![]() |
| | |||||||
Din,Dinler katogorisi islam (Müslümanlık) forumu içinde "Nefs nedir?" başlıklı konu görüntüleniyor, "Kalb, göğsümüzün sol tarafındaki et parçası değildir. Buna, yürek denir. Yürek, hayvanlarda da bulunur. Kalb, yürekte bulunan bir kuvvettir. Görülmez. Ampulde bulunan elektrik cereyanı gibidir. Buna, gönül diyoruz. Ampul yürek ..."
![]() |
| | LinkBack | Seçenekler | Stil |
| | #1 |
| SUPER MODERATOR ![]() Üyelik tarihi: Mar 2007 Nerden: Samsun
Cinsiyet: Rep Gücü: 290 Rep: 28655 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Nefs nedir? Kalb, göğsümüzün sol tarafındaki et parçası değildir. Buna, yürek denir. Yürek, hayvanlarda da bulunur. Kalb, yürekte bulunan bir kuvvettir. Görülmez. Ampulde bulunan elektrik cereyanı gibidir. Buna, gönül diyoruz. Ampul yürek ise, ışığı da kalbdir, buna gönül de denir. Gönül insanlarda bulunur, hayvanlarda bulunmaz. Bedendeki bütün aza, kalbin emrindedir. His uzuvlarımızın duydukları bütün bilgiler kalbde toplanır. İnsanın, inanmak, sevmek, korkmak, kalbindedir. İtikad eden, yani iman eden, kâfir olan, kalbdir. Kalbi temiz olan, dine uyar. Kalbi kötü olan dinden kaçar. Güzel, iyi ahlakın ve kötü huyların yeri kalbdir. Allahü teâlâ dinlerini Peygamberleri, kalbi temizlemek için gönderdi. Kalbi temiz olan, herkese iyilik eder. Dünyada rahat, huzur içinde yaşarlar. Ahirette de, ebedi, sonsuz saadete kavuşurlar. Yürekli cesur demek iken, kalbi var veya kalbli demek yüreği hasta demektir. Yüreksiz, cesaretsiz, korkak demek iken, kalbsiz, merhametsiz demektir. Gönül kalb demek ise de, gönülsüz demek, kalbsiz demek değildir. Gönülsüz isteksiz demektir. Türkçe’den başka dile tercüme yapılırken, kalb eşittir yürek diye tercüme edilirse tuhaflıklar olur. İşte Arapça’dan veya başka dillerden Türkçe’ye tercüme yapılınca bu incelikler bilinmezse gariplikler ortaya çıkar. Gönül bir de nefs anlamında kullanılır. Nefs kelimesi, yirmiyi aşkın anlamda kullanılmaktadır. Ruh, can, kan, benlik, iç, kalb, büyüklük, yücelik, irade gibi. Fakat daha çok iki anlamı vardır: Birincisi, bir şeyin özü, kendisi, kişi. Mesela, Kur'an-ı kerimde, (Her nefs, ölümü tadıcıdır) buyuruluyor. İkincisi, dine uymayan isteklerin kaynağı olarak kullanılır. Buna nefs-i emmare de denir. Bu nefs, Allahü teâlânın düşmanıdır. Mesela hadis-i kudside (Nefsine düşmanlık et, çünkü o benim düşmanımdır) buyurulmuştur. |
| | |
| Sponsored Links |
| | #2 |
| Aktif Uye ![]() Üyelik tarihi: Dec 2006 Nerden: antalya Yaş: 31
Cinsiyet: Rep Gücü: 105 Rep: 10254 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cevap: Nefs nedir? güzel bir konu seçmişsin paylaşımlarının devamını dilerim iyi forumlar |
| | |
| | #3 |
| Banned Üyelik tarihi: Mar 2007
