FORUM SUPERMEYDAN  
Kültür Sanat ve Havacılık forumları key ödemeleri Estetik prefabrik reklam verin

Geri git   FORUM SUPERMEYDAN > YAŞAM > Eğitim Öğretim > Üniversiteler

En Başarılı Hangi Üniversite?..

Eğitim Öğretim katogorisi Üniversiteler forumu içinde "En Başarılı Hangi Üniversite?.." başlıklı konu görüntüleniyor, "ÖSYM verilerine göre, Boğaziçi, ODTÜ, İstanbul, Hacettepe gibi popüler üniversiteler üç aşamalı testin eğitim bilimleri bölümünde son sıralarda yer alıyorlar... Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Kazım Çelik, eğitim ..."

LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01-06-2007, 11:46 PM   #1
SUPER MODERATOR

doğangüneş - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Olması gerekenler yanımda..Olması gerekipte yanımda olmayanlar kimin umurunda..

Blog Mesajları: 7
doğangüneş çok gurur duyuyordoğangüneş çok gurur duyuyordoğangüneş çok gurur duyuyordoğangüneş çok gurur duyuyordoğangüneş çok gurur duyuyordoğangüneş çok gurur duyuyordoğangüneş çok gurur duyuyordoğangüneş çok gurur duyuyordoğangüneş çok gurur duyuyordoğangüneş çok gurur duyuyordoğangüneş çok gurur duyuyor
En Başarılı Hangi Üniversite?..

ÖSYM verilerine göre, Boğaziçi, ODTÜ, İstanbul, Hacettepe gibi popüler üniversiteler üç aşamalı testin eğitim bilimleri bölümünde son sıralarda yer alıyorlar...

Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Kazım Çelik, eğitim fakültesi mezunlarının Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS'deki başarılarına yönelik ilginç bir araştırma yapmış. ÖSYM verilerinden yola çıkarak yaptığı araştırmada, Boğaziçi, ODTÜ, İstanbul, Hacettepe gibi popüler üniversitelerin üç aşamalı testin eğitim bilimleri bölümünde son sıralarda yer aldıkları dikkati çekiyor.

Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Kazım Çelik, eğitim fakültesi mezunlarının Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS'deki başarılarına yönelik ilginç bir araştırma yapmış. ÖSYM verilerinden yola çıkarak yaptığı araştırmada, Boğaziçi, ODTÜ, İstanbul, Hacettepe gibi popüler üniversitelerin üç aşamalı testin eğitim bilimleri bölümünde son sıralarda yer aldıkları dikkati çekiyor.

Dr. Çelik, genel yetenek ve genel kültürün bireysel yeteneğin, eğitim bilimlerinin ise akademik eğitimin bir göstergesi olduğunu hatırlatarak, "En iyi diye bildiğimiz üniversiteler, maalesef öğrencilerine çok fazla bir şey kazandırmıyor. Sonuçlar ortada" dedi. Üniversite mezunlarına yönelik araştırmalar fazla yapılmıyor. Ya da objektif değiller. Bu açıdan bakıldığında, üniversiteye girişte ÖSS, mezuniyette de KPSS ve TUS benzeri merkezi sınavlardaki başarı sıralaması dikkate değer bulunuyor.
Dr. Çelik'in eğitim fakültelerine yönelik çalışması bu açıdan önemli. Hangi üniversitenin, öğrencilerin yetenek ve kültürüne akademik olarak ne kattığını bulmaya çalışmış. KPSS, üç bölümden oluşuyor. Genel Yetenek, Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri. Toplam puan hesaplanırken, Genel Yetenek ve Genel Kültür puanının yüzde 30'ları, Eğitim Bilimleri'nin de yüzde 40'ı alınıyor.

ÖSS genel yeteneğe dayalı olduğu için yüksek puanlı öğrencilerin tercihi ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ, Hacettepe, Ankara ve İstanbul üniversiteleri yönünde oluyor. KPSS'deki puan dilimlerine bakıldığında da bu üniversitelerin Genel Yetenek puanında ön sıralarda yer aldıkları gözleniyor.

Ama verilen akademik eğitimin bir göstergesi olan Eğitim Bilimleri'nde tam bir perişanlık içerisindeler. Örneğin Fen Bilgisi Öğretmenliği'nde, Genel Yetenek sıralamasında, ilk beşi Boğaziçi, ODTÜ, Mersin, İstanbul ve Hacettepe paylaşıyor.

