FORUM SUPERMEYDAN  
Web Tasarım Estetik Estetik prefabrik key ödemeleri Alışveriş

Geri git   FORUM SUPERMEYDAN > GİRİŞ > Haberler

Atlasjet uçağı inişte dağa çarptı: 57 ölü

GİRİŞ katogorisi Haberler forumu içinde "Atlasjet uçağı inişte dağa çarptı: 57 ölü" başlıklı konu görüntüleniyor, "İstanbul-Isparta seferini yaptığı sırada düşen Atlasjet Havayolları'na ait uçakta biri bebek 50 yolcu ve 7 mürettebat hayatını kaybetti. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Atlasjet uçağının Isparta'da düşmesiyle ilgili olarak, ''İlk bulgulara ..."

Cevapla
 
Seçenekler Stil
Alt 30-11-2007, 04:21 PM   #1
Aktif Uye
Hayranım sana ,Sabrına, Sakince karşımda durup, Meydan okuyan o tavrına, Varlığına
 
Üyelik tarihi: Oct 2007
Nerden: denizliden
Mesajlar: 1.287
Cinsiyet:
Rep Gücü: 44 Rep: 4189
PAM.aRt çok gurur duyuyorPAM.aRt çok gurur duyuyorPAM.aRt çok gurur duyuyorPAM.aRt çok gurur duyuyorPAM.aRt çok gurur duyuyorPAM.aRt çok gurur duyuyorPAM.aRt çok gurur duyuyorPAM.aRt çok gurur duyuyorPAM.aRt çok gurur duyuyorPAM.aRt çok gurur duyuyorPAM.aRt çok gurur duyuyor
PAM.aRt - MSN üzeri Mesaj gönder
Atlasjet uçağı inişte dağa çarptı: 57 ölü

İstanbul-Isparta seferini yaptığı sırada düşen Atlasjet Havayolları'na ait uçakta biri bebek 50 yolcu ve 7 mürettebat hayatını kaybetti.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Atlasjet uçağının Isparta'da düşmesiyle ilgili olarak, ''İlk bulgulara göre bir hayat emaresi gözükmemektedir. Arama kurtarma ekipleri halen çalışmalarını sürdürmektedir'' dedi.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, kaza nedeniyle Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne gelerek çalışmaları yerinde izledi.

Yıldırım, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Atlasjet Hava Yolları'nın İstanbul-Isparta seferini yapan uçağının inişe geçtiği sırada hava meydanının kuzey batısına 11 kilometre uzaklıktaki Türbetepe mevkinde düştüğünü belirtti.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Atlasjet uçağının Isparta'da düşmesiyle ilgili olarak, ''İlk bulgulara göre bir hayat emaresi gözükmemektedir. Arama kurtarma ekipleri halen çalışmalarını sürdürmektedir'' dedi.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, kaza nedeniyle Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne gelerek çalışmaları yerinde izledi.

Yıldırım, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Atlasjet Hava Yolları'nın İstanbul-Isparta seferini yapan uçağının inişe geçtiği sırada hava meydanının kuzey batısına 11 kilometre uzaklıktaki Türbetepe mevkinde düştüğünü belirtti.

Yıldırım, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nce oluşturulan kaza kırım ekibinin de olay yerine hareket ettiklerini bildirdi.

Kazada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyen Yıldırım, ''Hala ümidimiz hayatta kalanların olduğu yönündedir'' dedi.

Yıldırım, gazetecilerin ''İniş sırasında Isparta'daki meteorolojik şartları ve uçağın herhangi bir teknik sorununun olup olmadığını'' sorması üzerine, hava şartlarının güzel olduğunu, uçağın da teknik ve personel durumu itibariyle herhangi bir anormal durumunun söz konusu olmadığını söyledi.

Uçağın hava şartları dolayısıyla Priştina'dan Atatürk Hava Limanı'na geç geldiğini ve bu nedenle gecikmeli olarak kalkış yaptığını kaydeden Yıldırım, ''Isparta'da kuleyle yapılan muhaberede bir anormallik yok. Gerekli noktalarda gerekli raporlamayı yapıyor ve pisti gördüğünü iniş için alçaldığını söylediği anda irtibat kesiliyor ve kaza meydana geliyor'' diye konuştu.

