Çıtır Çıtır Simit tarifi
MALZEMELER
5 bardak un
Yarım bardaktan az sıvıyağ
2 kaşık şeker
1 paket kuru veya yarım paket yaş maya
Aldığı kadar su ( Kulak memesi yumusaklığında bır hamur olacak.)
1 tatlı kaşığından fazla tuz
Susam
2 kaşık pekmez ( Pekmez suluysa 3 kaşık koyun)
YAPILIŞI
Susam ve pekmez hariç diğer malzemelerle hamur yoğurup mayalandırın.
Susamı bir tavaya konup sürekli karııştırıp sallayarak hafif pembeleşene kadar kavrup geniş bir tabağa alın.
Pekmezi yaklaşık 1 bardaktan az suyla iyice karıştırın.
Mayalanan hamurdan yumurtadan büyükçe parçalar koparıp bezeler hazırlayın.
Bezeleri yuvarlayarak bir karış kadar uzatın ve sonra iki ucu birleştirilrek halka şekline geririn.
Dikkat ederseniz yuvarlamıyorum.
Halkayı elde sıkarak ve çevirerek genişletin.
Pasta tabağı genişiliğine geldiğinde pekmezli suya daldırıp fazla suyu akıtın ve susamın içine koyun.
( Halkanın her yerinin eşit kalınlıkta olmasına dikkat edin.)
Susamın içinde çevirip bastırarak her yerinin susama batması sağlayın.
Bu arada elinizle hafifçe bastırınki susamlar iyice yapışsın.
Hamuru alıp hafif sıkarak elinizde bir iki tur çevirin, böylece yerken susamların dökülerek
size temizlik işgencesi yapmasından kurtulmuş olursunuz.
Simitleri yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralarında bir iki cm. aralık bırakarak dizin ve
elinizle istediğiniz gibi simitleri düzeltin, tam bir halka olsunlar.
200° de kızarana kadar pişirin, ama fazlaca kurutmayın zaten çok çabuk pişiyor.
Afiyet Olsun!
MALZEMELER
5 bardak un
Yarım bardaktan az sıvıyağ
2 kaşık şeker
1 paket kuru veya yarım paket yaş maya
Aldığı kadar su ( Kulak memesi yumusaklığında bır hamur olacak.)
1 tatlı kaşığından fazla tuz
Susam
2 kaşık pekmez ( Pekmez suluysa 3 kaşık koyun)
YAPILIŞI
Susam ve pekmez hariç diğer malzemelerle hamur yoğurup mayalandırın.
Susamı bir tavaya konup sürekli karııştırıp sallayarak hafif pembeleşene kadar kavrup geniş bir tabağa alın.
Pekmezi yaklaşık 1 bardaktan az suyla iyice karıştırın.
Mayalanan hamurdan yumurtadan büyükçe parçalar koparıp bezeler hazırlayın.
Bezeleri yuvarlayarak bir karış kadar uzatın ve sonra iki ucu birleştirilrek halka şekline geririn.
Dikkat ederseniz yuvarlamıyorum.
Halkayı elde sıkarak ve çevirerek genişletin.
Pasta tabağı genişiliğine geldiğinde pekmezli suya daldırıp fazla suyu akıtın ve susamın içine koyun.
( Halkanın her yerinin eşit kalınlıkta olmasına dikkat edin.)
Susamın içinde çevirip bastırarak her yerinin susama batması sağlayın.
Bu arada elinizle hafifçe bastırınki susamlar iyice yapışsın.
Hamuru alıp hafif sıkarak elinizde bir iki tur çevirin, böylece yerken susamların dökülerek
size temizlik işgencesi yapmasından kurtulmuş olursunuz.
Simitleri yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralarında bir iki cm. aralık bırakarak dizin ve
elinizle istediğiniz gibi simitleri düzeltin, tam bir halka olsunlar.
200° de kızarana kadar pişirin, ama fazlaca kurutmayın zaten çok çabuk pişiyor.
Afiyet Olsun!