Entartete Kunst -Dejenere Olmuş Sanat
" Sanat Bolşevizmi artık sona eriyor...
Bugün sizlere kesin ve geriye dönüşü olmayan kararımı açıklamak istiyorum. Politik kargaşa nasıl giderildi ise, Alman sanatındaki yozlaşma aynı şekilde önlenecektir."
Adolf Hitler (Alman Sanat Evi Açılış Konuşması'ndan: Münih, 1937)
Bir politik ideolojinin sanat üzerindeki en acımasız etkinliğini sanırım ki en fazla Hitler döneminde açılan "Entartete Kunst" (Dejenere Olmuş Sanat) Sergisi gözler önüne seriyor. Sanatsal özgürlüğün ideolojinin acımasızca saldırısına uğrayışını, sanatın alay edilerek aşağılanışını, sanatçıya açıkça saldırıyı, meydan okumayı simgeliyor "Entartete Kunst". Bu ideolojik saldırganlık nereden kaynaklandı ve sonunda neler kaybedildi?... Bu soruyu yanıtlayabilmek için Hitler dönemindeki siyasal ve sosyokültürel olguları kısaca gözden geçirmek gerekiyor.
- 1927'de Rosenberg "Alman Kültürü İçin Savaş Birliği"ni kurdu. "Entartete Kunst" ve "Entartete Musik" (Dejenere Olmuş Müzik) broşürleri halka dağıtılmaya başlandı. "Müzikal Bolşevizm" sloganı altında dejenere olmuş besteciler seçiliyordu. Stravinsky, Berg, Hindemith, Schönberg, Hugo Hirsch, Victor Hollaender, Rudolf Nelson ve diğerleri... Caz müziğine "Entartete Musik" damgası vurulurken, bazı operalar "Müzikal Bolşevik" adı altında eleştiriliyor ve yasaklanıyordu. Stephan Zweig'ın yazmış olduğu "Schweigsame Frau" (Suskun Kadın) adlı opera tekstini bestelediği gerekçesi ile ünlü besteci Richard Strauss Berlin Operası'ndan uzaklaştırılıyordu, çünkü Stephan Zweig Musevi idi. - 1929'dan beri avangard sanata karşı bazı küçük lokal gruplar "Germen Kültürü'ne Karşı Suç" sloganı altında birleşerek avangard sanatı eleştiriyorlardı.
Ressam ve sanat yazarı Wolfgang Willrich'in "Sanat Abidesini Temizle" adlı broşürü ise o dönemde Nazilere yalnızca "Entartete Kunst" fikrini vermekle kalmamış, Alman milli sanatının belirleyici formunu sosyal arenada da duyurmuştu. Görüldüğü gibi nasyonal sosyalistlere ilk uyarının sanatçılardan gelmesi oldukça şaşırtıcı...
-12 Mart 1933'de Joseph Goebbels "Nasyonel Aydınlatma ve Propaganda" Bakanlığı'na getirildi. Baskı sonucu ünlü mimar Gropius ve soyut sanatın öncü ressamlarından Kandinsky ve Klee Almanya'yı terketti.
"Alman Ruhuna Aykırı" gerekçesi ile çok sayıda kitap yakılarak imha edilirken, öğretim üyeleri de sanat eğitim kurumlarından azledilmeye başlandı.
Kübist, Ekspresyonist, Sürrealist sanatçılar saldırıya uğruyor, popüler "Brücke" (Köprü) grubu üyeleri Kirchner, Emil Nolde, Rottluff ve Bauhaus sanatçıları acımasızca eleştiriliyordu. Öncelikle saf Alman ırkından olmayan resmi görevliler sanat kuruluşları ve eğitim kurumlarından uzaklaştırıldı. Nolde bile Nasyonel Sosyalist Partisi'ne ilk katılanlar arasında olmasına rağmen "dejenere" olarak aşağılanıyordu. Willi Baumeister ve Beckmann Frankfurt Devlet Okulu'ndaki görevlerinden uzaklaştırıldı. Bunu Otto Dix, Paul Klee ve Max Pechstein'ın Dresden, Düsseldorf ve Berlin akademilerinden atılmaları izledi. Berlin'deki Prusya Akademisi ise Ernst Barlach, Rudolf Belling, Otto Dix, Ludwig Gies, Karl Hofer, Oskar Kokoschka, Kaethe Kollwitz, Max Liebermann, Ludwig Mies von der Rohe, Pechstein ve Bruno Traut gibi değerli öğretim üyelerinden yoksun kaldı. Oysa bu grupta yalnızca Liebermann Musevi idi, "Entartete Kunst" sergisinde ise 6 Musevi sanatçı yer alıyordu. Berthold Hinz'in 1979'da açıkladığı bir görüşe göre de Albert Einstein'ın "20. yüzyılın Sanatı" adlı eseri nasyonal sosyalistlerin "Modern Sanat" yargısına rehber olmuştu...
