FORUM SUPERMEYDAN  
Kültür Sanat ve Havacılık forumları Samsun Özel Armada Kız Öğrenci Yurdu key ödemeleri Tex reklam Alanı Tex reklam Alanı

Geri git   FORUM SUPERMEYDAN > TARTIŞMA (polemik) > Siyaset Meydanı

Demokrasi mi? Laiklik mi?

TARTIŞMA (polemik) katogorisi Siyaset Meydanı forumu içinde "Demokrasi mi? Laiklik mi?" başlıklı konu görüntüleniyor, "The Economist dergisi bugün yayınlanan sayısında Türkiye'deki AKP'ye yönelik kapatma davasını 'tehlikeli bir hata' olarak niteliyor. Türban yasağının kaldırılması planı AKP üzerindeki baskıyı artırmıştı The Economist'in 'Mahkeme draması' başlıklı yorumunda, ..."

LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04-04-2008, 12:48 PM   #1
Uye Grubu

KopiLL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Herkes doğar yasar ve ölür.Önemli olan hayatı nasıl yaşadığınızdır

Blog Mesajları: 19
KopiLL çok gurur duyuyorKopiLL çok gurur duyuyorKopiLL çok gurur duyuyorKopiLL çok gurur duyuyorKopiLL çok gurur duyuyorKopiLL çok gurur duyuyorKopiLL çok gurur duyuyorKopiLL çok gurur duyuyorKopiLL çok gurur duyuyorKopiLL çok gurur duyuyorKopiLL çok gurur duyuyor
Demokrasi mi? Laiklik mi?

The Economist dergisi bugün yayınlanan sayısında Türkiye'deki AKP'ye yönelik kapatma davasını 'tehlikeli bir hata' olarak niteliyor.

Türban yasağının kaldırılması planı AKP üzerindeki baskıyı artırmıştı

The Economist'in 'Mahkeme draması' başlıklı yorumunda, Türkiye'de Anayasa Mahkemesi'nde açılan kapatma davasının 'tehlikeli bir hata' olduğu ifadesi yer alıyor.

Derginin AKP'ye yönelik kapatma davasını ele aldığı yorumu özetle şöyle:

"Modern bir demokraside bir mahkemenin beş yılı aşkın süredir hükümette yer alan ve daha dokuz ay önce yeniden seçilmiş bir siyasi partiyi yasaklayabileceği düşüncesi tuhaf görünüyor. Ama Türkiye'de bu gerçekleşebilir."

"AKP'nin selefi Refah Partisi 10 yıl önce yasaklanmıştı. Ancak şimdi durum 1997-98'den farklı."

"Ilımlı İslamcı olan AKP Refah Partisi'ne göre daha ölçülü. Refah Partisi çalkantılı bir koalisyonun içindeydi, AKP'nin ise parlamentoda büyük bir çoğunluğu var. Dahası savaş zamanından bu yana Türkiye'nin en iyi hükümetini oluşturdular."

"Türk seçmenlerin Erdoğan'ı ve AKP'yi büyük farkla yeniden seçmesi şaşırtıcı değil. Ancak parti, ordunun ve laiklerin gazabına uğradı."

"Ordu, eğer hükümet yeni bir anayasa hazırlama planlarını hayata geçirirse, ayrıcalıklı statüsünü kaybetmekten korkuyor."

"Laikler ise AKP yönetiminin, ülkeyi bir şeriat hukukuna sahip bir İslam cumhuriyetine çevirmesinden kaygılı."

"Son olarak, hükümetin üniversitelerdeki türban yasağının kaldırılması planına büyük tepki göstermişlerdi."

'Demokrasi laiklikten önce gelir'

The Economist dergisi yorumun devamında ise Başbakan Erdoğan'ın partisinin kapatılması riskine karşı ne yapması gerektiği sorusunu ele alıyor.

"Atatürk'ün laik geleneğinin Müslümanların çoğunlukta olduğu bir ülkede liberal demokrasiyi korumanın en iyi yolu olduğu anlaşıldı. Bu gelenek korunmaya değer."

"Ancak Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül, bu ilkeye sadık olduklarını açıkça vurgulamış durumda."

"Sadece on yıl önce uygulanmaya başlayan türban yasağının kalkmasının şeriat hukukunu getireceğini iddia etmek de absürd."

"Dahası, AKP'nin olası AB üyeliği için yapma sözü verdiği, yeni Anayasa'yı da içeren reformlar da bir İslam cumhuriyetinin kurulmasını imkansız kılacaktır."