Bakan Yıldırım, kaza kırım ekibinin uçağın CVR ve FDP olarak adlandırılan kara kutularının detaylı olarak çözülmesi ve olay yerinde yapılacak incelemelerle kaza nedeni hakkında daha kapsamlı sağlıklı bilgiye ulaşacaklarını bildirdi.
Yıldırım, saat 06.00 civarında uçağın enkazına ulaşıldığını, kendisinin de olay yerine gideceğini belirtti.

''Uçakta ünlü bir iş adamının da bulunduğu''nun ifade edilmesi üzerine Yıldırım, ''Ünlü veya ünsüz bizim için bütün vatandaşlarımızın değeri aynıdır. Bir vatandaşımızın hayatını kaybetmesinin bile bedeli yoktur. Kim olduğu, kim olmadığı önemli değildir'' dedi.

Bir başka soru üzerine Yıldırım, pilotların uçuş saatleri ve tecrübeleri konusunda herhangi bir sıkıntı gözükmediğini, uçağın da uçuşa elverişli belgesi bulunduğunu, gerekli denetimlerinin yapıldığını ifade etti.

YOLCU YAKINLARI, GÜVENLİK ŞERİDİNİ AŞARAK, CESETLERİ GÖRMEYE ÇABALIYOR

Isparta'nın Keçiborlu ilçesi yakınlarında düşen Atlasjet uçağında yakınları bulunan vatandaşlar, enkaz bölgesindeki güvenlik şeridini aşarak, yakınlarının cesedini görmek için çabalıyor.

Uçağın enkazının bulunduğu bölgedeki AA muhabirlerinin bildirdiğine göre, jandarma ve sağlık ekipleri bölgede yoğun bir çalışma içerisine girdi. Bir yandan cesetler torbalara konularak, ambulanslarla hastane morglarına gönderilirken, diğer yandan da enkazın bulunduğu bölgeye ulaşan çok sayıda vatandaş, uçakta bulunan yakınlarının cesedini görebilmek için güvenlik şeridini aşmaya çabalıyor. Jandarma yolcu yakınlarını teselli etmeye çabalarken, sık sık güvenlik şeridinin aşılmaması yolunda uyarılarda bulunuyor

ISPARTA VALİSİ: ''O BÖLGE UÇAĞIN GEÇİŞ NOKTASINDA DEĞİL''

Isparta'nın Keçiborlu ilçesi yakınlarında düşen uçağın enkazı üzerinde helikopterle uçan Isparta Valisi Şemsettin Uzun, ''O bölge uçağın geçiş noktası değil'' dedi.

Vali Şemsettin Uzun, uçağın düştüğü bölgenin üzerinde helikopterle uçup, gözlem ve keşif yaptıktan sonra Isparta Süleyman Demirel Havaalanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, tüm güvenlik ekiplerinin ve ambulansların olay yerinde olduğunu belirterek,
''Enkazın üzerinde helikopterle uçtuk. Bütün ambulanslar orada. Uçak oraya nasıl indi anlamak mümkün değil. Sırtın öbür tarafına düşmüş. Ağaçlık ve biraz kayalık bir bölge. Uçak perişan vaziyette. Üzüntülüyüz. O bölge uçağın geçiş alanında değil. Uçakla irtibatın kesildiğini 03.00'te haber verdiler. Uçağı kuleden görmüşler. Hatta hava raporlarını vermişler. İniş için müsait denilmiş. Burdur üzerinden dönüş yapacaktı. Orada bir irtibatsızlık oldu.''

Vali Uzun, bölgede uçağın gövdesinin göründüğünü belirterek, ''Gövde var, kanatlar pek yok. Yarım gövde. Gövdenin ön tarafı var. Sağa sola serpilmiş parçalar var. Olay yerine kara yoluyla gidip vatandaşlarla beraber olacağız. Çok üzüldük. Ben böyle bir şey görmedim'' diye konuştu.

