FORUM SUPERMEYDAN  

Geri git   FORUM SUPERMEYDAN > TARTIŞMA (polemik) > Serbest Kürsü

Web Tasarım Estetik R R key ödemeleri R R R R Alışveriş

Ön Yargılı Olma

TARTIŞMA (polemik) katogorisi Serbest Kürsü forumu içinde "Ön Yargılı Olma" başlıklı konu görüntüleniyor, "İçinde yaşadığımız toplumdaki bir çok sorunun ana nedeni, bireylerin yeterli bilgiye sahip olmadan olayları yorumlamasıdır.. Çevremizi hep yargılarız. Hayatımız olsaydımlarla doludur. Ama insanlar yapılması gerekeni layıkı ile yapmazlar. Bulunduğu konumda ..."

Seçenekler Stil
Alt 11-10-2008, 03:27 AM   #1
SUPER MODERATOR

doğangüneş - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Asiller idare ederler. Acizler şikayet ederler. Basitler iftira ederler...

Blog Mesajları: 8
doğangüneş çok gurur duyuyordoğangüneş çok gurur duyuyordoğangüneş çok gurur duyuyordoğangüneş çok gurur duyuyordoğangüneş çok gurur duyuyordoğangüneş çok gurur duyuyordoğangüneş çok gurur duyuyordoğangüneş çok gurur duyuyordoğangüneş çok gurur duyuyordoğangüneş çok gurur duyuyordoğangüneş çok gurur duyuyor
stat Ön Yargılı Olma

İçinde yaşadığımız toplumdaki bir çok sorunun ana nedeni, bireylerin yeterli bilgiye sahip olmadan olayları yorumlamasıdır.. Çevremizi hep yargılarız. Hayatımız olsaydımlarla doludur. Ama insanlar yapılması gerekeni layıkı ile yapmazlar. Bulunduğu konumda ve mevkide yapmamız gerekenleri yapmayız. Ön yargılar birçok istenmeyen sonuçları doğurur.

Ön yargılar, 18. yüzyıldan itibaren dünya üzerinde oynanmaya başlayan çok sinsi ve egoist politikalar yüzünden karmaşık bir yapı kazanmıştır. Dünyaya baktığımızda geri kalmış toplumların ve ülkelerin hep sorun oluşturduklarını görürüz. Gelişmiş ülkelerin araştırma grupları dünya yüzeyinde huzur içinde yaşamalarını ve müreffeh olmalarını geri kalmış ülkelerde oluşan ön yargılı hareketlere borçludur.

Tarihçilerin dediği gibi; dünya siyasetinde böl, parçala ve yut hakimdir. Bu özdeyiş her zaman geçerliliğini korumaktadır. İletişim ve teknolojideki gelişmeler toplumların bilgi seviyesini hızla yükseltmektedir. Bununla birlikte hızlı iletişim bilinçli olarak toplumlarda kargaşa ve bozgunculuk oluşturmak için de kullanılabilmektedir. Boşuna dememişler "çamur at izi kalsın" diye. İyi insanların başarılı olması kolay değildir. Yine ünlü fizikçi Einstein’ın söylediği rivayet edilen bir söz var. "insanlardaki önyargıyı parçalamak benim atomu parçalamamdan çok daha zor".

İngilizce'nin bir dünya dili haline gelmesiyle, bu dili çok iyi öğreten istihbaratçıların gelişmekte olan ülkelerde çok etkili olmaktadırlar. Böylece toplumlar farkına varmadan istenilen olayların içine atılabilmektedir.

Aydınların çok dikkatli olmaları ve toplumda etkili olmaları sayesinde birçok kargaşa önlenebilecektir. Hangi aydının ülkesini seven, hangisinin ise hain olduğunu tespit etmek ise gerçekten zordur.

Birçok kargaşanın temelinde yatan önyargının ne kadar zararlı olduğunu elektronik postama gelen bir hikaye ile açıklamak istiyorum. Hikayeye göre uzaklarda bir köyde, kocası, çocuğu doğmadan ölmüş, tek başına yaşayan hamile bir kadın kendisine arkadaş olması açısından dağda yaralı olarak bulduğu bir gelinciği evinde beslemeye baslar. Gelincik kadının yanından bir an bile ayrılmaz.
Her ne kadar evcil bir hayvan olmasa da, oldukça uysallaşır. Bir kaç ay sonra kadının çocuğu doğar. Tek başına tüm zorluklara göğüs germek ve yavrusuna bakmak zorundadır. Günler geçer ve kadın bir gün bir kaç dakikalığına da olsa evden ayrılmak ve yavrusunu evde bırakmak zorunda kalır... Gelincikle bebek evde yalnız kalmışlardır. Aradan biraz zaman geçer ve anne eve gelir. gelinciği ve kanlı ağzını görür. Anne çıldırmışçasına gelinciğe saldırır ve oracıkta öldürür hayvanı. Tam o sırada içerdeki odadan bir bebek sesi duyulur.