"Ancak tüm bunlar orduyu ve laikleri yatıştırmaya yetmiyor."

"Peki kapatma davası başarılı olacak mı? Dava açıkça haklılıktan yoksun olduğuna göre, aklı başında bir mahkeme bu davayı düşürürdü."

"Maalesef, Mayıs ayında Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesini engelleme kararında da görüldüğü gibi Anayasa mahkemesinin kendisi de katı laik sistemin bir parçası."
"Uzayan bu krizi bitirmek için Erdoğan şimdi anayasayı değiştirme ve barışçı siyasi partilerin kapatılmasını daha da güçleştirme planını hayata geçirmeli."

"Demokrasinin laiklikten önce geldiğini ilk ve son kez gösterebilirse, Türkiye gerçekten modern bir Avrupa ülkesi olacaktır."

bbc
Mesajı Digg'e ekleMesajı del.icio.us'a ekleMesajı Technorati'ye ekleMesajı FURL ekle
Sponsored Links
Alt 04-04-2008, 12:55 PM   #2
1. şiir yarışması birincisi

RABİA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Ötelerden habersiz nizama lanet olsun ...

RABİA çok gurur duyuyorRABİA çok gurur duyuyorRABİA çok gurur duyuyorRABİA çok gurur duyuyorRABİA çok gurur duyuyorRABİA çok gurur duyuyorRABİA çok gurur duyuyorRABİA çok gurur duyuyorRABİA çok gurur duyuyorRABİA çok gurur duyuyorRABİA çok gurur duyuyor
Cevap: Demokrasi mi? Laiklik mi?

Bütün yanlış;laikliğin din işlerinin devlet işlerinden ayrılması olarak tanımlanması ve bireylerin laik olması gerekliliğindedir.Hayır .Laiklik; birbirinden farklı düşünce inanışlara sahip insanların birarada yönetilmesi saltanatıdır.Dolayısıyla devlet laik olmalıdır,bireyler değil.Ve bu durum lakiliğin aslında tam da demokrasinin kendisi olduğunu göstermiş olur.
Alt 04-04-2008, 02:25 PM   #3
Uye

k.mutluluk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Örümcek beyinlere hiç tahammülüm yoktur.

k.mutluluk çok gurur duyuyork.mutluluk çok gurur duyuyork.mutluluk çok gurur duyuyork.mutluluk çok gurur duyuyork.mutluluk çok gurur duyuyork.mutluluk çok gurur duyuyork.mutluluk çok gurur duyuyork.mutluluk çok gurur duyuyork.mutluluk çok gurur duyuyork.mutluluk çok gurur duyuyork.mutluluk çok gurur duyuyor

Açılan dava sıradan iddanamelerle hazırlanmış bir dava değildir...O kadar yüzeysel konuşuyorsunuz ki; Sadece hükümet sempatizanı olarak yorum yapmanız konuya vakıf olamadığınızı gösteriyor..Kişiyi sevebilirsiniz saygı duyarım..Ancak ortada ciddi suç oluşturacak unsurlar vardır,bunları göz ardı etmenizi anlayamıyorum...Bu iddanamedeki maddeler kişilerin ağızlarından dökülen sözcükler ve eylemlerle doludur..

Devlet zaten laik olmalı,bunu tartışmam bile..!!!
Din ve devlet işleride asla birbirine karıştırılmamalıdır,kesin ve nettir..

Bu ülke bunca yıldır Cumhuriyetine böyle sahip çıkıyor..

Ve bunca yıl zaten inanan,inanmayan,farklı inançlar birbirleri ile yaşıyorlar.

Neden şu dönem dinimizi herkonuda öne sürer oldunuz ki...Yakışır mı bu ...Doğru mudur...

Ülkede açlık,işsizlik varken,bunları bir tarafa atıp neyi tartışıyorsunuz ki..!!

Tepki gösterecekseniz önce ülkedeki sömürüye tepki gösterin...İnançlar içimizde yaşattığımız kutsal değerlerdir.Bu kutsallığı bu zihniyetler malesef ki demogoji ediyor...Üzücü ama gerçek..!!!

