Genel işletme(tüm üniteler) deneme sınavları

1. Sayfa, Toplam 2 12 SonSon
Gösterilen sonuçlar: 1 ile 10 Toplam: 11

Genel işletme(tüm üniteler) deneme sınavları

Eğitim Öğretim Kategorisinde ve Açık Öğretim (AÖF) Forumunda Bulunan Genel işletme(tüm üniteler) deneme sınavları Konusunu Görüntülemektesiniz, Konu içerigi Kısaca ->> ünite 1 1 Aşağıdakilerden hangisi üretim faktörleri arasında yer almaz? A) Doğa B) Sermaye C) Girişimci D) Emek E) Kâr

  1. #1
    Admin dogangunes - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Apr 2007
    Nerden
    süpermeydan
    Mesaj
    17.896
    Rep Gücü
    136367

    Genel işletme(tüm üniteler) deneme sınavları



    ünite 1

    1 Aşağıdakilerden hangisi üretim faktörleri arasında yer almaz?
    A) Doğa
    B) Sermaye
    C) Girişimci
    D) Emek
    E) Kâr

    2. Bir ülkenin sahip olduğu kaynakların bireyler ve kurumlar arasında dağılımını temel alan kurallar bütününe ne ad verilir?
    A) Üretim faktörü
    B) Talep
    C) Ekonomik sistem
    D) Ürün
    E) işletme birimi

    3. Aşağıdakilerden hangisi, ekonomik mallar arasında yer almaz?
    A) TV
    B) Masa
    C) Gazete
    D) Un
    E) Göldeki tuz

    4. Gereksinim ve isteklerin karşılanması amacıyla mal ya da hizmetleri kullanan bireylere yada örgütlere ne ad verilir?
    A) Toptancı
    B) Tüketici
    C) Perakendeci
    D) Müteşebbis
    E) Endüstriyel tüketici

    5. Üretim faktörlerini bir araya getiren kişiye ne ad verilir?
    A) Tüketici
    B) Girişimci
    C) Firma
    D) İşletme
    E) Yönetici

    6. Aşağıdakilerden hangisi, girişimcinin işlevlerinden biri değildir?
    A) Üretim araçlarını sağlamak
    B) Riskleri üstlenmek
    C) Yeni pazarlara açılmak
    D) Yeni girdi kaynakları bulmak
    E) Ekonomiye müdahale etmek

    7. Bir işletmede elektrik üretmek amacıyla kullanılan jeneratör aşağıdaki hangi mal grubuna girer?
    A) Dayanıklı üretim malı
    B) Dayanıksız mal
    C) Ekonomik mal
    D) Yardımcı gereç
    E) Tüketim malı

    8. Aşağıdakilerden hangisi, işletmenin girdilerinden biri değildir?
    A) Emek
    B) Sermaye
    C) Kalite
    D) Teknoloji
    E) Doğal kaynaklar

    9. Aşağıdakilerden hangisi, dayanıklı mal türlerinden biridir?
    A) Televizyon
    B) Ekmek
    C) Şeker
    D) Un
    E) Hava

    10. El, kol, bacak hareketleri gibi kas gücüne dayanan emek türü, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Fiziksel Emek
    B) Düşünsel Emek
    C) Durumsal Emek
    D) Tinsel Emek
    E) Özdeksel Emek

    11. Aşağıdakilerden hangisi, üretim öğeleri arasında yer almaz?
    A) Emek
    B) Sendika
    C) Girişimci
    D) Sermaye
    E) Teknoloji
    12. Aşağıdaki gün ışığı ve yağmur suyu, hangi mal grubuna girer?
    A) Serbest Mallar
    B) Ekonomik Mallar
    C) Tüketim Malları
    D) Üretim Malları
    E) Yatırım Malları

    1.E 2.C 3.E 4.B 5.B 6.E 7.A 8.C 9.A 10.A 11.B 12.A


     
     

    Her Hakkım Saklıdır®
    |l|lllll|lll||ll||lll||ll||
    ³³°¹³²¹³ °¹²¹²²³
    © σяigiиαL-ρяσfiLє ®

    Supermeydan

  2. #2
    Admin dogangunes - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Apr 2007
    Nerden
    süpermeydan
    Mesaj
    17.896
    Rep Gücü
    136367

    Cevap: Genel işletme(tüm üniteler) deneme sınavları

    ünite 2



    1. Aşağıdakilerden hangisi, işletmelerin sınıflandırılmasında kullanılan bir ölçü değildir?
    A) Ulusal köklerine göre işletmeler
    B) Üretim araçlarına göre
    C) Sendikalara göre işletmeler
    D) İşletmeler arası anlaşmalara göre
    E) Hukuki yapılarına göre

    2. Aşağıdakilerden hangisi, işletmelerin özel amaçları arasında yer almaz?
    A) Uzun dönemli büyüme
    B) Kaliteli mal sunma
    C) Kâr elde etmek
    D) Toplumsal sorumluluk
    E) Çalışanlara uygun ücret verme

    3. Aşağıdakilerden hangisi, işletmelerin gruplandırılmasın-da kullanılan ölçütler arasında yer almaz?
    A) Üretilen mal çeşitlemesi
    B) Çalışan sayısı
    C) Üretim araçlarının mülkiyeti
    D) Hukuki yapısı
    E) Ulusal kökleri

