• Hoşgeldin ziyaretçi , forumdan daha fazla yararlanmak için buradan üye olunuz...

Bulgarca Hikaye - Türkçe Tercümeli

Okunuyor :
Bulgarca Hikaye - Türkçe Tercümeli

Rambo28

Amatör
Üye
KELOĞLAN И NASREDDİN HODJA - BULGARCA

Keloğlan бяха отишли в града да продават пилета. Когато той пристигна на пазара, той започна да гледам някой клиент за двете пилета. Един мъж предлага да плати златна монета за пилета. Keloğlan не прие това. Той каза, че той е абсолютно Исках два златни монети за пилета. Човекът, като видя, че Keloğlan няма да продават пилета за златна монета:

"Keloğlan гледам, имам съкровището на сайта. Аз съм сам, а аз вече имам стар. Ето защо не може да търси съкровището. Използвах да работят в Zenginoğlu на имението. Zenginoğlu ми даде тази карта. Нека са двете пилета, има на сайта, виж и намери съкровището, да бъде щастлив цял живот ", каза той. Keloğlan повярва човек, и се съгласи. Keloğlan връща вкъщи по-късния следобед. Майка му извика:

"О, глупав сине! Може ли два часа пилета се заменя за това парче хартия? Можете са предназначени за закупуване на газ и сол след продажба на пилета. Вие сте били излъгани. Седнете в тъмното, ядете храна без сол и да си ум ". Keloğlan го е грижа, той е само да мисля за съкровището. Той премина през нощта в затруднено положение и Станах много рано. Keloğlan каза:
"Майко, аз ще търсят съкровището. Аз приготвени храни за зимата. Нека там да има газ; ще отида да си лягам рано вечер. Да бъде сол; вие ще получите това от ближния. Ако намеря съкровището, аз ще ви накара да живееш като цвете ". Той целува ръка на майка му. Тъй че Keloğlan е била определена, майка му отчаяно се промени съзнанието си. Тя видя Keloğlan се казва "Сбогом, Keloğlan. Надявам се да намерим съкровището "

Keloğlan пресичат планини и хълмове, търси за ден, докато накрая намери добре на картата. Съкровището е да бъде в тази добре. Камъкът е хвърлил в кладенеца направи звук подобен БУМ. Keloğlan разбраха, че не е имало вода в кладенеца. Въпреки това, три хора, които имат ген, за определяне на добре в селото си и не бяха в състояние да излезе миналата година идват да си ум. "Аз имам въже, което доведе със мене от селото. Той започва тревожно - Какво ще стане, ако вратовръзка въжето до ръба на кладенеца и да слиза, а след това умира като тях, защото на отровен дим в кладенеца? Това ще е лошо състояние - на първо място ми е помощник, който е смел, надежден и кой е в състояние да премахне опасността в кладенеца. Nasreddin Hodja дойде в ума, докато мислене, където той може да е възможно да се намери някой като този, и той каза: "Добре", за Hodja ще се намери начин за решаване на този въпрос. "

След дълго пътуване той накрая пристигна в Akşehir. Там той трябва да бъде показано Nasreddin Hodja дом. Той Почука на вратата и Nasreddin Hodja отвори. Той каза: "Ти си най-добре дошъл, сине мой", "Аз съм Nasreddin Hodja. Искате ли нещо? "
"Моята hodja, аз съм наречен Keloğlan в моето село. Бих likr вашата помощ за важен въпрос. Бих бил много щастлив, ако вие ще бъдете така добри да чуете за мен. "Hodja приветства Keloğlan в къщата си. Keloğlan Казах му, как той трябваше ли съкровището на сайта, той му казал, че той каза сбогом на майка си и напуснал селото, беше установено, добре на картата, той казал не бе в състояние да слизат добре. Той заключи му забележки, като казва: - Ако ние намерим съкровището, ние ще го споделите петдесет - петдесет, ми Hodja. Какво искаш да кажеш?