-1934'de Kokoschka Prag'a kaçtı ve antifaşist "Kokoschka Derneği"ni kurdu. 4 Eylül'de Hitler, Nürnberg parti toplantısında her iki sanatı da şiddetle cezalandıracağını vurguladı: Modernizm ve tradisyonel, rasyonel sanat... Aynı yıl Sovyetler Birliği'nde "Sosyal Realizm" milli sanat stili olarak açıklanıyordu...
-1936'da Folkwang (Essen) Devlet Müzesi'nin Nazi Direktörü, Kandinsky'nin ilk soyut örneklerinden ünlü "Improvisation 1912" adlı tabloyu sattı, kendi değimi ile müzeyi Kandinsky'den temizledi. Berlin Sanat Galerisi'nin "Modern Sanat" Bölümü kapatıldı.
-17 Temmuz 1936'da Heinrich Himmler Alman Polis Teşkilatı'nın başına getirildi. "SS" (Schutzstaffel Elite Dienst) Goebbels "Sanat Kritiği"ni yasakladı.
Fransa'ya kaçan sanatçılar "Alman Sanatçılar Birliği"ni kurdular. (Paris, Fransa) Max Ernst, Otto Freundlich gibi ünlü sanatçılar derneğe üye oldular.
-1937'de "Reich" Güzel Sanatlar Odası Başkanlığı'na Ziegler getirildi. 30 Haziran'da kendisine Hitler tarafından Goebbels kanalı ile şöyle bir emir geldi: "Dejenere olmuş sanat örneklerini Alman müzelerinden temizleyin ve bir ibret sergisi için ayrılmasını/sağlayın."
Modern Sanat, Naziler tarafından "hasta" olarak nitelendirilirken, diğer yandan Bolşevik ve anarşistlerin politik arenasına taşınmak isteniyordu. Modernistlerin Avrupa kültürüne aykırı bir primitif sanatı yansıttıkları vurgulanarak spontane çocuk resimleri, ya da akli dengesi bozuk, özürlü kişilerin ürünlerini andırdıkları iddia ediliyordu.
-18 Temmuz 1937'de Nazilerin inşa ettiği Alman Sanatevi'nin açılışı "Büyük Almanya" Sergisi ile yapıldı. Hitler'in o günkü ünlü açılış konuşması ise dejenere sanata karşı acımasızca bir temizlik savaşını başlatma mesajını veriyordu.
-19 Temmuz 1937'de, Ziegler "Entartete Kunst" sergisini Alman Sanatevi karşısında "Hofgarten"de açtı. Açılış gününde sergide eserleri yer alan sanatçılardan Beckmann, Feininger, Kirchner ve Schwitters Almanya'yı acilen terk ettiler. Ağustos-Kasım ayları arasında 5.000 resim ve heykel, 12.000 grafik çeşitli müzelerin elinden alınarak Berlin'de bir depoya taşındı. 18 Ekim'de Laszlo Moholy Nagy Chicago'da "New Bauhaus" ekolünü açtı. 1939'da Kokoschka Londra'da "Serbest Alman Kültür Birliği"ni kurdu. 100'ün üzerinde mülteci sanatçı derneğe üye oldu. Bu tür girişimlere Naziler'in yanıtı ise çok acımasızdı. 1939 yılında Goebbels tarafından "süprüntü" olarak adlandırılan 100'lerce değerli sanat eseri Berlin'de yakılarak imha edildi. "Entartete Kunst" sergisinde halka ibret olarak gösterilen eserler yalnızca Eisberg'in su üstünde yüzen bölümünü içeriyordu, oysa Nazi Sanat Komitesi tarafından "dejenere" damgası vurulan ve gasp edilen sanat eserlerinin sayısının 16.000'in üzerinde olduğu sanılıyor.
