Adana Kebabı

Yaylalarda doğal ortamda yetiştirilmiş, en az bir yaşındaki erkek koyundan elde edilen et, yağ, sinir, damar ve zarlarından ayrılır. Ayıklanan et parçalar halinde bir gün dinlendirilir. Dinlenmiş et zırh tabir edilen ve iki elle kullanılan keskin bıçakla kıyılır. Kıyılmış et miktarının % 30'u kadar kuyruk yağı zırh ile ayrıca kıyılır. Kıyılmış et ile kıyılmış kuyruk yağı, acı kırmızı pul biber ve tuz ilave edilerek yoğrulur. Karışım Adana kebabının ana unsurunu oluşturur. Yukarıdaki karışıma kırmızı taze biber, soyulmuş kök sarımsak ve acı yeşil biber doğranarak katılır. Hazırlanan karışım tekrar yoğrularak homojenlik sağlanır. Yoğrulmuş karışım üçüncü kez zırh ile kıyılır. En az 4-5 saat buzdolabında dinlendirilir. Hazırlanan karışım, 0,5 cm kalınlığında, 3 cm eninde 90-120 cm uzunluğunda şişlere sıvanır gibi saplanır. Şişlendikten sonra 1 saat kadar şişte dinlendirilir. Bu dinlendirme el suyunun etten akması içindir. Saplama esnasında el suya batırılıp şiş üzerindeki et sıvazlanır. Bu işlem etin şişten dökülmemesi için yapılır. Elde kalan su az olmalıdır, çok olursa et haşlanır, kebabın tadı bozulur. Bir kişilik Adana kebabı 180 gramdır. Bir buçuk tabir edilen Adana Kebabı’nın eti ise 270-280 gramdan az olamaz.

Pişirme Şekli
Adana kebabı alevsiz, durgun, korlu meşe kömürü ateşinde pişirilir. Pişirme derecesi etin kırmızıdan koyu kahverengine dönmesine kadar devam eder. Pişirme sırasında şişler sık sık çevrilir. Yağı pide ekmekle alınır. Bu işlem yapılmazsa yağ ateşe düşerek alevlenir ve kalitenin bozulmasına neden olur. sonra da afiyetle yenir.
alıntı
 
R

redyellow

Ziyaretci
adana-kebabi.jpg


Çok teşekkürler, bende fotoğraf ile katkıda bulunayım bari:)
 
Adana kebabı

Yarım kg. yağsız kıyma
150 gr. kuyruk yağı
3 adet iri soğan
1 bağ maydanoz
tuz
kırmızı pul biber

Önce soğanı kalın rende ile rendeleyin, maydanozu mümkün olduğu kadar ince kıyın. Bütün malzemeyi birbirine katarak yoğurun. Şişde pişirerek ısıtılmış pide üzerinde servis yapın. Bu kebabı acı katmadan hazırlanırsa Urfa kebabı olur.
 
Türkiyenin her tarafında adana kebabı yapılıyor ama adanada yapılanı bir başka oluyor. tavsiye ederim. afiyet olsun.
 
Üst Alt