FORUM SUPERMEYDAN  
Kültür Sanat ve Havacılık forumları reklam verin reklam verin reklam verin reklam verin

Geri git   FORUM SUPERMEYDAN > YAŞAM > Din,Dinler > islam (Müslümanlık)

Ene Nedir.... ???

Din,Dinler katogorisi islam (Müslümanlık) forumu içinde "Ene Nedir.... ???" başlıklı konu görüntüleniyor, "Ene nedir ki enenin almış olduğu emaneti kübrayı yer ve gök almaktan çekinmişler ? 1.Cevap Gök, zemin, dağ tahammülünden çekindiği ve korktuğu emanetin müteaddid vücuhundan bir ferdi, bir vechi, ene'dir. ..."

LinkBack Seçenekler Stil
Alt 18-07-2008, 06:56 PM   #1
Aktif Uye

aliÖZDEMİR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
BEN KENİMİ BEĞENMİYORUM.... BENİ BEĞENENLERİDE BEĞENMİYORUM......

Blog Mesajları: 17
aliÖZDEMİR çok gurur duyuyoraliÖZDEMİR çok gurur duyuyoraliÖZDEMİR çok gurur duyuyoraliÖZDEMİR çok gurur duyuyoraliÖZDEMİR çok gurur duyuyoraliÖZDEMİR çok gurur duyuyoraliÖZDEMİR çok gurur duyuyoraliÖZDEMİR çok gurur duyuyoraliÖZDEMİR çok gurur duyuyoraliÖZDEMİR çok gurur duyuyoraliÖZDEMİR çok gurur duyuyor
aliÖZDEMİR - MSN üzeri Mesaj gönder
Ene Nedir.... ???

Ene nedir ki enenin almış olduğu emaneti kübrayı yer ve gök almaktan çekinmişler ?

1.Cevap Gök, zemin, dağ tahammülünden çekindiği ve korktuğu emanetin müteaddid vücuhundan bir ferdi, bir vechi, ene'dir. Evet ene, zaman-ı Âdem'den şimdiye kadar âlem-i insaniyetin etrafına dal budak salan nurani bir şecere-i tûbâ ile, müdhiş bir şecere-i zakkumun çekirdeğidir. Şu azîm hakikata girişmeden evvel, o hakikatın fehmini teshil edecek bir mukaddime beyan ederiz. Şöyle ki:

Ene, künuz-u mahfiye olan esma-i İlahiyenin anahtarı olduğu gibi, kâinatın tılsım-ı muğlakının dahi anahtarı olarak bir muamma-yı müşkilküşadır, bir tılsım-ı hayretfezadır. O ene mahiyetinin bilinmesiyle, o garib muamma, o acib tılsım olan ene açılır ve kâinat tılsımını ve âlem-i vücubun künuzunu dahi açar.
Şu mes'eleye dair "Şemme" isminde bir risale-i arabiyemde şöyle bahsetmişiz ki: Âlemin miftahı insanın elindedir ve nefsine takılmıştır. Kâinat kapıları zahiren açık görünürken, hakikaten kapalıdır. Cenab-ı Hak, emanet cihetiyle insana "ene" namında öyle bir miftah vermiş ki; âlemin bütün kapılarını açar ve öyle tılsımlı bir enaniyet vermiş ki; Hallak-ı Kâinat'ın künuz-u mahfiyesini onun ile keşfeder. Fakat ene, kendisi de gayet muğlak bir muamma ve açılması müşkil bir tılsımdır. Eğer onun hakikî mahiyeti ve sırr-ı hilkati bilinse; kendisi açıldığı gibi kâinat dahi açılır.

Şöyle ki: Sani-i Hakîm, insanın eline emanet olarak, rububiyetinin sıfât ve şuunatının hakikatlarını gösterecek, tanıttıracak, işarat ve nümuneleri câmi' bir ene vermiştir. Tâ ki o ene, bir vâhid-i kıyasî olup, evsaf-ı rububiyet ve şuunat-ı uluhiyet bilinsin. Fakat vâhid-i kıyasî, bir mevcud-u hakikî olmak lâzım değil. Belki hendesedeki farazî hatlar gibi, farz ve tevehhümle bir vâhid-i kıyasî teşkil edilebilir. İlim ve tahakkukla hakikî vücudu lâzım değildir.

R.N.K
aliÖZDEMİR isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Mesajı Digg'e ekleMesajı del.icio.us'a ekleMesajı Technorati'ye ekleMesajı FURL ekleSpurl this Post!Reddit! Wong this Post!
Sponsored Links
Alt 28-07-2008, 12:50 PM   #2
Yeni Uye
sözlerimi, mezar taşıma da yazardım

peniel is on a distinguished road
Cevap: Ene Nedir.... ???

