![]() |
| | |||||||
TARTIŞMA (polemik) katogorisi Serbest Kürsü forumu içinde "Kapanmak buysa.." başlıklı konu görüntüleniyor, "Alıntı: Bende sizin samimi görüşünüzü açıklamanıza teşekkür ediyorum. Ama forumda bir hassaslık var ve birilerinin incineceği endişesi ile bugüne kadar edilen laflardan daha ölçülüsüne özellikle mod ve adminlerimiz hassa olduğunu ..."
![]() |
| | LinkBack | Seçenekler | Stil |
| | #21 | |
| SUPER MODERATOR ![]() Üyelik tarihi: Jul 2007 Nerden: Ankara
Rep Gücü: 63 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cevap: Kapanmak buysa.. Alıntı:
11. Forum yöneticilerini ve kullanıcılarını küçümser davranışlar sergilemek uyarısız sistemden uzaklaştırılma nedenidir. Arkadaşlar yorum yazmak istemiyordum aslında ama bende görüşlerimi belirtmek istedim. Başörtüsü konusunda kimse bir yere varamaz. Asla her iki tarafta mutlu olamaz. Ben kendi görüşümü söyleyim ben başörtüsüne karşı değilim! Fakat bu dönem içerisinde karşıyım. Dikkat ediyorum bunu artık hırs haline getirdi insanımız. Aslında bu mitinglere giden (herkes için demiyorum) sözde laikler fakat uygula desen uygulayamazlar. Atatürk ilkelerini say desen sayamazlar. Ama asıl korkulan şey laiklik değildir! Bunun ısrarla altını çizmek istiyorum. Kimse laiklik elden gidecek diye korkmuyor. İnsanların korktukları şey 1982 anayasasından hatıryacagınız gibi yasaklanma olayı! Önceki yıllarda hiçbir şekılde kimsenin başındaki örtüye dedikleri birşey yoktu. Fakat siyasi partıler saolsunlar oy almak için kimi ne yazak ki Dini alet ederek propaganda yapmışlardır. Üniversiteler karışmıştır. Şimdi diyeceksiniz peki neden giremiyor niçin başörtülü kişinin okumak hakkı olmuyor? Arkadaşlar ne yazıkki üzülerek söylüyorum bunu bizim milletimiz herşeyi abartan bir millettir. Eğer şu anda serbest olursa demiş oluyorsun ki başörtü kişinin dini inancı ve dini inancını ortaya koymakta özgürdür Sen bu lafı derken dier başı açık öğrencini sen dinsizsin takmıyorsun konumuna düşürüyorsun. Diyeceksiniz saçmalamayın böyle saçmalık olmaz! Evet efendım bal gibi olur bugün İranı göstermeyecem size yaşanan örnegini verecem. Bugün Endonezya bildiğiniz gibi dünyada en çok Müslüman bu ülkede yaşamaktadır. Burada da aynı bizim ülkemizde oldugu gibi üniversitelere dini simgeyle girmek yasaktı. Daha sonra bu rejim yıkıldı ve serbest oldu. Sonucunu merak ediyorsanız söyleyim. Şu anda Endonezya üniversitesinde 1 tane başı açık kız yok. Aşırı baskı yüzünden herkes üniversitede okumak için kapanmak zorunda. Ve yine bu ülkede birşey daha söyleyim hatta liselerde bile herkes kapalı şu anda! Herkes sayıyor şu kadar prof. serbest olsun dıyor bu kadar kişi serbest olsun diyor şu kadar kişi olmasın dıyor. Fakat dikkat ettiniz mi bilmiyorum ama Eski yılları anımsayın ve üniversite hocalarının din veya siyaset konusunda karşıt fikirli oldugu günleri hatırlayın. İşte en kötüsüde bu üniversitelerin