![]() |
| | |||||||
GİRİŞ katogorisi Haberler forumu içinde "Necdet Sezer'e En Ağır Eleştiriler" başlıklı konu görüntüleniyor, "Ahmet Necdet Sezer! Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Anayasa Mahkemesi Başkanı'ydı. 1999 yılı nisan ayı. Yüksek mahkemenin kuruluş yıldönümü dolayısıyla yaptığı konuşmayı demokratik hukuk devleti açısından çok beğenmiştim. Bu köşede, Sezer'den ..."
![]() |
| | LinkBack | Seçenekler | Stil |
| | #1 |
| Aktif Uye ![]() Üyelik tarihi: May 2007
Rep Gücü: 136 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Ahmet Necdet Sezer! Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Anayasa Mahkemesi Başkanı'ydı. 1999 yılı nisan ayı. Yüksek mahkemenin kuruluş yıldönümü dolayısıyla yaptığı konuşmayı demokratik hukuk devleti açısından çok beğenmiştim. Bu köşede, Sezer'den demokrasi dersleri başlığını taşıyan bir yazı yazmış, "Türkiye'de de yargıçlar var!" diyerek kendisini kutlamıştım. Ertesi gün Sezer beni telefonla aramış, teşekkür etmişti. Sezer'le böyle tanıştım. Bir daha görüşmedik. Bir yıl sonra, 2000 yılı baharı. Cumhurbaşkanı Demirel'in görev süresi dolarken, Türkiye Çankaya'nın yeni sahibini aramaya koyuldu. Bir akşam vakti NTV'deki bir tartışma programındaydım. Yayın, bir son dakika haberiyle kesildi. İktidarla muhalefet, Çankaya konusunda Anayasa Mahkemesi Başkanı Sezer'de uzlaşmıştı. Sürpriz bir gelişmeydi. İlk soru bana sorulmuştu: Sezer'e ilişkin düşüncem neydi? Önce duraksadım. Kendisi hakkında fazla bir şey bilmiyordum. Bir yıl önce yapmış olduğu o konuşma aklıma geldi. Olumlu şeyler söyledim. Oysa, benimki yüzeysel bir tutumdu. Bir kişi hakkında sadece bir konuşmaya bakıp yargıya varmak yanıltıcı olabilirdi. Sezer'i tanımıyordum. Nasıl bir insandı? Beğendiğim o konuşma nasıl hazırlanmıştı? Demokrasi dersleri diye nitelediğim o görüşleri ne ölçüde içine sindirmiş, özümsemişti? Yoksa bunlar kendi kafasında birtakım ezber klişelerden mi ibaretti? Siyasal formasyonu neydi? Yüksek mahkeme başkanıyken, demokratik hukuk devletiyle ilgili olarak o söylediklerinin arkasında ne kadar durabilirdi? Devletin en tepesinde son derece yetkili ama sorumsuz bir makamın gerektirdiği siyasal bilgi ve deneyime sahip miydi? Devlet organları arasında uyum sağlayabilecek yetenekte miydi? Bunları bilmiyorduk. Tek tük uyaranlar olmuş ama sesleri çok fazla duyulmamıştı. Bu arada Demirel'i anımsıyorum, "Hayırlı olsun, Türkiye bir CHP'liyi cumhurbaşkanı seçiyor" dediği kulağıma çalınmıştı. Günlük deyişle: Bir konuşmaya tav olup Sezer'in cumhurbaşkanlığını destekledim. Benim gibi tek bir konuşmaya kanarak Ahmet Necdet Sezer'in özgürlükçü ve demokrat bir kişi olduğunu sanan başka meslektaşlarım da olmuştu. Yanıldık. Ahmet Necdet Sezer iyi bir cumhurbaşkanı olmadı. Çünkü taraf oldu. Anayasa'nın emrettiği tarafsızlıktan saptığı için de, anayasal sorumluluğunu göz ardı ederek devlet organları arasında istikrar açısından olması gereken uyum konusunda doğru dürüst bir çaba göstermedi. Vetoları ile hukuku zorladı, yürütmenin engellenmesini iş edindi. Çünkü, milletin oyuyla 2002'de seçim sandığından çıkan Tayyip Erdoğan, AKP ve hükümeti, Sezer'in gözünde neredeyse siyasi bir düşmandı. O kadar ki, seçimi AKP kazandıktan sonra Çankaya Köşkü'nü türban takanlara kapadı