FORUM SUPERMEYDAN  
Kültür Sanat ve Havacılık forumları Samsun Özel Armada Kız Öğrenci Yurdu key ödemeleri Tex reklam Alanı Tex reklam Alanı

Geri git   FORUM SUPERMEYDAN > EĞLENCE > Sohbet, Muhabbet, forum oyunları

"sorun söyleyelim abla".....

EĞLENCE katogorisi Sohbet, Muhabbet, forum oyunları forumu içinde ""sorun söyleyelim abla"....." başlıklı konu görüntüleniyor, ""güzin abla" 40 yılı aşkın bir süredir okurlarıyla dertleşen, onlara destek olmaya çalışan Güzin Sayar, herkesin tanıdığı "Güzin Abla", kökeni Reşat Nuri Güntekin ve Refik Halit Karay'a uzanan, köklü bir ..."

LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20-03-2008, 03:18 PM   #1
SUPER MODERATOR
Altın Üye (mayıs 2008)

güney - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
hak verilmez alınır!!!

güney çok gurur duyuyorgüney çok gurur duyuyorgüney çok gurur duyuyorgüney çok gurur duyuyorgüney çok gurur duyuyorgüney çok gurur duyuyorgüney çok gurur duyuyorgüney çok gurur duyuyorgüney çok gurur duyuyorgüney çok gurur duyuyorgüney çok gurur duyuyor
"sorun söyleyelim abla".....

"güzin abla"

40 yılı aşkın bir süredir okurlarıyla dertleşen, onlara destek olmaya çalışan Güzin Sayar, herkesin tanıdığı "Güzin Abla", kökeni Reşat Nuri Güntekin ve Refik Halit Karay'a uzanan, köklü bir ailenin kızıdır. Dedesi Mahmut Hayri Bey'e ait Erenköy, Ethem Efendi Caddesi'nde, haremlik ve selamlık bulunan eski dönemin o bağ köşkü diye tabir edilen ahşap bir köşkte 1922 yılında dünyaya geldi. Ne yazık ki, babasını çok genç yaşta kaybetti. Annesi Mediha Sayar, çok zeki ve çalışkan biriydi. Babası üst düzey bir devlet memuruydu. O yine de eşini kaybettikten sonra, 3 yaşındaki küçük Güzin'i alıp baba evine döndüğünde, ailesine yük olmamak için çalışmaya başladı. Alman mektebi mezunuydu. Üç lisan biliyordu. O dönemde, Türkiye'nin ilk çalışan kadınlarından biriydi.

Güzin Sayar, Harbiye Orduevi’nin karşısındaki evlerinden, Notre Dame De Sion Fransız Kız Lisesi’ne gidip gelirken, genç bir subaya aşık oldu. Annesinin muhalefetine rağmen, 16 yaşında o subayla evlendi. Son derece ince ruhlu, piyano çalan, mürebbiyelerle büyümüş bir genç kadınla, daha zor koşullarda yaşamış ve yatılı bir askeri okulda büyümüş olan bu genç adam pek bağdaşamamışlardı. Küçük kızları dünyaya geldikten bir süre sonra, eşinin başka bir kadını; hem de evli ve iki çocuklu bir kadını, sevmesi nedeniyle, ayrılmak zorunda kaldı. Birkaç yıl sonra evlendiği mimar Tayfur Şehbal ile de beş yıllık evliliğini de yine bir başka kadının araya girmesiyle noktalamak zorunda kaldı.

İLK KADIN GAZETECİLERDEN
Annesi Mediha Sayar, Yeni İstanbul gazetesinde muhasebe müdürü olarak çalışıyordu. Aynı gazetede tercüme yazılar yazarak mesleğe başlayan Güzin Sayar, daha sonra Son Havadis gazetesinde, "Sorun söyleyelim" adıyla 1960’lı yıllarda bir köşeye imza attı. Bu belki de, "Güzin Abla" köşesinin ilk işaretleriydi. İnsanların sorunlarına eğilme merakı onda gençlik yıllarında da varolan, özel bir yetenekti. İleriki yıllarda Akşam, Hür Vatan gibi gazetelerde "Derim ki" diye bir köşe yazısıyla devam etti. Bu arada magazin müdürü olarak çeşitli gazetelerde çalıştı. Çocukluğundan itibaren gazeteci olmak istemişti. Gerçekten de Türkiye’nin ilk 3-5 kadın gazetecisinden biridir.