Nasreddin Hodja отговориха:
"Тъй като няма достатъчно ток, този отровен въздух се събира в кладенци, които не са били използвани за дълго време и в която отровен въздух течове от пластовете на земята около тях. Ако някой слизаше в тези кладенци, те ще отрова и убие човек. Както може да ми кажеш, дълбочината на кладенеца е била близо 9 или 10 метра. Тя е твърде обличане и обезпокоителни да копаят и разширяват дупката около кладенеца, ние не можем да постигнем това. Ако се опитаме да намери помощник, тя ще се разпространи от ухо на ухо, и обществото ще се съберат най-добре. Ние трябва да намерим друг начин Keloğlan. Остани с нас за няколко дни като мой гост, а аз ще си помислят и да намерят подходящ начин. "

Nasreddin Hodja се планира през следващите два дни, и който е изготвил проектите. Той донесе планове на Смит. Той му да даде на съоръжения, които той трябваше, да направи тези не са в съответствие с рисунки. Оборудването е готов до седмица. Той имаше купи кола която две магарета изтеглен. Той постави съоръжения, както и нужди като храна и напитки в колата. Той каза довиждане на съпругата си и монтирани неговото магаре. Hodja с магаре в предната част, а Keloğlan в кошницата на гърба, да потеглите. След обезпокоителни пътуване трайно с дни, те да стигнат до кладенеца, в която е съкровището. Hodja проверяват добре. Той свали голяма духало, което те трябваше ли Смит да направи, в непосредствена близост до добре Keloğlan. Те един от съветите на тръба, която беше почти 10 сантиметра широка, в дъното на кладенеца. Те прилагат другите върха на духало. Те започнаха да помпа на духало. Още и отровен въздух - които са натрупани с години - започна да се разпръсне, води бавно и излез от добре от ефекта на пресни и налягане на въздуха. Скоростта на отровен въздух в кладенеца, също. На третия ден те идват до заключението, че също е била почистена. Просто, за да сте сигурни, Nasreddin Hodja пуснати котка, която той беше в колата, в чувал. След обвързване на чувала с въже, той понижава в дъното на кладенеца. Той, като видя, че котката е била жива и рита след като го издърпате обратно два часа часа по-късно.

Обвързване на въже около кръста си, Keloğlan бяха отишли за определяне на добре. Той извади от камък, посочени на картата. След като копаеш земята под камък, той намери гърдите. Той вързан гърдите с другите въжето близо до него и извика към Hodja да го дръпнете. Когато Keloğlan бяха излезли на кладенеца, те изтеглен до гърдите с Hodja. Когато те разби своя заключване и откри в гърдите, за да си изненада те видях, че е пълно с ярки и блестящи злато! Те чувствах много щастлива. Те споделиха злато незабавно. На следващия ден, Nasreddin Hodja да потеглите на Akşehir по негова магаре, и да потеглите на Keloğlan му село в количката.
Keloğlan има легендарни имението построена в неговото село. Той нае момичетата и момчетата. Той купи полета, лозя, градини. Той започва да живее като султан с майка си. Султанът чули за Keloğlan на извънредно богатство. Когато той беше лов един ден, той се отби Keloğlan на имението. Keloğlan показа уважение към султана и лекувани го в най-добрия начин. Султанът, който беше много доволен от тази тясна интерес, поканени Keloğlan му дворец за фестивала, който щеше да се празнува на следващия месец.

Keloğlan отиде в двореца с треньора и с на фестивала ден. Той се срещна на султана на изключително красива дъщеря, Вайълет, и паднаха в любовта. Вайълет обичаше Keloğlan на пръв поглед и не искат да го напуснат. След фестивала развлечения свърши, Keloğlan връщат си имение. Той казал на майка си, че е паднал в любовта със султана Вайълет на пръв поглед и не биха могли да живеят без нея. Те смятаха, че над внимателно и те решиха да поискат от султана на съгласие да се ожени за Вайълет. Късно той отиде с майка си да поиска от султана, ако той може да омъжи дъщеря си. Султанът приета на Вайълет омъжва Keloğlan. Keloğlan върнати имението си и започна подготовката на сватбата. По начина, по който той беше изпратил посланици до Nasreddin Hodja да го приканва да си сватба.