Alıntı:
aliÖZDEMİR´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Ene nedir ki enenin almış olduğu emaneti kübrayı yer ve gök almaktan çekinmişler ?

1.Cevap Gök, zemin, dağ tahammülünden çekindiği ve korktuğu emanetin müteaddid vücuhundan bir ferdi, bir vechi, ene'dir. Evet ene, zaman-ı Âdem'den şimdiye kadar âlem-i insaniyetin etrafına dal budak salan nurani bir şecere-i tûbâ ile, müdhiş bir şecere-i zakkumun çekirdeğidir. Şu azîm hakikata girişmeden evvel, o hakikatın fehmini teshil edecek bir mukaddime beyan ederiz. Şöyle ki:

Ene, künuz-u mahfiye olan esma-i İlahiyenin anahtarı olduğu gibi, kâinatın tılsım-ı muğlakının dahi anahtarı olarak bir muamma-yı müşkilküşadır, bir tılsım-ı hayretfezadır. O ene mahiyetinin bilinmesiyle, o garib muamma, o acib tılsım olan ene açılır ve kâinat tılsımını ve âlem-i vücubun künuzunu dahi açar.
Şu mes'eleye dair "Şemme" isminde bir risale-i arabiyemde şöyle bahsetmişiz ki: Âlemin miftahı insanın elindedir ve nefsine takılmıştır. Kâinat kapıları zahiren açık görünürken, hakikaten kapalıdır. Cenab-ı Hak, emanet cihetiyle insana "ene" namında öyle bir miftah vermiş ki; âlemin bütün kapılarını açar ve öyle tılsımlı bir enaniyet vermiş ki; Hallak-ı Kâinat'ın künuz-u mahfiyesini onun ile keşfeder. Fakat ene, kendisi de gayet muğlak bir muamma ve açılması müşkil bir tılsımdır. Eğer onun hakikî mahiyeti ve sırr-ı hilkati bilinse; kendisi açıldığı gibi kâinat dahi açılır.

Şöyle ki: Sani-i Hakîm, insanın eline emanet olarak, rububiyetinin sıfât ve şuunatının hakikatlarını gösterecek, tanıttıracak, işarat ve nümuneleri câmi' bir ene vermiştir. Tâ ki o ene, bir vâhid-i kıyasî olup, evsaf-ı rububiyet ve şuunat-ı uluhiyet bilinsin. Fakat vâhid-i kıyasî, bir mevcud-u hakikî olmak lâzım değil. Belki hendesedeki farazî hatlar gibi, farz ve tevehhümle bir vâhid-i kıyasî teşkil edilebilir. İlim ve tahakkukla hakikî vücudu lâzım değildir.

R.N.K

Ene, künuz-u mahfiye olan esma-i İlahiyenin anahtarı olduğu gibi, kâinatın tılsım-ı muğlakının dahi anahtarı olarak bir muamma-yı müşkilküşadır, bir tılsım-ı hayretfezadır.

ne demek istediniz? bu sözlerin daha türkçesi var ise... neden?
peniel isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Mesajı Digg'e ekleMesajı del.icio.us'a ekleMesajı Technorati'ye ekleMesajı FURL ekleSpurl this Post!Reddit! Wong this Post!
Alt 28-07-2008, 01:40 PM   #3
Aktif Uye

aliÖZDEMİR çok gurur duyuyoraliÖZDEMİR çok gurur duyuyoraliÖZDEMİR çok gurur duyuyoraliÖZDEMİR çok gurur duyuyoraliÖZDEMİR çok gurur duyuyoraliÖZDEMİR çok gurur duyuyoraliÖZDEMİR çok gurur duyuyoraliÖZDEMİR çok gurur duyuyoraliÖZDEMİR çok gurur duyuyoraliÖZDEMİR çok gurur duyuyoraliÖZDEMİR çok gurur duyuyor

Alıntı:
peniel´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Ene, künuz-u mahfiye olan esma-i İlahiyenin anahtarı olduğu gibi, kâinatın tılsım-ı muğlakının dahi anahtarı olarak bir muamma-yı müşkilküşadır, bir tılsım-ı hayretfezadır.

ne demek istediniz? bu sözlerin daha türkçesi var ise... neden?
Sevgili Peniel ;
Şimdi vereceğimiz cevabında dili biraz ağır. Çünkü: Gerçekten ancak bu kapsamlı cümleler ile o ene denilen hazinenin kapısı açılabiniyor. evet hazine gerçekten...
isterseniz buyurun efendim.