Saklambaç gazetesinde ilk kez kendi adını taşıyan dertleşme köşesini ise 1971 yılında yazmaya başladı. Zaten o sıralarda aynı gazetede "Feride" adlı bir dertleşme köşesi vardı. Yazıişleri müdürleri, bu köşeyi "Güzin Abla Dertlerinizle Başbaşa" başlığıyla, kendi adıyla sürdürmesini uygun gördüler. Ve “Güzin Abla" köşesi böyle doğmuş oldu.

"Güzin Abla", olağanüstü güzel ve kültürlü bir kadın olduğu halde, ilginçtir; iki eşi tarafından da aldatılıp, terk edilmiş bir kadındı. Aynı zamanda çok onurlu bir insandı. İkinci evliliği ve ikinci hayal kırıklığından sonra, evliliğe noktayı koydu. Üstelik o sırada 35 yaşındaydı. Kendini kızına ve mesleğine adadı. Bir bakıma bir ekol olarak yarattığı Güzin Abla kavramı, bu başarısız iki evliliğin sonucudur denebilir.

Belki Güzin abla olarak hemcinslerinin, bitmek tükenmek bilmeyen dert ve sorunlarına eğilirken, bir anlamda kendi yaşadığı tecrübeleri onlarla paylaşmak istemiş olabilir. O sevgi dolu bir yürekti, insanlarla çok rahat iletişim kurabilen biriydi. Ve de en büyük özelliği inanılmaz hoşgörüsüdür.
güney isimli Üye şuanda  online konumundadır  
Mesajı Digg'e ekleMesajı del.icio.us'a ekleMesajı Technorati'ye ekleMesajı FURL ekle
Sponsored Links
Alt 21-03-2008, 12:16 PM   #2
SUPER MODERATOR
Altın Üye (mayıs 2008)

hak verilmez alınır!!!

güney çok gurur duyuyorgüney çok gurur duyuyorgüney çok gurur duyuyorgüney çok gurur duyuyorgüney çok gurur duyuyorgüney çok gurur duyuyorgüney çok gurur duyuyorgüney çok gurur duyuyorgüney çok gurur duyuyorgüney çok gurur duyuyorgüney çok gurur duyuyor
Cevap: "sorun söyleyelim abla".....

Yazılarıyla yıllardır Hürriyet okurlarının dertlerine çare olmaya çalışan Güzin Abla (Güzin Sayar), 85 yaşında hayata gözlerini yumdu. Bir süredir tedavi gören Sayar'ın kızı Feyza Algan, Güzin Abla'nın okurlarına cevap veriyordu. Feyza Algan, "Anneciğimi kaybettim. Güzin Abla'mız hakkın rahmetine kavuştu. Bütün okurlarının başı sağolsun" dedi.
güzin sayar ın kızı feyza algan halen annesinden devraldığı görevi sürdürüyor....İçinizde hiç "güzin abla" ya yazan varmıydı acaba merak ettim.yada ihtiyaç duydunuzmu??
Mesajı Digg'e ekleMesajı del.icio.us'a ekleMesajı Technorati'ye ekleMesajı FURL ekle
Alt 21-03-2008, 04:28 PM   #3
Uye

carpediemcan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
İNADINA YAŞAMAKK...

carpediemcan çok gurur duyuyorcarpediemcan çok gurur duyuyorcarpediemcan çok gurur duyuyorcarpediemcan çok gurur duyuyorcarpediemcan çok gurur duyuyorcarpediemcan çok gurur duyuyorcarpediemcan çok gurur duyuyorcarpediemcan çok gurur duyuyorcarpediemcan çok gurur duyuyorcarpediemcan çok gurur duyuyorcarpediemcan çok gurur duyuyor

güzin ablaya hiç yazı yazmadım ama hemen hemen tüm yazılarını cevaplamalarını okumaya çalışırdım.meslek olrakda işime yaradığı cümleleride oluyordu.allah rahmet eylesin.eline sağlık güney.
carpediemcan isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alt 21-03-2008, 04:36 PM   #4
SUPER MODERATOR
Altın Üye (mayıs 2008)

hak verilmez alınır!!!