Entartete Kunst" Sergisi
32 Alman devlet müzesinin elinden alınan 650 paha biçilmez sanat eseri ilk kez 1937 yılında Münih'de sergilendikten sonra 3 yıl süre ile Almanya ve Avusturya'da gezdirildi. Sergiye giriş ücretsizdi. Her gün binlerce kişi tarafından izleniyor adeta halkın hücumuna uğruyordu, öyle ki ilk 15 günde 36.000 kişi gezmişti. Böylece "Entartete Kunst" çağımızda hiçbir Modern Sanat sergisi ile kıyaslanmayacak kadar büyük popülariteye sahip olmuş oluyordu. Serginin kendisi kadar "Dejenere Olmuş Sanat Sergisi Rehberi" adını taşıyan sergi katalğu da ilginçti. Sergilenen eserler aşağılanırken, zaman zaman Adolf Hitler'in Alman Sanat Evi açılış konuşmasından pasajlara yer veriliyor ve sanatçılar Bolşevik olmakla suçlanıyordu. Adeta avangard sanatı imha etme motivasyonunu taşıyan katalogda Nazilerin sanat ütopyasına yer veriliyor, ideal Alman sanatının kriterleri çizilmek isteniyordu. Sanki Almanya çağın gerisinde kendisi için ideal sandığı bir sanatı arıyordu, belki de onu antik çağda bulmayı düşünüyordu.
Aşağıda "Reich" Propaganda Başkanlığı Kültür Dairesi Başkanlığı tarafından bastırılan sergi kataloğundan bazı ilginç yazılara yer vermek istiyorum: Serginin düzenlenme nedeni söz konusu katalogda şöyle açıklanıyor: "Entartete Kunst Sergisi neyi amaçlıyor?"
-Yeni bir çağın başlangıcında, geçmiş yıllarda yaşanan kültür parçalanmasının tüyler ürpertici son sermayesi hakkında Alman halkına genel bir fikir vermek.
- Halkı sağduyuya davet ederek sanat yozlaşmasının olup olmadığını hala tartışmak isteyen yazar ve sanatçıların gevezeliğine ve saçmalıklarına son vermek.
-Bu sanat dejenerasyonunun bir takım delilikler, budalalıklar ve aşırı cesur deneyimlerden daha büyük sorun teşkil ettiğini vurgulamak. Kanımızca avangard sanat nasyonal sosyalizm olmasa bile ölüme mahkum olurdu.
-Burada söz konusu olan, sanatta beklenen olağan değişim değil, sanatın özüne ve gelişmesine planlı bir darbenin atılmasıdır.
-Politik ve kültürel anarşinin aynı kökenden olduğunu vurgulamak ve sanat bolşevizmini açığa çıkarmak.
-Sanatı parçalayan güçlerin hangi ideolojik, politik, ırkçı ve ahlaki hedefler peşinde olduklarını göstermek.
-Ayrıca bilinçli güçler tarafından başlatılan bu dejenerasyonun tarafsız taklitçilere hangi boyutlarda sirayet ettiğini göstermek. Bunların bazıları çok daha önceden, bir kısmı da sonradan yeteneklerini ispatlamış olmalarına rağmen Musevi ve Bolşevizm curcunasına katılacak kadar insafsız ve karaktersiz olduklarını yeterince göstermişlerdir.
-Birkaç Musevi ve Bolşevik sözcünün yönlendirdiği gelişimin ne denli tehlikeli olduğunu vurgulamak, Bolşevik parti politikasına yakın görüşte olan bazı kişilerin nasıl anarşist ve Bolşevik planların içine çekildiğini açıklamak.
-Bu sergi, ayrıca şunu vurgulamak istiyor: Bu sanat soysuzlaşmasına neden olanların, daha sonraları ortaya çıkıp da "masumiyetlerini" ispata kalkışmaya hiç hakları yoktur.
-Yapıtların altındaki her imzanın komünist partisine üye olduğunu savunmak istemiyoruz.
-Bu sergi, adı geçen kişilerin önceden daha değişik eserler yapıp yapmadıklarını sorgulamıyor, ancak onların Alman sanatına yönelik ve bolşevik saldırıları sırasında Alman sanatını parçalamaya, yozlaştırmaya çalıştıklarını vurgulamaktan da kaçınmıyor.
-Sergilenenler arasında Musevi dostlarıyla beraber yurt dışına çıkmamış olan ve Alman kanından gelenlerin, yeni ve sağlıklı bir yaratıcılığın temelini oluşturmak için şerefli bir şekilde savaşmalarını da engellemek istemiyoruz.
-Bu sergi, karanlık geçmişli kişilerin yeni devi etimize ve geleceği güçlü halkımıza, kendilerini "3. İmparatorluk Sanatının Bayraktarları" olarak tanıtmalarını engellemek mecburiyetindedir.