Laik olamıyorsanız,en azından ağzınızdan show olarak dökülen dinimizin kutsallığını koruyun yeter!!
Alt 04-04-2008, 03:31 PM   #4

RABİA çok gurur duyuyorRABİA çok gurur duyuyorRABİA çok gurur duyuyorRABİA çok gurur duyuyorRABİA çok gurur duyuyorRABİA çok gurur duyuyorRABİA çok gurur duyuyorRABİA çok gurur duyuyorRABİA çok gurur duyuyorRABİA çok gurur duyuyorRABİA çok gurur duyuyor

Alıntı:
k.mutluluk´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Açılan dava sıradan iddanamelerle hazırlanmış bir dava değildir...O kadar yüzeysel konuşuyorsunuz ki; Sadece hükümet sempatizanı olarak yorum yapmanız konuya vakıf olamadığınızı gösteriyor..Kişiyi sevebilirsiniz saygı duyarım..Ancak ortada ciddi suç oluşturacak unsurlar vardır,bunları göz ardı etmenizi anlayamıyorum...Bu iddanamedeki maddeler kişilerin ağızlarından dökülen sözcükler ve eylemlerle doludur..

Devlet zaten laik olmalı,bunu tartışmam bile..!!!
Din ve devlet işleride asla birbirine karıştırılmamalıdır,kesin ve nettir..

Bu ülke bunca yıldır Cumhuriyetine böyle sahip çıkıyor..

Ve bunca yıl zaten inanan,inanmayan,farklı inançlar birbirleri ile yaşıyorlar.

Neden şu dönem dinimizi herkonuda öne sürer oldunuz ki...Yakışır mı bu ...Doğru mudur...

Ülkede açlık,işsizlik varken,bunları bir tarafa atıp neyi tartışıyorsunuz ki..!!

Tepki gösterecekseniz önce ülkedeki sömürüye tepki gösterin...İnançlar içimizde yaşattığımız kutsal değerlerdir.Bu kutsallığı bu zihniyetler malesef ki demogoji ediyor...Üzücü ama gerçek..!!!

Laik olamıyorsanız,en azından ağzınızdan show olarak dökülen dinimizin kutsallığını koruyun yeter!!
1-Yorumumda dava ile ilgili hiçbirşey söylemedim.Ayrıca en az sizin kadar konuya vakıfım.
2-Hiçbir partinin ya da hükümetin sempatizanı değilim.Ancak ve ancak uygulamış olduğu politikalarının doğruluğuna inanıyorum.(Körü körüne ve yüzeysel değil tabii ki,ve bütün politikalrını da savunmuyorum.)
3-Ortada bir suç unusuru olup olmadığını anayasa mahkemesi belirleyecektir.Bunun kararını sen ya da ben veremeyiz.Sadece düşüncelerimizi belirtebiliriz.
4-Cumhuriyete ben de bütün ruhum ve milli benliğimle sahip çıkmaktayım.
5-Ülkedeki bütün sorunlara ülkede yaşayan bir vatandaş olarak ben de duyarlılık göstermekte ve kendi çapımda çözüm arayışlarında bulunmaktayım.
6-İnançlar içimizde yaşattığımız kutsal değerler olarak kalamaz.İnanıyorsam göstermeliyim.İMAN İSPAT İSTER.İnancımı her şekilde belli etmeyelim.Ve eğer laik bir ülkede yaşıyorsak inanç özgürlüğüme saygı beklerim.
7-Asla demogoji yapmıyorum.Ve asla kimse bana mukaddesatımı bir show aracı haliine getirdiğimi söyleyemez.
8-Maneviaytımı ve dinimin kutsallığını bir asker edasında muhafaza etmek ve korumak en başlıca görevimdir.
9-Lütfen,sizin gibi düşünmeyenlere,uzaydan gelmiş 2.sınıf insan muamelesi yapmaktan vazgeçin.
10-Her türlü fikir ve düşünce başımın tacıdır.Kabul etmeyebilirim ,fakat saygı duyarım.Ve birileri hakkında birşey söylerken,önce kişi hakkında ne kadar bilgi birikimine sahip olduğumu düşünürüm.

Saygılarımla.
Alt 04-04-2008, 03:43 PM   #5
Uye

k.mutluluk çok gurur duyuyork.mutluluk çok gurur duyuyork.mutluluk çok gurur duyuyork.mutluluk çok gurur duyuyork.mutluluk çok gurur duyuyork.mutluluk çok gurur duyuyork.mutluluk çok gurur duyuyork.mutluluk çok gurur duyuyork.mutluluk çok gurur duyuyork.mutluluk çok gurur duyuyork.mutluluk çok gurur duyuyor

Alıntı:
RABİA´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Bütün yanlış;laikliğin din işlerinin devlet işlerinden ayrılması olarak tanımlanması ve bireylerin laik olması gerekliliğindedir.

Şu cümlenizden yola çıkarak söylemeliyim ki;
siz var olan rejime karşıtlığınızı ifade ediyorsunuz açık açık...Din ve devlet işleri birlikte yürütülsün istiyorsunuz..yanlış mıyım..?