Alıntı:
carpediemcan´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
güzin ablaya hiç yazı yazmadım ama hemen hemen tüm yazılarını cevaplamalarını okumaya çalışırdım.meslek olrakda işime yaradığı cümleleride oluyordu.allah rahmet eylesin.eline sağlık güney.
bende hep merak etmiştim aslında nasıl bir ruh hali insana bunu yaptırıyor diye.Gerçi o zamanlar psikyatri servisleri bu kadar revaçta değildi belkide ondan dır.
Alt 21-03-2008, 04:56 PM   #5
Uye

İNADINA YAŞAMAKK...

carpediemcan çok gurur duyuyorcarpediemcan çok gurur duyuyorcarpediemcan çok gurur duyuyorcarpediemcan çok gurur duyuyorcarpediemcan çok gurur duyuyorcarpediemcan çok gurur duyuyorcarpediemcan çok gurur duyuyorcarpediemcan çok gurur duyuyorcarpediemcan çok gurur duyuyorcarpediemcan çok gurur duyuyorcarpediemcan çok gurur duyuyor

" GAZETEDEKİ köşesiyle uzun yıllar okuyucularına dert ortağı olan Güzin Abla, F. Çiğdem Aydın’ın yüksek lisans tezine konu oldu. Aydın, Güzin Abla’yı, erkek okuyucuları da olduğu ve bir karşılaştırma yapma olanağı sunduğu için seçti. Köşe 14 ay boyunca izlendi ve konularına göre tasnif edildi. Analiz için seçilen aldatan eş, ayrılık gibi konular yedi ayrı kategoriye ayrıldı.
TÜM yanıtların birinci ortak özelliği, köşede sıklıkla "erkeklere güvenilmez" yargısının dile getirilişi. Bu ifadeyle, "erkeklerin kendisine ilgi gösteren bir kadına ilgisiz kalamadıkları" kastediliyor. İkinci ortak özellik, köşede kadın mektup sahiplerinin uzlaşmaya, meseleleri tatlılıkla halletmeye, karşısındakinin üstüne varmamaya davet edilmesi.

Güzin Abla analizi
• Köşede eşcinsellik bir sapma - hastalık olarak ele alınıyor ve tedavi öneriliyor. Eşcinsellik, kanser veya AIDS gibi tedavisi zor hatta imkânsız hastalıklar grubunda değerlendiriliyor.
• Ayrılık acısı çeken kadınlara, "sabırlı ol " gibi pasif, erkeklere "git tekrar konuş" gibi daha girişken yöntemler öneriliyor.
• Aldatan eğer erkekse, onun "O ünlü bunalım, zaman zaman böyle şeylere heveslenirler" diye üstü kapalı ifadelerle andropoza girdiği belirtiliyor.
• Aldatan eş eğer kadınsa, duruma göre "hoppa veya aile zoruyla evlendirilmiş kurban" olarak değerlendiriliyor.
• Kızlık zarıyla ilgili mektuplarda yazar kesinlikle onaylamadığını belirtmekle birlikte, kızlık zarını diktirmek isteyen okuyucularına bir doktorun adını ve telefonunu veriyor."
Alt 21-03-2008, 05:14 PM   #6
SUPER MODERATOR
Altın Üye (mayıs 2008)

hak verilmez alınır!!!

