Oruç tutanlar balığı nasıl tüketmeli?

MERHABA!
Yeni avlanma sezonu başlayan balığın, oruç tutanlar için sindirimi kolay ve protein değeri yüksek olması açısından özellikle yaşlılar için önemli besin değeri taşıdığı belirtilirken şu şekilde yenmesi önerildi:

Ali Güreli'nin haberi

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Cengizler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, avlanma sezonu 1 Eylül itibariyle başlayan balığın A ve D vitamini bakımından protein kaynağı olduğunu söyledi.

Avlanma sezon başlangıcının ramazana denk gelmesinin, bu besin kaynağının sindiriminin kolay olması ve uzun süre tokluk hissi vermesi bakımından şans olduğunu belirten Cengizler, balığın kalp ve damar rahatsızlıkları bulunan kişilere doktorlar tarafından tavsiye edildiğini hatırlattı.

Haftada en az 2 öğün balık tüketilmesinde yarar olduğunu anlatan Cengizler, şöyle konuştu:

''Vücut tüm gün aç kaldığı ve ağır yağlı yiyecekler sindirim sistemini baskı altına aldığı için balık her yaş grubunca bu dönemde rahatlıkla tüketilebilir. Balık çorbası çok yararlı olmasına karşın ülke genelinde çok yaygın değil. Oruç tutan vatandaşlar için balık çorbasını özellikle öneriyoruz. Ana menüde ise iftarda kızartması, sahurda ise ızgara ve fırın buğulaması iyi gider. Ancak yine de balığı satın alırken balıkçı esnafının yağ oranına bağlı pişirme önerisi dikkate alınmalı.''

Cengizler, Türkiye'de, iç sular ve çiftliklerinde yılda ortalama 700 bin ton civarında üretimi yapılan balık tüketiminin her geçen gün arttığını bildirdi.

-TAKVİME GÖRE LEVREK, PALAMUT...-

Balığın avlanma zamanı, beslenme, yumurtlama ve su sıcaklığı ile tuz oranını dikkate alarak uzmanlar tarafından hazırlanan takvime göre tüketilmesinde yarar olduğunu anlatan Cengizler, ''Bu takvime göre, levrek, çinekop, palamut, sardalya, barbunya, mercan yavrusu ve lüfer ramazan süresince rahatlıkla tüketilebilir'' diye konuştu.

-4 KİŞİLİK AİLENİN BALIK TÜKETİM MALİYETİ-

Mersin Balıkçılar Pazarı Derneği Başkanı Faruk Bolat da yeni sezonda sardalya bolluğu olduğunu söyledi.

Balığın kilosunun 1.5 ve 30 lira arasında değiştiğini belirten Bolat, ''Sarı kanat 3, sardalya l.5 liradan tezgahta alıcı buluyor. Yani 4 kişilik bir aile sardalya tercih ederse ekmeği ve salatasıyla birlikte iftar maliyetini 4-5 lira gibi bir rakama getirebilir. Maliyet fiyatı düşük diğer balıklarda en fazla 10 liraya kadar çıkar'' dedi.

Bu arada, Mersin balık pazarında, eylül ayında tüketilebilecek en iyi ve lezzetli balıklar arasında yer alan Levrek 7, çinekop 6, orfoz 30, sardalya 1,5, turna 7, istavrit 4, çipura ve levrek 7 liradan satılıyor. Palamutun tanesi ise 3 liradan alıcı buluyor.
haber7.com
 
Ben fırında yapıyorum balığı sebzeli olarak hafif oluyor...
ayy sabah sabah ağzım sulandı ...:freakedout:
 
Ben fırında yapıyorum balığı sebzeli olarak hafif oluyor... ayy sabah sabah ağzım sulandı ...:freakedout:

MERHABA!
Sn.Dogangunes size kolay bir firinda balik tarifi yazayim. Cokca faydalandigim EMELIN MUTFAGINDAN.

MALZEMELER:
5 tane Alabalık,
3 tane orta boy patates,
5 tane sivri biber,
5,6 tane iri doğranmış soğan,
1 tane limon,
sıvı yağ, tuz,

HAZIRLANIŞI:
Balıkları iyice temizleyip yıkayın ve kurulayın. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye sıralayın. Üzerlerine yarım limonu sürün. Yanlarına patates dilimleri ve soğan dilimleri koyup üzerlerine fırça ile 4,5 kaşık sıvı yağ sürün. Sivri biberleri de koyduktan sonra 250 derecelik fırında 45, 50 dakika pişirin. Salata ve limon eşliğinde servis edin.

Afiyet olsun!
emelinmutfagi.blogcu.com
 
MERHABA!

Sn.Dogangunes size kolay bir firinda balik tarifi yazayim.
Cokca faydalandigim EMELIN MUTFAGINDAN.

MALZEMELER:
5 tane Alabalık,
3 tane orta boy patates,
5 tane sivri biber,
5,6 tane iri doğranmış soğan,
1 tane limon,
sıvı yağ, tuz,

HAZIRLANIŞI:
Balıkları iyice temizleyip yıkayın ve kurulayın. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye sıralayın. Üzerlerine yarım limonu sürün. Yanlarına patates dilimleri ve soğan dilimleri koyup üzerlerine fırça ile 4,5 kaşık sıvı yağ sürün. Sivri biberleri de koyduktan sonra 250 derecelik fırında 45, 50 dakika pişirin. Salata ve limon eşliğinde servis edin.

Afiyet olsun!
Fırında Balık - Denenmiş resimli yemek, pasta, kek, kurabiye ve tatlı tarifleri - Blogcu

Sıvı yağ yerine tereyağı koyalım mopsy bak daha güzel olucak tadı...:freakedout:
 
MERHABA!

Kasari dilimleyip mi koyuyorsunuz?
Birde pizzaya dokulen toz kasar var.

Herhalde balik pistikten sonra uzerine konup
Eriyene kadar firinda tutulacak.

Belki soganida listeden cikartmak gerekebilir.
Limanda bir balik lokantasi var.

En iyisi ben iftari orada acayim.
Bakalim ne baliklar var.
 
Üst Alt