FORUM SUPERMEYDAN  
Kültür Sanat ve Havacılık forumları Text Reklam Estetik prefabrik Text Reklam

Geri git   FORUM SUPERMEYDAN > GİRİŞ > Haberler

Ramazan geldi ünlüler ilahi okumaya başladı

GİRİŞ katogorisi Haberler forumu içinde "Ramazan geldi ünlüler ilahi okumaya başladı" başlıklı konu görüntüleniyor, "Ramazan geldi, müzik dünyasının ünlüleri ilahi okumaya başladı. Bir televizyon programında Yunus Emre'nin "Çağırayım Mevla’m Seni" adlı ilahisini yorumlayan Ajda Pekkan, herkesi şaşırttı. İbrahim Tatlıses için kandil gecelerinde ve Ramazan ..."

LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07-10-2006, 08:07 PM   #1
Yeni Uye

blackdiamond - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Rep Gücü: 7 Rep: 488
blackdiamond görkemli olmanın yolundablackdiamond görkemli olmanın yolundablackdiamond görkemli olmanın yolundablackdiamond görkemli olmanın yolundablackdiamond görkemli olmanın yolunda
Post Ramazan geldi ünlüler ilahi okumaya başladı

Ramazan geldi, müzik dünyasının ünlüleri ilahi okumaya başladı. Bir televizyon programında Yunus Emre'nin "Çağırayım Mevla’m Seni" adlı ilahisini yorumlayan Ajda Pekkan, herkesi şaşırttı. İbrahim Tatlıses için kandil gecelerinde ve Ramazan ayı boyunca yaptığı programlarda ilahi söylemek artık bir gelenek oldu.
Ünlü manken Tuğba Özay da ilahi söyleyenlerden. MFÖ, Türk halk müziği sanatçıları Zara ve Şükriye Tutkun'un ilahi okumalarına alıştık. Fantezi müzik şarkıcısı Hakan Altun'un, dedesi Hafız Zeki Altun'un ilahilerini seslendireceği albümü bayramda çıkacak. Peki bu duruma Türk tasavvuf müziğinin usta yorumcuları ne diyor?

Türk tasavvuf müziğinin ehil isimlerinden dinlemeye alışık olduğumuz ilahileri, son günlerde müzik dünyasının ‘star’ı Ajda Pekkan dahil birçok sanatçı okumaya başladı. Bir Ramazan akşamında katıldığı televizyon programında Yunus Emre’nin “Çağırayım Mevlam Seni” adlı ilahisini yorumlayan Pekkan, herkesi şaşırttı. Sanatçı, bu ilahiyi okumak için neyzen Ahmet Kaya’dan ilahi dersleri almış. Programda ilahi okurken Pekkan çok heyecanlanmış: Hayatımda ilk kez ilahi söyledim. Çok heyecanlandım; çünkü çok zordu. Reha Muhtar, Ramazan ayında olduğumuz için ‘Programda ilahi okur musun?’ diye sordu. ‘Okurum’ dedim ve bir haftada hazırlandım. Hayranlarımdan böyle bir istek gelirse tekrar okurum.

Ajda Pekkan’ın ilahi yorumu çok konuşulsa da İbrahim Tatlıses, kandil gecelerinde ve Ramazan ayı boyunca yaptığı programlarda ilahi söylemeyi artık bir gelenek haline getirdi. MFÖ’nün tasavvufi bestelerini herkes biliyor. Türk halk müziği sanatçısı Zara’nın sanat müziği ile beraber ilahi okumasına alıştık. Hem Tatlıses hem de Zara’nın ilahi yorumları ustaca. Yine Zara gibi Şükriye Tutkun da katıldığı bazı programlarda ilahi söylüyor. Tasavvuf müziği yapacak olan ünlüler arasında ‘Nostalji Kraliçesi’ Muazez Ersoy da var. Ersoy, bu albüm için için gün sayarken fantezi müzik şarkıcısı Hakan Altun’un, dedesi Hafız Zeki Altun’un ilahilerini seslendireceği albümü bayramda çıkacak.

Ajda Pekkan, İbrahim Tatlıses, Zara ve Hakan Altun’un ilahi söylemesi belki size şaşırtıcı gelmeyebilir; ancak podyumların gözde ismi Tuğba Özay’ın ilahi yorumlamasına ne diyorsunuz? Manken Tuğba Özay, geçtiğimiz akşam Beyoğlu Belediyesi’nin Taksim Gezi Parkı’nda düzenlediği Ramazan Şenlikleri’nin konuğu oldu. Özay, bir ara sahneye çıkarak Yunus Emre’nin “Gel Gör Beni Aşk Neyledi” ilahisini yorumladı. Peki n’oluyor da magazin dünyasının ünlüleri ilahi söylüyor? Herkes ilahi söyleyebilir mi? Tasavvuf müziğinin önde gelen isimlerine sorduk.

