• Hoşgeldin ziyaretçi , forumdan daha fazla yararlanmak için buradan üye olunuz...

BAGEL- yahudi ekmegi

Okunuyor :
BAGEL- yahudi ekmegi

orkuorkun

Kıdemli
Üye
Bagel ekmeginin Hikayesini anlatacagim , Almanyada bu firmada calismis bir Turk ascinin
agzindan sizin icin ogrendim. Bu hikaye de sahipleri tarafindan Iscilerine anlatilmistir.
icindeki malzeme de saklidir. Fiyati almanyada 3-4 eurodur.

Turk ekmegi nin nasil isim degistirdigine tanik olacaksiniz.

Malesef Ki Turk literaturunde bu ekmek hakkinda fazla bilgi bulunmamaktadir:

asagidaki link te en iyi BAGEL ekmegi yapan avrupanin en buyuk ve en lezzetli Bagel ekmegini yapan yer oldugu soylenilir.

SALOMON BAGELS -- The Berlin Bagel

Osmanli Avrupada Viyana kapilarina 1683 tarihinde geliyor, Osmanli ekmekleri hemen hemen Bagel ekmeginin bir benzeri.

Ancak Viyana kusatmaya alindiginda Bolgenin otoritesi Jan sobieski , Polonya prusya ve kuzey akrabalarindan yardim ister.
Etraf osmanli ajani doludur. cunku Agir vergiler.(halk agir vergilerden,zamlardan :Entusiasmado: sikayetciymis) Butun muttefikerinden yardim ister ancak Gonderecegi Mesaj acik mesaj degildir. yani

Tehlikedeyim yardim edin "" seklinde mesaj gonderemez.

Osmanli askerlerinin yolluk ekmeginin aynisindan yaptirir, Ve icine baharat, Ustune bolca Susam doker. Susam bati kulturunde yoktur.(dogudan gelmedir)

Boyle bir ekmegi yaptirarak muttefiklerine gonderir. Muttefikler de anlar. Cunku ekmek susamli ve avrupanin kendi ekmegi degil.

Ben tehlikedeyim osmanli Kapilarima kadar dayandi " Tehlike var demektir"

-Bu esnada Polonyada bu ekmek yahudiler tarafindan begenilip Firincilarin yahudi olmasindan dolayi yayginlasiyor. Avrupada sadece Yahudilerin en cok yasadigi polonyada
meshur oluyor. Dogu bloku ulkesi olmasi ile avrupaya fazla yayilamiyor.

Ekmek Amerika ya ve Kanadaya yayiliyor , modernlestikce daha fazla lezzet katiliyor.
Amerika ve kanada ya yayilmasinin sebebi ise Yolculuk sefer ekmegi olmasi yuzunden (bizim simit malesef arap oriyental kokenlidir )

Amerikada oyle bir meshur oluyor ki , Ekmek tekrar avrupaya geliyor Fransa dan tutun viyanaya kadar. Almanya butun avrupaya yayiliyor. Ama en cok anildigi isim yahudi ekmegi olarak kaliyor. Bagel.

Begel in ozelligi : Hicbir katki maddesi yok, hersey dogal, vitamini icindeki baharatlar malzemeler veriyor. Lezzetli, yolculuk icin yapildigina dayanikli kucuk.

Bagel belki de Turk ekmeginin belkide ta kendisi, Kendi kulturune sahip cikamayanlara duyurulur. ekmeginizin icinde cin mali katki maddeleri var

Turker dogu ile bati arasinda kopruluk yapmis o gune kadar o ekmek yokmus avrupada

Dusunce kurgu tamamen kendime aittir, bilgiler anlatmadir,agizdan dinlemedir. yanlislarim eksiklerim olabilir. tarihler kisileri arastirma ile yazdim.

Saygilarimla
Senolmutlu@2008 SUPERMEYDAN
 
E

Eftelya

Ziyaretci
sağol orkuorkun benden de bagel tarifi meraklılarına:Cachondon:

İçindekiler (12 adet için)
4 su bardağı un
1 yemek kaşığı instant maya
1 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tuz
1+1/2 su bardağı su
susam
Hazırlanışı
Susam dışındaki bütün malzemeler karıştırlıp yumuşak bir hamur yoğurulur.
Hamur iki katına çıkana kadar yaklaşık 1 saat mayalanır.
hamur önce dörde sonra da her bir parça üçe bölünüp yuvarlak bezeler yapılır.
Yuvarlak bezeler yarım saat daha dinlendirilir.
Her bezenin ortasına parmakla delik açılır.
Kaynar suda her iki tarafı 2′şer dakika pişirilir.
Sudan çıkartılan bageller tepsiye dizilir.
Üzerlerine susam serpilip önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında 20-25 dakika kadar pişirilir.
Notlar
Bagel’in ilk olarak Polonya’da ortaya çıktığı söyleniyor. İbranice bir kelime ve daha çok Musevilerin yaptığı bir açmayken yaygınlaşıyor. Amerika, Kanada ve doğu Avrupa’da çok yaygın olarak tüketiliyor. Bizim açmamız ile aralarındaki fark birisinin önce sıcak suda haşlanması.
kolay gelsin
Şimdi susamlı bagelleri yapıp kıme göndereyım onu düşünüyorum:Cachondon::Cachondon:
 
Üst Alt