karışması ögrencilerin karşı karşıya gelmesi demek evlerde et kesilen satırların ortaya cıkması demek, gencecik çocukların birbirlerini yaralaması hatta öldürmesi demek, üniversitelerin karışması demek sokaklara inmesi demek daha sonra bireylere daha sonra ülkenin karışması demek. Ülkenin karışması demek sıkı yönetim demek sıkı yönetim demek ülkenin 20 yıl geriye gitmesi demek. Ben bundan farklı bir sonuc bulamıyorum. Ne kadar masum ınsan varsa aralarda ortalıgı karıstıracak bırılerı cıkıyor ve buda bu sebeplere yol acıyor. Siz hiç düşündünüzmü başörtülü bir doktor? Ya ben erkek hastaları muayne etmeyecem derse? O zaman ne cevap verılecek merak edıyorum. Deniliyor ki üniversitelerde serbest olsun. Kamu kurumlarında yasak. E arkadasım akıl var mantık var üniversitede başını açmayan birisi kamu kuruluslarında nasıl açsın? Deniliyorki üni. ye girişler sadece başörtü(önden baglama) şeklinde olsun. Bu sefer sorulan soru ya çarşaflı birisi çarşafını ıkı ucunu önden baglarsa ona nasıl engel olacaz? Peki hadi serbest oldu kara çarşaflı cübbeli sarıklı kişilerin girişi nasıl engellenecek? Farklı dine mensup olanlar kendı din gerekleriyle girmeye çalıstıgında nasıl engel olunacak? Devlet herkesin şahsi çıkarları dogrultusunda kararlar almamalı toplumum şahsı cıkarları ortak payları dogrultusunda karar almalıdır. İşte bu yüzden sadece bu dönem içerisinde karşıyım. Yoksa benim için başörtülü veya değil hiçbir sorunum olamaz. Benim için insanların kafalarının üstü değil içi önemlidir. Düşünceler fikirler önemlidir. Fakat şu dönemde tartışılacak konu değil. Dikkat edin % oranları başörtülü okuyamayan kişilerin oranı sadece %1lerde ve yine dikkat edin gelir düzeyi al sınırda olan ailelerin hiçbirinin çocukları üniversite okumuyor ve yine dikkat edin gelir düzeyi en üst düzeyde olan insanların çocukları %89 oranında üniversitede buda demek oluyor kı ugraşacak bir eğitim sorunumuz var bence başörtüsünden daha önemli. Küçük problemlerle insanların kafasını karıştırmaya insanları karşı karşıya getirmeye gerek yok. | |
| | |
| Sponsored Links |
| | #22 |
| Yeni Uye ![]() Üyelik tarihi: Jul 2007 Yaş: 24
Rep Gücü: 19 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cevap: Kapanmak buysa.. can dündarın okuduğum bi yazısını sizlerle paylaşmak isterim. Eski Tahran Büyükelçisi Korkmaz Haktanır'ın eşi Handan Haktanır'dan uyarı var: "İran'da örtü okula sinsice girdi; 3 yılda herkes örtündü" Önceki gece NTV'de akademisyenlerle türbanı tartışıyorduk, ki internet adresimize bir mektup düştü. Tahran'da yaşamış, "adının açıklanmasını istemeyen" bir diplomat eşi, İran'daki örtünme konusundaki deneyimini aktarıyor, Türk kadınlarını uyanık olmaya çağırıyordu. İsmi kontrol ettik; doğruydu. Mektup, 1991-94 yılları arasında Türkiye'nin Tahran Büyükelçiliği'ni yapan Korkmaz Haktanır'ın eşi Handan Haktanır'dan geliyordu.Yayında isim vermeden, mektuptan