• Hoşgeldin ziyaretçi , forumdan daha fazla yararlanmak için buradan üye olunuz...

gıda kaynaklı hastalıklar

  • Konbuyu başlatan mopsy
  • Başlangıç tarihi
  • Cevaplar 0
  • Görüntüleme 3K

Okunuyor :
gıda kaynaklı hastalıklar

mopsy

Emektar
Üye
Eschcrichia coli (E. Coli): Hayvanların bağırsak sistemlerinde bulunur ve kesim esnasında ete bulaşabilir. Bu organizmalar normalde herhangi bir zarara neden olmazlar. E. Coli, düzgün temizlik ve yeterli pişirmeyle kolaylıkla yok edilebilir. Aksi takdirde, bu tip etleri tüketen kişilerde kanlı ishal ortaya çıkabilir.

Salmonella: Kümes hayvanları, köpekler, kediler gibi birçok hayvanın bağırsak sistemlerinde bulunabilir. Kesim sırasında ete bulaşabilir. Dondurma işlemi bu mikroorganizmayı öldürmez, fakat düzgün pişirmeyle yok edilebilir. Eğer çiğ et ve/veya suları, pişmiş gıdayla veya salata gibi çiğ tüketilecek gıdalarla temasa geçerse, çapraz bulaşma olabilir. Salmonella, ishal ve mide iltihabına sebep olur.

Staphylococcus aureus: Sığırların derilerinde bulunur. Fakat insanların ellerinde, solunum yollarında veya boğazlarında da taşınabilir. Çoğu gıda kaynaklı hastalık salgınları, gıda işindeki personelin ellerinden ve yanlış sıcaklık uygulamasından sonra gıdada ısıya dirençli toksinlerden dolayı meydana gelmektedir. Genelde akut kusmayı takiben ishal gözlenir. Gıdanın hijyenik işlenmesi ve soğutulması, stafilokoksik gıda kaynaklı hastalıkları önleyebilir.

Toksoplazmozis: Anne adaylarında düşüklere yol açar.Insanların vücutlarında yıllarca yaşayabilen ve yedikleri besinlere ortak olarak onları zayıf düşüren ve iş gücünü çok olumsuz etkileyen sığır tenyasına karşı da dikkatli olunmalıdır. Kesilen etlerin korunması ve saklanması insan sağlığı açısından çok önemlidir.

Onlemler:

Ellerinizi sık yıkayın: Gıdaları hazırlamaya başlamadan önce ve her aradan sonra ellerinizi sıcak su ve sabunla yıkayın. Çiğ gıdaları hazırladıktan sonra pişmiş gıdalara dokunmadan önce yine ellerinizi yıkamalısınız. Gıdaları hazırlamadan önce, eğer elinizde herhangi bir kesik veya enfeksiyon varsa, yaranın üzerini iyice kapattığınızdan emin olun.

Mutfak yüzeyini ve ekipmanlarınızı temiz tutun: Gıdalar kolayca kontamine olabildikleri için gıda hazırlanmasında kullanılan bütün yüzeyler temiz tutulmalıdır. Zemin temizliğinde kullanılan bezler, el havlusu veya bulaşık kurulama havlusundan ayrı tutulmalı ve onlar da sık sık yıkanmalıdır. Yemek pişirmeden önce mutfakta kullandığınız aletleri, kapları, kesme tahtasını ve mutfak tezgâhını sıcak sabunlu suyla yıkayıp durulayın.

Güvenli su kullanın:
Gıdaları hazırlamak için de temiz su kullanmak, içmek kadar önemlidir.
 
Üst Alt