След Nasreddin Hodja бяха върнати Akşehir със своя дял, той облече бедните и сираците, и прекарва по-голямата част от парите му за добри дела. И в същото време, той чу от неговите приятели "разговор и от пътниците, преминаващи от тази Keloğlan трябваше ли имението построена в неговото село, бяха наети слуги бяха изкупени области и започва да живее като султан, и той чувствах щастлив за неща, той чу. Когато чух за Keloğlan на сватбата на поканата, и че той щеше да се ожени за султан Вайълет, той отново много си добър хумор. Започва подготовката за да отидете на сватбата. Той купи килими, кожи и коприна дрехи. Той купи бижута като обеци и огърлица за Вайълет. Той също така закупени два часа треньори, които четири часа конете ще, и той също нае два часа слуги. Той носеше му най-ценните и дрехите му кожа. Той, заедно с жена си няколко дни преди сватбата. В Hodja пристигна в двореца му обкръжение, много. Keloğlan приветства Hodja на вратата. Той целуна ръката му. Те прегърнаха и прегърнах взаимно. В Hodja казал много истории за събитията, които той е живял, включително и духовита забележки, до сватба днес. Той направи гостите имат смешно време. Keloğlan и султан Вайълет женен сред развлечения с музикални инструменти и много разговор. Не е имало думи да се опише тяхното щастие. Те са живели щастливо в продължение на много години.

Автор: Serdar YILDIRIM


KELOĞLAN İLE NASREDDİN HOCA

Keloğlan kasabaya tavuk satmaya gitmiş. Pazara gelince elindeki iki tavuğa müşteri aramaya başlamış. Adamın biri tavuklara bir altın vermiş. Keloğlan bunu kabul etmemiş. İlle de iki tavuğa iki altın isterim demiş. Keloğlan’ın tavukları bir altına vermediğini gören adam:
“ Bak Keloğlan, bende bir define haritası var. Yalnızım, yaşlandım artık. Bu sebepten defineyi aramaya çıkamadım. Eskiden, Zenginoğlu’ nun konağında çalışırdım. Bu haritayı bana Zenginoğlu vermişti. İki tavuk benim olsun, harita senin olsun, defineyi ara bul, ömrünce mutlu ol ” demiş. Keloğlan adama inanmış, değiş tokuş yapılmış. Keloğlan akşamüstü yorgun argın köyüne dönmüş. Anası:

“ A benim kel oğlum, kabak oğlum. Hiç bu kağıt parçasına iki tavuk verilir mi? Sen tavukları satıp gaz, tuz alacaktın. Kandırmışlar seni. Şimdi karanlıkta otur, yemekleri tuzsuz ye de aklın başına gelsin ” diyerek bağırıp çağırmış. Keloğlan oralı olmamış, aklı fikri definedeymiş. Sabahı zor etmiş, erkenden kalkmış. Anasına:

“ Ana ben defineyi aramaya gidiyorum. Kışlık yiyecek hazırlamıştım. Varsın gaz olmasın, akşamları erken yatarsın. Varsın tuz olmasın, komşudan istersin. Defineyi bulursam, seni sultanlar gibi yaşatacağım ”demiş. Anasının elini öpmüş. Keloğlan’ ın kararlı olduğunu gören anası çaresiz fikir değiştirmiş. “ Güle güle git, Keloğlan. İnşallah defineyi bulursun “ diyerek Keloğlan’ ı uğurlamış.