Cinsiyet: Rep Gücü: 0 Rep: 67 ![]() | Cevap: Nefs nedir? sayın arkadaşlar aşağıyı okuyun hakkın bizlere gönderdiği hakkın imamı nefis için ne demiş HANCI PERVANE .586 Ademe sabır kırk sekiz sene sonra geldi Ruh girmeden akıl girdi peşine fikir girdi Nefis girince uyku girdi kırk yıl yattı Nefsi çıkardılar cennete diktiler buğday ağacı oldu Beni yaratan Allahmış ben yaratılmışım dedi Hava meleklerle geldi ibliste meleklerle geldi İblis cinlere tabidir cinler iki bucuk nesnedir Melekler üç nesneden geldi ölmezler Doğurmazlar dünyanın evelinden ahırına kadar dururlar NEFİS .93 . Yareb amaan ya tabib ah yareb amaan ya tabib Uğradım bende nefis fabrikasına Ne özü var nede yüzü Ah hele aradım bende bunda sözü Ne düzü var nede sözü Aman nefis han nefis Utan nefis yan nefis hey Baştan başa kervan eyledik Çıktık bunun sekiz kapısına Yedi kapısını açtık baktık yapısına Aman nefis yan nefis Aman nefis yan nefis heey Ah yareb amaan Çıkarttık bunuda her rengini yokladık Her terefe tuttuk sakladık Ne sabırı var nede teakatı Ne memur koymus üstüne Ne var bir bunun kiymeti Aman nefis yaman nefis han nefis Hğan yan nefis heey Ah hele kime döksek düz yerin bilmez Hangisini alsak yüzüde gülmez Nereye gitsek todum diye bilmez Aman nefis hğan nefis yan nefis heey Ne tadını tamam ettim diyer Nede adını buldum zatını ını söyler Ne hikmetini nede katını söyler Günde böyle minnet eder yan nefis heey Her nereye götürsen elin uzatır Acsan daha başka gözetir Her insanı görse aman bezetir Aaman nefis yan nefis Bu nefsin elinde gitsem Rahmet deryasına Zulumatı gösterir bakar hasına Günde diyerki uğruyarm bende doymak tasna Hiç rahmet almaz yan nefis hey Daha ilerisni gösterir her gün istemez bir delilden Ne parca bulsam nefisin elinden Ah hele Bir elinde dilinde nefsin haramdır Elinde yahu bütün haramdır Sabırı koysam memur her dem sözüne Utanır nefis diye bakmıyam gözüne Kulağına heman yüzüne utanır bakmaz sözüne Her gün beklemez buda belini ayağını ya hu elini Bu nefis sennen beraber dolanır Gözler her gün kara ola kirini Ona has diyer han nefis yan nefis Hancı bununla tamam dolaştı Ne atar nefise daha ulaştı Bunu hak böyle tamamda yazmış Buna koymuş ya hu memuru Nevsine koymuş memuru Onuun ismi sabır derler Aman nefis ya n nefis Nefis gibi kuvvetlidir biri akıl birde hers Birin akın biride hers nefisgibi kuvvetlidir heey Buna eylıyeyim bende sabırı Nerye gitsem ya hu bulam taburu Hancı derler benim ismime Ya bir arif ya bir yazı memuru heey Nefis yazıdan utanmaz hiç bir ya hu Kimsenin sözüne kanmaz Eğer sabırı koyarsan ya hu bunun yüzüne O zaman çıkan dünyanın düzüne Yoksa nefis seni mehile indirir eyler eey mehil cehennem ateşi veya dünyanın merkezindeki ateş veya güneşin ateşi Konu h sadık tarafından (21-03-2007 Saat 04:40 PM ) değiştirilmiştir.. |
| | |
| | #4 |
| Yeni Kayıt ![]() Üyelik tarihi: Mar 2007 Nerden: şehr-i hüzzam Yaş: 24
Cinsiyet: Rep Gücü: 2 Rep: 30 ![]() | Cevap: Nefs nedir? nefisleri terbiye edemeyen bir güruhun içinde nefis terbiyesi çetin bir iş Yunus Emre gibi Mevlana gibi çile çekmek değildir bizden beklenen Onların yolundan gitmektir. Nefis hep ister hep ister.. İstemek çok doğal, zira Vermeyi istemeseydi istemeyi vermezdi.. Yeter ki ne istediğimizi bilelim ve istemeyi bilelim.. Nefis böylelikle terbiye olur biraz.. selam ve dua ile.. |
| | |
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
| | |