• Hoşgeldin ziyaretçi , forumdan daha fazla yararlanmak için buradan üye olunuz...

Mide yanması Nedenleri Cozumleri

Okunuyor :
Mide yanması Nedenleri Cozumleri

YukseLL

Emektar
Yönetici
Admin
Moderatör
Üye
mide yanmasını ne keser , mide yanmasına ne iyi gelir evde , mide yanması ekşi , mide yanması belirtileri , mide yanmasına sebep olan yiyecekler , mide yanmasına ne iyi gelir ibrahim saraçoğlu , mide yanması hamilelik , mide yanmasına süt iyi gelirmi

Ani bir öfke, ailevi sorunlar, işyerindeki tartışmalar veya aşırı yemek mideyi isyan ettirip yanma hissine yol açar...

Hemen hepimizin başına bir çok kez gelmiştir. Midemizde sanki tonlarca yük taşıyormuş hissine kapılırız. Midemizden kalbe doğru yayılan alev alev bir yanma hissi duyarız. Tıpkı ateşle temas eden cilt gibi acı verir. Ağzımızda ekşi bir tat hissederiz

Mide yanması 20 ile 50 yaş arasında hemen herkeste görülen çok yaygın bir rahatsızlık. İhmal edilirse gastrit ve ülsere yol açabiliyor. Daha ilerki vakalarda ise midede derin yaralara hatta kanser kabusuna bile dönüşebiliyor.

MİDEDE YANGIN!
Midede yanma hissi yemekten önce, yemek sırasında ya da yemekten 2-3 saat sonra hissediliyor. Besinler, sindirim işlevinin bir gereği olarak midede ilk değişikliklere uğrayarak bağırsaklara gönderilmek için hazırlanıyor. Mide bu işlevi yerine getirirken iç yüzeyini kaplayan zarın altındaki salgı hücrelerini, besinlerin gerekli değişimini sağlamak üzere uyarıyor. Bu sırada oluşan bir dengesizlik, aşırı asit ort***** ve midenin kendini koruyamamasına yol açarak yanma hissine neden oluyor.
Büyüklerimiz midede yanma hissi duydukları zaman hemen bir lokma ekmek içi çiğnermiş. Ekmek içinin değil ama ağıza birşey atmanın doğru bir yöntem olduğunu belirten günümüz doktorları da az ama sık yemeyi öneriyorlar. Öğünleri küçülterek sık sık yemenin şikayetleri azaltacağını söylüyorlar.

SAĞLIKLI ALIŞKANLIKLAR EDİNİN
Yemeğe daha fazla zaman ayırın. Ayaküstü değil, sofrada oturarak yiyin. Acele yemek mide işlevine zarar veriyor. Kendinize daha fazla zaman ayırıp yemek yemeyi bir zorunluluk değil de bir keyif anına dönüştürün.
Ağzınıza küçük lokmalar almak midenin sindirim için gerekli salgıları daha kolay üretmesine yardımcı olur. Lokmaları uzun uzun çiğneyin. Bu, midenizde şişkinlik ve ağırlık hissetmemenizi sağlar.
Sofradan tıkabasa doymadan kalkın. Mide boş bir torba olduğu için yemek yerken çiğnediğimiz besinler buraya ulaştıkça mide sürekli genişler. Eğer kemerinizi çok sıkmışsanız yanma hissi duymanız çok doğal. İçi dolu bir plastik torbayı düşünün. Tam ortasından bir ipi kemer gibi sıkıca bağlayın. Torba sağa ya da sola çekecek ya da aşağıya doğru sarkacaktır. Mide de aynı böyle... Bu nedenle ölçülü miktarda yemek yiyin.
Akşam öğününden hemen sonra damak kaçamakları yapmayın. Aksi takdirde mide gece boyunca çalışıp yorulur. Akşam yemeği ile uyku arası en az üç saat olmalı. Yani yemek yedikten en az 3 saat sonra yatın.
Gece yatarken sağ yana dönerek yatmayın. Besinin mideye girişi sağ taraftan gerçekleştiği için yedikleriniz yeterince hazmedilemeyip mide borusunda yanma hissi oluşabilir.
Yemek yedikten sonra yere eğilmeniz gerekiyorsa dizlerinizi bükerek eğilin. Aksi takdirde mide işlevini gerektiği gibi yapamaz.
Yiyecek ve içeceklerin çok sıcak ya da soğuk olması mide sıvısına zarar verebilir. Bu nedenle yiyecek ve içeceklerin ılık olmasına özen gösterin.
Sigaradan uzak durun.
Yemekten sonra uzanmayın. Unutmayın, mide sıvısı yatay pozisyonu sevmez ve yanma hissi mide borusu yoluyla ağzınıza kadar gelebilir.

BUNLARDAN UZAK DURUN!
Hazmı kolay olmayan kızartmaları ve yağlı yiyecekleri sofranızdan uzaklaştırın. Ağır yağlı, fazla kremalı ya da soslu besinleri yemeyin.
Çikolata, içerdiği yüksek dozdaki yağ ve kafein nedeniyle hassas mideye zarar vererek yanma hissine yol açıyor. Sütlü çikolata, daha az yağ içeren bitter çikolataya oranla daha tehlikeli olduğundan çikolata sevenler genelde sütsüz olanını tercih etmeli.
Kafeinli içecekler mide için çok zararlı. Kahve, çay ve kola gibi içecekler hassas mideyi yorar. Eğer mide yanmasından şikayet ediyorsanız ve kahve içmeden duramıyorsanız kafeinsiz kahveyi tercih edin.
Gazozlu içecekler ve asitli meyve sularını dikkatli için. Domates veya portakal suyu asitli olduğu için mide yanmasını şiddetlendirebilir. Bu nedenle sulandırarak ve balla tatlandırarak için.
Et suyu ile hazırlanmış çorbalardan uzak durun. Diğer çorbaları ise çok sıcak içmeyin. Ilınmasını bekleyin.
Alkol midedeki yanma hissini artırır. Hele mide boşken alkol kesinlikle almayın.
Çiğ soğan ve çiğ meyve de mide asidini artıran etkenlerdendir.
Şeker yemeyi seviyorsanız naneli olanları seçmeyin.