    4. Aşağıdakilerden hangisi, Fayol'un işletmelerde belirlediği işlevlerden biri değildir?
    A) Yönetim Faaliyeti
    B) Teknik Faaliyet
    C) Ticari Faaliyet
    D) Finansal Faaliyet
    E) Türsel Faaliyet

    5. Aşağıdakilerden hangisi, kişi işletmelerinden biridir?
    A) Anonim
    B) Limited
    C) Kooperatif
    D) Dernek ve tesis şirketleri
    E) Kollektif şirket

    6. İktisadi malların temel özellikleri, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Serbest mal olması
    B) Ucuz olması
    C) Dağıtımının yoğun olması
    D) Kolay ulaşılabilir olması
    E) Faydalı ve kıt mal olmaları

    7. İşletmeye üretim faaliyetleri için gerekli mal ve hizmet sağlayan kuruluşlara ne ad verilir?
    A) Üretici
    B) Girişimci
    C) İşletme
    D) Girişim
    E) Tedarikçi

    8. İşletmelerin Türk hukuk sistemindeki gruplandırılması göz önüne alındığında, limitet şirketler hangi gruba dahildir?
    A) Sermaye Şirketleri
    B) Adi Şirketler
    C) Adi Komandit Şirketler
    D) Anonim Şirketler
    E) Kollektif Şirketler

    1.C 2.C 3.B 4.E 5.E 6.E 7.E 8.A

    Her Hakkım Saklıdır®
    |l|lllll|lll||ll||lll||ll||
    ³³°¹³²¹³ °¹²¹²²³
    © σяigiиαL-ρяσfiLє ®

    Supermeydan

  3. #3
    Admin dogangunes - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Apr 2007
    Nerden
    süpermeydan
    Mesaj
    17.896
    Rep Gücü
    136367

    Cevap: Genel işletme(tüm üniteler) deneme sınavları

    ünite 3



    1. İşletmelerin büyük yerleşim merkezlerinin çevresinde düzenli ve planlı olarak toplandığı yerlere ne ad verilir?
    A) Serbest Bölge
    B) Ekonomik Sistem
    C) İş Alanı
    D) Organize Sanayi Bölgesi
    E) Sanayi Sitesi

    2. İş analizleri, iş bölümü ve uzmanlaşma, yetki ve sorumluluk dağılımı gibi araştırmalar aşağıdakilerden hangisinin kapsamındadır?
    A) Ekonomik Araştırmalar
    B) Örgütsel Araştırmalar
    C) Teknik Araştırmalar
    D) Finansal Araştırmalar
    E) Yasal Araştırmalar

    3. Aşağıdakilerden hangisi, işletmelerin kuruluş kararındaki ilk aşamadır?
    A) Üretimin değerlendirilmesi
    B) Yapılabilirlik projesi
    C) Yatırım düşüncesinin oluşması
    D) Ön proje araştırması
    E) Üretime geçiş

    4. Aşağıdakilerden hangisi, yapılabilirlik projesi araştırmalarında yer almaz?
    A) Ekonomik Araştırmalar
    B) Finansal Araştırmalar
    C) Örgütsel Araştırmalar
    D) Fiziki Araştırmalar
    E) Yasal Araştırmalar

    5. Kuruluşların önceden belirledikleri çevre politikası ve çevresel hedeflere uygun bir yönetim sistemi kurmalarını aşağıdakilerden hangisi belirler?
    A) ISO 14000
    B) ISO 9000
    C) ISO 9001
    D) ISO 9002
    E) ISO 9002/2

    6. Yapılabilirlik projesinin somutlaştırıldığı ve ayrıntıların belirlendiği aşama aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Yatırım düşüncesi
    B) Kesin proje
    C) Ön proje
    D) Yapılabilirlik araştırması
    E) Yatırım

    7. Küçük işletmelerin kuruluş yeri seçiminde küçük sanayi sitelerini tercih etmesi aşağıdaki etkenlerden hangisinin kapsamında değerlendirilir?
    A) Hammadde
    B) Özendirme önlemleri
    C) Atıklar
    D) Çevresel önlemler
    E) Enerji ve yakıt

    8. Kuruluş karar sürecinde, arsa, makine, araç ve gerecin satın alınması aşağıdaki hangi aşamada gerçekleştirilir?
    A) Kesin proje
    B) Üretime geçiş
    C) Projenin uygulanması
    D) Değerlendirme
    E) Yatırım kararı

    9. Aşağıdakilerden hangisi, işletmelerin kuruluşundaki yatırım kararı aşamaları arasında yer almaz?
    A) Yatırım düşüncesi
    B) Yapılabilir araştırmaları
    C) Eşgüdümsel analiz
    D) Kesin proje
    E) Projenin uygulanması

    10. Kuruluş karar sürecinde, projenin somutlaştırılması ve ayrıntıların belirlenmesini içeren aşama, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Kesin proje
    B) Üretime geçiş
    C) Yatırım
    D) Ön proje
    E) Değerlendirme




    11. Aşağıdakilerden hangisi, işletmelerin seçecekleri kuruluş yeri etkenlerinden biri değildir?
    A) Ulaştırma
    B) Teknoloji düzeyi
    C) İklim koşulları
    D) Enerji ve yakıt
    E) İşgücü

    12. Aşağıdakilerden hangisi, yasal araştırmalar kapsamında yer almaz?
    A) Sermaye gereksinimi
    B) Kredi sağlama olanakları
    C) Kuruluş giderleri
    D) Mali sorumluluğu sınırlama
    E) Bakım onarım olanakları

