• Merhaba Ziyaretçi hoşgeldin! Forumdan daha fazla yararlanmak için buradan kayıt olunuz...

Karahindiba otu ve kökü

ZAAX

Amatör
Üye
KARA HİNDİBA
(Taraxacum officinale G.H. WEBER ex WIGGERS s.l.)

Alman resmi gazetesinde 29.08.1992 tarihinde yayınlanarak (Heftnummer:162, ATC-Code:A15) modern tıbbi tedavide kullanılmaya başlanmıştır.

Diğer isimleri: Arslandişi, Radika.

Bitki: Anadolu ve kuzey yarım kürede yaygın bir bitkidir. 15-30 cm yüksekliğinde çok yıllık otsu bir bitkidir, dikey durumda kuvvetli bir kökü vardır. Gövde içi boştur, boşlukta süt görünümünde çok acı sıvı bulunur. Yapraklar tabanda rozet şeklinde toplanmıştır, kenarları derin loblu ve dişlidir. Çiçek kafası parlak sarı renklidir. Mayıs ayında çiçek açar ve yaz boyu çiçeklidir. Tohumların ucunda tüy demeti bulunur. Kökler ilkbaharda veya sonbaharda toplanır.

İlaç etkili kısmı:
1- Taze veya kurutulmuş olarak toprak üstü kısımları,
2- Çiçeklenme zamanında toplanan kök ve toprak üstü kısımları birlikte kullanılır. Bileşiminde: Bitkide acı madde bulunur, köklerde ayrıca taraxacin, triterpenoid ve phytosterol vardır.

Etkisi: Kökü ile birlikte topraküstü kısımlarının safra salgısı ve idrar artırıcı etkisi vardır, iştahı artırır.

Kullanıldığı yerler:
1- Topraküstü kısımları iştahsızlık, gaz ve dolgunluk hissi gibi hazımsızlık sorunlarında kullanılır.
2- Kökle birlikte topraküstü kısımları safra yolları sorunlarında, idrar artışı sağlanmasında, iştahsızlık ve hazımsızlık şikayetlerinde kullanılır.

Kullanılmaması gereken haller: Safra yolları tıkalı ise, safra kesesi sorunları varsa ve bağırsak düğümlenmesi durumunda kullanılmamalıdır. Safra kesesinde taş varsa hekim tavsiyesiyle kullanılabilir.

İstenmeyen Etkileri: Bütün acı maddelerde olduğu gibi mide şikayetlerine neden olabilir.

İlaçlarla uyumsuzluğu: Yok.

Kullanım miktarı:
1- Günde 3 defa 4-10 gr ot (topraküstü kısımları)
2- İnce kıyılmış kök ve ot (topraküstü) kısımlarından 1 fincan çay için; 1 yemek kaşığı veya kaynatmada 1 fincan için 3-4 gr (2 çay kaşığı).

Kulanım şekli:
Çay şöyle hazırlanır: Ot ve kök-ot kısımları için belirtilen miktarlar bir fincana konur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 10 dakika demlenir, süzülerek içilir.

Kaynatmada: 2 çay kaşığı kök ve ot karışımı 150 ml soğuk suya konur, kaynayana kadar kısık ateşte ısıtılır, süzülür. Günde 3 defa çayı hazırlanarak içilebilir, iştahsızlıkta yemeklerden önce, hazımsızlıkta yemeklerden sonra içilebilir.

Kullanım süresi: Otu uzun süre kullanılabilir.

Uyarı: Kök ve ot karışımının kullanımı sırasında günde 1,5-2 litre su içilmelidir.

Kaynak:
Alman Kanunlarına Göre
Düzenlenip İzin Verilen
BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ
Pratik Uygulamalar
Dr. Ahmet Toptaş
Gonca Yayınevi, İstanbul 2009
ISBN: 978-9944-790-31-4
0212 5285076-5286005
 

simqe

Kıdemli
Üye
Şimdi bunlardan her yerde var,ben bunların hindiba olduğunu bilmiyordum..her bahar, baharın müjdecisi gibi yeşil alanlarda çıkarlar,birgün baktım kadınlar bunları topluyor..sordum ve öğrendim..ama hala toplamadım ben,köpekler kediler geziyor üstünde :)))
 

dogangunes

Profesyonel
Yönetici
Admin
Moderatör
Üye
Nulin Cholin C vitamini Albümin Bvitamini Inosit Enzimler Nisasta Taraxerin Lavulin Müsilaj
YAN TESİRİ: Normalde herhangi bir yan tesiri yoktur. Ütünü emmemek gerekir.
TAVSİYE: Kara hindiba, çayırlıklarda yetişen sari çiçekli bir bitkidir. Karaciğerin dostudur. Kan temizler, kan yapar, cildi temizler. Ayrıca soluduğumuz havayı da ağır gazlardan temizler. Park ve yol kenarlarına çokça ekmek, oksijen temizliği açısından önemlidir. Karahindibanın 50 çeşidi yetişir. Karahindiba salatası Ege’de yaygındır. Karahindibanın tabiatı soğuk ve rutubetlidir.
ŞİFASI:
1) Kan temizleyici: Karahindiba demletilip balla tatlanlandırılarak soğutulup içilmeye devam edilir. Karahindiba salatası yapılıp yenmeye devam edilir.
2) Karaciğer güçlendirici: Karahindiba, ayrık otu kökü, demletilip balla tatlandırılıp soğuk olarak içilmeye devam edilir.
3) İdrar söktürücü: Karahindiba demletilip balla tatlandırılarak soğuk olarak içilmeye devam edilir.
4) Sarılık: Karahindiba, ayrık otu köküyle demletilip balla tatlanlandırılarak soğuk olarak içilmeye devam edilir.
5) Zayıflama kürü: Karahindiba, mısır püskülüyle beraber demletilip balla tatlanlandırılarak yemeklerden önce içilmeye devam edilir.
6) Şeker: Ceviz yaprağı, karahindiba demletilip içilmeye devam edilir.
7) Böbrek taşı önleyici: Karahindiba kökü demletilip balla tatlanlandırılarak içilmeye devam edilir.
8) Cilt temizleyici: Karahindiba losyon yapılıp, cilt temizlenir.
9) Diş temizleyici: Karahindiba sütü dişleri temizler.
10) Mesane iltihabi: Karahindiba demletilip balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. Karahindiba salatası yenir.
11) Kan yapıcı, iştah açıcı: Karahindiba demletilip balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir. Karahindiba salatası yenir.
 
Üst Alt