Sezer. Oysa, cumhurbaşkanlığının ilk üç yılında böyle bir yasak yoktu. Milletvekilleri, türbanlı eşleriyle birlikte davet edilip Çankaya Köşkü'ne çıkabiliyorlar, Cumhurbaşkanı Sezer'in elini de sıkabiliyorlardı. Laiklik derken demokrasiyi unuttu Sezer. Aydınlanma derken, klişe ve dogmalara bağlandı. Aydınlanma düşüncesinin eleştirelliği konusunda bir fikri olduğu söylenemezdi. Otoriter 'devlet ideolojisi'ne hizmet etti. Birçok tutum ve davranışında 1930 model tek parti zihniyeti kendini belli etti. Askerin siyasete karışması konusunda herhangi bir itirazı olmadı. Sivil siyaset alanının genişlemesiyle ilgili olarak herhangi bir inisiyatif kullanmadı. Demokratik hukuk devletinin açıkça ihlali olan 27 Nisan Muhtırası'na sesini hiç çıkarmadı. Belki de Çankaya Savaşları'nda taraf olduğu için böyle davrandı. Bu tutumuyla Türkiye'nin siyaseten yumuşamasına değil, gerilmesine ve kutuplaşmasına katkıda bulundu. Pazar ekonomisinden, özelleştirmelerden, küreselleşme olgusundan, yani ekonomide rekabet düzeninden hoşlandığı söylenemezdi. AB'yi, ABD'yi sevmedi. Medya ile kurduğu perde arkası ilişkilerinde de bu duygu ve düşüncelerinin bütün izleri vardı. Ulusalcılığı, kuvvacılığı benimseyen, gerektiğinde asker müdahalesiyle, muhtıra şakşakçılığıyla iktidara el konulmasını açıkça destekleyen odaklara yakın durdu. Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan Orhan Pamuk'u da kutlamadı. Kısacası: Türkiye gibi demokrasi ve hukuka ihtiyacı olan bir ülkede, nasıl cumhurbaşkanı olunmaması gerektiği konusunda bir örnek olaydır Ahmet Necdet Sezer... Alıntı:14 Ağustos 2007 11:18Hasan Cemal ,Cumhrubaşkanı A.Necdet Sezer'in Cumhurbaşkanlığı dönemini,eleştiri dozunu yükselterek değerlendirdi. Hasan Cemal / Milliyet |
| | |
| Sponsored Links |
| | #2 | |
| Kısıtlanmıs Uye Üyelik tarihi: Jan 2007 Nerden: İSTANBUL Yaş: 24
Blog Mesajları: 1
Rep Gücü: 327 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cevap: Necdet Sezer'e En Ağır Eleştiriler Alıntı:
__________________ Wenn ich Du wär, wär ich lieber ich !!! | |
| | |
| | #3 | |
Rep Gücü: 136 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cevap: Necdet Sezer'e En Ağır Eleştiriler Alıntı:
Eski bir üye nickini kullanabilme becerisi ile cevap yazmak güzel olsa gerek; Hasan Cemal'i döneklikle suçlamak sizi tatmin edebilir, sırada Cengiz ÇANDAR vs bir sürü sizin gibi düşünmeyenleride boğulma tehdidine devam edeceğinize şüphe yok artık, Sayın C.Başkanımızın hapisten af edip çıkardıklarının PKK militanı olarak Tunceli de askerimizle çatışmaya girmesinide ben doğru bulmuyorum. Ayrıca bu güne kadar yetkisi dahilindeki Affı hep tek yönlü zihniyetine uygun grup lehine kullanmakta caba (basından) Demokrasi hazmetme ve sindirme sistemidir. Buna alıştığınızda daha müreffeh ve mutlu insanlar olarak çatışmasız, ayrımsız ve sınıfsız (sol veya devletin sahibi zannedenler) yaşama zevkine varırız. Yoksa millet ders vermeye devam eder. | |
| | |
| | #4 | |
| Kısıtlanmıs Uye Üyelik tarihi: Jan 2007 Nerden: İSTANBUL Yaş: 24
Blog Mesajları: 1
Rep Gücü: 327 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cevap: Necdet Sezer'e En Ağır Eleştiriler Alıntı:
__________________ Wenn ich Du wär, wär ich lieber ich !!! | |
| | |
| | #5 | |