    1.D 2.B 3.C 4.D 5.A 6.B 7.B 8.C 9.C 10.A 11.B 12.E

    Her Hakkım Saklıdır®
    |l|lllll|lll||ll||lll||ll||
    ³³°¹³²¹³ °¹²¹²²³
    © σяigiиαL-ρяσfiLє ®

    Supermeydan

  4. #4
    Admin dogangunes - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Apr 2007
    Nerden
    süpermeydan
    Mesaj
    17.896
    Rep Gücü
    136367

    Cevap: Genel işletme(tüm üniteler) deneme sınavları

    ünite 4



    1. İşletmenin daha önce satın aldığı girdileri kendisinin üretmeye başlamasına ne ad verilir?
    A) İleriye doğru dikey büyüme
    B) Yatay büyüme
    C) Geriye doğru dikey büyüme
    D) Dikey birleşme
    E) Tam birleşme

    2. Aşağıdakilerden hangisi, işletmeyi büyümeye zorlayan nedenlerden değildir?
    A) Çevrenin etkisi
    B) Pazarlama
    C) Üretim faaliyeti
    D) Finansman
    E) Bireysel ilişkiler

    3. Hisse senetleri satın alınarak sağlanan birleşmeye ne ad verilir?
    A) Tröst
    B) Holding
    C) Kartel
    D) Konsorsiyum
    E) Konsern

    4. Aynı faaliyette bulunan iki işletmenin birleşmesiyle oluşan büyümeye ne ad verilir?
    A) Yatay Birleşme
    B) Dikey Büyüme
    C) Tam Birleşme
    D) Dış Büyüme
    E) İç Büyüme

    5. Gazete çıkaran bir basın kuruluşunun kağıt fabrikasını satın alması ne tür büyümeye örnektir?
    A) İleriye doğru dikey birleşme büyüme
    B) İleriye doğru dikey büyüme
    C) Geriye doğru dikey birleşme
    D) Geriye doğru yatay büyüme
    E) Yatay büyüme

    6. İki veya daha fazla işletmenin tek bir işletme haline gelmesine ne ad verilir?
    A) Dış büyüme
    B) Geriye doğru dikey büyüme
    C) Geriye doğru dikey birleşme
    D) İleriye doğru dikey birleşme
    E) Tam birleşme

    7. Üretim sınırlandırmasına gidilerek fiyatın belli bir seviyenin altına düşürülmemesinin sağlanmasına ne ad verilir?
    A) Konsern
    B) Tröst
    C) Fiyat Karteli
    D) Miktar Karteli
    E) JointVenture

    8. İşletmelerin hem hukuki hem de iktisadi bağımsızlıklarını kaybettikleri birleşme türüne ne ad verilir?
    A) Tröst
    B) Kartel
    C) Holding
    D) Konsorsiyum
    E) JointVenture

    9. Aynı sektördeki iki işletmenin tüketici aleyhine olarak kârlarını arttırmak için birleşmelerine ne ad verilir?
    A) Kartel
    B) Konsern
    C) Tröst
    D) Konsorsiyum
    E) Konsolidasyon

    10. İşletmelerin aynı üretim dalında faaliyet boyutlarını genişletmesine ne ad verilir?
    A) Dikey Büyüme
    B) Koordineli Büyüme
    C) Dış Büyüme
    D) İç Büyüme
    E) Yatay Büyüme

    11. Aynı ürünün değişik özelliklerle piyasaya sürülmesine ne ad verilir?
    A) Promosyon
    B) Reklam
    C) Ürün farklılaştırması
    D) Pazar farklılaştırması
    E) Kampanya

    12. Aşağıdakilerden hangisi, işletmelerin büyüme nedenlerinden biri olarak gösterilir?
    A) Kaliteli Hizmet Sunmak
    B) Rekabette Finansal Üstünlük Sağlamak
    C) Üretim Hacmini Arttırmak
    D) Çalışan Sayısını Azaltmak
    E) Satış Giderlerinden Tasarruf Etmek

    13. Giysi üreten bir işletmenin ürettiği ürünleri mağazalar yoluyla satması yerine, satış mağazaları açarak satması aşağıdakilerden hangisine örnek olarak gösterilir?
    A) Dikey Birleşme
    B) İleriye Doğru Dikey Büyüme
    C) Geriye Doğru Dikey Büyüme
    D) Dış Büyüme
    E) Yatay Birleşme

    14. Konsern anlaşmaları ile tröst arasındaki en önemli fark, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Konsernde amaç maliyeti düşürmektir.
    B) Konsernde amaç rekabeti eşitlemektir.
    C) Konsernde amaç kârı arttırmaktır.
    D) Tröstte amaç maliyeti düşürmektir.
    E) Konsernde amaç yeni bir oluşum ortaya koymaktır.