Pilotla-Kule arasındaki son konuşmalar

Isparta'da düşen Atlasjet Havayollarına ait yolcu uçağında pilot ile kule arasındaki telsiz konuşmasında, uçağın iniş yaklaşıldığı sırada bir sorunun yaşanmadığı ifade edildi.

Uçak ve kule arasındaki son telsiz konuşmaları şöyle :

Saat : 01.18
Kaptan Pilot: Isparta Kule, iyi geceler.
Isparta Kule:: İyi geceler, devam edin.
Kaptan Pilot: Atlasjet KK 4203, Isparta VOR üzeri.
Isparta Kule: Anlaşıldı. In-bound oluş ikaz.

Pilot, uçağı VOR olarak adlandırılan, hava limanındaki sinyal vericinin üzerine geldiğini bildiriyor. Bir sonraki noktası olan pisti karşılama pozisyonu olarak adlandırılan 'in-bound' noktasını rapor etmek üzere hareket ediyor.

Saat : 01.36
Kaptan Pilot : Isparta kule, in-bound olduk
Isparta Kule: Anlaşıldı Atlasjet. Yaklaşmaya devam edin.
Telsiz konuşması bu noktada sona eriyor ve uçakla ilgili irtibat biran da kesiliyor..

Kaza yapan uçakta hayatını kaybeden yolcuların isimleri belli oldu

Atlasjet Havayolları'nın İstanbul-Isparta seferini yaparken düşen uçakta bulunan yolcuların isimleri belirlendi.

Uçaktaki yolcuların isimleri şöyle:

''Özlem Karataş, Nuri Tığlı, Bahri Öndürücü, M.Rafi Taşkent, Muhsin Öndürücü, Şakir Özsoy, Kasım Mehmet Saygılı, Perihan Kutlu, Sinem Kutlu, Aysun Fatime Balcı, Mustafa Zengi, Davut Demirkurt, Hayri Tokgöz, Tevfik Büyükçaylı, Mehmet Yiğitbaşı, Zeliha Yiğitbaşı, Özgen Berkol Doğan, Engin Abat, Engin Arık, Sibel Uysal, Mehmet Yılmaz, Necati Kartal, Saniye Kartal, Hakan Ulutaş, İskender Hikmet, Senel Fatma Boydağ, Fahrettin Oğurlu, Özcan Oğurlu, Hakan Yakup Tullu, Alp Tezcan, Oğuz Cafer Çiftçi, Yusuf Çiftçi, Nazire Kurnaz, Gözen Polat, Mustafa Fidan, Doğan Göktaş, Hazal Kaynak, İsa Çobankaya, Saniye Çobankaya, Yaşar Çobankaya, Burhan Tepebaşı, Ruşen Mustafa Hamza Hemreli, Fuat Güler, Mustafa Çalışkan, Kenan Büyük, Süleyman Hilal, Ayşe Cantürk, Melike Ceylan, Sadettin Baysal.''




alıntıdır
PAM.aRt isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Mesajı Digg'e ekleMesajı del.icio.us'a ekleMesajı Technorati'ye ekleMesajı FURL ekleSpurl this Post!Reddit! Wong this Post!
Alıntı ile Cevapla
Herşey Yarı Fiyatına..
Alt 30-11-2007, 06:27 PM   #2
SITE ADMİN
 
YukseLL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Güclu insanlar daima Uysal,Zayıf insanlar daima Hırcındır
 
Üyelik tarihi: Nov 2005
Nerden: Samsun/TURKEY
Yaş: 33
Mesajlar: 6.140
Blog Mesajları: 25
Cinsiyet:
Rep Gücü: 423 Rep: 41307
YukseLL çok gurur duyuyorYukseLL çok gurur duyuyorYukseLL çok gurur duyuyorYukseLL çok gurur duyuyorYukseLL çok gurur duyuyorYukseLL çok gurur duyuyorYukseLL çok gurur duyuyorYukseLL çok gurur duyuyorYukseLL çok gurur duyuyorYukseLL çok gurur duyuyorYukseLL çok gurur duyuyor
Uçak niye düştü?