bölümler okudum. Yayından sonra da kendisine ulaşıp mektubun tam***** bu köşede yer vermek için iznini istedim. İşte Handan Haktanır'ın "türban uyarısı": "Ruj süreni sopaladılar" "Tahran'da görev yapmış bir diplomatın eşi olarak, türban konusunda düşündüklerimi bir iki cümleyle ifade etmek isterim: Tayin yerimiz olan Tahran'a uçağımız inerken 'hicab'ımı başıma geçirdiğimde kendimi şöyle teselli ediyordum: 'Nasıl olsa burası benim ülkem değil. Birkaç yıl dişimi sıkar katlanırım. Çok şükür ki biz Atatürk kızlarıyız ve böyle şeyler bizim başımıza gelmez.' Tahran'daki görev süremiz boyunca (gayrimüslimler de dahil olmak üzere) 'hicab'sız dolaşan tek bir kadın görmedim. Bir yabancı diplomatın eşi, şapka takarak bu yasağı delmeyi denedi, ancak devrim polisleri kendisini derhal ikaz ettiler. Bir başkasının eşi ruj sürdüğü için karakola alındı ve ellerine sopalarla vuruldu. Bu hanım bir keresinde 'Eğer Müslümanlık buysa, Hıristiyan olduğum için çok şanslıyım' demişti. "Süreç 3 yılda tamamlandı" "Tayinimizin ilk günlerinde İranlı hanım dostlarım bana sürekli olarak Türk kadınlarının dikkatli olmalarını ve erkeklerin bilinçaltındaki güvensizlik duygularından ve endişelerden kaynaklanan bu uygulamanın, sinsice ve adım adım geldiğini söylüyorlardı. Bir gün okullarına gittiklerinde kapıda 'Bundan böyle hicabsız derslere giremeyeceklerine' dair bir kâğıt bulmuşlardı. Dedikleri kadarıyla, sürecin tamamlanması üç yıl almıştı. Ondan sonra ise çok geç olmuştu. İtiraz edenlerin sayısı giderek azalmış, sonuçta yıllar sonra bu ortam içine doğan kızlar için 'hicab'lı olmak son derece doğal ve yerine getirilmesi gereken bir şart olarak algılanmaya başlanmıştı. Bu uyarıları ben o zaman masal dinler gibi dinlemiştim. Evet, ben de onlar gibi giyiniyordum, ama bu benim değil onların sorunuydu. Bizim ülkemizde böyle şeyler olmazdı. "Rüyamda korkuyordum" Ancak, bir süre sonra vestiyerden 'hicab'ımı alıp taktığımı, ancak sokağa çıktıktan sonra fark ettiğimin ayırdına vardım. 'Hicab', benim için de artık bir refleks haline gelmişti. Öyle ki, bazen rüyalarımda bile kendimi başı açık olarak gördüğümde korkuyla uyanıyor 'Devrim polisleri geliyor, ben ise hicabımı takmamışım' diye paniğe kapılıyordum. İşte o zaman, 'hicab'ın aslında buzdağının görünen parçası olduğunu; asıl amacın, kadının ezilmesi, kontrol altına alınması ve korku altında yaşayan, ikinci sınıf insanlar olduklarına inandırılması olduğunu anladım. O nedenle Türk kadınlarının çok dikkatli olması ve son derece masumane bir şekilde, özgürlük adı altında gelen bazı uygulamaların, ileride çok daha baskıcı bir rejimin ayak sesleri olabileceğini asla akıllarından çıkarmamaları gerekmektedir. En içten saygılarımla..." kaynak: "İran'da örtü okula sinsice girdi; 3 yılda herkes örtündü" / Yazarlar / Milliyet Gazete Konu niles.k tarafından (12-02-2008 Saat 12:19 AM ) değiştirilmiştir. |
| | |