    1.C 2.E 3.B 4.A 5.C 6.E 7.D 8.A 9.A 10.E 11.C 12.D 13.B

    14.A

    Her Hakkım Saklıdır®
    |l|lllll|lll||ll||lll||ll||
    ³³°¹³²¹³ °¹²¹²²³
    © σяigiиαL-ρяσfiLє ®

    Supermeydan

  5. #5
    Admin dogangunes - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Apr 2007
    Nerden
    süpermeydan
    Mesaj
    17.896
    Rep Gücü
    136367

    Cevap: Genel işletme(tüm üniteler) deneme sınavları

    ünite 5



    1. Herhangi bir eylemin kabul edilebilir bir biçimde gerçekleştirilmesini sağlayan temel kurallar ya da değişkenlere ne ad verilir?
    A) Töre B) Gelenek C) Düzen D) Etik E) Yasa

    2. İşletmelerde en çok görülen etik dışı davranış nedir?
    A) Yasak mal satmak
    B) Hırsızlık
    C) Sahtecilik
    D) Zimmet
    E) Hediye ve rüşvet verme

    3. İşle ilgili neyin doğru, neyin yanlış, neyin adil, neyin haksız olduğunu gösteren kurallar, inançlar bütününe ne ad verilir?
    A) İş ahlakı
    B) Görgü
    C) Töre
    D) Yasa
    E) Disiplin

    4. İnsani değerler ışığında işletme işlevlerinin doğru olarak yerine getirilmesi çabalarına ne ad verilir?
    A) İşletme etiği
    B) Politika
    C) Program
    D) Disiplin
    E) Görgü

    5. Korsan ve sağlığa aykırı mal üretip satmak hangi etik dışı davranışın konusudur?
    A) Denetim dışı davranış
    B) Görevi ihmal etme
    C) Görevde hatalı davranma
    D) Görevi kötüye kullanma
    E) Görevi bilinçli olarak sürekli kötüye kullanmak

    6. Aşağıdakilerden hangisi etik sorunların çıkabileceği bölümlerden biri değildir?
    A) Finans
    B) Muhasebe
    C) Pazarlama
    D) Üretim
    E) Yönetim

    7. Etik açısından yerinde olmayan davranış biçimleri göz önüne alındığında; "harcamalarda sahtecilik yapma" hangi tür davranış biçimi içinde ele alınır?
    A) Denetim dışı
    B) Görevde hatalı davranma
    C) Görevi kötüye kullanma
    C) Görevi bilinçli olarak sürekli kötüye kullanma
    E) Duruma göre görevi kötüye kullanma

    8. Etik açısından yerinde olmayan davranış biçimleri göz önüne alındığında; "rüşvet verme" hangi tür davranış biçimi içinde ele alınır?
    A) Denetim dışı
    B) Görevde hatalı davranma
    C) Görevi kötüye kullanma
    D) Görevi bilinçli olarak sürekli kötüye kullanma
    E) Duruma göre görevi kötüye kullanma

    1.D 2.E 3.A 4.A 5.E 6.D 7.A 8.C

    Her Hakkım Saklıdır®
    |l|lllll|lll||ll||lll||ll||
    ³³°¹³²¹³ °¹²¹²²³
    © σяigiиαL-ρяσfiLє ®

    Supermeydan

  6. #6
    Admin dogangunes - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Apr 2007
    Nerden
    süpermeydan
    Mesaj
    17.896
    Rep Gücü
    136367

    Cevap: Genel işletme(tüm üniteler) deneme sınavları

    ünite 6



    1. Planlama ile başlayıp denetim ile sona eren yaklaşım, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Bürokrasi Yaklaşımı
    B) Yönetim Süreci Yaklaşımı
    C) Klasik Yönetim Yaklaşımı
    D) Neo-Klasik Yaklaşım
    E) Bilimsel Yönetim Teorisi

    2. İnsan davranışlarına önem veren yaklaşım, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Klasik Yaklaşım
    B) Modern Yaklaşım
    C) Neoklasik Yaklaşım
    D) Sistem Yaklaşımı
    E) Durumsallık Yaklaşımı

    3. İşletme yönetiminde ve karar verme mekanizmasında belli bir ailenin üyelerinin yer aldığı yönetim tipine ne ad verilir?
    A) Profesyonel Yönetim
    B) Ailesel Yönetim
    C) Orta Yönetim
    D) Tepe Yönetim
    E) Siyasal Yönetim

    4. Grup halinde çalışma ve çalışma hayatındaki bireyler ile ilişki kurma yeteneğine ne ad verilir?
    A) Örgütsel Yetenek
    B) Liderlik
    C) Beşeri İlişkiler Yeteneği
    D) Kavramsal Yetenek
    E) Teknik Yetenek

    5. Belirli bir işbirliği ve ilişki sistemi içinde bir araya gelen insanların faaliyetlerinin düzenlenmesine ne ad verilir?
    A) Yönetim
    B) Faaliyet
    C) Emir
    D) Liderlik
    E) Komuta

    6. Neo-klasik yönetim teorisinin en önemli özelliği, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) İnsanı makine gibi görmesi
    B) İnsana önem vermesi
    C) Disipline önem vermesi
    D) Kuralcı olması
    E) Verimliliğe önem vermesi

    7. Yöneticinin işletmeyi bir bütün olarak görebilmesi yeteneğine ne ad verilir?
    A) İşlevsel Yetenek
    B) Teknik Yetenek
    C) Kavramsal Yetenek
    D) Örgütsel Yetenek
    E) Beşeri İlişkiler Yeteneği

    8. Bir görevin yapılmasını başkasından isteme hakkına ne ad verilir?
    A) Emir
    B) Yetki
    C) Komuta
    D) Yöneltme
    E) Sorumluluk

    9. Herhangi bir eylemin kabul edilebilir biçimde gerçekleştirilmesini sağlayan temel kurallara ne ad verilir?
    A) Etik
    B) Yasa
    C) Tüzük
    D) Yönetmelik
    E) Mevzuat

