Farkında olmadan üstümüze mal yükleyenlerin hamallığını yapıyoruz... Bilinç altımıza bindirilen bu yükler, pratikte her zaman işe yarar, yenilir-içilir olmayabiliyor; tıpkı ırkçılık gibi... Eş dost ile sohbet ederken siyasetten konu açıldı mı, ister istemez en güncel en büyük sorun olan Kürt meselesinden bahsetmemek imkansız sanırım. Benim de sohbet ettiğim kimselerin sürekli terörden dert yanıp, çözümüne yönelik (kabaca) DTP'nin kapatılması, parti üyelerinin -tüm destekçilerinin ve PKK'nın ''bir şekilde'' pasivize edilmesi gerektiği; sonrasında sanki herşeyin güllük gülistanlık olacağı hayalleri ile dolular. Zira bu genel olarak toplumunda görüşünü yansıtmakta... Sorun bu şekilde de hallolmuyor çünkü; İşin garibi bu kimseler hem memleket bölünmesin, hem de Kürt komşuları olmasın istemekteler. Çünkü Kürtler; cahil, görgüsüz, tehlikeli, yasaları çiğneyen ve işlenen suçların çoğunluğunu temsil eden vs. bir halk (!) onlar için. Bu çelişki mutlaka ki ırkçılık... Fakat, sürekli bu siyasi meselenin etik olmadığı, yapılanın hainlik olduğu konusunda hemen hepsi hem fikirse de, kendi düşüncelerinin (ırkçılığın) etik olup olmadığının da farkında değillerdir.
Bunları tv kanallarında yayınlanan bir reklamdan dolayı yazma gereği duydum. Reklamda tahminen yakın zamanda yaşananlardan korsanlıkta hemen herkesin aklına ilk gelecek Somalililere vurgu yaparak, siyahi oyuncuların canlandırdığı korsanlarla mücadele eden ve iyileri temsil eden beyaz adamları (esasen kapitalizmi, robotları yani) konu ederek kurgulanmış... Her ne kadar Pasifik Okyanusunda geçen bir kurgu diye belirtselerde gemi işgallerini hatırlayan bir çocuğun bile aklına gelebilecek ilk şey Somalililer malum.
Bu en başında bahsettiğim birilerinin bilinçaltımıza yüklediği, hamallığını yaptığımız malların gündelik yaşamda farkında olmadan sahiplendiğimiz ve bu yükün ağırlığını unutturup kötü, çarpık, ahlak dışı sonuçlara bizi sokanların istediği kıvama gelmemizdir... Bugün, hemen hemen dünyanın her yerinde etnik sorunların -bence ahlaki sorunlarında- temelini bunlar oluşturmaktadır.
Bahse konu reklam Vestel'in reklamı. Bu reklam filmini yapanların mutlaka ırkçı olmadıklarını -en azından tahmin ediyorum... Fakat bu, bize içselleştirilmiş ırkçılığın bir tezahürü değilse nedir o halde?
Reklam filmi:
Bu da konunun daha iyi anlaşılmasını sağlayacak bir başka video :
Bunları tv kanallarında yayınlanan bir reklamdan dolayı yazma gereği duydum. Reklamda tahminen yakın zamanda yaşananlardan korsanlıkta hemen herkesin aklına ilk gelecek Somalililere vurgu yaparak, siyahi oyuncuların canlandırdığı korsanlarla mücadele eden ve iyileri temsil eden beyaz adamları (esasen kapitalizmi, robotları yani) konu ederek kurgulanmış... Her ne kadar Pasifik Okyanusunda geçen bir kurgu diye belirtselerde gemi işgallerini hatırlayan bir çocuğun bile aklına gelebilecek ilk şey Somalililer malum.
Bu en başında bahsettiğim birilerinin bilinçaltımıza yüklediği, hamallığını yaptığımız malların gündelik yaşamda farkında olmadan sahiplendiğimiz ve bu yükün ağırlığını unutturup kötü, çarpık, ahlak dışı sonuçlara bizi sokanların istediği kıvama gelmemizdir... Bugün, hemen hemen dünyanın her yerinde etnik sorunların -bence ahlaki sorunlarında- temelini bunlar oluşturmaktadır.
Bahse konu reklam Vestel'in reklamı. Bu reklam filmini yapanların mutlaka ırkçı olmadıklarını -en azından tahmin ediyorum... Fakat bu, bize içselleştirilmiş ırkçılığın bir tezahürü değilse nedir o halde?
Reklam filmi:
Bu da konunun daha iyi anlaşılmasını sağlayacak bir başka video :