Ünlüler de ilahi söyleyebilir

Ahmet Özhan: Söylemelerinde bence hiçbir mahzur yok. Kendini Müslüman olarak tanımlayan herkesin ilahileri söyleme hakkı var. Sanatçı arkadaşlarım duyarlı insanlardır ve ben onların samimiyetine güveniyorum. Hem kendileri için hem onları seven insanlar için kapı aralama olabilir. Kimsenin içini açıp da kim nedir kim ne değildir, bilmemiz mümkün değil. “Ramazan’da insanları istismar ediyorlar da puan toplamaya çalışıyorlar.” diye düşünmem doğrusu. İlahi söyleyenler bir ruhban sınıfı mıdır ki başkası söyleyemesin? Önemli olan inandığını söylemek, söylediği gibi olmak, inandığının peşinde olmak. Onlara da, onları dinleyenlere de gönül aydınlığı diliyorum.

Ramazan’ın manevî atmosferi herkesi etkiliyor

Halil Necipoğlu (Tophane Camii İmamı / Camideki İmam adlı albümü var): İlahi okuyabilmek çok kolay bir şey değil. Bir tavrı vardır ve okuyacak kimsenin ciddi bir eğitim alması gerekir. Bu işin maddeye dönük yanı. Manevi yönünü bir yaşam tarzı olarak değerlendirmek lazım ve ilahilerde ne demek istediğini çok iyi hazmetmiş olmak gerek. Yani o sözler içinde yaşamak lazım. Ünlüler okuyorsa Ramazan’a ait bir aktivitedir. Ben dinlemedim. Ama güzel okuyabiliyorsa ne âlâ. Bence bir mahzuru da yok. Buna uygun bir yaşam biçimi yoksa Ramazan’dır diye medyatik unsurların içinde bu malzemeleri kullanmamak gerekir. Ramazan’ın getirdiği manevi atmosferden olsa gerek. Her insanın maneviyatı vardır. Belli zaman dilimlerinde o adeta coşkun bir sel gibi akıp gider. Dolayısıyla böyle olduğunu düşünerek bu yapılan işin güzel sonuçlar verebileceğini düşünüyorum. Başka türlü niyetler varsa onu da bilemem. Niyetler mühimdir ama. Niyet hayır, akıbet hayırdır.

İnşallah niyetleri halistir

Sami Özer: Eğer içlerinden gelerek yapıyorlarsa ne güzel. Neticede ilahiler kimsenin tekelinde değil. İnanan herkes ilahi söyler, söylemeli de. Ama tasavvuf müziği yorumlamak öyle kolay değil. Emek verilmesi lazım. Yorumluyorlarsa da ne güzel. İlahiler sadece Ramazan'da söylenmiyor. Eğer sadece bu günlerde ilahi söylenirse reklam için yapıyorlar şeklinde bir intiba oluşur. Ajda Pekkan da dahil ünlülerimizin ilahilerdeki mesajı anlamalarını diliyorum. İnşallah niyetleri halistir. MFÖ de yapmıştı. Mazhar 5 vakit namazındadır mesela. O da söylemiştir; ama sevdiği için yapmıştır
blackdiamond isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Mesajı Digg'e ekleMesajı del.icio.us'a ekleMesajı Technorati'ye ekleMesajı FURL ekleSpurl this Post!Reddit! Wong this Post!
Sponsored Links
Alt 08-10-2006, 01:27 AM   #2
Yeni Uye

reiser - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

reiser will become famous soon enough
reiser - MSN üzeri Mesaj gönder
reiser_CcC

Çinliler allaha inanmıyor ama o tür şeylere akılları çok iyi çalısıyo
reiser isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Mesajı Digg'e ekleMesajı del.icio.us'a ekleMesajı Technorati'ye ekleMesajı FURL ekleSpurl this Post!Reddit! Wong this Post!
Alt 11-10-2006, 02:37 AM   #3
Yeni Uye

blackdiamond - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Rep Gücü: 7 Rep: 488
blackdiamond görkemli olmanın yolundablackdiamond görkemli olmanın yolundablackdiamond görkemli olmanın yolundablackdiamond görkemli olmanın yolundablackdiamond görkemli olmanın yolunda
bu sanatçılar ramazan gelince ilahi falan okuyolar ama bence hiçte beceremiyolar.takiyeci bunlar
blackdiamond isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alt 11-10-2006, 11:22 AM   #4
Eski Üye

Nil@y - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
SEVDALAR PARMAK İZİ GİBİDİR HİÇ BİRİ BİRBİRİNE BENZEMEZ..

Nil@y çok gurur duyuyorNil@y çok gurur duyuyorNil@y çok gurur duyuyorNil@y çok gurur duyuyorNil@y çok gurur duyuyorNil@y çok gurur duyuyorNil@y çok gurur duyuyorNil@y çok gurur duyuyorNil@y çok gurur duyuyorNil@y çok gurur duyuyorNil@y çok gurur duyuyor
Alıntı:
blackdiamond´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
bu sanatçılar ramazan gelince ilahi falan okuyolar ama bence hiçte beceremiyolar.takiyeci bunlar
Sana katiliyorum bu konuda tabiki beceremiyorlar birkere makamini bozuyorlar guzelim ilahiler resmen sarki gibi oluyor.orjinal'ini dinledikten sonra sanatcilardan bu tarzda dinlemek hicte keyif vermiyor zaten insana.

Seçenekler
Stil