FORUM SUPERMEYDAN  
Kültür Sanat ve Havacılık forumları Samsun Özel Armada Kız Öğrenci Yurdu key ödemeleri Tex reklam Alanı Tex reklam Alanı

Geri git   FORUM SUPERMEYDAN > YAŞAM > Din,Dinler > Dualar Hadisler

Duânın Âdâbı ve Faydaları

Din,Dinler katogorisi Dualar Hadisler forumu içinde "Duânın Âdâbı ve Faydaları" başlıklı konu görüntüleniyor, "Duânın Âdâbı: 1- Duâ etmek için Ramazan, arefe, bayram, Cuma ve özellikle seher vakitlerini gözetmelidir. Kamet alındığı, ezan okunduğu zaman, secdeler arasında, namazların sonunda, müslümanların cihad ve savaş için saflar ..."

Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02-02-2007, 08:49 AM   #1
Uye Grubu
 
DESTiNA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
SEVDALAR PARMAK İZİ GİBİDİR HİÇ BİRİ BİRBİRİNE BENZEMEZ..
 
Üyelik tarihi: Aug 2006
Nerden: Amerika
Mesajlar: 2.797
Rep Gücü: 136 Rep: 13259
DESTiNA çok gurur duyuyorDESTiNA çok gurur duyuyorDESTiNA çok gurur duyuyorDESTiNA çok gurur duyuyorDESTiNA çok gurur duyuyorDESTiNA çok gurur duyuyorDESTiNA çok gurur duyuyorDESTiNA çok gurur duyuyorDESTiNA çok gurur duyuyorDESTiNA çok gurur duyuyorDESTiNA çok gurur duyuyor
Duânın Âdâbı ve Faydaları

Duânın Âdâbı:

1- Duâ etmek için Ramazan, arefe, bayram, Cuma ve özellikle seher vakitlerini gözetmelidir. Kamet alındığı, ezan okunduğu zaman, secdeler arasında, namazların sonunda, müslümanların cihad ve savaş için saflar teşkil ettikleri sıralarda yapılan duâlar son derece makbuldür.

2- Kıbleye yönelerek duâ etmek, duâ ederken gömleğinin koltuk altındaki beyazlığı görünecek şekilde ellerini ileri kaldırmak, fakat gözleri göğe dikmemek.

3- Sesi fazla yükseltmeden, açıkla gizli arasında bir sesle duâ etmek.

4- Duâ ederken cümlelere vezin ve kafiye aramamak, seci' yapmaya çalışmamak, yapmacılığa asla kaçmamak. Zira duâ yalvarma yeridir, orada yapmacığın işi yoktur. Yüce Allah: "Tazarru' ve korku ile Rabbinize yalvarın, çünkü O, haddi aşanları sevmez. O'na korkarak ve umarak duâ ediniz. Allah'ın rahmeti iyilik edenlere yakındır." (A'raf Sûresi, 55-56) buyurmaktadır.

5- Huzur ve huşu' ile, umarak ve korkarak duâ etmek. Yüce Allah şöyle buyurmuştur: "Onlar, hayır işlerine koşarlar, umarak ve korkarak bize yalvarırlar, ve bizden korkarlardı." (Enbiya Sûresi, 90)

6- Can-ü gönülden duâ etmek ve dûanın kabul edileceğine kesin olarak inanmak.

7- Israr ile duâ etmek ve duâyı üç kere tekrarlamak. İbn Mes'ud (r.a.) şöyle demiştir:"Hz. Peygamber Aleyhisselâm duâ ettiği zaman üç kere tekrar ederdi. Allah'tan bir şey istediği zaman üç kere isterdi."

8- Duâya hemen muradını söyleyerek değil, Allah'ın adını anarak, Allah'a hamd ederek başlamak Peygamber Efendimiz (s.a.v.) "Subhane rabbiye'l-Aliyyi'l-A'lâ'l-Vahhâb" diye başlardı. Duâya el-hamdulillâh ile başlamalı, el-Ahad, as-Samed gibi esma-i Husnâ isimleriyle veya Ya Erhame'r-râhimîn gibi övgü ve iclâl hitâplarıyla Allah'a niyaz etmelidir.

9- Allah'ın adını böylece andıktan sonra Peygamber (a.s.m.)'e salât ve selâm getirmek daha sonra da dileğini istemek.

10- Duâyı yine başlangıçta olduğu gibi Allah'a hamd ve Resulüne salât ve selâm getirmekle bitirmek. "Çünkü Allah, iki salâvât-ı şerîfeyi kabul eder. Bunları kabul edince aradaki duâyı da bunlar yüzü hürmetine reddetmez."

11- Kimin hakkını çiğnemiş, kime kötülük etmişse onlardan helâllik almak, herkesin hakkını geri vermek, günahlara tevbe etmek, ibadet ve taâte yönelmek suretiyle kalbi temizlemeğe çalışmak.