Âlemin miftahı insânın elindedir ve nefsine takılmıştır. Kâinat kapıları zâhiren açık görünürken, hakîkaten kapalıdır. Cenâb-ı Hak, emanet cihetiyle insâna ene namında öyle bir miftah ( anahtar ) vermiş ki; âlemin bütün kapılarını açar ve öyle tılsımlı ( sırlı )bir enaniyyet vermiş ki; Hallâk-ı Kâinat’ın künûz-u mahfiyyesini (gizli hazineler ) onun ile keşfeder. Fakat ene, kendisi de gayet muğlâk bir muamma ve açılması müşkil bir tılsımdır. Eğer onun hakikî mâhiyeti ve sırr-ı hilkati bilinse; kendisi açıldığı gibi kâinat dahi açılır. Şöyle ki:

Sâni-i Hakîm, insânın eline emanet olarak, Rubûbiyyetinin sıfât ve şuûnatının hakîkatlarını gösterecek, tanıttıracak, işârat ve nümûneleri câmi’ bir ene vermiştir. Tâ ki; o ene, bir vâhid-i kıyâsî olup, evsaf-ı Rubûbiyyet ve şuûnat-ı Ulûhiyyet bilinsin. Fakat vâhid-i kıyâsî, bir mevcûd-u hakikî olmak lâzım değil. Belki hendesedeki ( Mühendislik ) farazî hatlar gibi, farz ve tevehhümle bir vâhid-i kıyasî teşkil edilebilir. İlim ve tahakkukla hakikî vücûdu lâzım değildir.

O halde diyebilirizki :
Ene:Kendisi bir hazine olmakla beraber, Kainattaki yaratılış sırlarının çözülmesinde de lazım ve tek anahtardır.
Kainat üzerinde tecelli eden Esmai ilahiye yi okuyan birdildir de denilebilir.

Saygılar.
Alt 29-07-2008, 01:12 AM   #4
Yeni Uye
sözlerimi, mezar taşıma da yazardım

peniel is on a distinguished road

Alıntı:
aliÖZDEMİR´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sevgili Peniel ;
Şimdi vereceğimiz cevabında dili biraz ağır. Çünkü: Gerçekten ancak bu kapsamlı cümleler ile o ene denilen hazinenin kapısı açılabiniyor. evet hazine gerçekten...
isterseniz buyurun efendim.

Saygılar.
azizim aliÖZDEMİR buyurayım, buyurayım da...
şunu demek istiyorum: siz bu ene'yi biliyor musunuz?
ene denilen hazinenin kapısı açılabiniyor demişsiniz.

ben bu ene'yi tam bilen biri misiniz? onu soruyorum. bilenlerden mi aktarıyorsunuz?

ben ona göre yönelmek istiyorum.
peniel isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alt 29-07-2008, 12:23 PM   #5
Aktif Uye

Alıntı:
peniel´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
azizim aliÖZDEMİR buyurayım, buyurayım da...
şunu demek istiyorum: siz bu ene'yi biliyor musunuz?
ene denilen hazinenin kapısı açılabiniyor demişsiniz.

ben bu ene'yi tam bilen biri misiniz? onu soruyorum. bilenlerden mi aktarıyorsunuz?

ben ona göre yönelmek istiyorum.
Sayın peniel;

Öncelikle, ENE gibi güzel ve derin bir konu ile ilgilendiğiniz için , sizi tebrık edıyorum.
Malumunuz efendim, Satırdan konuşmak bence en sağlıklı yol ilim erbabı için.
Çünkü: İlmen ekol olmuş ve alanlarında söz sahibi şahsiyetlerin fikirlerinden istifade etmekle , fikir ufkumuzu açabiliriz sanırım.
Ene konusunda, Bediüzzaman Said Nursi Hz. nin , Sözler Namındakı eserinin 30 sözunde , ENE konusunu kapsamlı olarak ele almıştır.
Benim istifadelerim o mihval üzeredir efendım.
Tamamen ilim kokan , bu nadide eserin, dili biraz ağırdır ve azami dikkat icap edecektır. Zira gazete değildir.
Ancak sizin gibi ilme meraklı, ve doğru adres arayan, ve '' ENE '' gibi bir kainat anahtarını kullanma gayretinde olan, siz ilim yocusunun , hemen gösterilen adrese gidip , konuya eğileceğinize inanıyor, istifadelerinizi bizimle paylaşmanızı beklıyorum efendim.

Saygı ve Hürmetler.

Seçenekler
Stil