    10. Kısım şefleri ve ustabaşılar işletmede hangi yönetim basamağında yer alır?
    A) İlk Basamak Yönetim
    B) Orta Yönetim
    C) Tepe Yönetim
    D) Stratejik Yönetim
    E) Taktik Yönetim

    11. Etkinlik ve verimliliğin arttırılması için hangi ilkelere uyulması gerektiğini araştıran yönetim teorisi, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Klasik Yönetim Teorisi
    B) Neo-Klasik Yönetim Teorisi
    C) Sistem Teorisi
    D) Durumsallık Teorisi
    E) Eşgüdüm Teorisi
    12. Bir organizasyon yapısı içinde çalışan insan unsurunu anlama, bu unsurun yeteneklerinden yararlanma, motivasyon gibi konular üzerinde duran yönetim teorisi, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Klasik Yönetim Teorisi
    B) Neo-Klasik Yönetim Teorisi
    C) Sistem Teorisi
    D) Durumsallık Teorisi
    E) Eşgüdüm Teorisi

    13. İşletmeleri, dış çevreyle karşılıklı etkileşimi olan açık bir sistem olarak kabul eden yönetim yaklaşımı, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Klasik Yönetim Yaklaşımı
    B) Neo-Klasik Yönetim Yaklaşımı
    C) Modern Yönetim Yaklaşımı
    D) Tinsellik Yaklaşımı
    E) Sistem Yaklaşımı

    1.B 2.C 3.B 4.C 5.A 6.B 7.C 8.B 9.A 10.A 11.A 12.B 13.C

    Her Hakkım Saklıdır®
    |l|lllll|lll||ll||lll||ll||
    ³³°¹³²¹³ °¹²¹²²³
    © σяigiиαL-ρяσfiLє ®

    Supermeydan

  7. #7
    Admin dogangunes - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Apr 2007
    Nerden
    süpermeydan
    Mesaj
    17.896
    Rep Gücü
    136367

    Cevap: Genel işletme(tüm üniteler) deneme sınavları

    ünite 7


    1. Fayol köprüsü adı da verilen, aynı yönetim basamağındaki kişilerin birbirleriyle buluşup fikir alışverişinde bulunmasına ne ad verilir?
    A) Ayrıklık
    B) Yönetim Birliği
    C) Çapraz İlişkiler İlkesi
    D) Yönetim Alanı
    E) Komuta Birliği

    2. Herhangi bir amaca ulaşmak için gerekli temel adımları, bu adımların her birinden sorumlu birey ve bölümü, izlenecek sırayı gösteren plan türüne ne ad verilir?
    A) Gen yöntem
    B) Proje
    C) Bütçe
    D) Politika
    E) Program

    3. Bir gruba ait olma kabul görme isteğine ne ad verilir?
    A) Saygınlık gereksinimi
    B) Sosyal gereksinimler
    C) Fizyolojik ihtiyaç
    D) Maddi gereksinim
    E) Güvenlik ihtiyacı

    4. Amaçların ve bu amaçlara ulaşmak için en uygun yöntemlerin belirlendiği sürece ne ad verilir?
    A) Programlama
    B) Yöneltme
    C) Denetim
    D) Kadrolama
    E) Planlama

    5. Örgütlemenin ilk aşaması aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Hedeflerin belirlenmesi
    B) Faaliyetlerin belirlenmesi
    C) Faaliyetlerin gruplandırılması
    D) Teknik donanımın hazırlanması
    E) İşgücü dağılımının yapılması

    6. Kaynaktan alıcıya gönderilen, iki taraf arasında ortak bir anlayış zemini yaratan kavram, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Alıcı
    B) Mesaj
    C) Bilgi
    D) İleti
    E) Veri

    7. "Bir grup ya da bir bölümden bir kişinin sorumlu olması" hangi örgütlenme ilkesinin gereğidir?
    A) Görevlerin tanımı
    B) Yönetim birliği
    C) Fonksiyonel benzerlik
    D) Yönetim alanı
    E) Ayrıklık

    8. Çift faktör teorisine göre, aşağıdakilerden hangisi güdüleyici etmenlerden biridir?
    A) İşletme yönetimi
    B) İş başarma
    C) Denetim
    D) Ücret
    E) Çalışma koşulları

    9. Aşağıdakilerden hangisi, planlama sürecinin aşamalarından biri değildir?
    A) Örgütsel amaçların belirlenmesi
    B) Koşulların irdelenmesi
    C) Takım oluşturma
    D) Alternatiflerin geliştirilmesi
    E) En iyi alternatifin seçilmesi

    10. "İnsan gereksinimleri öncelik sırasına konabilir. Alt düzeydeki bir gereksinim belli ölçüde karşılanmadıkça insan bir üst düzey gereksinmeyi karşılamaya yönelmez" görüşlerini savunan araştırmacı, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Maslovv
    B) Herzberg
    C) Fayol
    D) VVeber
    E) Taylor





    11. I. Planların eyleme geçirilmesi
    II. Alternatiflerin geliştirilmesi
    III. Koşulların irdelenmesi
    IV. Örgütsel amaçların belirlenmesi
    V. Amaçlara ulaşmak üzere en iyi alternatifin seçilmesi
    Aşağıdakilerden hangisinde, planlama süreci aşamaları doğru sırayla verilmiştir?
    A) II, III, I, IV, V
    B) IV, III, II, V, I
    C) IV, II, III, I, V
    D) IV, III, II, I, V
    E) III, IV, II, I, V

