![]() |
| | |||||||
EĞLENCE katogorisi ilginç konular forumu içinde "Esneme niçin bulaşıcıdır?" başlıklı konu görüntüleniyor, "Herhangi bir toplumda birisi esnemeye görsün. Hemen eller kollar havaya kalkar, kaslar gerinir ve çeneler açılır.. Peki bu neden söyledir? İşte bilimsel yanıtı: Başka insanların esnediğini görmek, esnemeyi düşünmek veya ..."
![]() |
| | LinkBack | Seçenekler | Stil |
| | #1 |
| Uye ![]() Üyelik tarihi: May 2007 Nerden: SİNOP
Cinsiyet: Rep Gücü: 90 Rep: 8857 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Esneme niçin bulaşıcıdır? Herhangi bir toplumda birisi esnemeye görsün. Hemen eller kollar havaya kalkar, kaslar gerinir ve çeneler açılır.. Peki bu neden söyledir? İşte bilimsel yanıtı: Başka insanların esnediğini görmek, esnemeyi düşünmek veya esnemeyle ilgili bir yazı okumak insanların esnemesine yol açabilir. Albany’deki New York Eyalet Üniversitesi’nden Gordon Gallup, başkalarının esnemesini taklit etmenin empatik bir refleks olabileceğini söylüyor. Birini esnerken gördüğünüzde beyninizdeki nöronlar faaliyete geçer ve diğer insanın yaşamakta olduğu deneyimi hissetmenize yol açar. Ayrıca ihtiyaç hissetmeseniz de aynı eylemi yapmanızı sağlar. Bilim insanları, öncelikle insanların niçin esnediğini ortaya çıkartmaya çalışıyor. Bazılarına göre bu bir sıkılma işareti. Diğerlerine göre ise esneyerek kandaki karbondioksit ve oksijen dengesi korunuyor. Gallup’un son yaptığı bir araştırmaya göre esnemek beyni serinletiyor ve dolayısıyla daha randımanlı çalışmasına yol açıyor. Başka bir deyişle esneme bilgisayarlardaki vantilatörün işlevini görüyor. Ayrıca Gallup, genel inanışın aksine, esneyerek soğutulan beynin insanları uykuya dalmaktan alıkoyduğunu ileri sürüyor. Cumhuriyet Bilim teknik NoT:esnemeyin esnemeyin yazsıyı okurmaya başlariken esniyor insan :))
__________________ ![]() |
| | |
| Sponsored Links |
| | #3 | |
| FORUM MODERATOR ![]() Üyelik tarihi: Dec 2006 Nerden: İstanbul/Pendik
Blog Mesajları: 1
Cinsiyet: Rep Gücü: 100 Rep: 9690 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cevap: Esneme niçin bulaşıcıdır? Alıntı:
__________________ HER NEDEN İLE ÇOK YAŞAR İSE BİR İNSAN, AKİBİYETİ ÖLÜMDÜR GERİSİ YALAN, BEN GİDERİM ADIM KALIR, DOSTLAR BENİ HATIRLASIN | |
| | |
| | #4 |
| Aktif Uye ![]() | Cevap: Esneme niçin bulaşıcıdır? bilim adamları deöişse doğru demiştir demek doğru değildir.. hele hele bu haber cumhuriyet gazetesinden alıntıysa gerçeklik olasılığı dahada azdır.. zira cumhuriyetin bilim adına yayınladığı bütün makaleler'in bir kısmı gerçek dışıdır.örnek(bir yanlış beslenme gerçeğimiz''.) ayrıca ben yazıyı okuyunca esnemedim üstelik kaç gündür uykusuzum yaw emeğine sağlık
__________________ Sekerat-ı Mevt |
| | |
| | #5 |
| SUPER MODERATOR ![]() Üyelik tarihi: Jan 2007 Nerden: BULGARISTAN, ROMANYA, UKRAYNA, ISTANBUL, JAKARTA
Cinsiyet: Rep Gücü: 125 Rep: 12218 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cevap: Esneme niçin bulaşıcıdır? Biz Halamin uyumasini saglamak icin, ortalama 5-8 kisi esneyerek onun esneyip uyumasini saglamistik (tabii ki anlasarak bilincli yapildi) uykusuzluk cekiyordu,uzun sure uyumamisti , bu benim icin bilimsel bir kanit oldu. tabii kisiye gore etkisi degisir. okulda bilincli olarak esneyip,arka siralardaki cocuklarin esnemesini saglardim,bu tur denemeleri okul hataimda yaptim |
| | |
| | #6 | |
| Super Aktif ![]() Üyelik tarihi: Jan 2007 Nerden: İSTANBUL Yaş: 24
Blog Mesajları: 1
Cinsiyet: Rep Gücü: 244 Rep: 24042 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cevap: Esneme niçin bulaşıcıdır? Alıntı:
__________________ | |
| | |
| | #7 |
| Aktif Uye ![]() | Cevap: Esneme niçin bulaşıcıdır? geçenlerde uğur dündar'ın bir konuğu vardı haberlerde, bu şahsiyet kanser hastalığıyla ilgili çalışmalarıyla ün salmı bi doktordu(adını şimdi hatırlayamıyorum) sayın doktor nelerin kansere yol açacağından bahsetti bir müddet,ve konuşmasının sonunda ekledi"böyle konuşunca beni tehdit ediyorlar" çünkü kansere yolaçtığını söylediği maddeler günlük hayatta hepimizin sıkca kullandığı araç gereç ve besin maddeleriydi. şimdi neden bunu yazdım hemen izah edeyim. emperyalizmin avucunda canavarlaşan patronlar ürünleriyle alakalı alehte yorum,bilimsel açıklama yapıldığı zaman o bilimsel açıklamalara dayanarak ürünlerinde düzeltmeye gideceklerine, ya o bilimsel açıklamayaı yapan bilim adamını tehdit ederler, ya satılık bi prof tutarlar kendilerine aksini söylemesi için para verirler, yada yine satılık bi prof hatta bazı zamanlar bilimsel dernek adı altında toplanmış birkaç prof'u basın toplantısı yoluyla(sözde bilimsel araştırmalara dayanarak varılmış sonuçları) açıklamaları için satın alırlar ve bu basın toplantıları genelde gazetelerin bilim sayfalarında haber olur. hususi olarak cumhuriyet gazetesinin yanlışlarını aramıyorum ancak bu tarz konularla alaklı şikayet maillerinden hemen hemen her hafta gelir bana daha önce kaale almazdım zira bende cumhuriyet gazetesinin yüklendiği misyonu göze alarak yanlış yapma olasılığını düşünmüyordum ama bukadar insan kasten bu yazıları yazmıyorlardır herhalde. vakit gazetesi yazarını hiç sorma zaten o adamın(suçu kanıtlanıp sabit görünürse)eğer savunulacak yanı yok hatta o adamın yatacak yeride yok. bu durum o adamın bulunduğu kurumu bağlamasada şu anada kadar'ki savunduğu değerlere nazaran gayet büyük bi miktar itibar kaybına yol açmıştır.
__________________ Sekerat-ı Mevt |
| | |
| | |