![]() |
| | |||||||
İNSAN katogorisi Biyografi forumu içinde "Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu (1935 - .... )" başlıklı konu görüntüleniyor, "1935'te doğan Sinanoğlu, 1953’te Atatürk tarafından 1928 yılında kurulmuş TED Yenişehir Lisesini burslu olarak okudu ve birincilikle bitirdi. Okulun bursuyla kimya mühendisliği okumak üzere ABD'ye gitti. 1956’da ABD Kaliforniya Üniversitesi, ..."
![]() |
| | LinkBack | Seçenekler | Stil |
| | #1 |
| SUPER MODERATOR ![]() Üyelik tarihi: Mar 2007 Nerden: Samsun
Cinsiyet: Rep Gücü: 339 Rep: 33581 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu (1935 - .... ) 1935'te doğan Sinanoğlu, 1953’te Atatürk tarafından 1928 yılında kurulmuş TED Yenişehir Lisesini burslu olarak okudu ve birincilikle bitirdi. Okulun bursuyla kimya mühendisliği okumak üzere ABD'ye gitti. 1956’da ABD Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley Kimya Mühendisliği'ni birincilikle bitirdi. 1957’de Massachusetts Institute of Technology ' yi ( MIT ) 8 ayda birincilikle bitirerek Yüksek kimya Mühendisi oldu. 1960’ta Yale Üniversitesinde "asistant professor" (yardımcı doçent ) olarak çalışmaya başladı. 26 yaşında iken atom ve moleküllerin çok elektronlu kuramı ile "associate professor" (doçent) ve 50 yıldır çözülemeyen bir matematik kuramını bilim dünyasına kazandırdı ve "full professor" ( profesör ) ünvanını aldı. Bu ünvan ile modern üniversite tarihinin ve Yale Üniversitesi tarihinin en genç profesörü oldu. 1964’te ODTÜ'ye danışman profesör oldu. Yale Üniversitesinde ikinci bir kürsüye daha profesör olarak atandı. Dünyada yeni kurulmaya başlayan Moleküler Biyoloji dalının ilk birkaç profesöründen biri oldu. (Watson ve Crick sarmal modelindeki dna sarmalının çözelti içinde o halde nasıl durduğunu keşfeden adam - solvofobik kuvvet ) Amerikan Ulusal bilimler akademisine Üye olarak seçildi. Buraya seçilen ilk ve tek Türk oldu. İki defa Nobel' e aday gösterildi. Defalarca Nobel Akademisinin isteği üzerine Nobel'e adaylar gösterdi. Dünyanın sayısız yerinde sayısız buluşları ve teoremleri ile ilgili sayısız konferans verdi. 26 yaşından beri devam ettiği Yale Üniversitesinde Moleküler biyoloji ve kimya olmak üzere iki kürsüde profesör ve son 7 senedir görev yaptığı Yıldız Teknik Üniversitesinde ise Kimya dalında olmak üzere bir kürsüde Profesör olarak görevini sürdürüyor. alıntı
__________________ Sözlerini Tutmaya Alışkanlık Edenler Değerleri ile Yükselirler |
| | |
| Sponsored Links |
| | #2 |
| Aktif Uye ![]() Üyelik tarihi: May 2007
Cinsiyet: Rep Gücü: 132 Rep: 12933 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cevap: Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu (1935 - .... ) Çok güzel bir biyoğrafi eklemişsiniz, emeğinize sağlık. İlmi sahasının dışında türkçe eğitimi savunan ender bilim adamlarımızdan olduğu için hakettiği halde YÖK veya kurumlarında değerlendirilemeyen nadirlerdendir. Ha bu arada sevgili üye arkadaşım, değerli hocamızın dili de çok sivridir. İnandığı ve doğru bildiğini kişi veya kesimlere yaranmak için değil de öyle anlatımı tercih ettiği için yalın bir dille söyler de. ![]() Not: Anlamayanlar için değerli gülüm arkadaşımın, şahsıma ait bir eklenti özellik olarak sarfettiği söze karşılık yazılmıştır. İyi forumlar. |
| | |
| | #3 | |
| SUPER MODERATOR ![]() Üyelik tarihi: Mar 2007 Nerden: Samsun
Cinsiyet: Rep Gücü: 339 Rep: 33581 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cevap: Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu (1935 - .... ) Alıntı:
Not:Ha bu arada ben özel ve saydığım kişilere not yazarım(not yazmadıklarım özel değildir demiyorum),ama sen yine bu konunun şahsına ait olmayan yazını yazmaktan geri kalmamış ve yine kişisel mesajını bu başlığı kullanarak bana yönelik yazmışsın,bunu bana benim yazdığım şekilde dönüş olarak yapabilirdin...
__________________ Sözlerini Tutmaya Alışkanlık Edenler Değerleri ile Yükselirler Konu Gülüm tarafından (18-02-2008 Saat 10:50 AM ) değiştirilmiştir.. | |
| | |
| | |