FORUM SUPERMEYDAN  
Kültür Sanat ve Havacılık forumları key ödemeleri Estetik prefabrik reklam verin

Geri git   FORUM SUPERMEYDAN > GENEL & GÜNCEL > Bilim Teknik > Psikoloji

ergenlik döneminde beslenme

Bilim Teknik katogorisi Psikoloji forumu içinde "ergenlik döneminde beslenme" başlıklı konu görüntüleniyor, "ERGENLİK DÖNEMİNDE BESLENME Adölesan dönemdeki hızlı büyüme enerji ve besin öğelerine olan gereksinimin artmasına neden olmaktadır (yaş, cinsiyet, vücut ağırlığı ve pubertal gelişme ve fiziksel aktivite). Bu çağda bazal metabolizmada ..."

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 23-05-2008, 03:34 PM   #1
Aktif Uye
 
carpediemcan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İNADINA YAŞAMAKK...
 
Üyelik tarihi: May 2007
Nerden: ank
Mesajlar: 1.289
Cinsiyet:
Rep Gücü: 235 Rep: 23200
carpediemcan çok gurur duyuyorcarpediemcan çok gurur duyuyorcarpediemcan çok gurur duyuyorcarpediemcan çok gurur duyuyorcarpediemcan çok gurur duyuyorcarpediemcan çok gurur duyuyorcarpediemcan çok gurur duyuyorcarpediemcan çok gurur duyuyorcarpediemcan çok gurur duyuyorcarpediemcan çok gurur duyuyorcarpediemcan çok gurur duyuyor
ergenlik döneminde beslenme

ERGENLİK DÖNEMİNDE BESLENME
Adölesan dönemdeki hızlı büyüme enerji ve besin öğelerine olan gereksinimin artmasına neden olmaktadır (yaş, cinsiyet, vücut ağırlığı ve pubertal gelişme ve fiziksel aktivite). Bu çağda bazal metabolizmada önemli artış vardır. Buna bağlı olarak enerji gereksinimi de artar. Gençlerin enerji gereksinimi yetişkinlerden fazladır Aşağıdaki tabloda yaş cinsiyete göre ihtiyaç duyulan kalori miktarı belirtilmiştir.

Yaş Erkek Kız
(Yıl) DMH/kg Kal/gün DMH/kg Kal/gün
10-12 36,5 x 1,75 2200 33,0 x 1,64 1950
12-14 32,5 x 1,68 2400 28,5 x 1,59 2100
14-16 29,5 x 1,64 2650 26,5 x 1,55 2150
16-18 27,5 x 1,60 2850 25,5 x 1,53 2150