Anne odaya yönelir... Ve odada beşiği, beşiğin içindeki bebeği ve bebeğin yanında duran parçalanmış bir yılanı görür.

Aydınlık yarınlar için daha fazla eğitim, daha fazla bilgi ve tabii ki daha fazla sorgulamak dileğiyle...

kaynak
Herşey Yarı Fiyatına..
Alt 11-10-2008, 01:46 PM   #2
SUPER MODERATOR

orkuorkun - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
going means,going far. Going far means Returning

orkuorkun çok gurur duyuyororkuorkun çok gurur duyuyororkuorkun çok gurur duyuyororkuorkun çok gurur duyuyororkuorkun çok gurur duyuyororkuorkun çok gurur duyuyororkuorkun çok gurur duyuyororkuorkun çok gurur duyuyororkuorkun çok gurur duyuyororkuorkun çok gurur duyuyororkuorkun çok gurur duyuyor
Cevap: Ön Yargılı Olma

mantikli ve guzel bir yazi. Butun toplumu ilgilendiren bir problem onyargi.
orkuorkun isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Mesajı Digg'e ekleMesajı del.icio.us'a ekleMesajı Technorati'ye ekleMesajı FURL ekleSpurl this Post!Reddit! Wong this Post!
Alt 11-10-2008, 02:14 PM   #3
Super Aktif

aliÖZDEMİR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
BEN KENİMİ BEĞENMİYORUM.... BENİ BEĞENENLERİDE BEĞENMİYORUM......

Blog Mesajları: 17
aliÖZDEMİR çok gurur duyuyoraliÖZDEMİR çok gurur duyuyoraliÖZDEMİR çok gurur duyuyoraliÖZDEMİR çok gurur duyuyoraliÖZDEMİR çok gurur duyuyoraliÖZDEMİR çok gurur duyuyoraliÖZDEMİR çok gurur duyuyoraliÖZDEMİR çok gurur duyuyoraliÖZDEMİR çok gurur duyuyoraliÖZDEMİR çok gurur duyuyoraliÖZDEMİR çok gurur duyuyor

[QUOTEGelincikle bebek evde yalnız kalmışlardır. Aradan biraz zaman geçer ve anne eve gelir. gelinciği ve kanlı ağzını görür. Anne çıldırmışçasına gelinciğe saldırır ve oracıkta öldürür hayvanı. Tam o sırada içerdeki odadan bir bebek sesi duyulur.

Anne odaya yönelir... Ve odada beşiği, beşiğin içindeki bebeği ve bebeğin yanında duran parçalanmış bir yılanı görür.

Aydınlık yarınlar için daha fazla eğitim, daha fazla bilgi ve tabii ki daha fazla sorgulamak dileğiyle...

Ders çıkarmamız gereken bir gerçek.
Olayın hikmetini ve gerçeğini anlamadan figanlar kopartırız bazı zaman. Kişiyi okumadan onun hakkında kanaat yürütmek... ön yargının ta kendisi olsa gerek.

Emeğinize sağlık kardeşim.

Konu aliÖZDEMİR tarafından (11-10-2008 Saat 02:28 PM ) değiştirilmiştir.
aliÖZDEMİR isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Mesajı Digg'e ekleMesajı del.icio.us'a ekleMesajı Technorati'ye ekleMesajı FURL ekleSpurl this Post!Reddit! Wong this Post!
Alt 12-10-2008, 03:25 AM   #4
SUPER MODERATOR

doğangüneş - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Asiller idare ederler. Acizler şikayet ederler. Basitler iftira ederler...

Blog Mesajları: 8
doğangüneş çok gurur duyuyordoğangüneş çok gurur duyuyordoğangüneş çok gurur duyuyordoğangüneş çok gurur duyuyordoğangüneş çok gurur duyuyordoğangüneş çok gurur duyuyordoğangüneş çok gurur duyuyordoğangüneş çok gurur duyuyordoğangüneş çok gurur duyuyordoğangüneş çok gurur duyuyordoğangüneş çok gurur duyuyor

Alıntı:
orkuorkun´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
mantikli ve guzel bir yazi. Butun toplumu ilgilendiren bir problem onyargi.
Teşekkürler orkuorkun.Toplum olarak çok önyargılıyız birkere.Paranoyak bir millet olmuşuz.İşşallah düzeliriz..