Aslında bu ifade özgürlüğünüzü sonuna kadar savunuyorum..Ama malesef asla size katılmıyorum.Bu ülke din ve devlet işlerini hiçbir zaman birlikte yürütmeyecektir..Cumhuriyetin gerekliliği budur..Aksi durum hukuki süreç işletir..

sizede saygılar..
Alt 04-04-2008, 03:59 PM   #6

Ben laikliği yanlış anlayan zihniyete karşıtlığımı ifade ediyorum.Dini siyasal,kamusal alandan soyutlayarak (Türbanın yasaklanması) aslında laikliği savunup ta kendiyle çatışan saçma zihniyeti sorguluyorum. İnsanlarda laikliğin dinsizlik olduğu kanaati uyandıran,buna vesile olan sığ düşünceyi sorguluyorum.Bu ülkeye şeriatın gelmesini istemiş olsa idim ,bunu açık açık ''Şeriat İstiyorum'' diye söylemekten zerre kadar çekinmezdim.

Ben açık açık laikliğin savunucusuyum ,diyorum...Siz ise beni yüzeysellikle suçlarken,kendi peşin hükümlülüğünüzün gözünüze çektiği perdeden kurtulamıyorsunuz.

Saygılarımla...
Alt 04-04-2008, 04:13 PM   #7
Uye

Alıntı:
RABİA´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Ben laikliği yanlış anlayan zihniyete karşıtlığımı ifade ediyorum.Dini siyasal,kamusal alandan soyutlayarak (Türbanın yasaklanması) aslında laikliği savunup ta kendiyle çatışan saçma zihniyeti sorguluyorum. İnsanlarda laikliğin dinsizlik olduğu kanaati uyandıran,buna vesile olan sığ düşünceyi sorguluyorum.Bu ülkeye şeriatın gelmesini istemiş olsa idim ,bunu açık açık ''Şeriat İstiyorum'' diye söylemekten zerre kadar çekinmezdim.

Ben açık açık laikliğin savunucusuyum ,diyorum...Siz ise beni yüzeysellikle suçlarken,kendi peşin hükümlülüğünüzün gözünüze çektiği perdeden kurtulamıyorsunuz.

Saygılarımla...
Laikliği dinsizlik olarak gören zihniyeti sorgularken yanlış tarafa baktığınızı görmenizi isterim.İşte bu zihniyetlerdir ki;bugün dini oy uğruna rant olarak kullanmaya kalkıp,sizle beni ve nicelerini karşı karşıya getirmeyi başarmışlardır..

Ülkemiz farklı inançların birlikte yaşadığı ender ülkelerden biridir..Dini sadece kendi inancımızla değerlendirip, bunu sadece bir kısma özgürlük olarak taleplerde bulunmak da aslında bencillikten başka birşey değildir..!!!

Bu duyarlılığı aslında haksızlığın her boyunta gösterirseniz belki daha samimi olur..

Burda biraz düşünmeye davet ediyorum sizi...
Alt 04-04-2008, 04:19 PM   #8

Haksızlığın her boyutuna bütün cesaretim ve var gücüm ile karşı durmak benim ilelebet yaşam felsefemdir.Samimi olduğuma inanıp inanmamak sizin bileceğiniz iş...

Düşünmeye gelince...Her zaman yaptığım şey...

Saygılarımla...
Alt 04-04-2008, 05:15 PM   #9
Banned
Taş yeşermez geçmiş olsa da nevbahar

atmaca34 çok gurur duyuyoratmaca34 çok gurur duyuyoratmaca34 çok gurur duyuyoratmaca34 çok gurur duyuyoratmaca34 çok gurur duyuyoratmaca34 çok gurur duyuyoratmaca34 çok gurur duyuyoratmaca34 çok gurur duyuyoratmaca34 çok gurur duyuyoratmaca34 çok gurur duyuyoratmaca34 çok gurur duyuyor

demokrasi( halkın egemenliği)bir başaka deyiş ile halkın kendi kendini yönetme biçimi
peki hal böyle iken halkın seçtihi birini siz nasıl oluyorda halk için bir tehlike olduğunu söyleye biliyorsunuz gerçekten tuhaf bir arkadaşımız laikliği dinsizlik olarak gören zihniyeti diye cevap yazmış
laikliği dinsizlik olarak görenler kimler miş bir açıklama yapabilirmi yoksa kendine bile tahammülü olmayan kişilerin yaptıhı gibi siz böyle düşünüyorsunuzmu der acaba

buradaki tehlike laiklik değil laikliğin arkasına saklanarak bir şeyler yapmak isteyenlerdir
atmaca34 isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Mesajı Digg'e ekleMesajı del.icio.us'a ekleMesajı Technorati'ye ekleMesajı FURL ekle
Alt 13-04-2008, 03:00 AM   #10
Yeni Kayıt

theaskman is on a distinguished road

Alıntı:
KopiLL´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
The Economist dergisi bugün yayınlanan sayısında Türkiye'deki AKP'ye yönelik kapatma davasını 'tehlikeli bir hata' olarak niteliyor.

