![]() |
| | |||||||
GİRİŞ katogorisi Köşe Yazarları (alıntı) forumu içinde "be hey dürzü" başlıklı konu görüntüleniyor, "Neyzen Tevfik'in Atatürk düşmanlarını hedef alan 'Be Hey Dürzü' şiirini dükkanına asan çiçekçi mahkemelik oldu. Sanık 'Atatürk'e hakaret'ten hakim karşısına çıkacak Ankara, önümüzdeki aylarda hiciv ustası Aziz Nesin'in öykülerine taş ..."
![]() |
| | Seçenekler | Stil |
| | #1 |
| Aktif Uye ![]() Üyelik tarihi: May 2007 Nerden: ank
Cinsiyet: Rep Gücü: 349 Rep: 34672 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | be hey dürzü Neyzen Tevfik'in Atatürk düşmanlarını hedef alan 'Be Hey Dürzü' şiirini dükkanına asan çiçekçi mahkemelik oldu. Sanık 'Atatürk'e hakaret'ten hakim karşısına çıkacak Ankara, önümüzdeki aylarda hiciv ustası Aziz Nesin'in öykülerine taş çıkartacak bir davaya sahne olacak. Neyzen Tevfik'in, Atatürk düşmanlarına hitaben yazdığı 'Be Hey Dürzü..!' adlı şiirini dükkanına asan bir çiçekçi, 'Ata'ya hakaret' suçlamasıyla yargılanacak. Meşhur şiirin, Neyzen Tevfik'in ölümünden 50 yıl sonra adliye koridorlarına uzanan öyküsü, Ankara'da genellikle bürokratların oturduğu Mesa Koru Sitesi'nde çiçekçilikle uğraşan Bülent Ulusoy'un sivri ifadelerle dolu dizeleri dükkanına asmasıyla başladı. Yobazlara 'Be Hey Dürzü' diye seslenen Neyzen Tevfik'in şiirini yanlış anlayanlar, 6 Kasım 2002 tarihinde '156 Jandarma imdat' telefonuna 'ihbarda' bulundu. Olay yerine giden jandarma ekibi duruma ve şiire el koydu. Hazırlanan olay yeri tespit tutanağında, 'Neyzen Tevfik adındaki şahıs tarafından yazılan şiirin, Atatürk portresinin altına asıldığı' belirtildi. Tutanakta, 'Atatürk hakkında hakaret türünde ifadelerin olduğu yazı indirilmiş ve inceleme için el konulmuştur' ifadesine yer verildi. İşlemler tamamlandıktan sonra çiçekçi Bülent Ulusoy hakkında Ankara 13'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde '2003/107E' dosya numarasıyla dava açıldı. Ulusoy, Ankara Cumhuriyet Savcısı Vahit Civelek'in hazırladığı iddianamede 'Atatürk'e açıkça hakaret' suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. Neyzen'i savunacak Önümüzdeki günlerde görülecek davada sanık avukatı Tahsin Adak Zeyrek, yalnızca müvekkilini değil, Neyzen Tevfik'i de savunacak. Mahkemeye savunma dilekçesi sunan Avukat Zeyrek, 'Neyzen Tevfik, Cumhuriyet hayranıydı. Ünlü ustanın Atatürk'ün ölümünden sonraki ruh hali, kardeşi Şefik Kolaylı'nın ağzından şöyle anlatılıyordu: 'Babam ve anamın vefatında Neyzen'in gözlerinden yaşlar akacak kadar ağladığını görmedim. O ölümü tabii addediyordu. Atatürk'ün ölümünde Pendik'te yanımdaydı. Radyodan Atatürk'ün vefatını duyunca hüngür hüngür ağlamıştı. Ömrümde bir defa Neyzen'in böyle ağladığını gördüm'' ifadelerine yer verdi. İşte Neyzen Tevfik'in Atatürk düşmanlarına seslendiği şiir: Ne ararsın Tanrı ile aramda Sen kimsin ki orucumu sorarsın? Hakikaten gözün yoksa haramda, Başı açığa niye türban sorarsın Rakı, şarap içiyorsam sana ne. Yoksa sana bir zararım içerim. İkimiz de gelsek kıldan köprüye Ben dürüstsem sarhoşken de geçerim. Esir iken mümkün müdür ibadet? Yatıp kalkıp Atatürk'e dua et. Senin gibi dürzülerin yüzünden, Dininden de soğuyacak bu millet İşgaldeki hali sakın unutma, Atatürk'e dil uzatma sebepsiz. Sen anandan yine çıkardın amma, Baban kimdi bilemezdin ********... NEYZEN TEVFİK KİMDİR Hiciv şairi Neyzen Tevfik, 1879 yılında Bodrum'da doğdu, 1953'te İstanbul'da öldü. Ney çalmayı Urla'da öğrendi. İzmir, Galata ve Kasımpaşa Mevlevihaneleri'ne gitti. Bir süre Mısır'da yaşadı. Eşref'in çıkardığı Deccal Dergisi'nde 2'nci Abdülhamit'i hicvettiği için gıyabında idama mahkum edildi, İkinci Meşrutiyet'te İstanbul'a döndü. Yaşamını, Cumhuriyet değerlerinin savunulmasına adadı. Cüppe ve şalvarı reddedib, setre ve pantolonu ilk giyen kişilerden oldu. Toplumsal kural ve baskılara uymadan yaşadı. Baskıyı, yobazlığı, din-mezhep ayrımcılığını, eşitsizliği, çıkarcı politikacıları, çağdaşlaşma adına özentili davranışları kınadı. İnanç özgürlüğünü, kadın haklarını savundu. Yaşamın acılarını, toplumdaki bozuklukları, haksızlıkları konu edindiği hicviyeleri dillerde ve gönüllerde yer etti. Lamia AYHAN - ANKARA http://www.aksam.com.tr/arsiv/aksam/...m/gundem4.html |
| | |
| Herşey Yarı Fiyatına.. |
| | #2 |
| Uye ![]() Üyelik tarihi: Jul 2008 Nerden: Fatihin fethi istanbul
Cinsiyet: Rep Gücü: 142 Rep: 14152 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cevap: be hey dürzü Büyük üstad Neyzen Tevfik. Lakin okuduğuma göre bu şiirin ona ait olmadığı bir başkası tarafından yazıldığı hatta birde bunun noterden tasdiklendiğidir. Gerçi bu noktada benim için kimin yazdığının pek önemi yok. Seviyorum bu şiiri :)
__________________ Pier lotide bir çay bardağı kırılmış, gördün mü ? |
| | |
| | #3 |
Cinsiyet: Rep Gücü: 349 Rep: 34672 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cevap: be hey dürzü bende seviyorum her kiminse........ |
| | |
| | #4 |
| Misafir..