Alıntı:
[QUOTEGelincikle bebek evde yalnız kalmışlardır. Aradan biraz zaman geçer ve anne eve gelir. gelinciği ve kanlı ağzını görür. Anne çıldırmışçasına gelinciğe saldırır ve oracıkta öldürür hayvanı. Tam o sırada içerdeki odadan bir bebek sesi duyulur.

Ders çıkarmamız gereken bir gerçek.
Olayın hikmetini ve gerçeğini anlamadan figanlar kopartırız bazı zaman. Kişiyi okumadan onun hakkında kanaat yürütmek... ön yargının ta kendisi olsa gerek.

Emeğinize sağlık kardeşim.
Haklısınız Ali bey.Her insanın önyargıları olur gayet doğaldır.Ama önyargı bir insana fırsat verilmeden, onu tanımaya çalışmadan davranışlarımıza yada sözlerimize yansıtılmamalıdır.Zaten yansıtılıyorsa hemen bu bir davranış bozukluğudur ciddi şekilde.
Alt 12-10-2008, 04:01 AM   #5
Aktif Uye

erkişi çok gurur duyuyorerkişi çok gurur duyuyorerkişi çok gurur duyuyorerkişi çok gurur duyuyorerkişi çok gurur duyuyorerkişi çok gurur duyuyorerkişi çok gurur duyuyorerkişi çok gurur duyuyorerkişi çok gurur duyuyorerkişi çok gurur duyuyorerkişi çok gurur duyuyor

Konu güzel işlenmiş ve bazende işimize geldiği veya hoş göründüğü için tutarız bu sözü.

Kelimeleri tek tek ve bir yaşam sürecinde ele alırsak bakınız ne sonuç çıkacak!

Ön: İlk veya tek veya önceden olan yapılan bir eylem veya durumu anlatan bir kelime me? evet.

Yargı: Toplum ve yaşamda doğru kararın sonucuna Yargı veya Kanaat demiyormuyuz? Evet.
Ön yargının oluşması için gerekli şartlar, bu cümlelerle beraber toplumsal yaşam, kültür, dil, din ve benzeri bağlılık veya inanç sistemleri ile akılıda gerektiriyormu? evet.

Peki bu ön yargı bir çok defa sezgi şeklinde de insan denen mahluka faydalı oluyormu? ki çoğumuz bu sezgimize güvenir ve bir çok konuda doğruyu önceden sezdiğimizden, anladığımızdan, bildiğimizden dolayı içten içe sevinmez miyiz? evet. bu kadar olumlu veya doğru yönü olan Ön yargını bir veya bir kaç hata sonucu tu kaka yapılması nedir? BANA GÖRE BUDUR kasdedilen kötü niyetli ÖN YARGI.

Mesela ön yargılı olmayalım ve ateş alevi elimize zarar vermez belki diyelim mi?

Konu bakış açısına göre yön bulur ama birileri gibi kısa veya dar bakmak yerine negatif değil pozitif yönleride olduğunu kabul etmeliyiz. Birikimler ne kadar zenginse ön yargılar doğru sonuca insanı daha çabuk ulaştırır unutmayalım.

Emeğinize sağlık.
erkişi isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alt 12-10-2008, 05:31 AM   #6
Uye

fadilgenc - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
SEN BANA BAKMA, BEN BAKTIĞIN YERDE DURURUM..

fadilgenc ün'ün ötesinde bir şöhretfadilgenc ün'ün ötesinde bir şöhretfadilgenc ün'ün ötesinde bir şöhretfadilgenc ün'ün ötesinde bir şöhretfadilgenc ün'ün ötesinde bir şöhretfadilgenc ün'ün ötesinde bir şöhretfadilgenc ün'ün ötesinde bir şöhretfadilgenc ün'ün ötesinde bir şöhret

bende bununla ilgili çok güzel bir hikaye okumuştum..

Alimin birine sormuşlar en çok kimi seviyorsun diye. Alim Terzimi çok seviyorum demiş. neden demişler Alim'e, alimde çünkü terzim her gittiğimde benim ölçümü yeniden alıyor ama diğer insanlar kafalarında ilk görüntün neyse seni öyle yadırgar onların gözünde hiç değişme ihtimalin yoktur. Terzim öyle değil değişme ihtimalim var diyerek her zaman ölçümü alır. Bundan dolayı terzimi çok seviyorum der...
fadilgenc isimli Üye şimdilik offline konumundadır  

Seçenekler
Stil