Alıntı:
" GAZETEDEKİ köşesiyle uzun yıllar okuyucularına dert ortağı olan Güzin Abla, F. Çiğdem Aydın’ın yüksek lisans tezine konu oldu. Aydın, Güzin Abla’yı, erkek okuyucuları da olduğu ve bir karşılaştırma yapma olanağı sunduğu için seçti. Köşe 14 ay boyunca izlendi ve konularına göre tasnif edildi. Analiz için seçilen aldatan eş, ayrılık gibi konular yedi ayrı kategoriye ayrıldı.
TÜM yanıtların birinci ortak özelliği, köşede sıklıkla "erkeklere güvenilmez" yargısının dile getirilişi. Bu ifadeyle, "erkeklerin kendisine ilgi gösteren bir kadına ilgisiz kalamadıkları" kastediliyor. İkinci ortak özellik, köşede kadın mektup sahiplerinin uzlaşmaya, meseleleri tatlılıkla halletmeye, karşısındakinin üstüne varmamaya davet edilmesi.

Güzin Abla analizi
• Köşede eşcinsellik bir sapma - hastalık olarak ele alınıyor ve tedavi öneriliyor. Eşcinsellik, kanser veya AIDS gibi tedavisi zor hatta imkânsız hastalıklar grubunda değerlendiriliyor.
• Ayrılık acısı çeken kadınlara, "sabırlı ol " gibi pasif, erkeklere "git tekrar konuş" gibi daha girişken yöntemler öneriliyor.
• Aldatan eğer erkekse, onun "O ünlü bunalım, zaman zaman böyle şeylere heveslenirler" diye üstü kapalı ifadelerle andropoza girdiği belirtiliyor.
• Aldatan eş eğer kadınsa, duruma göre "hoppa veya aile zoruyla evlendirilmiş kurban" olarak değerlendiriliyor.
• Kızlık zarıyla ilgili mektuplarda yazar kesinlikle onaylamadığını belirtmekle birlikte, kızlık zarını diktirmek isteyen okuyucularına bir doktorun adını ve telefonunu veriyor."
bence en çok kızlık zarı soruları geliyo güzin ablaya..bir ara bende okuyodum...eskiden
Alt 21-03-2008, 06:08 PM   #7
Uye

İNADINA YAŞAMAKK...

"Rumuz: Kadersiz Kız

11 yaşımda ağabeyimin tecavüzüne uğradım.

Merhabalar Güzin abla başımdan çok korkunç bir olay geçti. 11 yaşımda öz ağabeyim tarafından tecavüze uğradım. Benimle zorla ilişkiye girdi 4 ya da 5 defa toplam …annem evden gidince geliyordu yanıma. ben çocuk yaşta olduğum için utandım; kimselere bir şey diyemedim.. beni korkuttu kimseye bu konuyu açamadım ama işin kötüsü kızlığım bozuldu mu bozulmadı mı diye şüphe var içimde… Şu an birini seviyorum o da beni seviyor… İnşallah yaza nişanlanacağız ama o bekarete çok önem veriyor… Bu konuda konuştuğumuzda belli ediyor. ona bu sorunumu anlatamadım. N asıl anlatırım ki anlatsam gidip ağabeyimle tartışabilir, ya da elinden bir kaza çıkacak, yada beni terk edecek…korkuyorum onu çok seviyorum ve beni terk etmesinden korkuyorum anlatmasam yada kız çıkmazsam ilk gecede o zaman daha kötü olacak… bunu düşünmek bile istemiyorum .O kadar karasızım ki lütfen Güzin abla bana da yardım elini uzat ,cevap ver …intihar etmeyi bile düşünüyorum bazen ama sevdiğim insan geliyor aklıma vazgeçiyorum.Doktora gitmeyi düşündüm ama utandığım için gidemedim …Cevabını nerede okuyacağımı söylersen sevinirim. "
güzin abla:
"Allah bu tür insanlara mutlaka bir ceza vermeli… Bu insanlara insan demek bile gelmiyor içimden…kızım, çok üzüldüm ama keşke bu olayı anında ailene anlatsaydın… eminim bir çare bulurlardı… Zaten bunu yapanların en büyük desteği, karşılarındaki insanı korkudan sindirmiş olmalarıdır…