Keloğlan dağ-bayır aşmış, günlerce aramış, sonunda haritadaki kuyuyu bulmuş. Define bu kuyunun içindeymiş. Kuyuya attığı taş tak diye ses çıkarmış. Keloğlan kuyuda su olmadığını anlamış. Fakat geçen yıl köydeki kör kuyuya inen ve bir daha çıkamayan üç kişi aklına gelmiş. “ Yanımda köyden getirdiğim ip var. Kuyunun kenarına bağlayıp insem ya ben de onlar gibi kuyudaki zehirli dumandan boğulur kalırsam halim nice olur, diye düşünceye dalmış. Evvela bana mert, sözünün eri, kuyudaki tehlikeyi ortadan kaldırabilecek bir yardımcı lazım. Böylesi de nerelerde bulunur, diye düşünürken aklına Nasreddin Hoca gelmiş. Tamam demiş Hoca bu işin çaresini bulur. ‘

Az gitmiş uz gitmiş, sonunda Akşehir’ e varmış. Sormuş, Nasreddin Hoca’ nın evini göstermişler. Kapıyı çalmış. Nasreddin Hoca kapıyı açmış. “ Buyurun evladım “ demiş,
“ Ben Nasreddin Hoca’ yım. Bir şey mi arzu etmiştiniz? “

“ Hocam bizim köyde bana Keloğlan derler. Sizin önemli bir meselenin çözümüne yardımınızı rica edecektim. Beni dinlemek zahmetine katlanırsanız çok sevinirim. “
Hoca Keloğlan’ ı evine buyur etmiş. Keloğlan define haritasına nasıl sahip olduğunu, anasına veda edip köyden ayrıldığını, haritadaki kuyuyu bulduğunu, kuyuya neden inemediğini anlatmış. “ Eğer defineyi bulursak yarı yarıya paylaşırız, Hocam. Ne dersiniz? ” diyerek sözü bağlamış.

Nasreddin Hoca:

“ Uzun süredir kullanılmayan veya etrafındaki toprak tabakasından içine zehirli hava sızan kuyularda, yeterli hava akımı olmadığı için, bu zehirli hava birikir. Eğer böyle kuyulara inilirse insanı zehirler, öldürür. Söylediğine göre kuyunun derinliği dokuz on metre varmış. Kuyunun çevresini kazıp genişletmek çok yorucu ve zahmetli, ikimiz başaramayız. Yardımcı bulmaya kalksak kulaktan kulağa yayılır, halk kuyunun başına dolar. Başka bir yol bulmalıyız Keloğlan. Sen bizde birkaç gün misafir kal, düşünüp hal çaresini bulurum. “

Nasreddin Hoca sonraki iki gün planlar yapmış, taslaklar çizmiş. Planları demirciye götürmüş. Bu aletlerin olanını vermesini, olmayanı çizime uygun olarak yapmasını tembihlemiş. Haftasına aletler hazır olmuş. İki eşeğin çektiği bir araba almış. Arabaya aletleri, yiyecek, içecek gibi ihtiyaçları koymuş. Karısıyla vedalaşıp eşeğine binmiş. Nasreddin Hoca eşeğiyle önde, Keloğlan arabayla arkada, yola koyulmuşlar. Günlerce süren zahmetli yolculuktan sonra definenin bulunduğu kuyuya varmışlar. Hoca kuyuyu incelemiş. Keloğlan ile birlikte demirciye yaptırmış oldukları büyük körüğü kuyunun yanına indirmişler. Yaklaşık on santim genişliğindeki borunun bir ucunu kuyunun dibine sallamışlar. Diğer ucunu körüğe takmışlar. Birlikte körüğe temiz hava basmaya başlamışlar. Yıllardır burada biriken durgun ve zehirli hava, temiz ve basınçlı havanın etkisiyle parçalanmaya, yavaşça yükselmeye, kuyudan çıkmaya başlamış. Körük her hava basışında kuyudaki zehirli hava oranı azalıyormuş. Bu işlem ertesi gün de devam etmiş. Üçüncü gün kuyunun temizlendiğine kanaat getirmişler. Yine de her şeyden emin olmak için Nasreddin Hoca arabada getirdiği bir kediyi çuvala koymuş. Çuvalı ipe bağlayıp kuyunun dibine sarkıtmış. Yarım saat sonra kediyi çıkardığında dipdiri olduğunu görmüş.