    12. Örgütün zaman içindeki büyüme ve gelişimini etkileyen sorunlarla ilgili olan planlara ne ad verilir?
    A) Stratejik Planlar
    B) Taktik Planlar
    C) Eylemsel Planlar
    D) Sürekli Planlar
    E) Tek Kullanımlı Planlar

    13. Aşağıdakilerden hangisi, örgütleme ilkelerinden biri olamaz?
    A) Komuta Birliği İlkesi
    B) Ayrıklık İlkesi
    C) Yönetim Alanı İlkesi
    D) Görevlerin Tanımı İlkesi
    E) Disiplin İlkesi

    14. Amaçlara ulaşılıp ulaşılmadığının ya da ne ölçüde ulaşıldığının belirlenip, gerekiyorsa düzeltici önlemlerin alındığı yönetim işlevi, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Denetim
    B) İletişim
    C) Planlama
    D) Örgütleme
    E) Yürütme

    1.C 2.E 3.B 4.E 5.A 6.D 7.B 8.B 9.C 10.A 11.B 12.A 13.E

    14.A

    Her Hakkım Saklıdır®
    |l|lllll|lll||ll||lll||ll||
    ³³°¹³²¹³ °¹²¹²²³
    © σяigiиαL-ρяσfiLє ®

    Supermeydan

  8. #8
    Admin dogangunes - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Apr 2007
    Nerden
    süpermeydan
    Mesaj
    17.896
    Rep Gücü
    136367

    Cevap: Genel işletme(tüm üniteler) deneme sınavları

    ünite 8



    1. Aşağıdakilerden hangisi, insan kaynaklarının temel amaçlarından biridir?
    A) Kârı arttırmak
    B) İş güvenliği sağlamak
    C) Refah seviyesini arttırmak
    D) İş yaşamının kalitesini arttırmak
    E) Sendikacılığı geliştirmek

    2. Emir verme ve yaptırım hakkı olmayan yetki türü, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Komuta Yetkisi
    B) İşlevsel Yetki
    C) Teknik Yetki
    D) Koordinatif Yetki
    E) Kurmay Yetki

    3. İnsan kaynakları yönetiminin ana konusunu oluşturan üretim faktörü, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Emek
    B) Hammadde
    C) Girişimci
    D) Sermaye
    E) Teknoloji

    4. Aşağıdakilerden hangisi, insan kaynakları yönetimini etkileyen iç çevre unsurları arasında yer almaz?
    A) İş güvencesi
    B) İşgörenlerin beklentileri
    C) Biçimsel gruplar
    D) Yasalar
    E) Sermaye sahipleri

    5. İnsan kaynakları yöneticisinin diğer bölümlerdeki insan kaynakları yönetim işlevlerinin uygulanabilmesi için kullandığı yetki, aşağıdakilerden hangisine örnektir?
    A) Komuta Yetkisi
    B) Kurmay Yetki
    C) İşlevsel Yetki
    D) Planlı Yetki
    E) Rutin Yetki

    6. Aşağıdakilerden hangisi, insan kaynakları yönetimini etkileyen dış çevre unsurlarından biridir?
    A) Biçimsel gruplar
    B) Biçimsel olmayan gruplar
    C) Rakipler
    D) Hiyerarşik yapı
    E) Örgütsel iklim

    7. Aşağıdakilerden hangisi, insan kaynakları yönetimine yönelik bir sorun olduğunu işaret etmemektedir?
    A) İşten ayrılanların sayısının fazla olması
    B) İş kazaları ve meslek hastalıklarının ciddi boyutlara ulaşması
    C) Devamsızlık oranının yüksek olması
    D) Çalışanların motivasyonunun yüksek olması
    E) Standart dışı üretim fazlalığının olması

    8. Aşağıdakilerden hangisi, personel yönetiminden insan kaynakları yönetimi anlayışına geçişte etkili olan unsurları arasında yer almaz?
    A) Ülkelerin ekonomik, sosyal ve kültürel yönden gelişmeleri
    B) Çok taraflı anlaşmaların yapılması
    C) Yetişmiş insan gücünün artması
    D) Sendikacılığın gelişimi
    E) İletişim ve bilişim teknolojilerinin gelişmesi

    9. Aşağıdakilerden hangisi, insan kaynakları bölümü ve yöneticisinin görevlerinden biri değildir?
    A) Diğer bölümleri denetlemek ve koordine etmek
    B) İnsan kaynaklarıyla ilgili yenilikleri izlemek
    C) İnsan kaynaklarıyla ilgili rutin işleri yürütmek
    D) Belirlenen politikalara uygun program ve çalışmaları düzenlemek
    E) İnsan kaynakları çalışmalarını denetlemek

    10. İnsan kaynakları yöneticisi komuta yetkisini nerede kullanır?
    A) Kendi bölümünde
    B) Diğer departmanlarla ilgi'1 işlerinde
    C) Araştırmalarında
    D) Danışmanlık hizmetlerinde
    E) Performans değerlemelerde

    11. Aşağıdakilerden hangisi, insan kaynaklan yönetiminin ulaşmak istediği temel amaçlardan biridir?
    A) Disiplin
    B) Örgüt içi iletişim
    C) Koordinasyon
    D) İş tatmini
    E) İşbirliği

    12. İnsan kaynakları yöneticisinin, genel müdürü adına toplu iş sözleşmesi yapması aşağıdaki yetki türlerinden hangisine bir örnektir?
    A) Kurmay Yetki
    B) İşlevsel Yetki
    C) Yatay Yetki
    D) Dikey Yetki
    E) Komuta Yetki