MİDEYİ SEVEN BESİNLER
Mide ağrılarınıza son verecek sağlıklı ve dost besinlerle yemek yemenin keyfini çıkartabilirsiniz...
Karnabahar : Haşlanmış karnabahar, mideyi asit saldırılarından koruyarak tüm sorunları giderebilir. İçeriğinde bulunan gefarnato maddesi ülser ilacının hammadesi olarak kullanılıyor.
Lahana : Lahanayı çiğ olarak yemeyi tercih edin. İnce şeritler halinde doğrayıp salata yapın. Meyve presinde lahananın suyunu sıkıp aynı miktarda elma suyu ile karıştırın ve için. Lahana, ülser ve gastrit ilacı olarak biliniyor. Dörtte bir lahanayı yıkayıp kalın şeritler halinde doğrayın. 1 kerevizi soyup doğrayın. 1 havucu temizleyip dilimleyin. Lahana, kereviz ve havucu katı meyve presinde sıkıp sabah akşam suyunu için.
Patates : Çiğ patates suyu mide yanmasının doğal ilacıdır. Patatesi soyup katı meyve presinde suyunu sıkın. Su,havuç suyu ya da kereviz suyu ile karıştırıp için.
Elma sirkesi : Salatalarda ya da mezelerde elma sirkesi kullanın.
Maden suyu : Mide asidinin büyük bir bölümünü etkisiz hale getiriyor.
Ispanak : Ispanağı buharda pişirin ya da haşlayarak tüketin. Taze yapraklarını salata olarak yiyin.
Zeytinyağı : Çiğ olarak kullanıldığında besinlerin midede kalma süresini azaltıyor ve yağların sindirimi için safra salgısını artırıyor.
Baklagil : Fasulye, bezelye ve mercimekte bulunan bioflavionid maddesi, midenin koruma faktörünü artırıyor.
Muz : Mideyi seven meyvelerin başında geliyor. Ara öğünlerde birer muz yemek, midedeki yanma hissini ortadan kaldırabilir. Muz, mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de artırıyor.
Kızarmış ekmek : Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor.
Meyankökü : Güçlü bir mide koruyucusu.Yapılan son araştırmalara göre midedeki aşırı asitlenmeyi azaltıyor
kaynak:lezzet.com.tr
 

pulcet

Acemi
Üye
sğl

verdiğiniz bilgiler çok güzel. payalaşımınız için teşekkürler.ama son 1 yıldır mide den doktora gidiyom ve yemediğim ilaç kalmamıştır.ve inan halen teşhis koymadılar.kimi ülser diyo kimi gastrit diyo kimi bağırsaktan diyo.şaşaırdım ne yapacam bilmiyom...
 

eczacimurat

Acemi
Üye
Pulcet Sende H. Pİlorİ Denİlen Bİr Bakterİ Mİdende ÜrÜyor Olablİr Kİ Artik Ülserİn %90 Ninin Bu Bakterİ Tarafindan YapildiĞi Bİlİmsel ÇaliŞmalarla Ortaya KonmuŞtur. C-14 Testİ Yapilip
Mİdende O Bakterİden Olup OlmadiĞi AnlaŞildiktan Sonra Helİpak Adli İlaÇ Kombİnasyonunu Kullanabİlİrsİn
 

CB.3mRe

Amatör
Üye
İnanılmaz yanmalar çekiyorum.Her birini deneyeceğim.Aşırı çay, sigara ve alkolün zararını gene gördük :(
 

İnci

Kıdemli
Üye
İnanılmaz yanmalar çekiyorum.Her birini deneyeceğim.Aşırı çay, sigara ve alkolün zararını gene gördük :(
Mide yanması genelde reflü yüzünden oluyor.Reflü şikayeti olan insanlar hayatlarının
büyük bir bölümünü ilaç kullanarak geçirmek zorunda kalıyorlar.
 

CB.3mRe

Amatör
Üye
Açık söylemek gerekirse bu endoskopiden korkuma doktora gitmiyorum.Ömür boyu ilaç kullanmak da, daha bu yaşta hazır olduğum birşey değil.Bu listedeki herşeyi yapıcam devam ederse mecbur artık nabalım :(
 

İnci

Kıdemli
Üye
Açık söylemek gerekirse bu endoskopiden korkuma doktora gitmiyorum.Ömür boyu ilaç kullanmak da, daha bu yaşta hazır olduğum birşey değil.Bu listedeki herşeyi yapıcam devam ederse mecbur artık nabalım :(
Endoskopide bir şey yok ki! Uyuyorsun, uyanıyorsun hiç bir şey olmamış gibi.
 

CB.3mRe

Amatör
Üye
Bu derece ilerlediğinden haberim yoktu çok teşekkür ederim.Bana çoçuklukda bu anlatılmış ve korkusu kalmıştı o zamandan beri.Bakalım şu yazılanları deniyim de geçmezse gideceğim artık.
İlgi ve bilgi için tekrar teşekkür ederim.
 
Üst Alt