Rep Gücü: 136 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cevap: Necdet Sezer'e En Ağır Eleştiriler Alıntı:
1-C.Başkanı'nın kendi şahsına ait af yetkisinden bahsettim ve araştırırsanız, Tunceli olayını doğrularsınız, siz bulamazsanız basından ben eklerim. 2-Bu gün bu forumda haber olarak Emin Çölaşan'ın Aydın Doğan (basın grubu ki anladığım kadarı ile sol grup veya güya aydın olduğunu siz bile inkar etmezsiniz) tarafından işten çıkarıldığını yayınlatamadım??? Millete böylemi ders vereceksiniz, işinize gelen haberleri yayınlarsınız? işinize gelmeyeni yok sayarsınız? 3-DTP meclise ilk defa girmiyor savunduğun zihniyetin kimlik kartı ile ilk girişi yapmışlardı hatırlarsanız. 4-Ülkede siz isterseniz millete ders verirsiniz! Çünki azınlığın çoğunluğa tahakkümü sizin fikir temeliniz mi? Mine KIRIKKANAT isimli yazarın bu günkü yazısına sizde katılırsınız sanırım? İyi forumlar. | |
| | |
| | #6 |
| Yeni Kayıt ![]() Üyelik tarihi: Sep 2007
Rep Gücü: 2 ![]() | Cevap: Necdet Sezer'e En Ağır Eleştiriler syn ynt yrd dusunceleriniz cok terstir ' dusuncelerinizle sadece siyaset politika yapiyorsunuz ' aldiginiz konularin hepsi belli' dusunceniz maksadiniz belli |
| | |
| | #7 |
Rep Gücü: 136 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cevap: Necdet Sezer'e En Ağır Eleştiriler Ne dediğini anlamam için nickimde kendine göre yaptığın hilafı bende sana etnik ayırım için mi yapayım. Nickin onumu ifade ediyor? Benim ne dediğimi nasılda anladın yoksa gocunmanın sebebi ne derece bir yaraya sahipsin onu bilemem çünki iki cevabın var ikiside bana ne gariptir ki ikiside Sayın müstafi C.Başkanı Necdet Sezer için ama senin atladığın şey birinci mesajında Sayın C.Başkanının yaptığını övdüğümü anlayamama gafletinden önyargı ile ikincisinede dalmışsın acele etme bu forumda seviyeli olmak kaydı ile daha çok farklı fikir ve yorum göreceksin. Yinede hoşgeldin, ben önyargılı olmadan sizi izlemeye okumaya devam edeceğim. |
| | |
| | #8 |
| Super Aktif ![]() | Cevap: Necdet Sezer'e En Ağır Eleştiriler neyi uzatıosunuz ki tabiki Cumhurbaşkanı anayasaya uygun davrancak ve bence Ahmet Necdet Sezer çok ii bir Cumhurbaşkanıydı bazı insanlar büyümesine rağmen iiyi kötüyü ayırt edemezken o ayırt etti ve anayasayı,Atatürk'ün ilkelerini düşünerek bireylere karşı cıktı..Oysa smdi dönüp bakınca iktidarda bulunan milletvekili Zafer Üskül "Anayasa 'sivil ve renksiz' olmalı. Oysa şimdiki anayasa, Kemalizm ideolojisinin izini taşıyor.Atatürk milliyetçiliği ile Atatürk ilke ve inkilapları anayasada yer almamalı." dio..yorum sizin..! |
| | |
| | #9 | |
Tabiki tartışacağız ve görüşlerimizi belirteceğiz arkadaşlar bu forumun sağ üst köşesinde " FORUM SUPERMEYDAN (Kaliteli seviyeli tartışma,paylasım ve destek platformu " yazmıyormu, fikirlerimizi beğensekte, beğenmesekte ölçülü olmak kaydı ile fikirlerimizi beyan edelim. <<sevgide zorunlukuk yoktur ama saygıda mecburiyet vardır" düsturunu unutmamalıyız. Yeni anayas taslağıda 1962 anayasası temel alınarak hazırlanılmaktadır deniyor. Geliştirilmiş demokratik ve özgürlükçü Anayasa ya kim karşı olurki. | |
| | |
| | #10 | |
| Super Aktif ![]() | Cevap: Necdet Sezer'e En Ağır Eleştiriler Alıntı:
Konu sheytan tarafından (06-09-2007 Saat 01:13 PM ) değiştirilmiştir. | |
| | |
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
| |