İşte uzmanların aağzından kzanın muhtemel sebepleri... Metehan Demir'in özel haberi...

Atlasjet'in İstanbul'dan kalkıp Isparta'ya giderken son yaklaşma sırasında düşen uçağı ülkeyi yasa boğdu. Devletin ilgili birimleri alarma geçmiş durumda. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım dahil yetkililerin tamamı uçağın düştüğü Isparta Keçiborlu bölgesine gitti. Bulunan karakutu ve ilgili sistemlerin yurtdışında ve Türkiye'de incelenmesinden sonra resmi rapor açıklanacak ve herkes kesin sonucu öğrenecek. Ancak bütün bunlar öncesinde elimizdeki bilgiler ve bu konuda onbinlerce uçuş saati olan pilotlar ile yaptığımız görüşmeler kuralları ve tarihi kanla yazılan havacılıkta bu konuyu aydınlatma adına dikkatle üzerine eğilmemiz gereken konular olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca bu noktaların üzerinde dikkatlice durmak bize uçağın neden düşmüş olabileceği hakkında da fikir veriyor.

İşte kafa karıştıran noktalar...

 Uçağın gelmesi gereken istikamet ile düştüğü yer birbirinden çok alakasız. Pilotun, 01.36'da Isparta kuleye 'in-bound' olduk yani 'pistin tam iniş istikametinde 12 mile geldim' demek istediği yer ile düştüğü nokta birbirinin tam tersi. Düştüğü yer oldukça yukarıda kuzeybatıda, olması gereken yer güneybatıda. Bu mantıken imkansız. Çünkü, eğer kule ile konuştuğu andan itibaren istikametinde devam etseydi haritaya göre, pist doğrultusunun altındaki göl üzerinde, sonrasında pistin hemen hemen tam karşısında olması gerekirdi.Göl üzerinde 7 bin feet de iken dağlara 5 bin feet civarı çarpıyor. Bu da çok ilginç.

 Ayrıca, piste olan mesafe 12 mil havada yaklaşık 3 dakikada alınır. Ama pilotun 01.36'da 'herşey yolunda istikametteyiz' yani 'in-bound' olduk dediği üç dakikada rahatlıkla inebileceği pist mesafesi yerine, bu kadar uzakta düşmesinin üzerinde durulması gerekiyor.

 Yani, ya, 'in-bound' dediğinde gerçekten orada değildi ve kendine kesinlikle yasak olan ayrı bir yol çizmişti. Ya da izlemesi gereken jeppesen sistemindeki 'vor dme rwy 05' kodlu alçalma planı yerine farklı bir 'short cut' denen kestirme plan uyguladı. Yani bir öncesinde İstanbul'a geldikleri meydan olan Piriştina'dan zaten 50 dakika geç kalkan pilotlar bu açığı kapatmak için 'bir an evvel kestirmeden inmeye mi kalktı?' sorusunu akla getiriyor.

 Her ne kadar kafa karıştıran açıklama olarak değerlendirilse de, Isparta Valisi Şemsettin Uzun'un, "O bölge uçağın geçiş noktası değil" demesi dikkate alınması ve bu tezleri biraz güçlendiren bir açıklama..Konuşmada bulunulması gereken koordinat ile düşen yer arasındaki sır perdesinin bu nedenle mutlaka aydınlatılması şart.

 Uçağın enkazına bakıldığında, süratin çok düşük olduğu ve hemen hemen aynen sağlam duran orta gövde gözönüne alındığında, dağlık bölgede verilen limit altı düşük irtifada uçmadan kaynaklanan bir kanat veya gövde altı sürtme sonucu kaza olabilir. Normalde resmen çakılsa uçağın parçası kalmaz. Zaten kimi uzmanlara göre, hızlı bir çarpma ve infilak değil, neredeyse havacılıkta çok az kabul edilen 200-250 km arası bir süratle şiddetli iniş gibi düşme sözkonusu. Bu nedenle uçak inerken birkaç kez coğrafi çıkıntılar ve ağaçlara ardarda çarpmış olabilir. Bunu uçağın enkazı doğrular gibi.

