Merhaba

Yurt dışında eğitim görmek isteyen adayların öncelikle hangi alanda ve neden mastır ya da doktora yapmak istediklerine karar vermeleri gerekir. Uzun bir eğitim yolculuğuna çıkmadan önce bu konudaki kararımızı iyice pekiştirmiş olmakta fayda var. Bunun belli bir alanda uzmanlaşmak anl***** geldiği gözden kaçırılmamalıdır. Tercih edeceğiniz alanın iş koşullarını ve imkanlarını değerlendirmek alan seçiminde önemli olacaktır. Bu yazımızda öncelikle yurt dışı eğitim sürecinin başvuru şartlarını, ön hazırlıklarını açıklayacağız.
Peki nasıl? İşte şimdi adım adım yapmamız gerekenleri sıralayalım:

1.Adım:
Yüksek öğrenim için yeterli düzeyde ingilizceniz yoksa, sıkı bir dil eğitimi almalısınız. Gitmek istediğiniz üniversite Amerika’da bir üniversite ise TOEFL, Avrupa’da bir üniversite ise IELTS sınavlarını vermelisiniz. Bunun dışında bölümünüze göre GRE ya da GMAT sınavlarından birini vermelisiniz. (Bu sınavlarla ilgili ayrıntılı bilgi aşağıda verilmiştir.) Burada önemli olan husus, yurt dışında eğitim için size verilen süre 2 ile 5 yıl arasında değişen bir süre ise vakit kaybetmemek adına bu sınavları henüz yurt dışına çıkmadan önce halletmeniz sizin lehinize olacaktır. Aksi takdirde ingilizce seviyenize göre 1 veya 3 yıl gibi bir süre dil probleminizi halletmekle geçebilir.
Bu arada bazı okullarda TOEFL’sız üniversiteye kabul eden üniversiteler de var ancak bu durumda da üniversitenin ilgili dil bölümlerinde yine seviyenize göre en az altı ay ile bir yıl arasında bir süre ingilizce kursuna devam etmeniz gerekir ki bu da size oldukça pahalı bir maliyet getirecektir. Aynı şekilde GRE ve GMAT sınavlarına hazırlık için de yurt dışında ödemeniz gereken ücret oldukça yüksektir. Sonuç olarak hem zamandan hem de ekonomik açıdan kayba uğramamak için yurt dışına çıkmadan önce sınav hazırlıklarınızı tamamlamakta fayda vardır.

TESTLER (SINAVLAR)
USA (Amerika): TOEFL (Test of English as a Foreign Language)
TOEFL IBT Test: 79
Bu sınav birçok ülkede yıl boyunca haftada en az birkaç kere olmak üzere düzenlenir ve de geçerliliği iki senedir.
UK (İngiltere): IELTS Test (International English Language Testing System)
Minimum Puan: 7

Bu test İngiliz Kültür Merkezi (British Council) tarafından düzenlenir ve de geçerliliği iki senedir.
Adaylar yukarıda belirtilen sınavlardan herhangi birine girmiş olmalı ve belirtilen minimum puanları almış olmalıdır.

1) M.A./M.S. yüksek lisans programlarına başvurular için gerekenler:
a) Dört yıllık not belgesi aslı (transcript)
b) GR veya GMAT sınav sonuç belgesi
c) İki adet tavsiye mektubu (Kendi ders hocalarınızdan)
d) Diploma fotokopisi
e) Not ortalamasının en az 3 olması
f) İngilizce yeterliğini gösterir belge (TOEFL veya IELTS sonuç belgesi)
g) Başvuru ücreti dekontu.
2) Ph.D. doktora programlarına başvurular için gerekenler:
a) Not belgesi aslı (transcript)
b) GRE veya GMAT sınav sonuç belgesi
c) İki adet tavsiye mektubu (Kendi ders hocalarınızdan)
d) Diplomanın fotokopisi
e) Not ortalamasının en az 3 olması
f) İngilizce yeterliğini gösterir belge (TOEFL veya IELTS sonuç belgesi)
g) Başvuru ücreti dekontu
Lisans derecesine sahip olması veya bir lisans programında son sınıf öğrencisi olması, hem mastır hem de doktora için ön koşuldur.

2.Adım:
Yurt dışında öğrenim görmek istediğiniz üniversite hakkında imkanınız varsa,o üniversitede öğrenim görmüş bir kişiden ya da kaynaktan hem üniversitenin koşulları, imkanları hakkında hem de bölümünüz ve hocalar hakkında ayrıntılı bilgi edinmeniz çok önemlidir. Daha sonradan hesaplamadığınız olumsuz bir sürpriz olmaması açısından bu konu oldukça önemlidir. Sınavlardan başarıyla geçtiğiniz taktirde üniversitenin, girmek istediğiniz bölümünden bir hoca ile iletişime geçmeniz, kendinizi tanıtmanız, bölümü seçme nedeniniz ve yapmak istediklerinizle ilgili olarak karşılıklı bir iletişimde olmanız son derece isabetli olacaktır. Görüşmelerinizi internet üzerinden mail yoluyla ya da kameralı konuşma paketlerinden birini alarak da yapabilirsiniz.

3.Adım:
İlgili evrakları gönderdikten sonra gelişmeleri her gün takip etmeniz gerekir. Evraklarınız üniversite tarafından incelenip, okul tarafından kabul aldıktan sonra okuldan gelen I-20 ile vize başvurunuzu yapmanız gerekmektedir.
Not: Yukarıda, birinci adımdan itibaren şu ana kadar ifade edilen bilgiler, yurt dışına sınırlı bir süre ile gelecek olan öğrencileri kapsamaktadır. Burs noktasında belli bir sınırlaması olmayan öğrenciler yeterlilik sınavlarını (TOEFL veya IELTS, GRE veya GMAT) geçemiyorlarsa yurt dışında üniversitenin ilgili kurslarına devam ederek de şartları yerine getirmiş olurlar. Ancak yukarıda da belirtildiği gibi bu durum hem zaman kaybına hem de maddi olarak öğrenciye yüksek bir maliyete mal olmaktadır.

America Kotku Women's Association