Merhaba



Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg 'ingeçen günlerde, Timeline yani Zaman Tüneli ile Facebook'un yeni bir döneme gireceğini söylediği günden beri, Zaman tüneli ile ilgili bir çok bilgi ve dedikodu yayılmaya başladı.

Aslında Zaman Tüneli temasının esas özelliği ve yenilikleri profile yansıtılan, paylaşılan her şeyin profilnizde kronolojik bir sıra içinde yer alması ve bu esas'a yönelik yeni bir profil görünümü kazanılması. Fakat Facebook Zaman Tüneli ile beraber bir çok yenilik ve karmaşıklık sunacak her zamanki gibi.

Mesela Zaman Tüneli sayesinde 1. elden kimlerin sizi sildiğini biraz zor da olsa öğrenebileceksiniz. Eğer güvenlik ayarlarınızı ayarlarınızı biraz ihmal ederseniz, girdiğiniz her siteyi arkadaşlarınız ve hatta herkes öğrenebilecek. Kısacası internet'te attığınız her adım herkes tarafından bilinebilecek.

Bahsettiğim sorun hakkında aşağıda yer verdiğim, bilgicagi.com'dan edindiğim alıntı sayesinde bu sorunun tam olarak nelere sebebiyet vereceğini ve bu sorundan nasıl kurtulacağınızı öğrenebilirsiniz. Ayrıca yazının sonunda yer alan Yücel Toluyağ tarafından hazırlanmış olan video'yu izlediğinizde Facebook'un Zaman Tüneli temasını şimdiden aktif edebilirsiniz.

Zaman Tüneli’ne eklenen yeni akıllı paylaşım uygulaması, özellikle Facebook bağlantılı web sitelerinde paylaşımı kolaylaştırıyor gibi gözükse de kullanıcıların özel hayatını hiçe sayan bir özellik aslında. Uygulama Facebook eklentili sitelerde beğen tuşuna basarak vakit kaybetmenizi önlemek için kullanıcıyı “Zaman Tüneli’ne Ekle” özelliğine yönlendiriyor ve otomatik olarak kullanıcının internet üzerinde gerçekleştirdiği tüm aktiviteleri profile yansıtıyor.

Hangi aktiviteler diye soracak olursanız; izlediğiniz videodan, okuduğunuz en basit bir habere, görüntülediğiniz fotoğraflardan ya da dinlediğiniz müziğe kadar her şey “Zaman Tüneli’ne Ekle” özelliği ile profilinizde gözüküyor. Yani paylaşmaya gerek duymadığınız ya da istemediğiniz içerikler bile profilinizde yer alıyor.

Özellik, paylaşımı kolaylaştırmak adına öne çıkarılsa da, dışarıdan pek öyle durmuyor. Burada Facebook kullanıcılarının Zaman Tüneli’ne ekleyecekleri uygulamalara dikkat etmesi gerekiyor. Akıllı paylaşım uygulamasını istemiyorsanız, bu uygulamayı sürekli kapalı tutabilirsiniz. Herrhangi birşey paylaşmak istediğinizde ise uygulamayı açmak durumundasınız. Her içerik sırasında bu özelliği açıp kapama zahmeti profilde kirlilik yaratmakla kalmayıp, bir süre sonra kullanıcıyı bıktırabilir. Ya da tüm bunlarla uğraşmayıp bu özelliği Zaman Tüneli’ne eklediğinizde karşınıza çıkacak üç seçenekten birini tercih ederek veri takibine siz karar verebilirsiniz. Özelliğin “herkese açık” seçeneği internette yaptığınız her şeyi profilinize yansıtırken, “arkadaşlar” seçeneği ile yaptıklarınızı sadece arkadaşlarınızın görmesini sağlayabilirsiniz. Çünkü uygulama sizi üç seçenekle sınırlıyor. Bunların dışında “özel” seçeneğini işaretleyerek internette yaptıklarınızı sadece kendiniz görebilirsiniz.

Ancak bu seçeneklerle bile paylaşmak istemediğiniz içeriklerin de profilinize yansımasını engelleyemiyorsunuz. Bu haliyle kullanıcıları son derece rahatsız edecek uygulama, güvenlik sorunları nedeniyle halihazırda sıkıntı yaşayan Facebook’u zor durumda bırakacak gibi duruyor.



Facebook Zaman Tüneli-Facebook Timeline-Türkiye ve Hayata Dair