Kas kitlesindeki artıştan dolayı protein gereksinimleri artmaktadır. Proteinler enerji sağlamalarının yanısıra hücrelerin yapıtaşı olduklarından büyüme-gelişme ve yıpranan hücrelerin yenilenmesi için de gereklidir.
Günlük enerjilerinin %50’si ve daha fazlası karbonhidratlardan karşılanmalıdır. Karbonhidratların kompleks karbonhidrat ve lifli gıdalardan zengin olması önerilmektedir.
Günlük enerjinin %25-%30’unun yağlardan gelmesi gerekir. Doymuş yağ oranının %10’un altında tutulması önerilmektedir.
Yağların yoğun enerji kaynağı olması nedeniyle toplam yağ alımındaki dikkatsiz kısıtlamalar enerji alımının yetersiz kalmasına, proteinlerin bu amaçla tüketilmesine ve de büyüme-gelişmenin kötü yönde etkilenmesine yol açabilir.
Vitamin ve minerallerin bazıları vücudun yapıtaşıdır, bazıları da vücutta oluşan kimyasal olaylarda düzenleyici olarak rol alırlar.
İskelet kitlesindeki artış kalsiyuma, kan hacmindeki artış demire ve de kas ve kemik dokularının üretimi için çinkoya gereksinimi arttırır.
Adölesanların günlük yaşamlarındaki yoğunluk nedeniyle ev dışında yemek yemek, öğün atlamak ve öğünler arası saatlerde bir şeyler atıştırarak açlığı bastırmak gibi alışkanlıkları çoğunlukla beslenme yetersizliğine neden olmaktadır. Öğün atlamak günlük beslenme gereksinimlerinin karşılanmasını sıklıkla engellemektedir. Adölesanın beslenme alışkanlıkları arasında en sık rastlanan öğün arası yemek yemektir.
Hızlı büyüme döneminde olan ve fiziksel aktiviteleri fazla olan adölesanların enerji gereksinimlerinin fazla oluşu, yüksek kalorili ara öğünleri gerekli kılmaktadır.
Gencin yaşam şekli, bilgisizlik nedeniyle kazanılan yanlış beslenme alışkanlıkları gerek kısa sürede gerekse daha ileri yıllarda ortaya çıkabilecek çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.
Yetersiz ve dengesiz beslenme büyümeyi yavaşlatır, bazı beslenme bozukluğu hastalıklarına neden olur ve de bulaşıcı hastalıklara karşı direnci düşürür.
Genel olarak ülkemizde çocuk ve gençlerde yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak görülen sağlık sorunları; zayıflık, şişmanlık, bu iki durumun neden olacağı hastalıklar, guatr, anemi ve diş çürükleridir.
Düşük ve çok düşük enerjili diyetler kesinlikle uygulanmamalıdır. Büyümenin yeniden hızlandığı bu evrede bu tür diyetler büyüme-gelişmeyi engeller.
Öğün atlanmamalı, öğün sayısı arttırılmalı, öğünlerde dört besin grubundan da olması sağlanmalıdır (Besin grupları:süt ve süt ürünleri, et, tahıllar, sebze ve meyveler).
Sebze ve meyvelerin, tam taneli unlu besinlerin, kuru baklagillerin tüketimi arttırılmalıdır. Yağ ve şeker içeriği fazla besin ve içecekler tüketilmemelidir.
Örnek beslenme
Kahvaltı:1 su bardağı süt,1 dilim peynir ,1 adet yumurta, 3-4 dilim ekmek,Reçel , bal, Zeytin,Yeşillik,
Kuşluk,1 porsiyon meyve
Öğlen yemeği:Etli sebze yemeği,Pilav veya makarna,Yoğurt,2-3 dilim ekmek,Salata,
İkindi: 1 porsiyon meyve,Tost
Akşam:Et,Sebze yemeği,Pilav veya makarna,Yoğurt,2-3 dilim ekmek,Salata,
Ara öğün 1-2 porsiyon meyve

mf yayıncılık(kaynak gösterilmeden yayınlanamaz)
carpediemcan isimli Üye şuanda  online konumundadır  
Mesajı Digg'e ekleMesajı del.icio.us'a ekleMesajı Technorati'ye ekleMesajı FURL ekleSpurl this Post!Reddit! Wong this Post!
Alıntı ile Cevapla
Sponsored Links
Cevapla

Seçenekler
Stil



Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 11:49 PM .


Powered by vBulletin® Jelsoft Enterprises Ltd.

Supermeydan.net kar amacı gütmeyen bilgi, paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir, üyeler her türlü bilgiyi,dosyayı önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir, bu mesajlardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk mesajı yazan üyeye aittir. Yine de sitemizde yasa dışı (illegal) içerik bulursanız supermeydan@gmail.com email adresine bildiriniz, şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gereken yapılacaktır, Teşekkürler!


Telif haklarını ihlal eden hertürlü materyal supermeydan.net de yayınlanamaz ve dağıtılamaz.Site içeriğini Kaynak göstermek şartıyla kullanmanız serbesttir.
Okur konuları ve yorumları kişilerin kendi görüşleridir.SuperMeydan.Net konu ve yorum içeriklerini benimsememektedir

Search Engine Friendly URLs by vBSEO