Genel Kültür ve Genel Yetenek'te ise tamamen farklı bir sıralama var.
ODTÜ ve Boğaziçi bu puan diliminde anacak 28 ve 29'uncu sırada yer alıyor.

İlk 5'ler şöyle:

Genel Kültür: Dicle, Fırat, Yüzüncüyıl, Selçuk, Mersin
Genel Yetenek: Fırat, Osmangazi, Hacettepe, Dicle, Dokuzeylül
Peki İngilizce Öğretmenliği'nde durum ne? İngilizce eğitim yapan büyük üniversitelerimiz hangi sırada? Puan türlerine göre işte ilk 5'ler:
Genel Yetenek: Boğaziçi, ODTÜ, Hukuk, Muğla, Dokuzeylül
Genel Kültür: Hacettepe, Selçuk, Muğla, İnönü, Çukurova, Boğaziçi (8), ODTÜ (21)
Eğitim Bilimleri: Gazi, Çukurova, Hacettepe, Mersin, Balıkesir, ODTÜ (18), Boğaziçi (21)
Sınıf Öğretmenliği'ndeki sıralama da hayli ilginç:
Genel Yetenek: Ege, Erciyes, Hacettepe, İstanbul, Anadolu
Genel Kültür: Erciyes, Mersin, Fırat, Selçuk, Gaziosmanpaşa
Eğitim Bilimleri: Erciyes, Mersin, Akdeniz, Ege, Fırat
İlköğretim Matematik Öğretmenliği'nde ise ODTÜ ve Boğaziçi yine alt sıralarda:
Genel Yetenek: Hacettepe, Erciyes, Anadolu, ODTÜ, Osmangazi, Boğaziçi (9)
Genel Kültür: Erciyes, Mersin, Gaziantep, Hacettepe, Dicle, ODTÜ (24), Boğaziçi (25)
Eğitim Bilimleri: Erciyes, Mersin, Gaziantep, Hacettepe, Anadolu, ODTÜ (23), Boğaziçi (26)
Bilgisayar Öğretmenliği de çok renkli bir tablo oluşturuyor:
Genel Yetenek: Boğaziçi, ODTÜ, Ege, Uludağ, Gazi, Bilkent (35)
Genel Kültür: Selçuk, Ege, Sakarya, Bahçeşehir, Gazi, ODTÜ (17), Boğaziçi (27), Bilkent (35)
Eğitim Bilimleri: Selçuk, Ankara, Anadolu, Çukurova, Ege, ODTÜ (22), Boğaziçi (34), Bilkent (36)

Abbas Güçlü / Milliyet

Her Hakkım Saklıdır®
|l|lllll|lll||ll||lll|
569076912008
SÜPERMEYDAN

DİĞER KONULARIM İÇİN TIKLAYIN
http://www.supermeydan.net/forum/image.php?type=sigpic&userid=59583&dateline=121882  6917

doğangüneş isimli Üye şuanda  online konumundadır  
Mesajı Digg'e ekleMesajı del.icio.us'a ekleMesajı Technorati'ye ekleMesajı FURL ekleSpurl this Post!Reddit! Wong this Post!
Sponsored Links
Alt 02-06-2007, 03:11 AM   #2
Aktif Uye

erkişi çok gurur duyuyorerkişi çok gurur duyuyorerkişi çok gurur duyuyorerkişi çok gurur duyuyorerkişi çok gurur duyuyorerkişi çok gurur duyuyorerkişi çok gurur duyuyorerkişi çok gurur duyuyorerkişi çok gurur duyuyorerkişi çok gurur duyuyorerkişi çok gurur duyuyor
Cevap: En Başarılı Hangi Üniversite?..

Çok ilginç ve güzel bir çalışma,

Ama daha ilginç olanı Erzurum (Atatürk), Samsun (19mayıs) ,Trabzon (KTÜ), Diyarbakır (Dicle) gibi üniversitelerin ve birçok özel üniversitenin ilk beşte hiçbir branşta olmaması manidar ve üzücü.
Benim dikkatimden kaçmadıysa üzüldüm.
erkişi isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Mesajı Digg'e ekleMesajı del.icio.us'a ekleMesajı Technorati'ye ekleMesajı FURL ekleSpurl this Post!Reddit! Wong this Post!

Seçenekler
Stil