Bir doktora gidip, durumuna baktırabilir, olayı da anlatabilirsin…neden olmasın, hatta bir hanım doktor sana anlayış gösterebilir…belki de çocukluğunda geçirdiğin bir kaza sonunda böyle bir şey olduğuna dair sana bir rapor verebilir…

İntihar da ne demek? Tam tersi yaşayacaksın, mutlu olacaksın, bu kötü günleri unutacaksın. Bak madem böyle efendi bir genç bulmuşsun, seni seven ve düşünen bir insan…o zaman daha ne istiyorsun… evlenir mutlu olursunuz inşallah… bu olayı ona anlatmak zorunda değilsin…hem belki gerçekten ciddi bir şey olmamıştır… 11 yaşında ne olup bittiğini anlayamamışsındır ki…mutlaka bir doktorla görüş, belki de kuşkulandığın gibi değildir, seni rahatlatır…"
Alt 21-03-2008, 06:26 PM   #8
SUPER MODERATOR
Altın Üye (mayıs 2008)

hak verilmez alınır!!!

Alıntı:
"Rumuz: Kadersiz Kız

11 yaşımda ağabeyimin tecavüzüne uğradım.

Merhabalar Güzin abla başımdan çok korkunç bir olay geçti. 11 yaşımda öz ağabeyim tarafından tecavüze uğradım. Benimle zorla ilişkiye girdi 4 ya da 5 defa toplam …annem evden gidince geliyordu yanıma. ben çocuk yaşta olduğum için utandım; kimselere bir şey diyemedim.. beni korkuttu kimseye bu konuyu açamadım ama işin kötüsü kızlığım bozuldu mu bozulmadı mı diye şüphe var içimde… Şu an birini seviyorum o da beni seviyor… İnşallah yaza nişanlanacağız ama o bekarete çok önem veriyor… Bu konuda konuştuğumuzda belli ediyor. ona bu sorunumu anlatamadım. N asıl anlatırım ki anlatsam gidip ağabeyimle tartışabilir, ya da elinden bir kaza çıkacak, yada beni terk edecek…korkuyorum onu çok seviyorum ve beni terk etmesinden korkuyorum anlatmasam yada kız çıkmazsam ilk gecede o zaman daha kötü olacak… bunu düşünmek bile istemiyorum .O kadar karasızım ki lütfen Güzin abla bana da yardım elini uzat ,cevap ver …intihar etmeyi bile düşünüyorum bazen ama sevdiğim insan geliyor aklıma vazgeçiyorum.Doktora gitmeyi düşündüm ama utandığım için gidemedim …Cevabını nerede okuyacağımı söylersen sevinirim. "
güzin abla:
"Allah bu tür insanlara mutlaka bir ceza vermeli… Bu insanlara insan demek bile gelmiyor içimden…kızım, çok üzüldüm ama keşke bu olayı anında ailene anlatsaydın… eminim bir çare bulurlardı… Zaten bunu yapanların en büyük desteği, karşılarındaki insanı korkudan sindirmiş olmalarıdır…

Bir doktora gidip, durumuna baktırabilir, olayı da anlatabilirsin…neden olmasın, hatta bir hanım doktor sana anlayış gösterebilir…belki de çocukluğunda geçirdiğin bir kaza sonunda böyle bir şey olduğuna dair sana bir rapor verebilir…

İntihar da ne demek? Tam tersi yaşayacaksın, mutlu olacaksın, bu kötü günleri unutacaksın. Bak madem böyle efendi bir genç bulmuşsun, seni seven ve düşünen bir insan…o zaman daha ne istiyorsun… evlenir mutlu olursunuz inşallah… bu olayı ona anlatmak zorunda değilsin…hem belki gerçekten ciddi bir şey olmamıştır… 11 yaşında ne olup bittiğini anlayamamışsındır ki…mutlaka bir doktorla görüş, belki de kuşkulandığın gibi değildir, seni rahatlatır…"
yani ortada bu kadar önemli bir durum varken ne denir şimdi bu güzin hanıma;ensest malesef ülkemizde çok yaygın fakat çözümü asla bu değil.....

Seçenekler
Stil

Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 04:53 PM .