12- Müslümanlardan intikam almak, onlara zarar vermek gibi günah olan şeyleri istememek.

13- Allah'a duâ etmekten aslâ bıkmamak, umutsuzluğa düşmemek ve duâsının mutlaka bir gün kabul edileceğine inanmak.

14- Huzur-i kalb ile duâ etmek, duâ ederken Allah'tan başka her şeyi kalbden çıkarıp yalnız O'na güvenmek.

15- Kızgınlıkla kötü sözler söylememek, çoluk çocuğuna eşine, malına kötü duâ etmekten sakınmak. Çünkü bunlara yapacağı kötü duâ sonunda yine kendisine acı çektirecektir. Cenab-ı Allah, bir ayetinde "İnsan, hayra duâ ettiği gibi şerre de duâ etmektedir." diyor, bu gibi duâların iyi olmadığını haber veriyor.

16- Ana-babayı razı etmek, onların, misafirin duâsını almaya çalışmak, mazlûmun âhından kaçınmak. Zira mazlûmun duâsı geri çevrilmez, kabul edilir. Onun içindir ki atalarımız: "Alma mazlûmun âhını, çıkar âheste âheste" demişlerdir.

Duânın Faydaları:

1- Duâ, Allah'tan hidayet ve başarı talebidir. Duâ insanı başarıya ulaştırır.

2- Rızkın genişlemesine, sağlığın artmasına, ömrün bereketlenmesine vesile olur.

3- Duâ, hazinesi sonsuz, kerem ve ihsanı bol olan Allah'tan istemektir. O, bir şeye ol deyince olur. Bir isteği yerine getirmekle hazinesi eksilmez.

4- Duâ edeni Allah'ın rahmeti kuşatır. Allah'ın ihsanı ve yardımı ona yönelir.

5- Duâ eden, Allah'a itaat etmiş olur. Duâyı terk etmek günahtır, Allah'a karşı kibirlenmektir.

6- Genişlik ve sağlık zamanlarında duâ etmek, darlık ve hastalık zamanlarında fayda verir.

7- Allah, kulunun çok ve ısrar ile duâ etmesini sever.

8- Duâ hayrı çeker, zararı savar.

9- Duâ eden, duâsının yararını ya hayatında, ya da öldükten sonra muhakkak görür.

10- Her duâ, Allah'ın indinde muhafaza edilir, karşılığı ya dünyada ya da âhirette verilir.

11- Duâ, öyle kerim bir zattan istemektir ki, O kendisine açılan elleri boş döndürmekten utanır.

12- Duâ insanı belâdan korur, inmiş ve inecek musibetlere karşı bir kalkandır. Belâların etkisini azaltır, Allah'ın kaderini hafifletir.

13- Kazâ ile duâ arasında bir çarpışma olur, duâ kazânın acı etkilerini önler, gücünü azaltır.

14- Duâ, Kadir-i Mutlak'a karşı son derece küçülme, hudu' ve huşu'dur. Bu küçülme ve huşu', Kerem ve rahmeti sonsuz olan Allah'ın rahmetini celbeder. Bunun için duâ, ibadetin özü kabul edilmiştir.

15- Duâ, düşmanların düzenlerini bozar, üzüntü ve sıkıntıları defeder. İnsanı ruhunu tasalardan arıtıp temizler
__________________
DESTiNA isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Mesajı Digg'e ekleMesajı del.icio.us'a ekleMesajı Technorati'ye ekleMesajı FURL ekle
Alıntı ile Cevapla
Sponsored Links
Cevapla

Seçenekler
Stil


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevap Son Mesaj
Duanın kabulundeki engeller memedi Dualar Hadisler 0 21-02-2008 06:54 AM
Duâ Âdâbı doğangüneş Dualar Hadisler 0 13-09-2007 01:24 AM
Yemek Yeme Adabı doğangüneş Damak Tadı (yemek tarifleri) 0 05-06-2007 01:04 AM
ırkların faydaları doğangüneş Mizah :) 1 25-05-2007 03:15 PM
SİGARANIN FAYDALARI AFİYET OLSUN serseriozi Mizah :) 5 12-05-2007 02:42 PM


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 02:47 PM .


Powered by vBulletin® Jelsoft Enterprises Ltd.

Supermeydan.net kar amacı gütmeyen bilgi, paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir, üyeler her türlü bilgiyi,dosyayı önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir, bu mesajlardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk mesajı yazan üyeye aittir. Yine de sitemizde yasa dışı (illegal) içerik bulursanız supermeydan@gmail.com email adresine bildiriniz, şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gereken yapılacaktır, Teşekkürler!


eXTReMe Tracker

Search Engine Friendly URLs by vBSEO