Dövmeli Kelle

Dövmeli Kelle tarifi

Malzemeler:
1 adet temizlenmiş koyun veya kuzu başı
1 tane işkembe
1 bardak nohut
Yarım bardak dövme
1 küçük kaşık salça
Sarımsak
Tuz, karabiber, pul biber
Limon

Yapılışı:
Bütün malzemeleri üç su güzelce yıkayın.
Kelle ve işkembe dörde bölünmüş bir baş soğanla büyük bir tencereye koyarak üzerini geçecek kadar suyla ocağa koyun.
Su kaynamaya başladıktan bir süre sonra köpüklerini alın ve suyunu dökün, içindeki soğanı çıkarın.
Kaynatılmış taze su koyarak tekrar ocağa koyun. Kaynayınca üzerindeki köpükleri alın ve tencerenin ağzını kapatın.

Düdüklü tencerenizin ayarına göre 30 – 45 dakika pişirin.

Tencerenin kapağını açıp kelleyi içinden çıkarın.
İşkembe geç pişeceğinden tencerenin ağzını tekrar kapatın ve bu arada siz kelleyi ayıklayıp hazırlayın.
Düdüklü tencerelerde kalitesine bağlı olarak pişirme süreleri değişiyor.
Bu yüzden pişip pişmediği konusunda biraz tencerenizle olan tecrübenizi kullanmalısınız.

15-30 dakika sonra işkembeyi ocaktan alın ve suyunu içindeki kemik parçalarından arındırmak için süzekten geçirin.

İşkembeyi de lokma lokma doğrayarak tenceredeki süzülmüş suyunun içine ayıklanmış kelleyle birlikte koyun.
Tencereyi tekrar ocağın üzerine alarak salça, sarımsak ve baharatlarını atın, 10-15 dakika daha pişirin.
Kelle yapmak her halükarda zahmetli ve zaman isteyen bir yemektir.
Nohut ve dövmeyi ayrı pişiriyoruz, çünkü kelle pişerken suyuna karışacak kemikleri süzerek temizliyoruz.
Bu aşamada nohut ve dövme olursa o suyu temizlemek imkansız hale gelir.
Bu yüzden tenceredeki et suyunu süzekten geçirip kemik parçalarından arındırın.
Bu kez de geceden ıslanan nohut ve dövmeyi tencereye ilave edip yumuşayana kadar pişirin.

Pişen nohut ve dövmenin üzerine etleri katıp, salça, tuzunu ilave edip 10 dakika malzeme iyice özleşene kadar daha pişirin.
Bol limon, sarımsak ve pul biberle servis yapın.
Yanında yeşil salat güzel gider…

Afiyet olsun!
 
Üst Alt