Aşure

Nil@y

Eski Üye
Aşure tarifi, Aşure nasıl yapılır?

Malzemeler
2 su bardağı Buğday
1 su bardağı No hut
1 su bardağı Kurufasulye
1 su bardağı kuru Üzüm
1 su bardağı İncir
1 su bardağı kuru Kayısı
1/2 su bardağı fıstık
4 su bardağı Şeker
1 yemek kaşığı karanfil
10 - 15 su bardağı Su

Süsleme için:
1 su bardağı kuş üzümü
Çekilmiş ceviz içi, Antep fıstığı
Tarçın, nar taneleri

Hazırlanışı:
Buğday, fasulye, no hut ve üzümü yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye alın. 15 su bardağı su ekleyip kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatın ve 30 dakika kaynatın. Fasulye ve no hutu süzüp ayrı kaplarda haşlayın.

Buğday taneleri iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 4.5 saat kısık ateşte arasıra karıştırarak pişirin. Buğdayın suyu un çorbası kıv***** gelmek üzereyken no hut ve kuru fasulyeyi ekleyin. İyice kaynatın. Ardından sırasıyla fıstık, kuru üzüm, karanfil ve dörde bölünmüş kuru kayısıyı ilave edip karıştırın. Birkaç taşım kaynatın. Son olarak şekeri ekleyip 5-10 dakika kaynattıktan sonra incirleri katın ve bir taşım kaynatıp, ateşten alın.

Aşure piştikten sonra sıcakken kaselere boşaltın. Soğuyunca üzerini ceviz içi, Antep fıstığı, kuş üzümü, tarçın ve nar taneleri ile süsleyerek servis yapın. İsteğe bağlı olarak gülsuyu da serpebilirsiniz.
 
Malzemeler:
2 su bardağı haşlanmış buğday
1 su bardağı haşlanmış nohut

1 su bardağı haşlanmış fasulye
1/2 bardak kuru üzüm
1/2'şar bardak küp doğranmış kayısı ve incir
2 su bardağı şeker
7 su bardağı su
2 çorba kaşığı pirinç
süslemek için kuru kayısı, ceviz, tarçın, nar ve toz antep fıstığı

Yapılışı:
Benim buzlukta haşlanmış buğday, nohut ve fasulyem olduğu için aşure yapımı çok uzun sürmedi. Bir tencereye 7 su bardağı su koyun ve içine haşlanmış buğdayı ekleyin. Buğdayların donu suyun içinde çözülecek. Hafif kıvama gelene kadar buğdaylı suyu iyice kaynatın. Ben belki kıvamlı olmaz diye içine yıkanmış 2 yemek kaşığı da pirinç ekledim. Buğdaylar kaynarken siz de üzümleri temizleyip yıkayın. Kayısı ve incirleri yıkayıp küp küp doğrayın. Başka bir kapta kuru yemişleri çok az su ile hafif pişirin. Kıvama gelen buğdaylara nohut ve fasulyeleri katın. 2 bardak şekeri ilave edin. Karıştırın ve bir süre daha kaynatın. Son olarak hafif pişirdiğiniz kuruyemişleri ilave edin. Biraz karıştırdıktan ve 2-3 dk pişirdikten sonra ocağı kapatın. Kaselere paylaştırın. Benim toplam 9 kase aşurem oldu. Biraz soğuduktan sonra üzerini süsleyin. Soğuk veya ılık servis yapın.

Afiyet olsun...
 
Muharrem ayının özel tatlısı 'Aşure'

Merhaba Aşure tarifi

Malzemeler;
* 1,5 su bardağı aşurelik buğday
* Yarım su bardağı nohut
* Yarım su bardağı kurufasulye
* Yarım su bardağı kuru üzüm
* 10-15 adet kuru kayısı
* 1 su bardağı yer fıstığı
* 7-8 adet kuru incir
* 1 adet elma
* 2 su bardağı şeker
* Tuz
* 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz yada fındık içi
* Tarçın

Yapılışı;
1. Nohut ve kuru fasulyeyi 1 gece önceden aynı kapta ıslatın. Daha
sonra suyunu süzüp, düdüklü tencereye aktarın. Üzerini iki parmak
geçecek şekilde soğuk su ilave edip 30-35 dakika kadar kaynatın.

2. Buğdayları güzelce yıkadıktan sonra suyunu süzün. Sıcak su ile
akşamdan ıslatın. Bir tencereye aktarın. Buğdayların üzerine dört
parmak geçecek şekilde soğuk su ile yumuşayana kadar kaynatın.

3. Kayısı, üzüm ve inciri güzelce çöplerini ayıklayın ve yıkaın.
Kayısılar ı tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Bir tencereye kayısı ve
üzümleri aktarın ve bunların üzerlerini iki parmak geçen soğuk su ile
10-15 dakika kadar kaynatın.

4. Büyükçe bir tencereye kaynatılmış nohut ve fasulyeyi, buğdayı ve
kuru meyveleri sularıyla beraber aktarın. Suyu yeterli değilse
yeterince kaynamış su ilave edin.( baklagillere sonradan ilave edilen
soğuk su sertleştirir. Ben sulu yapıyorum. Sebebi aşure piştikten 1 saat
kadar sonra katılaşmaya başlıyor. Ayrıca biz sulu seviyoruz.)

5. Tencerenin altını orta hararetli ateşe getirin. Kaynamaya
başlayınca şekerini ilave edin. Şekerin miktarını kendi damak
zevkinize göre ayarlayabilirdiniz.)10-15 dakika kadar daha kaynatın.

6. Altını kapatın. Tavla zarı büyüklüğünde doğranmış elmaları,
incirleri ve yer fıstığını ilave edin. Bir çimdik tuz katın ve
karıştırın. (koyu kıvamlı bir aşure isteyenler bu noktada 1 su
bardağı soğuk su ile inceltilmiş 1 çorba kaşığı nişasta ilave edebilirler)

7. Tarçın ve cevizi servis tabaklarına koyduktan sonra üzerine serpin. Eğer cevizi tencereye karıştırırsanız aşureniz kararır.
 
Üst Alt