    1.D 2.E 3.A 4.D 5.C 6.C 7.D 8.B 9.A 10.A 11.D 12.B

    Her Hakkım Saklıdır®
    |l|lllll|lll||ll||lll||ll||
    ³³°¹³²¹³ °¹²¹²²³
    © σяigiиαL-ρяσfiLє ®

    Supermeydan

  9. #9
    Admin dogangunes - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Apr 2007
    Nerden
    süpermeydan
    Mesaj
    17.896
    Rep Gücü
    136367

    Cevap: Genel işletme(tüm üniteler) deneme sınavları

    ünite 9



    1. Seçilen ve işe yerleştirilen kişilerin gerçekten başarılı olup olmadığını araştıran insan kaynakları işlevi, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) İşe alıştırma eğitimi
    B) İşgören değerleme
    C) Oryantasyon
    D) İşgücü envanteri
    E) İş analizi

    2. Aşağıdakilerden hangisi, insan kaynakları planlamasında kullanılan yöntemlerden biri değildir?
    A) İndeks Hesabı
    B) Kantitatif Teknikler
    C) İleriye Dönük Kestirim
    D) Delphi Tekniği
    E) İşgücü Envanteri

    3. Belli bir dönemde işletmeden ayrılan personelin yüzde olarak ifadesine ne ad verilir?
    A) Devamsızlık Oranı
    B) İşgücü Envanteri
    C) Personel Dönüşüm Oranı
    D) Çıkış Sayısı
    E) İndeks Oranı

    4. Geçmişteki bilgilerden yararlanılarak gelecekteki işgücü tahmininin yapıldığı yönteme ne ad verilir?
    A) İndeks Hesabı
    B) Delphi Yöntemi
    C) Kantitatif Teknik
    D) İleriye Dönük Kestirim
    E) Kalitatif Teknik

    5. Personel planlama işinde karşılaşılan temel güçlük, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) İnsanın homojen özellik göstermemesi
    B) Üretim faktörlerinin dağınık olması
    C) Üretim faktörlerinin kıt olması
    D) İşgörenin ücret istemesi
    E) Teknik yetersizlikler

    6. Aşağıdakilerden hangisi, insan kaynakları yönetiminin işlevleri arasında yer almaz?
    A) İşgücü planlama
    B) Teknoloji geliştirme
    C) Eğitim
    D) Kadrolama
    E) Yetiştirme/geliştirme

    7. Aşağıdakilerden hangisi, İKY' nin işlevlerinden biri değildir?
    A) Kadrolama
    B) Planlama
    C) Yetiştirme-geliştirme
    D) Endüstri ilişkileri
    E) Örgütleme

    8. Personel planlama işlerinde karşılaşılan temel güçlük, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Personel maliyetinin yüksek olması
    B) Personel sayısının fazla olması
    C) Nitelikli personel gereksiniminin fazla olması
    D) Teknolojinin yetersiz olması
    E) İnsanın homojen özellikler göstermeyen bir üretim girdisi olması
    9. Aşağıdakilerden hangisi, insan kaynakları planlamasında kullanılan yöntemlerden biri değildir?
    A) Delphi Tekniği
    B) Durum Analizi
    C) Kantitatif Teknikler
    D) İleriye Dönük Kestirim
    E) İndex Hesabı

    10. İş analizleri ve iş tanımları insan kaynakları yönetimi işlevlerinin hangisi içinde yer alır?
    A) Planlama
    B) Kadrolama
    C) Değerleme
    D) Ödüllendirme
    E) Yetiştirme

    11. Aşağıdakilerden hangisi, iş analizlerinin kullanım alanları arasında yer almaz?
    A) İnsan kaynakları planlaması
    B) İşe yerleştirme, yükseltme
    C) Eğitime alınacak personelin belirlenmesi
    D) Sendika yönetiminin belirlenmesi
    E) Adil bir ücret sisteminin oluşturulması
    12. Tüm çalışanların cinsiyet, yaş, deneyim, eğitim vb. unsurlarına göre değerlemeye alınıp işletmenin elindeki insan kaynağının ortaya çıkarılmasına ne ad verilir?
    A) İşgücü Beceri Envanteri
    B) İşgücü Genel Envanteri
    C) İşgücü Dönüşümü
    D) İşgücü Puantajı
    E) İşgücü Oryantasyonu

    1.B 2.E 3.C 4.D 5.A 6.B 7.E 8.E 9.B 10.A 11.D 12.B

    Her Hakkım Saklıdır®
    |l|lllll|lll||ll||lll||ll||
    ³³°¹³²¹³ °¹²¹²²³
    © σяigiиαL-ρяσfiLє ®

    Supermeydan

  10. #10
    Admin dogangunes - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    Apr 2007
    Nerden
    süpermeydan
    Mesaj
    17.896
    Rep Gücü
    136367

    Cevap: Genel işletme(tüm üniteler) deneme sınavları



    ünite 10



    1. Aşağıdakilerden hangisi, pazarlama sisteminin kolaylaştırıcı fonksiyonlarından biridir?
    A) Satış yapma
    B) Satın alma
    C) Taşıma
    D) Depolama
    E) Standartlaşma

    2. Zaman, yer ve mülkiyet faydası yaratan işletme fonksiyonu aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Üretim
    B) Pazarlama
    C) Muhasebe
    D) Finansman
    E) Yönetim

