Merhaba

İç mekan tasarımı: Bohlin Cywinski Jackson

Londra’nın West End bölgesindeki Inigo Jones pazar meydanında Apple Store, Apple ürünlerinin satış mağazası.



Apple Store’un yer aldığı bina, Covent Garden ile karşı karşıya, Londra’nın West End bölgesindeki Inigo Jones pazar meydanına bakıyor. On dokuzuncu yüzyılın çok hoş bir otel binasıyla bitişiğindeki depo yapısı birleştirilmiş ve yepyeni bir anlayışla yeniden işlevlendirilerek restore edilmiş.



Bu mağaza tasarım sürecinde üç ana hedefe göre tasarım rehberi oluşturulmuş: Yüksek bölümlere ofis ve çalışma alanları yerleştirilirken altta iç düzene birlik getirmek için, orijinal bina dokusu aynen korunarak taşınmış ve Apple ürünleri ekranlar kendine özgü bir fon teşkil edecek şekilde örtülmeden çıplak bırakılmış.



Bu tarihi nefis binaya kasten modern elementleri eklenmiş ve eski ile yeni arasındaki kontrastı güçlendirmek için tarihi arka plan çok iyi bir şekilde kullanılmıştır.



Dövme demir kirişler, rustik tuğla duvarlar, ve beton güverte, binanın içinin Viktoryen dönemde inşa edildiğinin bütün işaretlerini açığa çıkaracak şekilde sergilenmiş, özünde geçmişten kalan yapı elemanlarına dokunulmadan restore edilmiştir.



Dikkatli sıyırma ile iç duvar yüzeylerinin temizlenmesi sayesinde, tuğla yüzeylerde sade bir duruş ya da sıvalı, boyalı ve ya tamamlanmamış bölgeler açığa çıkarılıp gözler önüne serildi. Duvarların yamaları tamir edildi, tuğla kendi tarihsel uygunluğu ve renk yelpazesi içinde dikkatlice geri kazanıldı.



Binanın bir geçmişi vardı ve bu aslında bir zenginlik idi. Olanca orijinalliğine rağmen yapı kullanımdan kullanıma müdahaleler de geçirmişti. Bu açıdan yapının önceki enkarnasyonlarını anlamak için ipuçları yok edilmedi. Özenle seçilmiş yapı değişiklikleri, kentsel bağlamda binaya bağlanmıştır.



Giriş revağı içinde, bir dizi tam camlı sekiz storefronts, dış avluyu içeriyle ilişkilendirmektedir. Mağazanın bulunduğu Londra’nın eşsiz mekanlarından Covent Garden ve Pazar meydanının canlılığı iç mekana görsel anlamda çekilmiştir.



Bazı yönlerdeki kapı ve pencereler dışa dönük, içe yüzü çevrilmiş büyük portalları oluşturmak için çıkarıldı ve merkezi bir atrium oluşturuldu. Konserde, bu eşiklerin açılması ile, bu muhteşem zemin seviyesindeki mağaza Covent Garden’e olduğu gibi açılmakta ve bu meydanda günün her saatinde süren gösterileri, halkın enerjisini perakende alanını etkinleştirmek ve birleştirmek için kullanıldı. Bu çaba bir anlamda mağazaya daha çok müşterinin alınması ve satış için ikna edilmesin de önemli bir yolu oldu.



Ders gibi restorasyon
Bu yapının içinin düzenlenmesinde yapının fasadının aynen korunduğu ve bütün elemanlarının aslına uygun olarak restore edildiği görülmektedir. Yapının iç mekanlarında ise göze çok fazla görünen ve hacmi belirleyen duvar yüzeyleri tamamen tuğla dokusu görünecek şekilde çok sıcak ve çok etkileyici bir fon olarak ele alınmıştır.



Bu arada yapının tek bir büyük mekana çevrildiği, birçok bölücü duvarın ortadan kaldırıldığını da belirtmek gerek. Ancak hiç sorun değil, hissedilen şey çok etkili duvar yüzeylerinin sıcaklığı.



Döşemelerin ve tavanların ise tamamen kaldırıldığı, çelik sistemle geçildiği, alttan düz hatlı asma tavanlar ile aydınlatma ve havalandırma tesisatlarının gömüldüğü günümüz modern tavanlarının yapıldığını, bu tasarımın da bir suç işleme duygusuyla değil büyük bir keyifle yapıldığına dair gerçekçi izlerin her tarafta asılı olduğunu söylemek lazım.



Yine bir üst kata çıkan cam çelik özel tasarım merdiven ve atrium üstü cam çelik kapama ile tarihi bir yapıda iç mekan düzenlemesinde cesaretin ve bilginin gösterisi gibidir. Korumaya ilişkin bütün safsataları yıkacak nitelikteki Apple Londra mağazası izleyenlere kalıcı dersler verdiği muhakkak görünüyor.



Mimdap » Apple Store-Londra