• Hoşgeldin ziyaretçi , forumdan daha fazla yararlanmak için buradan üye olunuz...

Antioksidan Dosyası

  • Konbuyu başlatan mopsy
  • Başlangıç tarihi
  • Cevaplar 1
  • Görüntüleme 1K

Okunuyor :
Antioksidan Dosyası

mopsy

Emektar
Üye
(1.Bölüm)
Antioksidan kullanımı son derece yaygın ancak bilinçsiz kullanmak,
sağlık yerine zarar getiriyor. Antioksidan hakkında bilmeniz gereken her şey

Öncelikle antioksidan ne demektir, bu konuyu tam olarak bilmemiz gerekir.
Antioksidanlar, vücutta oksitlenmeyi engeller.
Oksitlenme, metabolizma reaksiyonlarının, herhangi bir sebeple düzgün işlememesiyle ortaya çıkar.
Buna bir çeşit doku bozulması denilebilir.

Serbest radikaller, bu oksitlenme sayesinde ortaya çıkar.
Alınan besinlerin düzgün yakılmaması, serbest radikallerin ortaya çıkmasına yol açar.
Bir hücre içinde fazlaca serbest radikal üremesi sonucu, o hücre ölür.

Günlük hayta genellikle düşük seviyede serbest radikal ürer.
Az seviyede üreyen serbest radikaller hücre zarının, hücre çekirdeğinin ve
yağların yapısını bozarak, hatalı çalışmasına sebep olur.
Bunun sonucunda ise, kanser, kolesterol, kireçlenme, eklem sertleşmesi, Alzheimer, ciltte erken yaşlanma
ve bunun gibi pek çok hastalığa davetiye çıkarır.

Temelde, oksidasyon vücuttaki zehirli madde oluşumlarından sadece bir tanesidir.
Ancak ortaya çıkan, serbest radikallerin fazlalaşması sorun oluşturur.
Buna “oksidatif stres” denir.
Bu artış aşırı yükselirse, hücre ölümü ve organ hasarı ortaya çıkar.

Bu duruma bir örnek vermek gerekirse, soğuktan donmuş bir kol veya
bacak, birden sıcakla karşılaşırsa, benzer bir durum oluşur.
Bu yüzden donma vakalarında ısıtma işlemi uygulanmaz.

Günümüzde en sık karşılaşılan durum ise, düşük seviyede serbest radikal artışıdır.
Şişmanlık, şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği, yaşlanma, sigara, hava kirliliği,
spor yapmamak, kronik duygusal stres, hava kirliliği gibi durumlar; dokuların
oksijeni gerektiği gibi kullanmasını engelleyerek,
düşük dozda serbest radikallerin artmasına sebep olur.

Günlük hayatta maalesef bu sorunlardan tam olarak kaçmamız mümkün olmaz.
Bu durumda vücutta oluşan serbest radikallerin oluşumunu engellemek veya
oluşan serbest radikalleri ortadan kaldırmak zorunluluğu ortaya çıkar.

Gıdalar, en iyi antioksidanlardır.
Bunların arasında ilk sırada sayılabilecekler:

Domates, havuç, turp, şalgam, yapraklı tüm sebzeler, orman meyveleri,
kırmızı üzüm, nar, soğan, sarımsak, pırasa, yeşil çay, genel olarak tüm kırmızı meyve
ve sebzeler, omega 3 kaynakları yer almaktadır.

kadin.tr.msn.com
 

mopsy

Emektar
Üye
2. Bölüm

Bir önceki yazımızda antioksidanın ne olduğunu incelemiş ve vücuttaki işlevini anlatmıştık.
Bu bölümde antioksidan kullanımı ile ilgili bilgileri bulacaksınız.

Antioksidan Dosyası (2. Bölüm)

Antioksidanlar arasında en sık adı geçenler vitaminlerdir.
Ancak vitaminlerle, oksidasyon mekanizmasının sadece küçük bir kısmı bloke edilebilir.

Serbest radikallerin oluşmasını engellemenin yolu, bazı şeylerden uzak durmaktan geçer.
Sigarayı bırakmalı, fazla güneş ışığından kaçınmalısınız. Metabolizmayı fazla çalışmaya iten, şişmanlıktır.
Yoğun karbonhidrat, yoğun protein, yağlı ve kızartma yemek, toksik maddelerin birikimine yol açar.
Gıda katkı maddeleri, uzun süren açlık diyetleri, tiroit hastalıkları, bazı ilaçlardan uzak durmak gerekir.

Vücut kendi antioksidanlarını üretir. Bunların içinde en önemlisi nitrik oksittir.
Nitrik oksit, vücudun önemli ara maddeleri arasında yer alır.
Damarların gevşemesi, hipertansiyonun engellenmesi, önemli hücre içi mekanizmalar
ve serbest radikallerin ortadan kaldırılması için nitrik oksit gereklidir.

Çevresel faktörlerin ve kötü beslenmenin sonucunda, serbest radikaller artar.
Bu durum nitrik oksit ihtiyacının da arttığı anl***** gelir.
Bu yüzden, nitrik oksit artırımını sağlamak gerekir.
Buna yardımcı olacak gıdalar ise:

Kırmızı meyveler başta olmak üzere bütün meyveler
Tam tahıllar
Yeşil sebzeler
Baklagiller

Bu besinler sayesinde arginin alımı artar.
Ancak yeterli arginin alınabilmesi için, bu meyve ve sebzelerin taze olarak tüketilmesi gerekmektedir.
Özellikle hipertansiyon ve damar sertliği olan kişilerde, arginin çok fayda sağlar.
Argininin diğer bir özelliği de, kandaki pıhtılaşmayı önlemesidir.

Vitaminlere antioksidan gözüyle bakıldığında, sıklıkla hata yapılır.
A vitaminin fazlası toksittir.
Gebelikte kullanımı, bebekte arızalara; menopoz sonrası kullanımı kalça kırıklarına sebep olabilir.
Baş ağrısı ve saç dökülmesi oluşturur.

Bilinçsiz kullanılan C vitamini, laboratuar testleri etkiler.
Yüksek dozda kullanılması sonucu, kas krampları, karın ağrıları, mide ülserinin yükselmesi,
böbrek taşları ve gut hastalığına yol açabilir.

Antioksidan yaşamınızda bir yer edinsin istiyorsanız; bunu doğal yolarla yapmanız faydalı olacaktır.
Sağlıklı bir yaşam biçimine geçmek, egzersiz yapmak, size zarar verecek durumlardan
korunmak ve yeme alışkanlığınızı düzenlemek, antioksidandır.

kadin.tr.msn.com
 
Üst Alt