ekleyin. Kısık ateşte pişirmeye devam edin.
Soyulmuş bademleri ilave edip helva kıv***** gelene kadar sürekli karıştırın. Kıv***** gelince ateşten alıp soğumaya bırakın.
Ilınınca derin ve çukur bir kaseye boşaltıp üzerinden bastırarak sıkıştırın. Kaseyi ters çevirerek helvayı servis tabağına alın. Üzerini ve çevresini bademlerle dekore edip soğuk olarak servis yapın.

Borani-i Hassa

Malzemeler:
(5 kişilik)
Ispanak 200 gr.
Sarımsak 10 diş
Soğan 2 adet
Süzme yoğurt 1/2 kg.
Süt 1/2 su bardağı
Zeytinyağı 1 çorba kaşığı
Tereyağı 1 kahve fincanı
Tuz 1 çay kaşığı
Karabiber 1 çay kaşığı
Zencefil 1 çay kaşığı
Kimyon 1 çay kaşığı
Yenibahar 1 çay kaşığı
Tarçın 1 çay kaşığı
Kırmızı toz biber 1 çay kaşığı
Kekik 1 çay kaşığı

Yapilisi:
Ispanağı çok ince doğrayın ve ezin.
Üç-dört diş sarımsağı iyice dövün. 1 soğanı rendeleyin.
1 bardak yoğurt ve sıcak sütü karıştırın.
Zeytinyağında rendelenmiş soğan ve ıspanağı kavurun.
Sarımsak, tuz ve baharatları ilave edip karıştırın.
Ateşten alıp yoğurtlu karışımdan 2 yemek kaşığı alarak ıspanağın üzerine ilave edip sürekli karıştırın.
Karışımı rulo halinde servis tabaklarına alıp üzerine yoğurt ekleyin.
Sütlü yoğurtlu karışımın kalanını da üzerlerine ilave edip kırmızıbiber ve kekikle süsledikten sonra sıcak servis yapın.

Soğuk servis yapmak isterseniz; ıspanağı ince ince kıyın. Tüm baharatları ve süzme yoğurdu ilave edip iyice karıştırın. Üzerini süsleyip servis yapın.

Cevizli Incir Tatlisi

Malzemeler:
Kuru incir 15 adet
Toz şeker 1,5 su bardağı
Su 1,5 su bardağı
Ceviz içi 1 kahve fincanı
Fındık 1 kahve fincanı
Şamfıstık 1 kahve fincanı
Kuru üzüm 1 kahve fincanı

Yapilisi:
Kuru incirlerin saplarını kesip iyice yıkayın.
1,5 su bardağı suda aynı ölçüde toz şekeri koyulaşıncaya kadar kaynatın. İncirleri bir tepsiye yanyana dizin.Ortalarını çukurlaştırıp ceviz, üzüm ve fındık karışımını doldurun.Üzerine önceden hazırladığınız şerbeti gezdirip 180 derecede ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin.
Soğuduktan sonra taze krema ve nar tanesi ile süsleyip servis yapın.
 

korhan23

Acemi
Uzaklaştırıldı
osmanlı mutfagı yemek tarifleri 3

Dirdir Kebabi

Malzemeler:
(6 kişilik)
Koyun kuşbaşı 1,5 kg.
Tereyağı 3 çorba kaşığı
Zeytinyağı 4 çorba kaşığı
Et suyu 2 çay bardağı
Sirke 3 tatlı kaşığı
Mercanköşk 1 tutam
Domates 4 adet
Un
Tuz,Karabiber

Yapilisi:
Bir cezvede 3 tatlı kaşığı sirke ve 1 tutam mercan köşkü 1 saat bekletin. Mercanköşk sirkeyi emip, cezvede 2 kaşık sirke kalana kadar kaynatıp soğumaya bırakın.
Et parçalarını una bulayın.
Tereyağı ve zeytinyağı karışımını bir tavada kızdırın.
Una bulanmış et parçalarını ilave edip etler nar rengini alıncaya kadar tahta kaşıkla karıştırarak kavurun.
Etlerin üzerine daha önce hazırladığınız mercan köşklü sirkeyi gezdirin.
Tuz ve karabiber ilave ettikten sonra bir taşım daha kaynatın.
2 çay bardağı et suyu ilave edin.
Domateslerin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkardıktan sonra küp şeklinde doğrayarak etlere ekleyin.
Tavanın kapağını kapatarak etler yumuşayıncaya kadar hafif ateşte pişirin. Ocağı kapatıp bir süre dinlemeye bırakın.