Gençsanat, Aralık 1998
" Sanat Bolşevizmi artık sona eriyor...
Bugün sizlere kesin ve geriye dönüşü olmayan kararımı açıklamak istiyorum. Politik kargaşa nasıl giderildi ise, Alman sanatındaki yozlaşma aynı şekilde önlenecektir."
Adolf Hitler (Alman Sanat Evi Açılış Konuşması'ndan: Münih, 1937)
Bir politik ideolojinin sanat üzerindeki en acımasız etkinliğini sanırım ki en fazla Hitler döneminde açılan "Entartete Kunst" (Dejenere Olmuş Sanat) Sergisi gözler önüne seriyor. Sanatsal özgürlüğün ideolojinin acımasızca saldırısına uğrayışını, sanatın alay edilerek aşağılanışını, sanatçıya açıkça saldırıyı, meydan okumayı simgeliyor "Entartete Kunst". Bu ideolojik saldırganlık nereden kaynaklandı ve sonunda neler kaybedildi?... Bu soruyu yanıtlayabilmek için Hitler dönemindeki siyasal ve sosyokültürel olguları kısaca gözden geçirmek gerekiyor.
- 1927'de Rosenberg "Alman Kültürü İçin Savaş Birliği"ni kurdu. "Entartete Kunst" ve "Entartete Musik" (Dejenere Olmuş Müzik) broşürleri halka dağıtılmaya başlandı. "Müzikal Bolşevizm" sloganı altında dejenere olmuş besteciler seçiliyordu. Stravinsky, Berg, Hindemith, Schönberg, Hugo Hirsch, Victor Hollaender, Rudolf Nelson ve diğerleri... Caz müziğine "Entartete Musik" damgası vurulurken, bazı operalar "Müzikal Bolşevik" adı altında eleştiriliyor ve yasaklanıyordu. Stephan Zweig'ın yazmış olduğu "Schweigsame Frau" (Suskun Kadın) adlı opera tekstini bestelediği gerekçesi ile ünlü besteci Richard Strauss Berlin Operası'ndan uzaklaştırılıyordu, çünkü Stephan Zweig Musevi idi. - 1929'dan beri avangard sanata karşı bazı küçük lokal gruplar "Germen Kültürü'ne Karşı Suç" sloganı altında birleşerek avangard sanatı eleştiriyorlardı.
Ressam ve sanat yazarı Wolfgang Willrich'in "Sanat Abidesini Temizle" adlı broşürü ise o dönemde Nazilere yalnızca "Entartete Kunst" fikrini vermekle kalmamış, Alman milli sanatının belirleyici formunu sosyal arenada da duyurmuştu. Görüldüğü gibi nasyonal sosyalistlere ilk uyarının sanatçılardan gelmesi oldukça şaşırtıcı...
-12 Mart 1933'de Joseph Goebbels "Nasyonel Aydınlatma ve Propaganda" Bakanlığı'na getirildi. Baskı sonucu ünlü mimar Gropius ve soyut sanatın öncü ressamlarından Kandinsky ve Klee Almanya'yı terketti.
"Alman Ruhuna Aykırı" gerekçesi ile çok sayıda kitap yakılarak imha edilirken, öğretim üyeleri de sanat eğitim kurumlarından azledilmeye başlandı.
Kübist, Ekspresyonist, Sürrealist sanatçılar saldırıya uğruyor, popüler "Brücke" (Köprü) grubu üyeleri Kirchner, Emil Nolde, Rottluff ve Bauhaus sanatçıları acımasızca eleştiriliyordu. Öncelikle saf Alman ırkından olmayan resmi görevliler sanat kuruluşları ve eğitim kurumlarından uzaklaştırıldı. Nolde bile Nasyonel Sosyalist Partisi'ne ilk katılanlar arasında olmasına rağmen "dejenere" olarak aşağılanıyordu. Willi Baumeister ve Beckmann Frankfurt Devlet Okulu'ndaki görevlerinden uzaklaştırıldı. Bunu Otto Dix, Paul Klee ve Max Pechstein'ın Dresden, Düsseldorf ve Berlin akademilerinden atılmaları izledi. Berlin'deki Prusya Akademisi ise Ernst Barlach, Rudolf Belling, Otto Dix, Ludwig Gies, Karl Hofer, Oskar Kokoschka, Kaethe Kollwitz, Max Liebermann, Ludwig Mies von der Rohe, Pechstein ve Bruno Traut gibi değerli öğretim üyelerinden yoksun kaldı. Oysa bu grupta yalnızca Liebermann Musevi idi, "Entartete Kunst" sergisinde ise 6 Musevi sanatçı yer alıyordu. Berthold Hinz'in 1979'da açıkladığı bir görüşe göre de Albert Einstein'ın "20. yüzyılın Sanatı" adlı eseri nasyonal sosyalistlerin "Modern Sanat" yargısına rehber olmuştu...
