![]() |
| | |||||||
GİRİŞ katogorisi Köşe Yazarları forumu içinde "Futbol üzerine bir zevzeklik de ben yazayım!" başlıklı konu görüntüleniyor, "Futbol üzerine bir zevzeklik de ben yazayım! Top yuvarlaktır, yuvarlak olduğu için hemen herkese “futbol üzerine ukala dümbelekliği” yapma fırsatı verir. Ukala dümbelekliği deyimi sanıldığı gibi ısırıcı, çürütücü, aşağılayıcı, hakaret ..."
![]() |
| | LinkBack | Seçenekler | Stil |
| | #1 |
| Aktif Uye ![]() Üyelik tarihi: Apr 2008 Nerden: Okyanus
Cinsiyet: Rep Gücü: 194 Rep: 19289 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Futbol üzerine bir zevzeklik de ben yazayım! Top yuvarlaktır, yuvarlak olduğu için hemen herkese “futbol üzerine ukala dümbelekliği” yapma fırsatı verir. Ukala dümbelekliği deyimi sanıldığı gibi ısırıcı, çürütücü, aşağılayıcı, hakaret dolu bir anlatım biçimi değildir. Bilir bilmez her konuya karışanlara, zevzeklik edenlere, haddini aşanlara halk dilinde “ukala dümbeleği” denir. Bu deyimin içinde; “zevzektir ama niyeti temiz, iyi bir insandır” hoşgörüsü de vardır. Top yuvarlaktır. Futbol basit oyundur. 150 yıldır değişmeyen 9 temel kuralı ve “galibiyet-mağlubiyet-beraberlik”le biten 3 ihtimalli sonucuyla her yaştan, her ırktan, her sınıftan; zengine de yoksula da, okumuşa da cahile de, demokrata da faşiste de, babaya da oğula da “zevzeklik etme” hakkı verir. Hayatında topa vurmamış. Sadece seyretmiş. Takım tutmuş. Tribünden bağırmış. Akıl öğretir. Sanırsın ki Jupp Derwall! Bir Alman antrenör vardı, GS’ye gelmişti, milli takımı da çalıştırmıştı. Jübilesini yapan Fatih Terim’i “antrenör olsun” diye yanına çırak olarak almayı da kabul etmişti. Derwall, ülkemizde uzun süre kaldı, dönerken de “Türkiye’deki futbol hatıralarını” anlatan bir kitap yazdı. O kitapta, “Türkiye’nin nüfusu 60 milyon (o yıllarda o kadardı) fakat 35 milyon dünya çapında antrenörü var. Başta spor yazarları ve TV, televole yorumcuları olmak üzere herkes bana ne yapamam gerektiğini söyeyip durdu” diye anlattı. *** Derwall haklıydı, o yıllarda ülkemizde kendisini futbol üzerine otorite sanan “35 milyon zevzek” bulunuyordu fakat “futbol oyununun bir matematiği olduğunu keşfedenlerin” sayısı 3 ile 5’ten fazla değildi. Aradan yıllar geçti. Nüfus arttı. 70 milyonu geçtik. Fatih Terim’e “hangi futbolcuyu hangi mevkide, maçın hangi dakikasında, nasıl oynatması gerektiğini” söyleyen “ukala dümbeleği zevzek” sayımız da arttı. Fakat gelişme de oldu. Futbola, onun matematiğiyle bakmaya çalışanların sayısı da arttı. Söz gelimi, dün gece Avrupa Kupası’nda çeyrek final maçını Hırvatistan ile oynayan Türk Milli Takımı da artık “futbolun matematiği”ne sarılıyor. *** İşte matematik: 90 dakikalık bir maç boyunca Türk Milli Takımı oyuncuları ortalama 1174 “pas” yapabiliyor. Hırvatlar ise aynı 90 dakika içinde 1234 pas. Maç boyunca paslar önemli. Fakat “iyi pas”lar daha önemli. Türkler 71 iyi pas veriyor. Hırvatlar ise 72. Hem “pas verme” de, hem “iyi pas verme” de, hem “iyi uzun pas” vermede, hem “iyi orta pas” vermede, hem “çapraz pas” vermede Hırvatlar, Türklerden bir çentikçik de olsa iyi. Geriye kalıyor kısa “pas” ve “iyi kısa pas” . Türk takımı sadece iyi kısa pasta Hırvat takımını bir parmakçık (Türk 74... Hırvat 73) geçebiliyor. Maçların sonuçları bizi yanıltmasın; yenmek-yenilmek, finale çıkmak-çıkamamak önemli değil. Milli maçlarda Türk takımının Avrupa Kupası boyunca yakaladığı başarı; bizim insanımızın “gizli bir potansiyeli” olduğunu gösterdi. “Türklerden adam olmaz, geridir-hödüktür-tembeldir-miskindir” diyenleri utandıran bu gizli potansiyel, bir uyarıcı bulunca ve matematiğine kavuşunca kendisini gösteriyor. Top yuvarlaktır. Zevzekleri teşvik eder. Necati Doğru Vatan
__________________ Yüreğinde zerre kadar art niyet ve riya taşıyan insan, benim yüreğimi göremez! |
| | |
| Sponsored Links |
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
| | |