 Mutlaka bunlar da incelenecek ama uçağın 1996 model olduğu ve bu nedenle eski olduğu yönündeki iddialar da çok aceleci ve geleneksel. Amerika'da 35 yaşında güvenli bir şekilde uçakların uçtuğu hatırlanırsa, önemli olan uçağın bakımlarının aksatılmadan ve kuralına uygun yapıldığıdır. Herşeyden önemlisi ise uçucu personelin dinlenmiş ve disiplinli iyi eğitimli olması da hayati derecede belirleyicidir.

 Uçağın düştüğü yer 4500-5000 feet civarında. Ama Isparta gibi etrafı oldukça dağlık olan bu meydan için uluslararası kurallara göre uyulması kesinlikle zorunlu olan alçalma planında buranın etrafında uçarken asla 10 bin feetin altına inilmemesi gerekiyor. Sadece dağların arasındaki müsait koridordan sırasıyla 8 ve 7 bin feetten koordineli alçalınması isteniyor. 2835 feet civarında olan bu meydanın yükseklik ile ilgili risk katsayısının ne kadar yüksek olduğunu tüm pilotlar çok iyi bilirler.

 Uçağın nerede ne zaman hangi paternlerden geçtiğini anlama adına radarı olmayan Isparta meydanından sorumlu Ankara, Antalya ve İzmir radarlarının kayıtlarına bakmak gerekiyor.

 Şimdi tartışmalar aletli iniş sistemi yok şeklinde de yoğunlaşabilir. Ama burada vor cihazının da olduğu ve kurallarına uyulduğunda hava durumunda o anda sorun olmayan Isparta limanına rahatlıkla inilebileceği anlaşılıyor. Yani ilk olarak yaklaşma talimatlarına ne kadar uyuldu önce buna bakmak lazım.

 Türkiye'de sivil havacılığın en önemli problemlerinde biri de çok deneyimli dünya
çapında pilotlar olsa da sivil havayollarının hızla büyüyen sektörde yeni uçaklarla birlikte o derecede kaliteli ve eğitimli personel de artmıyor. Bugün özellikle sivil havayollarında pilot kapatmak için dışarıdan yabancı pilotlar getirilmiyor mu, veya bu pilotlar yurtdışında iyi yerler bulmak için Türkiye'yi sadece uçuş doldurmak için kullanmıyor mu?

 Kesin olarak ne olduğunu anlamak için flight decoder, voice recorder ve o andaki gerçek hava durumu ve uçağın yere çok yaklaştığında ikaz eden terrain sistemimin kayıtları ile radarda uçağın hareketliliğini mutlaka izlemek şart.

haberturk
__________________
İlerlediğiniz yolda hiç zorlukla karşılaşmıyorsanız, Bilinki o yol asla sizi doğruya ulaştırmaz...
YukseLL isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Mesajı Digg'e ekleMesajı del.icio.us'a ekleMesajı Technorati'ye ekleMesajı FURL ekleSpurl this Post!Reddit! Wong this Post!
Alıntı ile Cevapla
Alt 30-11-2007, 08:55 PM   #3
Super Aktif
 
sheytan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Haydi bastır GALATASARAY-En büyüksün GALATASARAY-Yönetim,Futbolcu,Taraftar-Şampiyonsun GALATASARAY
 
Üyelik tarihi: Apr 2007
Yaş: 20
Mesajlar: 3.155
Blog Mesajları: 5
Cinsiyet:
Rep Gücü: 88 Rep: 8369
sheytan çok gurur duyuyorsheytan çok gurur duyuyorsheytan çok gurur duyuyorsheytan çok gurur duyuyorsheytan çok gurur duyuyorsheytan çok gurur duyuyorsheytan çok gurur duyuyorsheytan çok gurur duyuyorsheytan çok gurur duyuyorsheytan çok gurur duyuyorsheytan çok gurur duyuyor
Cevap: Uçak niye düştü?