-1934'de Kokoschka Prag'a kaçtı ve antifaşist "Kokoschka Derneği"ni kurdu. 4 Eylül'de Hitler, Nürnberg parti toplantısında her iki sanatı da şiddetle cezalandıracağını vurguladı: Modernizm ve tradisyonel, rasyonel sanat... Aynı yıl Sovyetler Birliği'nde "Sosyal Realizm" milli sanat stili olarak açıklanıyordu...
-1936'da Folkwang (Essen) Devlet Müzesi'nin Nazi Direktörü, Kandinsky'nin ilk soyut örneklerinden ünlü "Improvisation 1912" adlı tabloyu sattı, kendi değimi ile müzeyi Kandinsky'den temizledi. Berlin Sanat Galerisi'nin "Modern Sanat" Bölümü kapatıldı.
-17 Temmuz 1936'da Heinrich Himmler Alman Polis Teşkilatı'nın başına getirildi. "SS" (Schutzstaffel Elite Dienst) Goebbels "Sanat Kritiği"ni yasakladı.
Fransa'ya kaçan sanatçılar "Alman Sanatçılar Birliği"ni kurdular. (Paris, Fransa) Max Ernst, Otto Freundlich gibi ünlü sanatçılar derneğe üye oldular.
-1937'de "Reich" Güzel Sanatlar Odası Başkanlığı'na Ziegler getirildi. 30 Haziran'da kendisine Hitler tarafından Goebbels kanalı ile şöyle bir emir geldi: "Dejenere olmuş sanat örneklerini Alman müzelerinden temizleyin ve bir ibret sergisi için ayrılmasını/sağlayın."
Modern Sanat, Naziler tarafından "hasta" olarak nitelendirilirken, diğer yandan Bolşevik ve anarşistlerin politik arenasına taşınmak isteniyordu. Modernistlerin Avrupa kültürüne aykırı bir primitif sanatı yansıttıkları vurgulanarak spontane çocuk resimleri, ya da akli dengesi bozuk, özürlü kişilerin ürünlerini andırdıkları iddia ediliyordu.
-18 Temmuz 1937'de Nazilerin inşa ettiği Alman Sanatevi'nin açılışı "Büyük Almanya" Sergisi ile yapıldı. Hitler'in o günkü ünlü açılış konuşması ise dejenere sanata karşı acımasızca bir temizlik savaşını başlatma mesajını veriyordu.
-19 Temmuz 1937'de, Ziegler "Entartete Kunst" sergisini Alman Sanatevi karşısında "Hofgarten"de açtı. Açılış gününde sergide eserleri yer alan sanatçılardan Beckmann, Feininger, Kirchner ve Schwitters Almanya'yı acilen terk ettiler. Ağustos-Kasım ayları arasında 5.000 resim ve heykel, 12.000 grafik çeşitli müzelerin elinden alınarak Berlin'de bir depoya taşındı. 18 Ekim'de Laszlo Moholy Nagy Chicago'da "New Bauhaus" ekolünü açtı. 1939'da Kokoschka Londra'da "Serbest Alman Kültür Birliği"ni kurdu. 100'ün üzerinde mülteci sanatçı derneğe üye oldu. Bu tür girişimlere Naziler'in yanıtı ise çok acımasızdı. 1939 yılında Goebbels tarafından "süprüntü" olarak adlandırılan 100'lerce değerli sanat eseri Berlin'de yakılarak imha edildi. "Entartete Kunst" sergisinde halka ibret olarak gösterilen eserler yalnızca Eisberg'in su üstünde yüzen bölümünü içeriyordu, oysa Nazi Sanat Komitesi tarafından "dejenere" damgası vurulan ve gasp edilen sanat eserlerinin sayısının 16.000'in üzerinde olduğu sanılıyor.
