FORUM SUPERMEYDAN  
Kültür Sanat ve Havacılık forumları reklam verin 2008 öss yerleştirme sonuçları reklam verin reklam verin

Geri git   FORUM SUPERMEYDAN > GENEL & GÜNCEL > Bilim Teknik > Arkeoloji

7 tepe üzerine kurulması istenen anıtlar

Bilim Teknik katogorisi Arkeoloji forumu içinde "7 tepe üzerine kurulması istenen anıtlar" başlıklı konu görüntüleniyor, "Yedi Tepe üzerine Kurulan Eski Istanbul’un 7 Tepesine Dikilmesi Istenen Anitlar YEDİ TEPE ÜZERİNE KURULAN ESKİ İSTANBUL’UN 7 TEPESİNE DİKİLMESİ İSTENEN ANITLAR İstanbul surlarının içinde kalan arazide 7 tepenin yerinden ..."

LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01-07-2008, 02:57 PM   #1
Aktif Uye

pusucukurt - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
SUPERMEYDAN

Blog Mesajları: 11
pusucukurt çok gurur duyuyorpusucukurt çok gurur duyuyorpusucukurt çok gurur duyuyorpusucukurt çok gurur duyuyorpusucukurt çok gurur duyuyorpusucukurt çok gurur duyuyorpusucukurt çok gurur duyuyorpusucukurt çok gurur duyuyorpusucukurt çok gurur duyuyorpusucukurt çok gurur duyuyorpusucukurt çok gurur duyuyor
pusucukurt - MSN üzeri Mesaj gönder
7 tepe üzerine kurulması istenen anıtlar

Yedi Tepe üzerine Kurulan Eski Istanbul’un 7 Tepesine Dikilmesi Istenen Anitlar
YEDİ TEPE ÜZERİNE KURULAN ESKİ İSTANBUL’UN 7 TEPESİNE DİKİLMESİ İSTENEN ANITLAR
İstanbul surlarının içinde kalan arazide 7 tepenin yerinden sıkça bahsedilir. Yaptığım araştırma sonucu sur içi İstanbul’da 7 tepenin bulunduğu mevkileri tespit ettim. Bir kaynaktan aldığım bilgileri yazıyorum.
İstanbul’un üzerinde kurulduğu rivayet edilen yedi tepenin sınırları, suriçi adı verilen bölgede, edirnekapı’dan kocamustafapaşa ve sarayburnu’na uzanan üçgen içinde yer alıyor. Bizans ve Osmanlı dönemlerinde bu tepelerin olabilecek en güzel anıt türü sayılan ibadethanelerle süslendiğini söylüyor. Yedi tepenin en belirleyici özelliği olan yedi tarihi eseri inceleyelim.

Yedi tepe’nin ilki, Sarayburnu’ndan içeri doğru yükselen Ayasofya ’nın, Sultanahmet Camisi'nin ve Topkapı Sarayı’nın bulunduğu yükselti.

İkincisiNuruosmaniye Külliyesi'nin bulunduğu, Çemberlitaş'ın yer aldığı yükselti.

Üçüncüsü Süleymaniye, İstanbul Üniversitesi merkez binası olan eski harbiye nezareti'nin bulunduğu yeri de içine alan üçüncü tepe.

Dördüncüsü, Unkapanı-Yenikapı hattında bir vadi geçer ve kenti adeta ikiye böler. Güneyde Lykos Deresi vadisine ve Aksaray’a doğru inen, kuzeyde dik yamaçlarla haliç sahiline kavuşan yerde yer alan dördüncü tepeyle üçüncü tepeyi Valens kemeri (bozdoğan) birbirine bağlıyor.
Beşinci tepe, Haliç’in hemen kıyısından dik bir yokuşla yükselir. Fener'in üstündeki, Çarşamba’ya geliriz. Yavuz Sultan Selim’in Camisi bu tepenin üzerinde yapılmıştır.
Altıncısı, kentin en yüksek tepesi Edirnekapı’nın bulunduğu yerdedir. Bu noktada, mimar Sinan’ın kanuni’nin kızı Mihrimah Sultan için yaptığı mihrimah Camii’ni görüyoruz.

Tepelerin altısı Haliç’e yakın sıralanırken, yedincisi Marmara’ya daha yakındır. Aksaray semtinden surlara ve Marmara sahiline kadar giden bölgede yer alan yedinci tepenin bir tepeden çok bir sırt olduğu da söylenebilir.
Yukarıda bahsedilen mevkilerde tespit edilecek olan alanlarda dikilecek 7 değişik anıt örneğinden bahsetmek istiyorum. Maketleri üç boyutlu hazır hale getirilen sembolik heykellerin anıt haline dönüştürülmesi, bu projenin temelini oluşturuyor. İstanbul sur içinde bulunan 7 tepede anıt olarak semalara yükseldiğini görmek istiyorum. Bu projenin uygulanması kararlaştırılırsa, 7 tepe olarak bilinen semtlerdeki uygun alanlara maketleri yapılmış olan eserlerin 7 metre boyunda abide haline getirilerek, gelişen İstanbul’a günümüzden modern eserlere kavuşturabiliriz. Güzel İstanbul’umuzun 7 tepesine dikilmesi istenen modern sanat türündeki bu eserlerin, çevreye renk katacağına eminim. Aşağıda resimleri olan 7 heykelin anıtlaştırılması 2010 İstanbul Kültür Başkenti’ne yapacağım küçük bir katkı olacağını düşünüyorum.

alıntı
Sponsored Links
Alt 01-07-2008, 03:11 PM   #2
SUPER MODERATOR

Gülüm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Herkes Kendine Yakıştığı Gibi Yaşar

Gülüm çok gurur duyuyorGülüm çok gurur duyuyorGülüm çok gurur duyuyorGülüm çok gurur duyuyorGülüm çok gurur duyuyorGülüm çok gurur duyuyorGülüm çok gurur duyuyorGülüm çok gurur duyuyorGülüm çok gurur duyuyorGülüm çok gurur duyuyorGülüm çok gurur duyuyor
Cevap: 7 tepe üzerine kurulması istenen anıtlar

Emeğine sağlık mustafa yalnız bu konu başlığı serbest kürsü değil forumumuzda her türlü başlık mevcut bilm-teknik bölümünden arkeoloji bölümüne konun taşındı,çünkü konu içeriği antik kentler,anıtlar vs,daha dikkatli olursan sevinirim.Biraz forumumuzu inceleyin arkadaşlar zaman zaman yanlış başlık hepimiz atıyoruz ama genel olarak pek dikkat edilmiyor alakası olmayan konular ya serbest kürsüye yada spet muhabbet bölümüne açılıyor,burda pusucukurtun vesilesi ile tüm üyeleri uyarıyorum,daha özenli ve dikkatli paylaşımlar yapılırsa hem forum kirliği olmaz hemde daha düzenli sunumlar hazırlamış olursunuz.İyi forumlar..

Seçenekler
Stil