| | #23 |
| SUPER MODERATOR ![]() Üyelik tarihi: Aug 2007 Nerden: adana-ankara
Rep Gücü: 247 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cevap: Kapanmak buysa.. Deve hörgücü tesettürü! Milli Gazete yazarı Mehmet Şevket Eygi tesettürün nasıl olması gerektiğini anlattı.. Saçlarınızı deve hörgücü gibi yapmayın! Milli Gazete yazarı Mehmet Şevket Eygi, İslam alimi İskilipli Atıf Efendi’nin kitabından örtünme tarifleri verdi. Rengarenk, vücut hatlarını belli eden tesettürlere karşı çıkan, "Peygamberimiz, ’Saçlarını deve hörgücü gibi yapan kadınlar Cennet’in kokusunu alamayacak’ buyuruyor" diyen Eygi, insan içine çıkacaklara da, ’Mutlaka şık kapanın’ tavsiyesinde bulundu. Türbanın Türkiye’de ilk kez ortaya çıktığı 1970’li yıllarda kapı kapı dolaşarak kadınlara ’türban kullanın’ çağrısı yapan ilk isimlerden İslamcı Yazar Mehmet Şevket Eygi, önceki günkü yazısında, İslam’a uygun tesettür biçimlerinin tarifini verdi. Mehmet Şevket Eygi, 4 Şubat 2008 tarihinde Milli Gazete’deki, ’Kaç türlü tesettür var?’ başlıklı köşe yazısında, "Müslümanların da kafası karışık. Tesettür diyoruz ama, nasıl bir tesettür, hangi tesettür?" diyerek, İslam’a uygun olmayan tesettür biçimlerini, İslam alimlerinden İskilipli Atıf Efendi’nin ’Tesettür-i Şer’iyye’ adlı kitabına dayanarak şöyle tarif etti: Gökkuşağı zilli tesettürü: Rengarenk elbiseler giyinir. Kimisi daracıktır, vücut hatlarını belli eder, kimisinin etekleri yırtmaçlıdır, takmış takıştırmış, sürmüş sürüştürmüş her tarafta fink atıyor. Deve hörgücü tesettürü: Peygamberimiz (salat ve selam olsun ona), "Saçlarını deve hörgücü gibi yapan kadınlar Cennet’in kokusunu alamayacaklar" buyuruyor. (Bu hadisin kaynağını bundan önce iki kere verdim.) Námahrem erkeklerle tokalaşmakta beis görmeyenlerin tesettürü. Başı açık kadınlardan daha fazla erkeklerin dikkatlerini çeken sözde tesettür. Bazı şazz (kural dışı) görüşlülere göre tesettürden maksat kadınların başlarını örtmeleri değil, geniş elbise ve örtülerle göğüslerini kapatmalarıdır. Başları açık olabilir. Bazı oryantalist-iláhiyatçılara göre tesettür İslám’a Yahudilikten geçmiştir. Daha neler neler. Zırvalar, hezeyanlar... Bir de şer’i olmayan, sosyolojik/kültürel tesettür var. Tesettürlü Müslüman hanımlar doktorluk, eczacılık, mühendislik, avukatlık, gazetecilik yapacaklarsa mutlaka zarif, seksi olmamak şartıyla şık, açıklardan daha vasıflı elbiselere ve başörtülerine bürünmek mecburiyetindedir. Ya evlerinde otursunlar, oturmayacak, hayata atılacaklarsa zarif olsunlar. -Kesinlikle rüküş olmasınlar... -Düttürü Leyla kıyafetli olmasınlar... -Bayan Gökkuşağı olmasınlar... kaynak: Vatan |
| | |
| | #24 | |
| Super Aktif ![]() | Cevap: Kapanmak buysa.. Alıntı:
Rüküşlük için yazdıklarına lafım yok ama şık görünmek için yaptıklarına karışmış hocamız ya ne diyelim. Bence açık veya kapalı dışarıda mümkün olduğu kadar düzgün ve şık olmalıdır.