1.5 aylık bir bebekde varmış ismi ve soyismi Ceren Ceylan :( :( :(
sheytan isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Mesajı Digg'e ekleMesajı del.icio.us'a ekleMesajı Technorati'ye ekleMesajı FURL ekleSpurl this Post!Reddit! Wong this Post!
Alıntı ile Cevapla
Alt 30-11-2007, 09:10 PM   #4
Aktif Uye
Hayranım sana ,Sabrına, Sakince karşımda durup, Meydan okuyan o tavrına, Varlığına
 
Üyelik tarihi: Oct 2007
Nerden: denizliden
Mesajlar: 1.287
Cinsiyet:
Rep Gücü: 44 Rep: 4189
PAM.aRt çok gurur duyuyorPAM.aRt çok gurur duyuyorPAM.aRt çok gurur duyuyorPAM.aRt çok gurur duyuyorPAM.aRt çok gurur duyuyorPAM.aRt çok gurur duyuyorPAM.aRt çok gurur duyuyorPAM.aRt çok gurur duyuyorPAM.aRt çok gurur duyuyorPAM.aRt çok gurur duyuyorPAM.aRt çok gurur duyuyor
PAM.aRt - MSN üzeri Mesaj gönder
Cevap: Atlasjet uçağı inişte dağa çarptı: 57 ölü

çok üzücü bir olay değilmi?50 yolcuyamı yanarsın,eğitimi için yıllarca çalışan 7 personelemi yanarsın yoksa henüz hayata yeni gözlerini açmış hiçbirseyden habersiz minicik yavruyamı yanarsın?çok üzücü bir olay başımız sağolsun
PAM.aRt isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Mesajı Digg'e ekleMesajı del.icio.us'a ekleMesajı Technorati'ye ekleMesajı FURL ekleSpurl this Post!Reddit! Wong this Post!
Alıntı ile Cevapla
Alt 01-12-2007, 12:47 AM   #5
Aktif Uye
 
Üyelik tarihi: May 2007
Mesajlar: 1.687
Cinsiyet:
Rep Gücü: 177 Rep: 17439
erkişi çok gurur duyuyorerkişi çok gurur duyuyorerkişi çok gurur duyuyorerkişi çok gurur duyuyorerkişi çok gurur duyuyorerkişi çok gurur duyuyorerkişi çok gurur duyuyorerkişi çok gurur duyuyorerkişi çok gurur duyuyorerkişi çok gurur duyuyorerkişi çok gurur duyuyor
Cevap: Atlasjet uçağı inişte dağa çarptı: 57 ölü

Allah uçak kazasında hayatını kaybeden insanlara rahmet eylesin, yakınlarının başı sağolsun, milletimizinde. Büyük sayılacak bir kaza ve üzücü.
erkişi isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Mesajı Digg'e ekleMesajı del.icio.us'a ekleMesajı Technorati'ye ekleMesajı FURL ekleSpurl this Post!Reddit! Wong this Post!
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Kapalı


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Atlasjet pilotundan tokat gibi sözler Bay X Haberler 0 21-12-2007 02:50 AM


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 08:28 PM .


Powered by vBulletin® Jelsoft Enterprises Ltd.

Supermeydan.net kar amacı gütmeyen bilgi, paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir, üyeler her türlü bilgiyi,dosyayı önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir, bu mesajlardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk mesajı yazan üyeye aittir. Yine de sitemizde yasa dışı (illegal) içerik bulursanız supermeydan@gmail.com email adresine bildiriniz, şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gereken yapılacaktır, Teşekkürler!


Telif haklarını ihlal eden hertürlü materyal supermeydan.net de yayınlanamaz ve dağıtılamaz.Site içeriğini Kaynak göstermek şartıyla kullanmanız serbesttir.
Okur konuları ve yorumları kişilerin kendi görüşleridir.SuperMeydan.Net konu ve yorum içeriklerini benimsememektedir

Search Engine Friendly URLs by vBSEO