    3. Satın alma karar sürecinin ilk aşaması, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Hedef belirleme
    B) Değerlendirme
    C) Gereksinmenin ortaya çıkması
    D) Deneme
    E) Haberdar olma

    4. Belirli mevsimde üretilen çay yaprağının, çay üretimi için depolanarak ihtiyaç duyulan zamanlarda üretim için fabrikalara gönderilmesi, aşağıdaki faydalardan hangisini yaratır?
    A) Zaman faydası
    B) Yer faydası
    C) Mekan faydası
    D) Şekil faydası
    E) Mal faydası

    5. Rakiplere karşı işletmenin güçlü yönlerini ortaya koyan ve işletmenin kaynaklarını verimli kullanmayı hedefleyen analitik süreç, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Dağıtım
    B) Fiyat
    C) Pazarlama sistemi
    D) Pazarlama araştırması
    E) Pazar bölümleme

    6. Aşağıdakilerden hangisi, tüketici davranışlarını etkileyen bireysel faktördür?
    A) Meslek
    B) Değer yargıları
    C) Aile
    D) Kültür
    E) Referans grupları

    7. I. Pazar bölümleme esaslarının tanımlanması
    II. Her bir, pazar bölümü için müşteri profilinin geliştirilmesi
    III. Pazar potansiyelinin belirlenmesi
    IV. İşletmenin pazar payının tahmin edilmesi
    V. Spesifik pazar bölümlerinin seçiminin yapılması
    Tüketici pazarının bolü inlenmesinde izlenen aşamaların sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) 1,11, III, IV, V
    B) II, 1,111, V, IV
    C) V, IV, II, I, III
    D) II, V, IV, I, III
    E) III, I, IV, V, II

    8. Üretilen ürünün az, talebin çok olduğu kıtlık dönemlerinde, kullanılan pazarlama dönemi, aşağıdakilerden hangisidir? A) Satış Anlayışı Dönemi
    B) Pazarlama Anlayışı Dönemi
    C) Üretim Anlayışı Dönemi
    D) Dağıtım Anlayışı Dönemi
    E) Talep Anlayışı Dönemi

    9. Araştırma raporunun üst düzey yöneticilere sunulması durumunda, aşağıdakilerden hangisi hazırlanır?
    A) Bilgi Raporu
    B) Teknik Rapor
    C) Bilimsel Rapor
    D) Bireysel Rapor
    E) Özet Rapor

    10. Aşağıdakilerden hangisi, pazarlama bilgi sisteminin oluşumunda gerekli olan bilgiler arasında yer almaz?
    A) Analiz etme
    B) Değerlendirme
    C) Gerekli bilgilerin toplanması
    D) Araçlardan yararlanma
    E) Sosyal faktörlere bağlarım

    11. Aşağıdakilerden hangisi, araştırma süreçlerinde kullanılan veri toplama yöntemleri arasında yer almaz?
    A) Mülakat
    B) Projeksiyon
    C) Gözlem
    D) Deney
    E) Anket

    12. Aşağıdaki fonksiyonlardan hangisi, mülkiyet faydası yaratan satış yapma ve satın almayı içerir?
    A) Fiziksel Fonksiyonlar
    B) Değişim Fonksiyonları
    C) Kolaylaştırıcı Fonksiyonlar
    D) Değerlendirici Fonksiyonlar
    E) Düzenleyici Fonksiyonlar

    13. Aşağıdakilerden hangisi, işletmenin temel fonksiyonlarından biridir?
    A) Mal ihraç etmek
    B) Mal ve hizmetlerin üretimi
    C) Kârını arttırmak
    D) Maliyetini azaltmak
    E) İstihdamı arttırmak

    1.E 2.B 3.C 4.A 5.E 6.B 7.D 8.C 9.E 10.E 11.A 12.B 13.B

    Her Hakkım Saklıdır®
    |l|lllll|lll||ll||lll||ll||
    ³³°¹³²¹³ °¹²¹²²³
    © σяigiиαL-ρяσfiLє ®

    Supermeydan

1. Sayfa, Toplam 2 12 SonSon

Benzer Konular

  1. Kpss Genel Kültür Genel Yetenek Deneme Sınavları
    dogangunes Tarafından Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) Foruma
    Yorum: 0
    Son mesaj: 06-09-2010, 12:48 AM
  2. Genel Işletme 2005 Final(1.sınıf)
    dogangunes Tarafından Açık Öğretim (AÖF) Foruma
    Yorum: 0
    Son mesaj: 22-03-2008, 04:13 AM
  3. Genel Işletme 2007(1.sınıf)
    dogangunes Tarafından Açık Öğretim (AÖF) Foruma
    Yorum: 0
    Son mesaj: 22-03-2008, 03:48 AM
  4. Genel Işletme 2007 Ara Sinav(1.sınıf)
    dogangunes Tarafından Açık Öğretim (AÖF) Foruma
    Yorum: 0
    Son mesaj: 22-03-2008, 03:29 AM
  5. KPSS Deneme sınavları
    EMRE Tarafından Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) Foruma
    Yorum: 0
    Son mesaj: 16-09-2006, 10:29 AM

Yetkileriniz

  • Yeni konuları düzenleyemezsiniz
  • Yanıt veremezsiniz
  • Eklentileridüzenleyemezsiniz
  • Mesaj değiştiremezsiniz
  •