__________________ “Savrulurken yaşadığımız günler / Bu soruyu mutlaka soracaksın / Ne kaldı ne kaldı bizden geriye?” | |
| | |
| | #25 |
| Altın Üye (nisan 2008) Altın Üye (temmuz 2008) ![]() Üyelik tarihi: Jun 2007 Nerden: izmir Yaş: 32
Blog Mesajları: 2
Rep Gücü: 283 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cevap: Kapanmak buysa.. teseddür mahrem yerleri örtmektir bunu da ne anlama geldiğini herkes anlayabilir sanırım bazılarının dar yada açık giyinmeleri tercih meselesi ama bunlar tartışılmaz bizde takdiredilir cesur yada sexi başörtünün neyi var allah aşkına söyleyin neden bu kadar rahatsız etti bu insanları savaşta cephedeki kadınlar hemşireler de başörtülüydü siyasi simgemiydi bu o zamanda artık bu konu kapansın çok uzadı ve amacını aştı bırakın herkes istediği gibi giyinsin ister açsın ister örtsün
__________________ |
| | |
| | #26 |
| Uye ![]() Üyelik tarihi: Sep 2006 Nerden: c:\windows\system32
Rep Gücü: 9 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cevap: Kapanmak buysa.. arkadaşlar kadınlar çeşitli sebeplerle türban takarlar.kimisi fotoğraflardaki gibi kendilerine yakıştığı için,kimisi ALLAH'ın emri olduğu için,kimiside baskı yüzünden türban takar.bu resimdekilerin ALLAH'ın emri olduğu için türban taktığını savunurcasına Kapanmak Buysa.. gibi ifadeler kullanmayın.onların ne derece müslüman olduğunu benden iyi biliyorsunuzdur. Peki toplum olarak gerçekten kapananlara çok mu iyi davranıyoruz konuyu açan arkadaşımı biraz daha düşünmeye davet ediyorum
__________________ http://www.loadtr.com/b-101968-trkçe.gif |
| | |
| | #27 |
| Uye ![]() Üyelik tarihi: Nov 2007 Yaş: 27
Rep Gücü: 16 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cevap: Kapanmak buysa.. ![]() sen bole bıse ıstıon galıba |
| | |
| | #28 |
| Uye ![]() Üyelik tarihi: Feb 2008 Nerden: umut dolu bir yerlerden
Rep Gücü: 53 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cevap: Kapanmak buysa.. Toprak81' e katılıyorum..İsteyen istediğim gibi kapanır bunu niçin sorgulayalım ki.İnsanlar bizim istediğimiz gibi kapanacak değiller.İşte ben buna da karşıyım..Kara çarşaflı mı olmaları lazım...Bunu hiç istemeyiz zaten... E öyleyse o resimdeki genç kızlarımızın hakkını ihlal etmiyor muyuz..? Bıralım özgürlük diyoruz çoğu zaman..Biz beyni kapalı olanları eleştirelim... Altına kotunu giymişdir ama inancı için başını örtmüştür.Onun inancını sorgulayacak değiliz.Tercihtir bu..Bize doğru gelmeyebilir ama bu derece teşhir etmek de doğru bir davranış değil.O zaman herkes herkesi giyimi için eleştirsin çünki kimse kimsenin normlarında tarzını belirleyecek değil. Yanlış anlamayın beni lütfen... Ama buda doğru gelmedi bana..Yanlışsam uyarın beni..
__________________ Örümcek beyinlere hiç tahammülüm yoktur.!!!! Konu k.mutluluk tarafından (20-02-2008 Saat 11:35 AM ) değiştirilmiştir. |
| | |
| | #29 |
| Uye ![]() Üyelik tarihi: Nov 2007 Yaş: 27
Rep Gücü: 16 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cevap: Kapanmak buysa.. bana katılan bırını buldum nıhayet |
| | |
| | #30 |
| Yeni Kayıt ![]() Üyelik tarihi: Apr 2008 Nerden: adana-ankara
Rep Gücü: 3 ![]() ![]() ![]() | Cevap: Kapanmak buysa.. blue ıce... "seksi başörtü"..nasıl bir çelişkidir bu... |
| | |
![]() |
| Etiketler |
| afganistan, basortusu, felsefe, gebze, tekbir, tesettur, turban |
| Seçenekler | |
| Stil | |
| |
| | |