Türban yasağının kaldırılması planı AKP üzerindeki baskıyı artırmıştı

The Economist'in 'Mahkeme draması' başlıklı yorumunda, Türkiye'de Anayasa Mahkemesi'nde açılan kapatma davasının 'tehlikeli bir hata' olduğu ifadesi yer alıyor.

Derginin AKP'ye yönelik kapatma davasını ele aldığı yorumu özetle şöyle:

"Modern bir demokraside bir mahkemenin beş yılı aşkın süredir hükümette yer alan ve daha dokuz ay önce yeniden seçilmiş bir siyasi partiyi yasaklayabileceği düşüncesi tuhaf görünüyor. Ama Türkiye'de bu gerçekleşebilir."

"AKP'nin selefi Refah Partisi 10 yıl önce yasaklanmıştı. Ancak şimdi durum 1997-98'den farklı."

"Ilımlı İslamcı olan AKP Refah Partisi'ne göre daha ölçülü. Refah Partisi çalkantılı bir koalisyonun içindeydi, AKP'nin ise parlamentoda büyük bir çoğunluğu var. Dahası savaş zamanından bu yana Türkiye'nin en iyi hükümetini oluşturdular."

"Türk seçmenlerin Erdoğan'ı ve AKP'yi büyük farkla yeniden seçmesi şaşırtıcı değil. Ancak parti, ordunun ve laiklerin gazabına uğradı."

"Ordu, eğer hükümet yeni bir anayasa hazırlama planlarını hayata geçirirse, ayrıcalıklı statüsünü kaybetmekten korkuyor."

"Laikler ise AKP yönetiminin, ülkeyi bir şeriat hukukuna sahip bir İslam cumhuriyetine çevirmesinden kaygılı."

"Son olarak, hükümetin üniversitelerdeki türban yasağının kaldırılması planına büyük tepki göstermişlerdi."

'Demokrasi laiklikten önce gelir'

The Economist dergisi yorumun devamında ise Başbakan Erdoğan'ın partisinin kapatılması riskine karşı ne yapması gerektiği sorusunu ele alıyor.

"Atatürk'ün laik geleneğinin Müslümanların çoğunlukta olduğu bir ülkede liberal demokrasiyi korumanın en iyi yolu olduğu anlaşıldı. Bu gelenek korunmaya değer."

"Ancak Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül, bu ilkeye sadık olduklarını açıkça vurgulamış durumda."

"Sadece on yıl önce uygulanmaya başlayan türban yasağının kalkmasının şeriat hukukunu getireceğini iddia etmek de absürd."

"Dahası, AKP'nin olası AB üyeliği için yapma sözü verdiği, yeni Anayasa'yı da içeren reformlar da bir İslam cumhuriyetinin kurulmasını imkansız kılacaktır."

"Ancak tüm bunlar orduyu ve laikleri yatıştırmaya yetmiyor."

"Peki kapatma davası başarılı olacak mı? Dava açıkça haklılıktan yoksun olduğuna göre, aklı başında bir mahkeme bu davayı düşürürdü."

"Maalesef, Mayıs ayında Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesini engelleme kararında da görüldüğü gibi Anayasa mahkemesinin kendisi de katı laik sistemin bir parçası."
"Uzayan bu krizi bitirmek için Erdoğan şimdi anayasayı değiştirme ve barışçı siyasi partilerin kapatılmasını daha da güçleştirme planını hayata geçirmeli."

"Demokrasinin laiklikten önce geldiğini ilk ve son kez gösterebilirse, Türkiye gerçekten modern bir Avrupa ülkesi olacaktır."

bbc

demokrasi eşittir LaikLiktir amaa türkiyediki LaikLik farkLı uyguLanma çalışılıo o ayrı saygıLarma iy forumLarr!!!
theaskman isimli Üye şimdilik offline konumundadır  

Etiketler
demokrasi, laiklik

Seçenekler
Stil

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 10:17 PM .