![]() |
| | |||||||
GİRİŞ katogorisi Haberler forumu içinde "Korsan yazılımda Dunya birincisiyiz" başlıklı konu görüntüleniyor, "Korsan yazılım kullanımı konusunda 102 ülkeyi kapsayan araştırmaya göre, bir puanlık düşüşe rağmen Türkiye hala Afrika ve Orta Doğu ülkelerinin ortalamasının üzerinde bulunuyor. Bilgi teknolojisi ve telekomünikasyon sektöründeki kuruluşlar için ..."
![]() |
| | LinkBack | Seçenekler | Stil |
| | #1 |
| SITE ADMİN ![]() Üyelik tarihi: Nov 2005 Nerden: Samsun/TURKEY Yaş: 33
Blog Mesajları: 21
Cinsiyet: Rep Gücü: 284 Rep: 27642 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Korsan yazılım kullanımı konusunda 102 ülkeyi kapsayan araştırmaya göre, bir puanlık düşüşe rağmen Türkiye hala Afrika ve Orta Doğu ülkelerinin ortalamasının üzerinde bulunuyor. Bilgi teknolojisi ve telekomünikasyon sektöründeki kuruluşlar için araştırma ve analizler yapan uluslararası araştırma şirketi IDC’nin, korsan yazılımla mücadele amacıyla faaliyet gösteren İş Yazılımcıları Birliği (BSA) ile birlikte yaptığı 2006 yılı "Küresel Korsan Yazılım Araştırması" tamamlandı. Araştırmanın sonuçlarına ilişkin AA muhabirine bilgi veren BSA Türkiye Koordinatörü Tolunay Tomruk, korsan yazılım kullanımının geçen yıl 2005 yılına göre 62 ülkede düştüğünü, 13 ülkede yükseldiğini söyledi. Kişisel bilgisayar ve internet kullanımının yaygınlaşmasıyla korsan yazılım kullanımının da arttığına işaret eden Tomruk, araştırmaya göre korsanlıktan kaynaklanan yazılım sektöründeki kayıpların yüzde 15 oranında artarak 39,5 milyar dolara yükseldiğini kaydetti. Tomruk, araştırmada Türkiye’de korsan yazılım kullanım oranının bir önceki yıla göre 1 puan azalarak yüzde 64’e gerilediğinin belirlendiğini söyledi. Türkiye’de üst üste üç yıldır korsan yazılım kullanımı oranının birer puan azaldığını ifade eden Tomruk, buna karşın neden olduğu ekonomik kayıpların yüzde 250 artarak yılda 314 milyon dolara ulaştığını kaydetti. Tomruk, şunları söyledi: "Türkiye’de 3 yıldır korsan yazılım kullanımı azalıyor ama buna rağmen ülkedeki korsan yazılım kullanımı hala Afrika ve Orta Doğu ülkelerinin ortalamasının üzerinde. Orta Doğu ve Afrika ülkelerinde korsan yazılım kullanımı ortalaması yüzde 60 dolayında ama Türkiye’de korsan yazılım kullanımı yüzde 64... AB ortalaması ise yüzde 36... Türkiye, korsan yazılım kullanımının neden olduğu ekonomik kayıplar itibariyle 22. sırada bulunuyor. Korsan yazılımla mücadelenin daha başarılı olabilmesi için denetim ve yaptırımların daha da etkinleştirilmesi gerekiyor. Korsan yazılım kullanımı azaltılırsa Türkiye, genç nüfusunun da etkisiyle bilişim teknolojileri sektöründe faaliyet gösteren yerli ve yabancı yatırımcılar için cazibe merkezi haline gelir. Bu konuda kullanıcıların bilinçlendirilmesi gerekiyor." IDC’nin araştırmasına göre, 2006 yılında bazı ülkelerdeki korsan yazılım kullanım oranları yüzde olarak şöyle: -Türkiye : 64 -Avusturya : 26 -Belçika : 27 -Danimarka : 25 -Finlandiya: 27 -Fransa : 45 -Almanya : 28 -Yunanistan: 61 -İrlanda : 36 -İtalya : 51 -Hollanda : 29 -Portekiz : 43 -İspanya : 46 -İngiltere : 27 -Japonya : 25 -Macaristan: 42 -Polonya : 57 -Brezilya : 60 -Meksika : 63 -Malezya : 60 -Tayvan : 41 milliyet
__________________ Akıllı bir adam yalnız kendi tecrübelerinden, çok akıllı bir adam başkalarının da tecrübelerinden yararlanır |
| | |
| Sponsored Links |
| | #2 |
| spermeydan 1.güzeli ![]() | Cevap: Korsan yazılımda Dunya birincisiyiz yalan sölemiim ama bende ögrenciyim orjinal cdlere para veremiorumm yanii bende korsan cd aldım ama hicbir müzik cdim korsan diil sadece filmler ve programlar korsandı:( |
| | |
| | #3 |
| Yeni Kayıt ![]() Üyelik tarihi: May 2007
Cinsiyet: Rep Gücü: 2 Rep: 10 ![]() | Cevap: Korsan yazılımda Dunya birincisiyiz Bu konu halen aşılamadı. Lisanslı yazılım veya orjinal CD veya orjinal DVD her ne olursa, bunlar ülkemizde her nedense aşırı (fahiş) fiyatla satışa sunulmakta. Haliyle korsana yönelim olacak. Düşünün neden Linux'un herhangi bir sürümünün korsanı piyasada yok denecek kadar az? Çünkü sadece belirli dağıtımları ücrete tabii de ondan. Yani para vereceği şeye insan bir bakar haliyle, Bir plastik kutu içerisinde cici bici yapılmış bir jelatine etiket resmi basılmış, içinde baskılı yanar döner bir CD var o kadar. Şimdi yurdum insanı gibi düşünün bakalım, aynı adam gidiyor boş CD soruyor 25 YKR ee? Kutusu neyi etiketi zarfı? tamamı 1 YTL geçmez. Adamdan sen 150 € istersen çok beklersin. Ülkemiz sosyo ekonomik şartları orjinal kullanımı kaldırabilecek seviyede değil. "O zaman dinlemeyin kardeşim, kullanmayın kardeşim" demek kolay. Bu cümleler aynı zamanda "Üretmeyin Kardeşim, Tüketin ve Tüketici Olun, Son Kullanın, Atın Yenisini Alın" demek oluyor. Sadece üretici kesiminin gözünden bakmakla olmaz. Her iki tarafı da denetim altına almalı. Adam müzik CD si mi üretiyor hee gel bakalım kardeşim sen ne üretiyorsun müzik CD si senin dinleyicin kaç kişi olabilir fiyatını kendin belirleyemezsin öyle adam tanınmış o zaman 1 Milyon CD üreteceksin ne oldu maliyet? Düştü.. Fiyat? OI da öyle. Ama adam tutup 100 bin CD basarsa yok ta satar, korsana da düşer, pahalı da olur. Bu BSA olayı da ayrı dert zaten. Milletin tepesinde IMF gibi bir hava yaratıyorlar platformda yazık ki yerli yazılım firmaları da var. Halbuki kimse global düşünmüyor. Yahu bu adam benim yazılımımı kopya da olsa kullansın bakalım. Ben yeni sürüm çıkartınca ne halt edecek? Sevecek programı ve gelişmişini alacak. Diye düşünmüyorlar. Ama microsoft bu konuda oldukça geniş düşünüyor ve kopya da olsa benim işletim sistemimi kullansın ben bir şekilde ona yazılım satarım diye düşünüyor. Biraz da bu yönden bakmak lazım. |
| | |
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
| | |