Keloğlan ipi beline bağlayıp kuyuya inmiş. Haritada belirtilen taşı çıkarmış. Taşın altındaki toprağı kazınca, sandığı bulmuş. Yanındaki diğer ipe sandığı bağlamış ve Hoca’ ya kendisini çekmesi için seslenmiş. Keloğlan kuyudan çıkınca, Hoca ile sandığı yukarıya çekmişler. Sandığın kilidini kırıp, kapağını açınca, bir de ne görsünler: Çil çil altınlarla dolu değil miymiş sandığın içi… Çok sevinmişler. Hemen altınları paylaşmışlar. Ertesi gün, Nasreddin Hoca eşeğiyle Akşehir’e, Keloğlan arabayla köyüne doğru yola koyulmuşlar.

Keloğlan köyünde dillere destan bir konak yaptırmış. Hizmetçiler, uşaklar tutmuş. Tarlalar, bağlar, bahçeler satın almış. Anasıyla birlikte sultanlar gibi yaşamaya başlamış. Keloğlan’ ın görülmemiş zenginliği padişahın kulağına gitmiş. Ava çıktığı bir gün Keloğlan’ ın konağına uğramış. Keloğlan padişaha hürmet göstermiş, en iyi şekilde ağırlamış. Gördüğü yakın ilgiden çok memnun kalan padişah, Keloğlan’ ı gelecek ay kutlanacak bayram için, sarayına davet etmiş.

Bayram günü Keloğlan arabalar ve uşaklarla beraber saraya gitmiş. Eğlenceler sırasında padişahın dünya güzeli kızı Menekşe ile tanışmış ve aşık olmuş. Menekşe de Keloğlan’ ı görür görmez sevmiş ve yanından ayrılmak istemiyormuş. Bayram eğlenceleri bittikten sonra Keloğlan konağına dönmüş. Anasına Menekşe Sultan’ ı görür görmez aşık olduğunu, onsuz yapamayacağını söylemiş. Düşünmüşler, taşınmışlar, padişahtan Menekşe’yi istemeye karar vermişler. Daha sonra anasıyla gidip kızı istemişler. Padişah Menekşe’yi Keloğlan’ a vermiş. Keloğlan konağına dönüp düğün hazırlıklarına başlamış. Bir taraftan da Nasreddin Hoca’ ya haberciler gönderip, düğüne davet etmiş.

Nasreddin Hoca payına düşen altınlarla Akşehir’e döndükten sonra yoksulları, yetimleri, giydirip kuşatmış, parasının çoğunu hayır işlerinde kullanmış. Bir yandan da Keloğlan’ın köyünde konak yaptırdığını, uşaklar tutup, araziler satın alıp sultanlar gibi yaşamaya başladığını dost sohbetlerinde ve gelip giden yolculardan duyar, anlatılanlara sevinirmiş. Keloğlan’ ın düğün haberini ve Menekşe Sultan ile evleneceğini duyunca keyfi pek yerine gelmiş. Hemen düğüne gitmek için hazırlıklara başlamış. Halılar, kürkler, ipek kumaşlar almış. Menekşe’ye küpe, kolye, gerdanlık gibi ziynet eşyaları almış. Ayrıca dört atın çektiği iki araba satın almış, iki tane de uşak tutmuş. En değerli elbiselerini, en gösterişli kürkünü giymiş. Karısıyla birlikte düğünden birkaç gün önce yola çıkmış. Nasreddin Hoca maiyetiyle birlikte gayetle şatafatlı bir şekilde saraya varmış. Keloğlan Hoca’ yı kapıda karşılamış. Elini öpmüş. Sarılmışlar, hasretle kucaklaşmışlar. Düğün gününe kadar Hoca başından geçmiş nice olaylara ince espriler katarak anlatmış. Davetlilerin hoşça vakit geçirmelerine yardımcı olmuş. Sazlı, sözlü eğlenceler arasında Keloğlan ile Menekşe Sultan evlenmişler. Mutluluklarına diyecek yokmuş. Daha uzun yıllar mutlu ve bahtiyar olarak yaşamışlar.

Yazan: Serdar Yıldırım – Bursa – 1988
 
Üst Alt