| Cevap: be hey dürzü Konuyu açmakta biraz geç kalmış gibisiniz sanki:))) Zira bu tartışma 19 mayıs 2003 tarihindeydi:) Ayrıca bu şiir Neyzen Tevfik'in değil Asayiş şube müdürü Mutlu ÇELİK'indir. |
|
| | #5 |
Cinsiyet: Rep Gücü: 349 Rep: 34672 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cevap: be hey dürzü o tarihte forum yoktu...şimdi tek şiiri ekleyecektim yazımı kapatacaklardı şiirdende olacaktık ondan yani,yoksa tarih okuma özürlü değilim saol:) |
| | |
| | #6 |
| Uye ![]() Üyelik tarihi: Jul 2008 Nerden: Fatihin fethi istanbul
Cinsiyet: Rep Gücü: 142 Rep: 14152 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cevap: be hey dürzü İşte tamam MUTLU ÇELİK tamam doğrusunuz. Şiir ona aitti. Neyzen Tevfik'te olsa severdi sanırım bu şiiri.
__________________ Pier lotide bir çay bardağı kırılmış, gördün mü ? |
| | |
| | #7 |
| Misafir..
| Cevap: be hey dürzü Valla Neyzen Tevfik bu şiiri severmiydi bilemiyorum ama; ben Neyzen ile karşılaşmayı çok isterdim.Ne de olsa aynı telden çalıyoruz:))) |
|
| | #8 | ||
| Banned Üyelik tarihi: Jan 2007 Nerden: İSTANBUL Yaş: 24
Blog Mesajları: 1
Cinsiyet: Rep Gücü: 0 Rep: 32864 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cevap: be hey dürzü Alıntı:
Alıntı:
Be Hey Dürzü.. Şiirin yazarı tamamen gördüklerini hissiyatını yansıttığını belirtmiş şiirine.. Gelelim sana hisarlı kardeş sarı renkle işaretlenmiş yerde açılan dava ve tarihi yer almakta ayrıca davanın 2003 değil 2002 senesinde açılmış olduğu ibarede yer almakta sen bence bi gözlük al yada okumadan yorum yapma kardeş..Şiir konusu buraya bilgilendirmek maksadıyla makale şeklinde açılmış ve bir biyografide içermekte beş sene evvelki bir haberi tekrar açacak kadar kimse dikkatsiz değil hisarlı kardeş konuyu daha dikkatli okumadan yapacağın her yorum seni eğlence haline getirecektir bu akşam eğlendirdin bizi.. | ||
| | |
| | #9 | |
| Misafir..
| Cevap: be hey dürzü Sayın BAY X bayım; komik olan senmisin ben miyim acaba? haberin alındığı kaynağa bakarsan akşam gazetesinin 18 mayıs 2003 tarihini görürsün!!! aynı gazetenin 19 mayıs 2003 tarihli yazısına bakarsan eğer dumur olduğunu göreceksin. Zira bu tarihte gazetede bir düzeltme metni var Alıntı:
Bu cevabı sana Carpediemcan zaten şu şekilde veriyor "o tarihte forum yoktu...şimdi tek şiiri ekleyecektim yazımı kapatacaklardı şiirdende olacaktık ondan yani,yoksa tarih okuma özürlü değilim saol:)" Ayrıca benden sana tavsiye olsun benim yazdığım her mesaja kendi garip üslubunla cevap vermeye çalışma yoksa benim yazacaklarım sineği balyozla ezmeye benzer!!! | |
|
| | #10 | |
Cinsiyet: Rep Gücü: 349 Rep: 34672 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cevap: be hey dürzü Alıntı:
heyyy yazımı mahfetmeyin...!!!!!!!!sinek balyoz yakışmıyor ya....... | |
| | |
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
| |
| | |