![]() |
| | |||||||
İNSAN katogorisi Mustafa Kemal Atatürk forumu içinde "Mustafa Kemal’in Anadolu’ya Gönderilişi" başlıklı konu görüntüleniyor, "( NUTUK , sah.7 ) “ Beni İstanbul’dan nefiy ( sürgün ) ve teb’id ( uzaklaştırma , kovma ) maksadıyla Anadolu’ya gönderenler … … ) Kazım Karabekir Paşa , İstanbul- ..."
![]() |
| | LinkBack | Seçenekler | Stil |
| | #1 |
| Yeni Kayıt ![]() Üyelik tarihi: Jan 2008
Cinsiyet: Rep Gücü: 2 Rep: 110 ![]() ![]() | Mustafa Kemal’in Anadolu’ya Gönderilişi ( NUTUK , sah.7 ) “ Beni İstanbul’dan nefiy ( sürgün ) ve teb’id ( uzaklaştırma , kovma ) maksadıyla Anadolu’ya gönderenler … … )Kazım Karabekir Paşa , İstanbul- Şişli’deki evinde hasta olarak dinlenen Mustafa Kemal Paşa’ya “ Anadolu’ya geçme “ teklifinde bulunmuştu. Ve bu teklif kabul görmüştü. Karabekir Paşa “ Bir ay sonra ‘kalma arzusuna rağmen ‘ gönderildiğini daha sonra yazılarından öğrendim.” diyor. Sultan Vahidettin , Harbiye Nezaretinden ( Anadolu’daki karışıklıkları önlemek üzere ) görevlendirilecek subaylarla ilgili bir liste istemişti. Nezaret , en başta Mahmut Muhtar Paşa’nın ismi bulunan bir listeyi Padişah’a sundu. Padişah listeyi incelerken parmağını Mustafa Kemal Paşa’nın isminin üstüne koyunca Sadrazam (Başbakan) Ferit Paşa ismin yanındaki meşruhatı (Cumhuriyetçidir açıklaması ) işaret edince Vahidettin ,böyle bir ihtimale inanmadığını ve önem vermediğini belirtmişti. Nitekim zeki Mustafa Kemal ,Nutuk’ta bu gönderilişinin sürgün ve kovma (nefiy ve teb’id ) amacıyla yapıldığını belirtiyor. ![]() |
| | |
| Sponsored Links |
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
| | |