Mevsimine uygun ozel tarifler;

Merhaba Sonbaharı Karşılarken
Mevsimine uygun ozel tarifler;

CEVİZLİ ERİŞTE

Malzemeler:
1 kâse ayıklanmış iri dövülmüş ceviz içi,
1,5 kâse ev eriştesi,
2 çorba kaşığı tereyağı,
yeterince tuz ve karabiber,
haşlamak için yeterince su.

Yapılışı:
Öncelikle kaynayan suya bir miktar tuz ve yapışmaması için bir tatlı kaşığı zeytinyağı koyun. Sonra erişteleri istediğiniz yumuşaklığa gelene kadar haşlayın ve süzün. Bir tavada tereyağını eritin. İçine cevizi koyup, güzelce karıştırın ve erişteye ilave edin. Gerek görürseniz tuzu ve karabiberi ilave edin. Yemeği sıcak servis edebilirsiniz.

ÇİLEK REÇELLİ AKITMA

Malzemeler:
1,5 su bardağı süt,
1 çay kaşığı kabartma tozu,
1 yumurta,
1 su bardağı hafif dövülmüş ceviz,
1 ufak kâse kaymak,
1 ufak kâse çilek reçeli,
1 tatlı kaşığı toz şeker,
2 kaşık sıvıyağı,
1,5 su bardağı un
(hamur koyu boza kıvamında olana kadar un ilave edilmeli),
yeterince tuz.

Yapılışı:
Tüm malzeme karıştırılıp biraz dinlendirilir. Daha sonra teflon bir tavaya biraz sıvı yağ konur. Isındıktan sonra birer kepçe hamur akıtılır arkalı önlü pişirilir. İçerisine kaymak, çilek reçeli ve üzerine de biraz ceviz içi konup servis yapılır.

TARHUNLU TARHANA ÇORBASI

Malzemeler:
5-6 bardak tavuk suyu,
3,5 çorba kaşığı kuru tarhana
(veya 2 çorba kaşığı yaş tarhana),
1 çorba kaşığı tereyağı,
1 tatlı kaşığı kuru tarhun otu,
yeterince tuz ve karabiber.

Yapılışı:
Öncelikle bir miktar suda tarhanayı açın. Kenarda bekletin. Daha sonra tavuk suyunu kaynatın. Açmış olduğunuz tarhanayı karıştıra karıştıra tavuk suyuna ilave edin. Ufak bir tavada tereyağını eritin içerisine tarhunu koyup bir taşım kaynatın. Altını kapatıp, çorbaların üzerinde gezdirin. Servis yapabilirsiniz.

TARHUN NEDİR?
Diğer adı da pelin otudur. Çalımsı bir bitkidir. Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetişir. Fransız mutfağının vazgeçilmezi olan tarhun otu iştah açıcıdır. Vücuttaki fazla suyun atılmasına yardım eder. Sindirim sistemindeki gazları atar, idrar söktürür, antiseptiktir, kan yapmaya yardımcıdır. İlginçtir tarhun çayı hıçkırığı hemen keser.

ZEYTİNYAĞLI KURUTULMUŞ BİBER VE PATLICAN DOLMASI

Malzemeler:
2 su bardağı pirinç (suda beklemiş ve süzülmüş),
3 iri kuru soğan,
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık,
1 tatlı kaşığı kuş üzümü,
2 kesme şeker,
2 çay bardağı zeytinyağı,
yarım demet kıyılmış maydanoz,
yarım demet kıyılmış taze nane,
yarım demet kıyılmış dereotu,
1,5 limon suyu,
1 çay kaşığı çekilmiş köfte baharı,
yarım çay kaşığı tarçın,
1 tatlı kaşığı sumak veya
2 çorba kaşığı dolusu nar ekşisi.

Yapılışı:
Öncelikle zeytinyağında ince kıyılmış soğanları ve fıstığı koyup soğan pembeleşene kadar kavurun. Pirinci ilave edin. Tuzu, karabiberi, kuş üzümünü ve şekeri koyup, karıştırın. Pirinçler şeffaf olana kadar kavurun. Sonra 1,5 bardak sıcak su ekleyin. Suyunu çekince baharı tarçını, sumağı doğranmış yeşillikleri ve limon suyunu ilave edin. Güzelce karıştırın. Diğer tarafta kurutulmuş patlıcanı ve dolmalık biberi ayrı ayrı haşlayın. Çatal batıyorsa soğuk suda şoklayın. Suda yarım saat bekletip, süzün. Sonra ılımış içten doldurup, ağzı yukarı gelecek şekilde tencereye sıralayın. 1,5 su bardağı sıcak su ve biraz zeytinyağı ile tuzu ilave edip, pirinçler yumuşayana kadar pişirin. Servis tabağına koyup üzerine taze nane serperek, servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
lezzetler.com
 
Üst Alt