![]() |
| | |||||||
Hobiler katogorisi Hayvanlar Alemi forumu içinde "martı...." başlıklı konu görüntüleniyor, "Martı, martıgiller (Laridae) familyasını oluşturan deniz kuşlarının ortak adı. Türlerin çoğu Larus cinsinde toplanmıştır. Martılar büyük kuşlardır, genellikle gri veya beyaz renkte çoğunlukla başlarında siyah işaretler bulunur. Cesurdurlar, uzunca bir ..."
![]() |
| | Seçenekler | Stil |
| | #1 |
| SUPER MODERATOR ![]() Üyelik tarihi: Aug 2007 Nerden: adana-ankara
Blog Mesajları: 2
Cinsiyet: Rep Gücü: 400 Rep: 39640 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | martı.... Martı, martıgiller (Laridae) familyasını oluşturan deniz kuşlarının ortak adı. Türlerin çoğu Larus cinsinde toplanmıştır. Martılar büyük kuşlardır, genellikle gri veya beyaz renkte çoğunlukla başlarında siyah işaretler bulunur. Cesurdurlar, uzunca bir gagası ve perdeli ayakları vardır. İri hantal gövdeli kuşlardır. Boyları 25-80 cm'dir. Kanat desenlerinin yanı sıra bacak ve gaga renklerine bakılarak tür ayrımı yapılabilir. Besinlerini çoğunlukla yumuşakçalar, yengeçler ve küçük balıklar oluşturur ama hemen hemen her şeyi yerler. İri martılar kuş yumurtaları ve yavrularını da yer. Tipik kıyı kuşlarıdır, nadiren birkaç türü haricinde denizden uzakta yaşarlar. Büyük türlerde yavrular dört yılda erişkin bir kuş olurken bu süre küçük martılarda iki yıl kadardır. Martılar, özellikle daha büyük türler becerikli üst düzeyde zeki kuşlardır. İletişim ve yüksek ölçüde gelişmiş sosyal bir yapının karmaşık metotlarını sergilerler. Örneğin birçok martı sömürgesi yırtıcı kuş ve diğer davetsiz misafirlere saldırma eğilimindedir, mesela ringa martı alet kullanımı davranışını sergiler. Martıların birçoğu, insanların yaşadığı yerlerde ortak bir yaşam içerisindedir. Kumsal ve liman çevrelerinde çok görülür ve dikkat çekerler. Martılar bütün faaliyetlerinde toplumcudur. Hep birlikte avlanır, dinlenir, leş arar ve kavga ederlerler. Çoğu birlikte yuva yapmayı tercih eder. Bazen geniş koloniler kurarlar. Birkaçı alçak ağaçlara yuva yapar, deniz yosunu ve çevredeki diğer bitkilerden büyük yuva oluşturur. Dişi 2-3 kahverengi yumurta bırakır, bunların üzerinde daha koyu kahverengi ya da siyah sık benekler vardır. Erkekle dişi kulaçka görevini paylaşır. Hem erkek hem de dişi yavruları besler. Yumurtadan çıkmış yavruların üzeri grimsi hav tüylerle kaplıdır. 4-6 haftalıkken uçamaya başlarlar. Martılar gürültücü kuşlardır. Özellikle üreme dönemlerinde şehirlerde apartman çatıları ve benzeri yerlerde yuva kurarabilirler, bu zaman zarfında cırlak sesleri ile etrafı rahatsız edebilirler. Familya üyeleri bütün dünyada yaygındır. Yalnızca çöllerde ve kutupların donmuş kesimlerinde görülmezler. alıntı.... |
| | |
| Herşey Yarı Fiyatına.. |
| | #2 |
Cinsiyet: Rep Gücü: 400 Rep: 39640 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cevap: martı.... Martı sen benim kanadımsın Martı martı, en sevdiğim şehrin simge kuşu, martı, çöplüklerin süsü, martı, soframın konuğu, martı, simitimin yarısı senin, martı, en yüksekteki en parlak ışığın uçuşan kurdelası, martı, hüzünlerimin komşusu, martı, dalgaların ritmisin, martı, gitmek istediğim yerlerin yolcusu, martı, sen benim kanadımsın Yasemin sungur.... |
| | |
| | #3 |
| 1. şiir yarışması birincisi Altın Üye (Ağustos 2008) ![]() Üyelik tarihi: Mar 2008 Yaş: 24
Blog Mesajları: 22
Cinsiyet: Rep Gücü: 595 Rep: 59203 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cevap: martı.... Çekip gidiyorum bu kentten demiyorum, Duvarlara erken ölü resimleri çiziyor bir mahkûm, İstiridye kabuğuna sığmayan hayaller büyütüyor kendince, Her zemheride gül düşlüyor, karlar içinde kardelen, Her martı beni kusuyor denizlere, geçip giden gemiler hemşire, Uzanırım dalgaların koynundaki seslere, sessizliğin içindeki seslere... (alıntı) İlk okuduğum kitap,ben de okuma sevdasını uyandıran ilk kitap Jonathan Levingston'un(ismini yanlış yazmış olabailirim) MARTI isimli eseridir.Küçük bir martının azmini,hayal gücünün büyüklüğünü,direnişini anlatır.Ve ömrüm boyunca unutamayacağım bir eserdir. Paylaşım için teşekkürler.