Dırdır kebabını, pilavla beraber servis tabağına alın.
İnce kıyılmış maydanozla süsleyip sıcak olarak servis yapın

Etli Bulgur Pilavi

Malzemeler:
(8 kişilik)
Pilavlık bulgur 2 su bardağı
Kuşbaşı kuzu eti 300 gr.
Tereyağı 4 çorba kaşığı
Soğan 3 adet
Domates 3 adet
Sivri biber 3 adet
Domates salçası 1 tatlı kaşığı
Su 4 su bardağı
Tuz,Karabiber

Yapilisi:
Tereyağını tencerede eritin.
Soğanları ince ince kiyin.
Kuşbaşı doğranmış kuzu etleriyle soğanı
tereyağına ilave edip karıştırarak kavurun.
İnce doğranmış sivri biber ve küp doğranmış domatesleri ekleyip koyulaşıncaya kadar pişirin.
Salça, tuz, karabiber ve 2 bardak kaynar suyu etlere ilave edin.
Etler yumuşayınca kalan kaynar suyu ve bulguru ekleyip karıştırın.
Tencerenin kapağını kapatın.Kısık ateşte pilav 15-20 dakika piştikten sonra tencerenin kapağını açıp gazete kağıdı ile örtün.
Birkaç dakika demlenmeye bırakın.
Sıcak olarak servis yapın.

Göce Corbasi

Malzemeler:
(6 kişilik)
Tereyağı 3 çorba kaşığı
Mısır (tane) 1 su bardağı
Tavuk suyu 8 su bardağı
Süt 2 su bardağı
Nişasta 1 çorba kaşığı
Yumurta sarısı 2 adet
Yoğurt 2 çorba kaşığı
Su 1 kase
Tuz

Yapilisi:
Tereyağını tencerede eritip mısırları ilave edin.
2-3 dakika kavurduktan sonra süt ve tavuk suyunu ilave edin.
10-15 dakika ağır ateşte kaynatın.
Terbiyesi için verilen malzemeleri bir kasede iyice karıştırıp çorbaya ilave edin. Bir taşım daha kaynattıktan sonra servis kaselerine boşaltıp sıcak olarak servis yapın.

Halep Corbasi

Malzemeler:
Patates 4 adet
Havuç 1 adet
Şalgam 2 adet
Maydanoz 1/2 demet
Kırık pirinç 2 kahve fincanı
Yumurta 2 adet
Karnabahar 1 adet
Et suyu 6 su bardağı
Tereyağı 1 çorba kaşığı
Limon 1 adet
Un 1 kahve fincanı
Tuz
Karabiber

Yapilisi:
Patatesleri soyup şalgamları yıkadıktan sonra küçük küçük doğrayın.
Havucu temizleyip ince kıyın. Pirinci yıkayıp suyunu süzün.
Et suyunu güvece dökün.Kaynamaya başlayınca pirinci ilave edip orta ateşte pişirin.Sırasıyla havuç, şalgam, patates, karnabahar ve kıyılmış maydanozu ekleyip pişirmeye devam edin.
Pişince tamamını süzgeçten geçirip bir kaseye alın.
Tereyağını güveçte eritip unu azar azar ilave ederek tahta kaşıkla yedirin. Süzgeçten geçirdiğiniz çorbayı güvece boşaltıp tuz ve biber ekin.
Ara sıra karıştırarak bir taşım kaynatın.
Yumurtaları bir tutam tuz ve limon suyu ile birlikte çorbayı alabilecek büyüklükte bir tencerede çırpın. Çırpmaya devam ederek güveçteki kaynar çorbayı azar azar terbiyeye ilave edin. Bir-iki defa karıştırdıktan sonra sıcak olarak servis yapın.
 
Üst Alt