• Merhaba Ziyaretçi hoşgeldin! Forumdan daha fazla yararlanmak için buradan kayıt olunuz...

Erzurum iftarları

YukseLL

Emektar
Yönetici
Admin
Moderatör
Üye
ERZURUM İFTARLARI
Mehmet Necati GÜNGÖR

Ramazan, Erzurum da başka bir alem.
Sabahın ilk ışıklarına kadar hayat devam eder Erzurum da.
İftar önceleri de, sonraları da şenliklidir.
İftar öncesinde kadayıfçılarla pide fırınlarının önü kuyruk-kıyamet.
Bazen, sıra kavgaları da olur. Ağız dalaşı şeklinde.
İftar yemekleri ÇKK şeklinde formatlanmıştır.
Açılımı, çorba, kıyma, kadayıf.
Hemen her sofrada bu yemeklerin bulunması olmazsa olmaz şarttır.
Bu üçlünün yanına bazen su böreği, sebzeli yemek gibi eklentiler de konur.
Çorba, kışları mercimek ya da şehriye çorbası, yazın Erzurumluların ayran çorbası dedikleri aş otulu ayran çorbasıdır.
Batı da aş otuna kişmiş diyorlar. Bizdeki adı budur. Çorbaya ayrı bir tad verir.
Kıyma, bildiğiniz yumurtalı kıyma. Erzurumlu hanımlar bunu çok güzel yaparlar.
Kadayıf, genellikle dolması, ara-sıra da sermesi şeklinde olur.
Bazen, yassı ekmek kadayıfı da menüye dahil edilir.
Ve sofranın vazgeçilmez aksesuarı çay!
Çaysız Ramazan sofrası düşünülemez.
Bir yandan yemekler yenirken, öte yanda çay ocağında çay suyunun hışırtısı duyulur.
İftar yapılır yapılmaz, limonlu çaylar ikram edilir.
İç içebildiğin kadar!
İshak Oktay ağabeyimiz iyi bir Erzurumludur.
Çok iyi Erzurum yemekleri yapar, dostlarına ara-sıra Kızılay-Ataç sokaktaki bürosunda yemek ziyafetleri çeker.
Bizim hoca (Mehmet Nuri Yılmaz) da bu sofradan nasiplenenlerdendir.
Hoca yumurtalı kıymayı çok sever. Hele, İshak ağabeyin elinden olursa.
Bir gün yine öyle bir davet. İshak ağabey yolda, kıymayı başkasına pişirtmiş, o da kıymaya nane katmış.
Hoca, nane katılan hiçbir şeyi yemiyor.
Sofraya hevesle oturdu, naneyi görünce yemeden kalktı.
Uzun süre İshak kıymayı zayi etti diye söylenip durdu.
İshak ağabeyden bir katkı:
Ev sahibi yemekten sonra misafirlerine peynir dürümü yapar. Buna zor dürümü derler. Yemekten sonra yenilecek bir dilim peynir hazmı kolaylaştırır. Avrupanın en lüks restoranlarında yemekten sonra çeşitli peynirler sunulur. Ama hiç birisi bizim göğermiş peynirin yerini tutmaz. İşte Erzurumlular, geleneklerinde Avrupa nın modern restoranlarında uygulanan peynirle yemeye son verme işini eskilerden beri yapmaktalar. Hem de ısrar ederler. Hele ye, dürümü ye ki çay içesin derler. O dürümü geri çevirmek terk edeptir. Yani ayıptır.
Bu günlük de bu kadar.
Ha, aklımdayken: Oruç tutmayanlar için Erzurum tavsiye edilmez.
 

Üst Alt