__________________ ağaç olsam hüzün dökülüyor yapraklarımdan yağmura koşsam hüzün boşanıyor üstüme ... |
| | |
| | #4 |
| SUPER MODERATOR ![]() Üyelik tarihi: Jan 2007 Nerden: BULGARISTAN, ROMANYA, UKRAYNA, ISTANBUL, JAKARTA Yaş: 39
Cinsiyet: Rep Gücü: 286 Rep: 28326 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cevap: martı.... denizci kuslardir.marti gorurseniz okyanus ortasinda gorulmeleri zordur. demekki kiyilara veyahut karalara adalara yakinsinizdir. okyanus ortasinda uzak menzil calisan kuslar degildir. --------------- martilardan nefret etmis biriyle ile calistim,adamin en buyuk zevki marti vurmakti. onun bu davranisina engel olamadik. korfez saasinda bombalanan bir gemideymis. bir tahta parcasina tutunmus. canini kurtarmis kurtulmayi beklerken. martilar adamin ellerini yemeye calismislar. o ellerini can havliyle kurtarmaya calisirken hayvanlar didikliyorlarmis. marti hakkinda o kadar buyuk bilgiye sahipti ki,butun familyasini hatta vurmakta oldugu martinin cinsini hepsini dusman olarak kabullenmisti. birkac defa av tufegine el koydular sapan yapip ta vurmaya baslamisti. martilarin ve kuslarin en buyuk zaaflari daima ac olmasidir. kuslar daima actir. cok yiyecek verseniz de doyma hissi almazlar cunku Sindirim sistemi cok kisadir. marti da devamli uctugu icin enerji harcar ve devamli actir. ne bulursa yer. vemen her tarafi ucarken pisletir.o kadar sindirim sistemi kisadir. |
| | |
| | #5 | |
Cinsiyet: Rep Gücü: 400 Rep: 39640 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cevap: martı.... Alıntı:
Ben çok teşekkür ederim... Martı benim en çok sevdiğim hayvan (bu sözcük çok irite ediyor beni fakat başka sözcük bulamadım) Bir martı kanadına saklarım seni beni herşeyi..... | |
| | |
| | #6 |
| SUPER MODERATOR ![]() Üyelik tarihi: Apr 2007 Nerden: istanbul Yaş: 26
Blog Mesajları: 8
Cinsiyet: Rep Gücü: 682 Rep: 67146 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cevap: martı.... Martı deniz'den, Deniz güneş'ten, Güneş gökyüzü'nden, Gökyüzü ay'dan, Ay yıldız'dan........ vazgeçemiyor ve Ruh beden'den Beden can'dan Vazgeçemezken ben nasıl, Vazgeçerim senden, alıntı Sana gelsin martım... güneyciğime
__________________ Asiller idare ederler. Acizler şikayet ederler. Basitler iftira ederler... |
| | |
| | #7 | |
Cinsiyet: Rep Gücü: 400 Rep: 39640 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cevap: martı.... Alıntı:
denizlerin adamı ,martı dostu ilan ettim seni kendimce...sakın izin verme öldürmesinler cırtlak sesli arsız martılarımı...:(( | |
| | |
| | #8 | |
çok mutlu oldum...martı kanadında yüreğimi gönderdim sana....ürkek ,çığırtkan,deli,coşkulu,asabi......ama sevgi dolu..... | |
| | |
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
| |
| | |