![]() |
| | |||||||
Kültür, Sanat katogorisi Şiir forumu içinde "Eskilere Göre Yeniler" başlıklı konu görüntüleniyor, "Orhan Veli KANIK'ın öncülüğünü yaptığı garip akımı neticesinde Türk şiirinde nazmın yerini nesir aldı.Şöyleki;yeni şiirde ne kafiye var,ne uyak.Ne hece ölçüsü var ,ne de ahenk.Şimdikiler buldular kolayını şiir yazmanın;düz yazıyı ..."
![]() |
| | LinkBack | Seçenekler | Stil |
| | #1 |
| Altın Üye (haziran 2008) ![]() Üyelik tarihi: Dec 2006
Cinsiyet: Rep Gücü: 134 Rep: 13290 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Eskilere Göre Yeniler Orhan Veli KANIK'ın öncülüğünü yaptığı garip akımı neticesinde Türk şiirinde nazmın yerini nesir aldı.Şöyleki;yeni şiirde ne kafiye var,ne uyak.Ne hece ölçüsü var ,ne de ahenk.Şimdikiler buldular kolayını şiir yazmanın;düz yazıyı süslü cümlelerle koy alt alta ahanda sana şiir.Bi de matbaaya parayı bastırıp,akabinde kitap çıkardıktan sonra ben şairim diye cakayla gezinenler yok mu...Hey gidi eski şairler hey,nerde o destansı,ahenkli,bir su gibi billur,okudukça okunası gelen edebiyat şaheserleri...Sizi bilmem ama herkesin şairim diye yaftalandığı bugünlerde arıyorum mazide kalmış musiki yüklü nazımları. |
| | |
| Sponsored Links |
| | #2 |
| FORUM MODERATOR ![]() Üyelik tarihi: Jan 2007 Nerden: Sinop Yaş: 31
Cinsiyet: Rep Gücü: 70 Rep: 6841 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cevap: Eskilere Göre Yeniler Haklısınız..Eski şiirler daha içten,sürükleyici ve uyumlu idi..Şimdiki şarkılar bile eskisi gibi hoş değil..Konuşur gibi o an aklına ne geldiyse yazıyor sonra al sana şiir veya şarkı.... |
| | |
| | #3 |
Cinsiyet: Rep Gücü: 134 Rep: 13290 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cevap: Eskilere Göre Yeniler Bakınız Çamdeviren mahlaslı F.n.Çamlıbel ne de güzel yazmış ESKİLERE GÖRE YENİLER Zamane şairleri Yani'ye Kani derler İki satır dizince adına mani derler. Çaldıkları ıslığa saf şiir derler çoğu Çektikleri sıtmaya vahy-i rabbani derler. Altı saatlik ömrü olmayan şiire baki Altı asır yaşamış gazele fani derler. Nazma yumruk atanlar ya dahidir ya şair Musiki,renk ve mana koyana cani derler. Eskilerin bir ölmez şiir perisi vardı Yeniler böylesini görse zebani derler. Devrin şiirlerinde her kim mana ararken Aklını oynatırsa,idrak-i maani derler. |
| | |
| | #4 |
Cinsiyet: Rep Gücü: 134 Rep: 13290 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Şaka maka değil;hakikaten sevemiyorum şimdiki şiirleri.Düzyazı okur gibi,sanki yabancı bir metnin türkçe tercümesini inceliyorum gibi...Ben kafiyesiz şiirden tat a-la-mı-yo-rum arkadaş zorla mı.Süslü kelimeleri alt alta sıralayaraktan beyinleri dumura uğratacaklarına kafiye,hece ölçüsü,renk,musiki için beyin fırtınası yapsınlar artık.Ortalık şiir kitabından geçilmiyor,edebiyat da artık magazin malzemesi oldu, yazıklar olsun,bizleri edebiyattan soğutanlara lanetler olsun! |
| | |
| | #5 |
Cinsiyet: Rep Gücü: 134 Rep: 13290 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cevap: Eskilere Göre Yeniler Bu hususla ilgili kendi yazdığım bir şiirimi sizlerle paylaşmak isterim; YENİ ŞİİR ÜSTÜNE Bol bol şiir okudum zaman zaman Sevmedim kimini,çoğu bir saman. Düz yazıyı koymuşlar alt alta Bence benzemiyorlar bir halta. Buldular kolayını şiir yazmanın Şairiz diye cakayla dolaşmanın. Ne hece ölçüsü var ne uyak Sanıyorlar şiirleri çok kıyak. Mırıldandığımız,dinlediğimiz şarkının Güfteleri uyaklıdır unutmayın. Zaten bu zihniyet yüzündendir ki beyler! Yeni Karacaoğlanlar,Yunus Emre'ler, Aşık Veysel'ler gün ışığı bulamıyor, Şiirimiz gitgide balçığa bulanıyor. Duygu önemlidir şiirde,ben de biliyorum Lakin,musiki ve ahenk gereklidir diyorum. Her neyse,takdir sizindir,şiir sevenlerindir Nazma yumruk atanı eleştirenlerindir. |
| | |
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
| | |