FORUM SUPERMEYDAN  

Geri git   FORUM SUPERMEYDAN > GİRİŞ > Haberler

"Danıştaya takılan türban"!!!!

GİRİŞ katogorisi Haberler forumu içinde ""Danıştaya takılan türban"!!!!" başlıklı konu görüntüleniyor, "Türban genelgesi Danıştay’a takıldı 12 Mart 2008 Danıştay, YÖK Başkanı Özcan’ın rektörlere gönderdiği ’Türbanlıları alın’ yazısını durdurdu. Dün alınan kararda, Prof. Özcan’ın yazısı ’genelge’ kabul edildi ve "YÖK Başkanı’nın böyle ..."

LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12-03-2008, 11:14 AM   #1
FORUM MODERATOR

güney - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
hak verilmez alınır!!!

güney çok gurur duyuyorgüney çok gurur duyuyorgüney çok gurur duyuyorgüney çok gurur duyuyorgüney çok gurur duyuyorgüney çok gurur duyuyorgüney çok gurur duyuyorgüney çok gurur duyuyorgüney çok gurur duyuyorgüney çok gurur duyuyorgüney çok gurur duyuyor
"Danıştaya takılan türban"!!!!

Türban genelgesi Danıştay’a takıldı 12 Mart 2008

Danıştay, YÖK Başkanı Özcan’ın rektörlere gönderdiği ’Türbanlıları alın’ yazısını durdurdu. Dün alınan kararda, Prof. Özcan’ın yazısı ’genelge’ kabul edildi ve "YÖK Başkanı’nın böyle bir genelge yayınlama yetkisi yok" denildi. Bu kararla, rektörler üzerindeki türbanlıları alıp almamakla ilgili baskı, şimdilik kalmadı.

YÜKSEK Öğretim Kurulu’nda bile görüşmeden rektörlere ’Türbanlıları alın’ yazısı göndererek üniversite kapılarında kaosa yol açan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Danıştay engeline takıldı. Danıştay, bazı üniversitelere türbanlıların alınmasını sağlayan yazıyı ’genelge’ kabul ederek, Özcan’ın böyle bir genelge yayınlama yetkisi olmadığı kararı aldı. Bu kararla Özcan’ın yazısının, rektörler üzerinde yaptırım gücü kalmadı. Anayasa’nın 10. ve 42. maddelerindeki değişikliğin yürürlüğe girmesi sonrası yasa değişikliğini beklemeyen Özcan, 24 Şubat akşamı rektörlüklere gönderdiği yazıyla, türbanlıların üniversitelere alınmalarını istemişti.

YARGIYA GİDİLDİ Üniversite kapılarında yaşanan karmaşa üzerine Tüm Öğretim Üyeleri Derneği , Van Üniversite Öğretim Elemanları Derneği , Gazi Üniversiteli Öğretim Üyeleri Derneği, Orta Doğu Öğretim Elemanları Derneği, Üniversite Konseyleri Derneği, yazının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay’a dava açtı. Dava dilekçesinde özetle şöyle denildi: "YÖK Başkanının görev ve yetkileri içinde, tek başına ’genelge yayımlama’, ’anayasa ve değişikliklerini yorumlama’, ’yüksek yargı kararlarının geçersizliğini ve ortadan kaldırılmış olduğunu belirleme’, ’üniversite rektörlerine ve onlar üzerinden öğretim üyelerine buyruk verme, onları tehdit etme ve korkutma’ görev ve yetkileri bulunmamaktadır. Görev ve yetkisi bulunmayan bir alanda, YÖK Başkanının yayımladığı, genelge geçersiz olup, yok hükmündedir. Özü açısından da Anayasa ve yasalara yüksek yargı kararlarına aykırıdır. Bu nedenle de yürütmesinin durdurulması ve iptali gerekmektedir."

Danıştay 8. Dairesi, dün oy birliğiyle, Özcan’ın yazısının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Rektörlüklere gönderilen bildirimi, yetki unsuru yönünden kanuna uygun bulmayan Danıştay, YÖK Başkanı’nın tek başına işlem tesis etmek suretiyle düzenleme yapma yetkisinin bulunmadığına dikkat çekti. YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İzzet Özgenç, Danıştay’ın kararıyla ilgili hiçbir açıklama yapmazken, karara itiraz konusunda ise, "Hukuken ne gerekiyorsa o yapılacak" dedi.

AKP’DE ŞOK Danıştay’ın türban kararı AKP’de şok etkisi yarattı. Kararın duyulmasının ardından AKP’nin türban düzenlemelerinin mimarları Meclis’te toplanıp, kararın gerekçesini inceleyerek durum değerlendirmesi yaptı. AKP’lilerin çoğu da yorum yapmaktan kaçındı.

Sorumluluk artık siyasi iktidarda

DANIŞTAY’ın türban genelgesini iptal etmesi üzerine siyasiler ve rektörler, şu yorumlarda bulundular:

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ: Bu karar, yükseköğretim hakkının sınırlanmasıyla ilgili soruna dair bir değerlendirme içermiyor. Anayasa değişikliğinin uygulanması için herhangi bir genelgeye ihtiyaç yok.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek: YÖK Başkanı’nın, YÖK Genel Kurulu kararı almadan, bir genelge yayınlaması zaten yasalara aykırı bir durumdu. Danıştay’ın YÖK genelgesini iptali yerinde bir karar olmuştur.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay: Biz çözümün 17. maddeyle tamamlanabileceğini düşünüyoruz ve aynı noktada da bekliyoruz. Bundan sonra sorumluluk siyasi iktidarın.

ÜAK Başkanı Prof. Mustafa Akaydın: Karara çok sevindim. YÖK Başkanı’nın yaptığı iş hukuki değildi. Danıştay bizi doğruladı.

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Mehmet Muz: Bizim öğrenciyle çatışacak halimiz yok. Artık genelge durduruldu diyeceğiz. Üniversitelerde inanılmaz bir kargaşa doğdu.

ODTÜ Rektörü Prof.Dr.Ural Akbulut: Büyük bir memnuniyet duydum. Türkiye’nin hukuk devleti olduğunun göstergesi oldu.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Fatih Hilmioğlu: YÖK Başkanı’nın toplumda karmaşa yaratacak konuda sadece kendi insiyatifiyle yazı göndermesi Anayasa’yı ihlaldir, hakkında yasal işlem başlatılmalıdır.
güney isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Mesajı Digg'e ekleMesajı del.icio.us'a ekleMesajı Technorati'ye ekleMesajı FURL ekle
Sponsored Links

Seçenekler
Stil

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 05:23 AM .

vBulletin 3.7.2 © Jelsoft Enterprises Ltd.
Sitemiz forum sitesidir, üyeler her türlü bilgiyi,dosyayı önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir, bu mesajlardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk mesajı yazan üyeye aittir, yine de sitemizde yasa dışı (illegal) içerik bulursanız 'supermeydan@gmail.com' email adresine bildiriniz, şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gereken yapılacaktır.

Aktifbir  Sinop  

eXTReMe Tracker

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.2.0