Askorbik Asit ( C vitamini ) Hakkında

Askorbik asit, kollaien yapımı için gerekli bir vitamindir; bu bağ doku proteini, hücre ve dokuları yapıştırmakla görevlidir. Böylece damar çeperlerinin sağlamlığı, dişlerin alveol boşluklarına sıkıca tutunmaları sağlanmış olur. C vitamini, demirin incebağırsaklardan emilimini düzenler; folasinin folinik aside dönüşümü ve bazı hormonların (tiroksin, adrenalin ve steroid) sentezi için gereklidir. Aminoasit metabolizmasında görev alır ve yara iyileşmesi için gerekli bir vitamindir. İnsan ve bazı canlılar {örneğin kobaylar} askorbik asit eksikliğinden büyük zarar görürler. Dokuları glikozdan Iaskorbikasit sentezini gerçekleştiren enzimlerden yoksundur: Bu yönüyle skorbüt, dokuların askorbikasit sentez etme yeteneğim kaybettiği bir genetik hastalık olarak kabul edilebilir.

İnsan organizması askorbikasidi sentez edemez, bunu taze meyve sebze ve taze etlerden almak zorundadır. Turunçgiller, domates ve patates en bol C vitamini kaynaklarıdır. İnsan sütünde bol bulunduğu halde inek sütünde hiç yoktur. Her organ az çok askorbikasit içermekle birlikte, adrenal kortekste ve hipofizde çok fazla düzeyde bulunmaktadır. Lökositlerde de bol bulunur; bu nedenle teşhis için örnek doku olarak lökositler kullanılmaktadır.
goldenlovitadamla.info
 
Askorbik asit özellikleri

Askorbik asit bir monosakkarit türevi olup yapıca glikoza ve diğer altı karbonlu monosakkaritlere benzer. Renksiz, beyaz, dikdörtgen kristallerdir. Çok hafif özel bir kokusu vardır. Ekşi tatta ve asit reaksiyondadır. Optikçe aktiftir. Polarize ışığı sağa çevirir. Asetonda çok zor çözünür. Eter, petrol eteri, benzen, kloroform ve yağlarda çözünmez.

C vitamini kimyasal olarak askorbik asidin ışığı sola döndüren enantiyomeridir. Ticari C vitamini genelde askorbik asit kristallerinden veya askorbik asidin kalsiyum veya sodyum tuzlarından oluşmaktadır.

C vitamini (askorbik asid) omurilik, akciğer ve göz gibi pek çok hayvansal dokunun sulu bölümlerinde oldukça yüksek yoğunlukta (milimolar ve üstü) bulunur. Bazı meyveler yüzde 1'den fazla (~6 mM) içerebilir. İnsan kanı plazmasında normal olarak 0,1 mM düzeyinde bulunur. Çoğu organizma C vitaminini sentezleyebilmesine rağmen, insanlar dahil birkaçı onu diyetle almak zorundadırlar. Enediol yapısından ötürü, hayli düşük bir ilk pKa sergiler (4,2 civarında) ve buna bağlı olarak da çoğu dokularda monoanyon olarak varolur. 3- pozisyonundaki hidrojen de, ki en asidik olanıdır, tek elektronlu oksidasyon reaksiyonlarında çıkarılan hidrojen atomudur.

C vitamininin kesin ölçümü hem onun biyokimyasal hem de farmakokinetik özellikleri için zorunludur. Biyolojik sistemlerde askorbik asidin rolü, C vitamininin in vivo fonksiyon ve gerekleri iki faktörle birlikte ele alınmalıdır: Birincisi, C vitamininin hem antioksidan hem de bir enzim kofaktörü olarak hareket etme yeteneği dahil biyokimyasal özellikleridir. İkincisi, bağırsakta emilmeyi, serum konsantrasyonunu, hücresel dağılımı, kullanım ve dışarı atılımını içeren farmakokinetiğidir.
 
Üst Alt