Sn.el-Aciz,öncelikle benim yazdıklarıma karşılık sizin görüşlerinizi alt alta koyalım ve inceleyelim;
bursali68
1-Şeriat kanunlarının hangisi doğru hangisi yanlış biliniyor/yorumlanıyor/uygulanıyor bu bir çelişkiler yumağı olduğundan.Yani aynı dine mensup insanların dahi farklı " Mezhep-Tarikat..." gibi farklı itikatlarının olması,Şeriat hükümlerinde de farklı yorumlamaları beraberinde getirdiğinden uygulanacak olursa Şeriat kanunu " hangi itikada ait " sorusu akla gelecektir ki,bu da diğer itikattekilerin karşı durmalarına ve dolayısıyla kargaşa/tartışma ve hatta iç savaşa ve kıyımlara varan sonuçlar doğurabilecektir.
el-Aciz
Seriat Kanunlarinda , ceza hukuku ,Mezhep ve tarikatlere göre hüküm vermez. Islenen suc ne ise , ve seriat kanununda bunun karsiligi ne ise onu verir. Demez ki ; Hirsizlik yapmis birisine sen falanca tarikattensin yada mezheptensin , baskasinin bileginden kesiyorsak senin omuzundan kesecegiz demez. Ister A tarikatinden olsun isterse B mezhebinden sucu sabit görüldü ise o sucun karsiligi ceza ne ise o uygulanir...
Şeriat hükümlerinin değişmediğinden bahsetmişsiniz ve bir örnek sunmuşsunuz " değişmez " diyere.Sunduğunuz örneği buraya defalarca taşıdık bir kez daha taşıyalım yok zararı bir tekrar daha yapmış olurum sadece :
MAİDE SURESİ
38. Ves sariku ves sarikatü faktau eydiyehüma cezaem bima keseba nekalem minellah vallahü azızün hakım
38. Hırsızlık eden erkek ve kadının, yaptıklarına karşılık bir ceza ve Allah'tan bir ibret olmak üzere ellerini kesin. Allah izzet ve hikmet sahibidir.
Bana burada " El " kelimesini bulabilir misiniz?Bulamazsınız çünkü yok.Yani ayet " El Kesmekten " bahsetmiyor.Boğumdan kesmekten/aşıktan kesmekten...bahsediyor.İnsanların ellerinde olduğu kadar ayaklarında da,boyunlarında da " BOĞUM " vardır.Veya hırsızlık sadece " el " ile mi yapılır?İnsanların aklını kullanarak,ellerini kullanmadan yaptıkları hırsızlıklar yok mudur?Örneğin teknoloji hırsızlığı,bilgi hırsızlığı...gibi.Peki ne yapacağız " mealler " bize elleri kesin dedi diye Şeriatı o şekilde mi kabul edeceğiz.Hemen elleri mi keseceğiz ki ayette " YED = EL " kelimesi olmadığı halde yorum yapılarak yazılmış bir meal " Şeriat Hükmü "mü olacak?
Ayrıca ;
sariku = Erkek Hırsız mı? Yoksa " Bireysel Hırsızlık " mı?
sarikatü = Kadın Hırsız mı? Yoksa meallerde çoğunlukla düşülen hata gibi bu da " Toplu/Çete Hırsızlığı " mı.
Sizin inandığınıza göre (meallere göre )
Ayette : El Kesmek var.
Sariku = Erkek Hırsız demek
Sakikatü = Kadın Hırsız demek
Benim inandığıma göre ise
Ayette : El kesmek yok,tecrit etmek,ayırmak,toplumdan çıkartmak...var
Sariku = Bireysel Hırsızlık demek
Sarikatü = Toplu/Çete Hırsızlığı demek.
İşte bakınız daha sizin veridiğiniz ilk örnekte dahi Şeriat Hükmü konusunda anlaşmazlığa düştük.Peki Şeriat Kanunu uygulayalım dediğimizde neyi uygulayacağız?Siz el kesmeyi kabul edeceksiniz ben itiraz edeceğim hayır ayette el kesmek yok " tecrit etmek,ayırmak,toplumdan çıkarmak..." var diyeceğim.Bu durumdaikimiz arasında dahi Şeriatın bir hükmü konusunda anlaşmazlık çıkacak,yani bir fiyasko yaşanacak.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
.
Ilk etapta HAKLISINIZ... neden cünkü ben oan icin aklima islamda el kesme cezasi geldi oan icin spontane bu örnegi verdim. Ama haksiz oldugunuz ikinci etap, burada ben islamda el kesme cezasi vardir yada yokturu iddia etmedim...
Sizin ilk basta tarikat ve mezheplere göre diye devam eden yaziniza istinaden yazdigimi biliyorsunuz... Alinti yaptigim cok detayli yazilmis yazinizdada MAiDE suresinin acilimini yaptiginiz yaziniz benim yazdigimi destekliyor sizin ilk yazdiginiz tarikat ve mezhep meselesinde yanildiginizi gösteriyor...
...Bu cezada sizin inandiginiz sekilde konuya bakalim, el kesme yok diyelim ne var Tecrid var... bu tecrid de KISTAS lar ne...?
kadin mi - erkek mi
Ferdimi Toplumu
ihtiyactanmi-keyfenmi daha cogaltabiliriz... Ama kistaslarda hangi tarikattan yada Mezhepten denmiyor...??
Maddeler halinde yazinizin ilk maddesindeki asil mevzu bu..seriatte el kesme cezasinin varligi yoklugu degil... Seriat kanununda cok acik yazilmis baska bir sucun cezasida örnek olarak verilebilirdi...
Ben yanlis yada eksik örnek verdigimi kabul edeyim.. o zaman siz bana bir örnek sunabilirmisiniz, seriat kanununda olsun , Türk ceza kanunlarinda olsun yada baska bir ceza kanunu olsun ayni ülkede farkli tarikat-cemaat ve mezheplere yönelik farkli farkli ceza hukuku getirdigine dair...?