Entartete Kunst" Sergisi
32 Alman devlet müzesinin elinden alınan 650 paha biçilmez sanat eseri ilk kez 1937 yılında Münih'de sergilendikten sonra 3 yıl süre ile Almanya ve Avusturya'da gezdirildi. Sergiye giriş ücretsizdi. Her gün binlerce kişi tarafından izleniyor adeta halkın hücumuna uğruyordu, öyle ki ilk 15 günde 36.000 kişi gezmişti. Böylece "Entartete Kunst" çağımızda hiçbir Modern Sanat sergisi ile kıyaslanmayacak kadar büyük popülariteye sahip olmuş oluyordu. Serginin kendisi kadar "Dejenere Olmuş Sanat Sergisi Rehberi" adını taşıyan sergi katalğu da ilginçti. Sergilenen eserler aşağılanırken, zaman zaman Adolf Hitler'in Alman Sanat Evi açılış konuşmasından pasajlara yer veriliyor ve sanatçılar Bolşevik olmakla suçlanıyordu. Adeta avangard sanatı imha etme motivasyonunu taşıyan katalogda Nazilerin sanat ütopyasına yer veriliyor, ideal Alman sanatının kriterleri çizilmek isteniyordu. Sanki Almanya çağın gerisinde kendisi için ideal sandığı bir sanatı arıyordu, belki de onu antik çağda bulmayı düşünüyordu.
Aşağıda "Reich" Propaganda Başkanlığı Kültür Dairesi Başkanlığı tarafından bastırılan sergi kataloğundan bazı ilginç yazılara yer vermek istiyorum: Serginin düzenlenme nedeni söz konusu katalogda şöyle açıklanıyor: "Entartete Kunst Sergisi neyi amaçlıyor?"
-Yeni bir çağın başlangıcında, geçmiş yıllarda yaşanan kültür parçalanmasının tüyler ürpertici son sermayesi hakkında Alman halkına genel bir fikir vermek.
- Halkı sağduyuya davet ederek sanat yozlaşmasının olup olmadığını hala tartışmak isteyen yazar ve sanatçıların gevezeliğine ve saçmalıklarına son vermek.
-Bu sanat dejenerasyonunun bir takım delilikler, budalalıklar ve aşırı cesur deneyimlerden daha büyük sorun teşkil ettiğini vurgulamak. Kanımızca avangard sanat nasyonal sosyalizm olmasa bile ölüme mahkum olurdu.
-Burada söz konusu olan, sanatta beklenen olağan değişim değil, sanatın özüne ve gelişmesine planlı bir darbenin atılmasıdır.
-Politik ve kültürel anarşinin aynı kökenden olduğunu vurgulamak ve sanat bolşevizmini açığa çıkarmak.
-Sanatı parçalayan güçlerin hangi ideolojik, politik, ırkçı ve ahlaki hedefler peşinde olduklarını göstermek.
-Ayrıca bilinçli güçler tarafından başlatılan bu dejenerasyonun tarafsız taklitçilere hangi boyutlarda sirayet ettiğini göstermek. Bunların bazıları çok daha önceden, bir kısmı da sonradan yeteneklerini ispatlamış olmalarına rağmen Musevi ve Bolşevizm curcunasına katılacak kadar insafsız ve karaktersiz olduklarını yeterince göstermişlerdir.
-Birkaç Musevi ve Bolşevik sözcünün yönlendirdiği gelişimin ne denli tehlikeli olduğunu vurgulamak, Bolşevik parti politikasına yakın görüşte olan bazı kişilerin nasıl anarşist ve Bolşevik planların içine çekildiğini açıklamak.
-Bu sergi, ayrıca şunu vurgulamak istiyor: Bu sanat soysuzlaşmasına neden olanların, daha sonraları ortaya çıkıp da "masumiyetlerini" ispata kalkışmaya hiç hakları yoktur.
-Yapıtların altındaki her imzanın komünist partisine üye olduğunu savunmak istemiyoruz.
-Bu sergi, adı geçen kişilerin önceden daha değişik eserler yapıp yapmadıklarını sorgulamıyor, ancak onların Alman sanatına yönelik ve bolşevik saldırıları sırasında Alman sanatını parçalamaya, yozlaştırmaya çalıştıklarını vurgulamaktan da kaçınmıyor.
-Sergilenenler arasında Musevi dostlarıyla beraber yurt dışına çıkmamış olan ve Alman kanından gelenlerin, yeni ve sağlıklı bir yaratıcılığın temelini oluşturmak için şerefli bir şekilde savaşmalarını da engellemek istemiyoruz.
-Bu sergi, karanlık geçmişli kişilerin yeni devi etimize ve geleceği güçlü halkımıza, kendilerini "3. İmparatorluk Sanatının Bayraktarları" olarak tanıtmalarını engellemek mecburiyetindedir.
Gençsanat, Aralık 1998